icon

Ako riešiť zamietnutie žiadosti o uvoľnenie dieťaťa na dovolenku?

daniela237
10. okt 2024

Dobrý deň, vybavila som na poslednú chvíľu dovolenku pri mori na 6dni s odchodom budúci týždeň v pondelok. Poslala som riaditeľka žiadosť o uvolnenie dcéry (9rocnik) a ona nám zamietla a odvolala sa že nesúhlasí a dôvod uviedla povinná školská dochádzka.pri Tom dcéra vynechala za tento školský rok len 3dni a známky na dobré. Dovolenka je zaplatená.Prosim vás ako to mám riešiť. Pekné som ju poprosila a aj tak nám napísala že nesúhlasí.

maminkadeticiek
13. okt 2024

@letfenixa V takom pripade je to ich zodpovednost.

daniela_m
13. okt 2024

@daniela237 tak riaditelia by si mali hlavne uvedomiť, ze už bude čoraz častejšie, že deti budú chodiť na dovolenky mimo júl a august hlavne kvôli cene, že jednoducho rodicia si nebudú môcť dovoliť dovolenku cez prázdniny. My tiež tak chodíme, tri decka, bez šance cez hlavnú sezónu. Aj na úkor toho, že učivo si doberu. Vymeskat týždeň nie je také strašné, ale snažíme sa koncom júna, začiatkom septembra

tilly
13. okt 2024

@matkahelka tak možno v korporáte dostaneš dovolenku kedy chceš, ale keď robíš sama na seba a máš akurát sezónu, tak odísť nevieš. My sme cez prázdniny mohli ísť dva krát na pár dní, lebo môj muž nemohol a ja som ťahala tiež. Náš syn mal do minulého týždňa sezónu, takže dlhšia dovolenka vôbec neprichádzala do úvahy, tak sme teraz a aj to riešim denne kopec telefonátov. Moja sestra bola tiež až v septembri, lebo celé prázdniny robila.
Nežijeme všetci ten istý život. Každý má iné povinnosti aj potreby

monichetta
13. okt 2024

@katica06 a ja si myslim, ze skola je len skola, a pobyt pri mori da dietatu viac. ucivo dobehne. a riaditelka - z uhla pohladu ludskosti - nema pravo obmedzovat druhych , ani ked ide o skolu a ucivo. a ze pride opalena? vsak je to zdrave!

zana124
13. okt 2024

@maciatkolulu su ludia, ktori nemozu mat dovolenku napriklad cez letne prazdniny. Akoze to je jedno. Nie je to obsahom temy, ale slusne si napisala, tak budem odpovedat. Chapem, ze niektorych ludi moze dovolenka pocas skoly poburit. Najma tych, ktori nikam nechodia a nie je to pre nich dolezite. Doba je ale uplne inde, ako bola pred 15-30 rokmi. Mame neobmedzene moznosti a na druhej strane vzdy nedostatok casu. To nie je doba, ako bola kedysi, ze o 15tej koniec v praci a ides si uzivat cas s rodinou. Teraz makas jak kkt od 7:30 do pol 5, dakedy skor alebo dlhsie… Proste vacsina ludi v zivote uz nema cas na to najdolezitejsie- na svoju rodinu. Nikto ta nenecha zastavit sa a uzit si. Len tak spomalit a vnimat zivot a vsetko to krasne, co ludom kazdy den preteka pomedzi prsty, lebo v tom zhone na tu jednoduchost proste nemaju cas. Zila som a pracovala som ako workoholik aj 15 h denne a po dietati, ked som sa mala vratit do toho sialeneho kolotoca som si nedokazala predstavit, ze pridem domov o piatej/siestej a o dve hodiny mi uz dieta ide spat. Uvedomila som si, ze svojim detom chcem dat iny zivot, aky vidim dookola, chcem im ukazat svet, aby vedeli, ze su aj ine moznosti v zivote a nie sa zacyklit v systeme, pre ktory jedinec neznamena abolutne nic. A keby som bola tou riaditelkou skoly, vitala by som, ze v dnesnej dobe ma rodic o svoje dieta zaujem, ze s nim chce cestovat a nieco nove mu ukazat. Nemusi to byt hned Machu Picchu, ale ten spolocny cas tej rodine nikto nikdy nevezme. Toto je u mna na 1.mieste v zivote a na nicom inom mi uz nezalezi. A okrem ineho sa nastuduju este dost. 6 dni zo skolskeho roka je absolutne nic pre vedomosti, ale mega pre spomienky.
A k tym ospravedlnenkam - pride za tebou matka a povie uprimne, naco ju potrebuje. Mozes sa zachovat ako pani riaditelka vyssie, lebo ved ty si tu autorita, decko ma sediet v skole a bodka. Alebo jej tu ospravedlnenku das. Neviem, ktore je podla teba prijatelne, ale vzdy snivam o svete, kde ludia budu viac dobrosrdecni a prajni. A nebudu sa utiekat k tomu, ze ked nemozem ja, nemozes ani ty! Lebo taky je zakon a ja som tu zakon! Pride mi to tak hlupe. Zakony, zakazy, prikazy. Pre koho? Pre fungovanie spolocnosti? A kde co funguje? Ved dlhodobo uz nefunguje nic, obzvlast to vnimam v EU. 🥴

