Ako riešiť situáciu s nevhodným správaním učiteľa?
Mám 15 ročnú sestru ktorá je v 9. ročníku na ZŠ v Galante. Keďže mama je neschopná vyriešiť túto vec chcem sa toho ujať.
Nehovorím , že moja sestra je 100% zlatíčko.
ALE aby o nej učiteľ povedal pred celou triedou že je odpad a že on vie čo z je vyrastie? Ešte k tomu za jej chrbtom keď chýbala ?? 🙂 Plus dnes volal niektorým rodičom ktorých upozornil aby sa ich deti nebavili s mojou sestrou. Riaditeľka si bránila učiteľa keď tam bola mama 🙂 dala by som sem aj screenshoty toho čo jej písala spolužiačka ale nejde to 🙂
Zakázať celej triede aby sa s ňou bavili? Ako by ste vyriešili túto situáciu? Chodila som na tú školu kedysi aj ja takže viem čo prežíva.
@bea_b a čo hovoril rodičom spolužiakov, aby sa s ňou ich deti nebavili? Aký dal dôvod?
Ucitel sa zachoval tak, ako sa spravat naozaj nemoze.
Predpokladam ale, ze to iste robi Tvoja sestra - veci, ktore su nemiestne a cez ciaru.
Navyse predpokladam, ze nepoznas uplne cely pribeh ako tretia osoba, tak by som asi do toho nevstupovala, a uz vobec nie z pozicie sestry. Riesit to ma zakonny zastupca Tvojej sestry. A mozno to mama riesit nechce prave preto, ak si mysli ze ma na tom Tvoja sestra velky podiel.
Opakujem, tymto nevyvinujem ucitela (AK je to naozaj takto).
Aj učiteľ je len človek a keď povedal to, čo povedal, asi toho už naňho bolo priveľa, čo si tvoja sestra dovolila. Vy nežijete s otcom?
Tu chyba podstatná info: čo robí sestra, ako sa správa….ked sa učiteľ takto vyjadril na jej adresu
Je to od neho neprofesionálne a neetické, ale asi je nejaký dôvod
Nie si jej zakonny zastupca, oni s tebou o nej ani rozpravat nebudu.... este dopln, co vyvadza sestricka, ze ma u ucitela taketo skvele recenzie, ze sa maju vsetci od nej drzat dalej, aby ich nestiahla dole... nie, ucitel toto nesmie ani nahodou, ale vsetky tieto pribehy maju na par stran dovodov, preco to tak vyeskalovalo...
@viera321 to dievca ma 15 a dobre vie, co robi... hlavne dnesne deti su volakde uplne, co sa tyka spravania, nechcela by som ucit veru 🙄 A opakujem - nemoze to ucitel riesit takto, ved v tom sa tu vsetci zhodli... Len najprv zo sestrou prebrat JEJ spravanie a potom doriesovat ten zvysok... pochybujem, ze to povedal preto, lebo sa dobre uci a venuje skole...
Keď takto vyprovokovala profesionálneho pedagóga na taký emóciami slovný atak, tak by som miesto honu na čarodejnice riešil radšej tú sestru a vložil všetku energiu tam
@bea_b verim ti uplne vsetko co pises. Isto. Alebo zeby nie???
neverim, ze akykolvek pedagog si da tu namahu, aby obvolaval rodicov nech sa nejake deti vzajomne nebavia.... toto je blbost ako mraky a iba dokazuje, ake trhliny ma tento pribeh.
A teraz tu o cervenej karkulke - vecernicek na dobru noc a sup sup do postielky
Noo, určite by sa tak nemal vyjadrovať o žiačke, ale mňa by tiež zaujímal ten dôvod, to musela niečo vážne vystrojiť alebo ho niečim poriadne vytočiť...Takže ťažko hodnotiť niečo, keď poznáme len polovicu ,,storky,, z Tvojej strany... 🤔
@viera321 Úplne s tebou súhlasím. Všetci obhajujú učiteľa, že určite mal na to nejaký dôvod. To, že sa jej sestra v škole možno nesprávala úplne tak ako by mala, učiteľovi ABSOLÚTNE nedáva právo sa takýmto hnusným a neetickým spôsobom k jej sestre vyjadriť. Presne ako si povedala, je to iba dieťa, ktoré robí chyby. Učiteľ je DOSPELÝ CHLAP a má byť ten, čo má mať rozum. Jeho povinnosťou je ísť deťom príkladom a prípadne ak sú s deťmi nejaké problémy, riešiť to adekvátnym a inteligentným spôsobom. Ale povedať pred celou triedou na niekoho, že je odpad?!!😧😶…….No ja nemám slov…..A všetci si ho tu ešte zastávajú. Ako si povedala, takého by mali zo školy vylúčiť a prípadne pozbaviť ho oprávnenia vykonávať toto povolanie, pretože na neho evidentne nie je vhodný. Ja keby som mama a niekto si toto dovolí k môjmu dieťaťu, tak by si odo mňa vyslúžil zopár poriadnych faciek. Žiadne dieťa si v žiadnom prípade nezaslúži, aby o ňom niekto hovoril takéto veci.😢 Muselo to byť pre tú jej sestru neskutočne zraňujúce a treba len dúfať, že si z toho neponesie následky na celý život🥺😢😣😔😔.
@bea_b Je mi veľmi ľúto, ako sa ten učiteľ zachoval voči tvojej sestre. Až som neverila tomu, čo čítam. V žiadnom prípade si to nezaslúžila a určite by som sa na tvojim mieste išla sťažovať na doporučené miesta. Dúfam, že už sa má sestrička lepšie a že sa všetko vyrieši🥰🫶🏾. Ja mám tiež sestru na ZŠ a tiež má problémy s učiteľom. Bojí sa svojho telocvikára pretože je na nich prísny a stále kričí. Včera večer plakala a hovorila, že má vždy pred telocvikom veľký stres😣😓😰. A neviem, ako jej mám pomôcť.
Neviem, čo by som ti poradila ale každopádne držím palce a dúfam, že sa takéto veci nebudú opakovať. Pzdravuj sestru a jediné čo môžem ak tak poradiť, daj vedieť, že ju máš rada,🩷💛 záleží ti na nej, môže ti dôverovať a si tu vždycky pre ňu😊😍.
@libenula dnes jeden sfetnuty ziak zlomil nos svojmu spoluziakovi,na mieste matky toho ziaka so zlomenym nosom vy vam nevadilo ak by sa ucitel vyjadril rovnako?myslim,ze tam by bol iny meter
co tym chcem povedat-dnesne deti mnohe maju tak posunute hranice a take nepricetne spravanie,ze sa necudujem ak ucitel strati nervy...
my sme pro dnesnej situacii nestratili takym sposobom,ale myslite,ze sme boli laskavi a srdecni,ze ved ty chudacik na drogach,predsa si len dieta?!
skuste si to
@pipistrel13 tym nechcem povedat,ze nie su ucitelia,ktori su vyslovene zaujati voci niektorym,lebo su...ale ze spoluziacka pisala co ucitel povedal,tak to je velmi doveryhodne..mozno sa ist spytat rodicov co presne im ucitel povedal,ak vobec
@pipistrel13 Ale ty nemozes vediet, co sa v jej skole naozaj stalo. Stat sa mohlo hocico, ale ajtak ucitel nema pravo sa proste takto vyjadrovat…..to je nepripustne. Z toho co tu @bea_b pisala to nevyzera tak, ze jej sestra niekomu rozbila nos alebo take nieco. Z jej spravy msm skor pocit, ze ten ucitel je naozaj voci nej zaujaty a pravdepodobne neni normalny. Namiesto toho, aby ste rozmyslali nad tym, co to dievca spravilo ze ucitela vyprovokovala k takemu utoku, skuste sa na to pozret aj tak, ze to dievca nic take hrozne nespravilo a ten ucitel je proste debil…
Učiteľ je haj*el lebo namiesto toho aby riešil nevhodné správanie žiačky hucka proti nej celú triedu.
Zober screenshoty a napíš mail riaditeľovi školy a školskej psychologicke že čo s tým plánujú robiť.
Ak sa to nepohne choď cez zriaďovateľa, ombudsmana a tak ako tu už radila jedna kočka.
Nepokúšaj sa to riešiť rozhovorom lebo čokoľvek sa povie je len tvrdenie proti tvrdeniu a budú to chcieť ututlat.
@anjelicek26 dievča má síce 15, ale učiteľ má pedagogické vzdelanie a vyzretejší mozog, teda aspoň by mal mať. Toto si jednoducho nemôže dovoliť, aj keby dievča neviem čo robilo, má to riešiť s jej rodičmi a príslušnými orgánmi, vyvodiť z toho výchovné opatrenia podľa školského poriadku, a nie zasievať v triede šikanu. V prípade že to nezvláda môže poprosiť o pomoc školskú psychologičku, riaditeľa, možností ako pracovať so žiačkou má, len on si žiaľ vybral tú najhoršiu a zakázanú.
@libenula to moze byt pravda samozrejme tiez..
@colsami Halooo, to co su za dristy toto, ake dve strany? Ak je ucitel schopny sa vyjadrit o neplnoletom dietati na zakladnej skole pred celou triedou a este aj rodicmi deti, ze je ODPAD A ABY SA S NOU DETI NEBAVILI, TAK CO TO JE AK NIE ABSOLUTNA NEPROFESIONALNOST ZO STRANY UCITELA, SIKANA A NEZVLADNUTIE SITUACIE? Snad pedagogovia na skole maju vystudovane nejake odborne vzdelanie, aby mohli ucit a mali by vediet, ako maju postupovat, ked maju podla nich problemoveho ziaka. Su na toto presne urcene postupy, dievca by malo byt minimalne vysetrene u skolskeho psychologa, ale poslala by som tam aj tohto ucitela, lebo evidentne ho viac potrebuje ako to dievca podla mna, atd., ale hentak sa verejne vyjadrovat o dietati je absolutne neakceptovatelne!!! Dieta je vzdy v tomto systeme to slabsie a nevie sa samo adekvatne branit, pretoze skola a ucitel vystupuje z pozicie autority. A evidentne tuto sikanu zo strany ucitela na ziakovi nema zaujem riesit ani samotna skola a je este podporovana riaditelom! To je nemyslitelne, chce sa mi normalne vracat! Ked si taketo spravanie zastavate, tak mi ostava len verit, ze vam to karma nevrati na vasich dietoch/vnucatach, ono sa moze stat totizto vselico a mozno len niekto nebude zvladat jeho osobnost a pubertu a za to ho bude v tom najzranitelnejsom veku na psychike niekto nazyvat verejne odpadom a zakazovat mu socialne kontakty 😉. Ja by som to urcite riesila za sestru na mieste autorky ak je autorka plnoleta a mama to riesit nevie a obratila sa na ministerstvo skolstva a detskeho ombudsmana.
@gabrielamodrykonik asi si uplne prehliadla moju prvu vetu, mohla si riadne precitat prispevok miesto tych tvojich milion velkych pismen co si tu potom vypisala. To za prve.
A nech sa paci, chod s tymto na ministerstvo a za ombudsmanom, len aby Ti potom nenatreli z druhej strany ze 15rocna soplana ucitela pred triedou bezproblemov posiela do p... alebo tam medzi spoluziakmi distribuuje drogy a podobne, asi nevies co deviataci dorabaju, a najma taki, o ktorych sa aj vlastna rodina vyjadri ze "nie je zlaticko" a vlastna matka sa nechce zapajat a riesit to a dava ruky prec.
Preto som hovorila o dvoch stranach. A kazdy, kto nie je uplne zaslepeny a zadubeny, vzdy chape, co znamena ze KAZDA minca v kazdej situacii ma vzdy dve strany.
@colsami tak to asi prehliadli aj dalsi... Z tvojho komentu mi je jasne, ze si dominantny typ cloveka, ktory neznesie ziadnu kritiku a nenavidi deti, nepride mi totizto normalne vsetky hadzat do jedneho vreca a vyjadrovat sa o detoch ako o saplanach a pod. Nabuduce tej soplani strel facku, ved si starsia a mas na to pravo a vsak tym dosiahnes urcite svoje 😉. Chod sa liecit a nauc sa citat s porozumenim. Pa.
@gabrielamodrykonik ty si uplne mimo fakt 🤣 Ale nech.
@bea_b Porozpravaj sa este raz s mamou a bolo by dobre, keby staznost bola riesena v jej mene, nakolko ona je zakonny zastupca tvojej sestry. Ale tebe to nebrani sa popytat aspon o radu napr. detskeho ombudsmana, ako postupovat. Tu mas dostupne informacie k tvojmu pripadu, co robit:
Ak riaditel skoly nekona a ucitel sa dopustil sikany voci ziakovi, moze sa matka obratit na viacere nasledujuce institucie a podniknut konkretne kroky:
1. zriadovatel skoly - v pripade zakladnej skoly je to obec/mesto (v pripade strednej skoly je to samospravny kraj). Matka moze podat staznost priamo zriadovatelovi skoly, ktory ma pravomoc kontrolovat cinnost riaditela skoly.
2. Statna skolska inspekcia - matka moze podat podnet na Statnu skolsku inspekciu, ktora preveri, ci skola dodrziava zakony a ochranu prav ziakov. www.ssiba.sk
3. Urad na ochranu osobnych udajov - Ak ucitel verejne zverejnil informacie o dietati alebo nabadal inych rodicov k segregacii, mohlo dojst k poruseniu ochrany osobnych udajov.
4. Ombudsman/komisar pre deti - mozu posudit situaciu z pohladu ochrany prav dietata a zasiahnut. www.komisarpredeti.sk
5. Ministerstvo skolstva - Matka moze podat podnet na Ministerstvo skolstva SR, ktore moze presetrit konanie skoly a jej riaditela a tiez ako riesil tuto situaciu s ucitelom a ziakom.
6. Policia - ak napr. dochadza k psychickemu tyraniu ziaka, ohovaraniu, alebo nabadaniu k socialnej izolacii, matka moze podat trestne oznamenie na policii.
Ako postupovat:
1. Zdokumentovat vsetky pripady sikany - vyjadrenia ucitela, reakcie riaditela, komunikaciu s ostatnymi rodicmi atd. Treba vsetko uviezt a najlepsie dolozit napr. aj svedectvom ziakov, rodicov, alebo smskami, e-mailami atd.
2. Kontaktovat zriadovatela a Statnu skolsku inspekciu s OFICIALNOU PISOMNOU ZIADOSTOU
3. Obratit sa na komisara pre deti a dalsie relevantne institucia. (Obratila by som sa sem urcite a minimalne sa s nim poradila na dalsom postupe.)
4. Ak skola nereaguje, zvazit pravne kroky - advokat moze pomoct s podanim zaloby, alebo trestneho oznamenia.
Priklad oficialnej staznosti, ktoru mozte s mamou podat prislusnym institiciam (pr. Zriadovatel skoly, Statna skolska inspekcia, Ombudsman pre deti, al. Ministerstvo skolstva):
Do zahlavia treba uviezt matkine: Meno, priezvisko, adresa, tel. cislo a e-mail
Uviezt adresata:
Zriadovatel skoly (Statna skolska inspekcia, al. Ombudsman pre deti, al. Ministerstvo skolstva)
Adresa institucie
E-mail institucie
Dalej uviezt: Miesto, datum (pr.: Bratislava, 05.04.2025)
Vec: Staznost na sikanu zo strany ucitela voci ziakovi
Priklad textu:
Vazeny/a (meno adresata alebo nazov institucie),
obraciam sa na Vas s oficialnou staznostou na sikanozne spravanie ucitela (meno ucitela) voci mojmu dietatu (meno dietata), ziacke (rocnik, ktory navstevuje a nazov skoly) a s naliehavou ziadostou o presetrenie tejto situacie.
Opis situacie: Dna (uvedte datum) ucitel (uvedte meno) verejne oznacil moje dieta za "odpad", cim ho verejne ponizoval pred ostatnymi ziakmi. Tento ucitel kontaktoval dalsich rodicov v triede a vyzyval ich, aby zabranili svojim detom v kontakte s mojim dietatom, co sposobilo jeho socialnu izolaciu. Riaditel skoly bol na tuto situaciu upozorneny, avsak odmietol podniknut akekolvek kroky na ochranu mojho dietata a podporuje konanie ucitela. Toto konanie ucitela je nepripustne a predstavuje zavazne porusenie prav mojho dietata, ako aj principov pedagogickej etiky. Taketo spravanie ohrozuje psychicku pohodu a bezpecnost ziaka, pricom skola nekona v jeho prospech.
Na zaklade horeuvedene ziadam o:
1. okamzite presetrenie spravania ucitela a prijatie adekvatnych opatreni
2. Zabezpecenie ochrany mojho dietata pred dalsou sikanou
3. Zavazne stanovisko k spravaniu riaditela skoly a jeho necinnosti
4. Informovanie ma o vysledkoch presetrenia a prijatych opatreniach v primeranej lehote.
K staznosti prikladam dokazy (napr. svedectva inych rodicov, ziakov, e-mailovu, sms komunikaciu, zaznamy vyjadreni ucitela, psychologicke vyjadrenia od psychologa a pod.)
Dakujem za urgentne riesenie tejto zalezitosti.
S uctou
(meno matky)
Este predtym ale zajdite prosim ta so svojou sestrou k dobremu psychologovi, ktory vam vsetkym pomoze zorientovat sa v situacii, a ktory sestre pomoze spracovat stres a uzkost sposobenu sikanou, so strachom z navstevy skoly, nauci ju ako sa vyrovnat s negativnymi informaciami, vytvori bezpecne prostredie, kde sa sestra moze otvorene vyjadrit o svojich pocitoch, psycholog jej moze pomoct ako sa branit voci urazkam, ako si zachovat psychicku odolnost a udrzat si sebahodnotu, moze ju naucit ako si budovat zdrave vztahy a aby sa citila istejsie pri nadvazovani novych priatelstiev, dalej psycholog moze poskytnut odporucania rodicom, ako podporit dieta doma a ak skola spolupracuje, psycholog moze pomoct s meditaciou medzi dietatom a skolskym prostredim atd.
Navyse, ked budes mat posudok od psychologa, tak psychologicky posudok moze byt velmi uzitocny a posilnit dokazy v staznosti. Ak psycholog potvrdi, ze dieta ma nasledky sikany (napr. stres, uzkost, strach zo skoly atd.), bude to mat vacsiu vahu pri rieseni pripadu.
Prajem nech to dobre dopadne. Za mna je obdivuhodne, aka si silna, a ze sa snazis pomoct svojej sestre. Si uzasna! A aj ty si dokaz toho, ze mama vas nevychovala vobec zle! ❤️

Nespinit sa s nimi, dat ju na inu ZS. 🌷