matkahelka
13. okt 2024

@tilly nepochybne, vsetky zeny na MK, kt. udajne za 9 tyz. v lete nedostali dovolenku, robia sami na seba a maju v lete sezonu. nepochybne. moj muz ma stavebnu firmu, zamestnava 15 ludi, uplne logicky maju v lete top sezonu a tak ako moj muz a jeho zastup, aj vsetci zamestnanci, kt. cez letne prazdniny dovolenky chcu, tak ich dostanu. samozrejme, ze sa dohodnu s dostatocnym casovym predstihom a rozumne rozlozia. ale teda nikdy sa nestalo, za cele tie roky, aby clovek, kt. si dovolenku dostatocne vcas nahlasil, v lete nedostal nedostal. lebo je sakra rozdiel ist na dovolenku mimo sezonu, lebo vtedy ist chcem kvoli cene ako tvrdit, ze idem preto, ze som dovolenku za 9 tyz. v lete nedostala. sorry, tomu druhemu pripadu fakt neverim.

subartic
13. okt 2024

úprimne ... vďaka za moju dedinskú školu . Moje dievčatá hrajú závodne bedminton , to sú samé turnaje , často aj štvrtky piatky , zahraničie . Žiadosť podáva klub , nikdy sa mi nestalo že by škola toto zamietla . Rovnako tak , keď som požiadala o uvolnenie z titulu dovolenky koncom septembra, bolo mi vyhovené . Jedna z mojich dcér je deviatačka. Do žiadosti som uviedla ako dôvod zdravotný benefit pobyt pri mori . Išli sme na 10 dní . Jedna dcéra má čisté jednotky a druhá zopár dvojek.

mury
13. okt 2024

Mne by sa páčilo, keby sme mali prázdniny rozdelené rovnomernejšie ako napr. V Nemecku alebo UK ..jarné aj jesenné prázdniny majú 2 týždne, čiže v pohode sa dá cestovať...a majú o to kratšie letné prazdniny

kataina
13. okt 2024

Nečítala som 12 strán, len jednu.
Inak ja sa čudujem, ako poniektoré mamy presne vedia, ako klamať: " ...mala si napísať 5 dní zdravotné dôvody..." a je tu takých dosť. Ja sa čudujem a pohoršujem, ako každý vie vybabrať s druhým a nehanbite sa za to? A najlepšie je, že to ako treba klamať, práve teraz naučíte svoje deti. Chorá je spoločnosť čo toto robí. No krása !

bobaas
13. okt 2024

@kataina prosím ťa, hlavne mi nikdy neklam... Vs. Napíšeme pani učiteľke, že si bola chorá 🤦🏼‍♀️

zazka666
13. okt 2024

@purple_wolf chcelo by to viac taktu a menej jedovatých reči

maciatkolulu
13. okt 2024

@zana124 keď to tak vnímaš,tak pokračuj v tej akcií,aby to (ne)fungovala. 🙃. Odrbavat,klamať,to treba učiť už deti v školke. Čím skorztym lepšie. Však čo,môže Mara,tak aj kata 😘

savarinka
13. okt 2024

@daniela237 však keď je to na 6dni tak to asi aj víkend a 5 dni rodič ospravedlňuje, napíšem sorry ochorela na 5 dni a dovidenia. A keď by to bolo viac dní, tak by som zvyšné doriesila lekárom, ak s ním dobre vychádzas. Treba si nejak pomôcť, ak je riaditeľka krepana

daniela237
autor
14. okt 2024

Ďakujem všetkým za odpovede a za povzbudenie a rady.

zana124
14. okt 2024

@maciatkolulu pokial si si nevsimla, autorka nechcela klamat, sla za riaditelkou a normalne ju poprosila. 🤷‍♀️ Kedze dospela osoba dostala od dalsej dospelej osoby zakaz ohladom svojho dietata, tak hlada moznosti, co v danej situacii moze robit. Od teba nedostala radu ziadnu, len pindanie a poucovanie ako to skvelo funguje v inom state. Odstahovala si sa, tak sa tes, ze nemusis medzi takymi klamarmi zit a ze si v takom dobrom state, kde to funguje ako hodinky. Hlavne co sa tyka skoly, dobre nastavenych zakonov a pravidiel. 😂 Autorka - snad nam napises ako si to vyriesila 😘

tesari
14. okt 2024

Ja som tiež minule syna brala skôr z rodinných dôvodov (išli sme na 3 dní na výlet) a nikto nesomral. Riaditeľka vám zbytočne komplikuje život. Veď to nerobíte nonstop. Škola je škola a nie väzenie...

tiezjedna
14. okt 2024

@kataina že sú choré niektoré predpisy si sa nezamyslela? 😉

vecicky1805
14. okt 2024

@zafir01 ináč ale toto aj my riešime doteraz sme mali 6 dní do pol roka možnosť ospr. Z rodinných dovodov..fungujeme tak 8 rokov, žiadny problém a podobne takisto aj cez a po covide sme nikdy nevyužívali tie zdravotné dovody nepravdivo ba keď to predtým nebolo využívala som tie rodinné aj na chorobu..(keď sme sa nechceli trepať kvoli sopľu k dr). Ale teraz chytila dcéra triedneho ktorý nič také ako rodinné dovody netoleruje (potom sme to aj zisťovali nič také podľa zákona ževraj nie je, pri úmrtí člena rodiny vybavíš potvrdenie atď) takže všetci rodičia sme vybitý že čo teraz, dcéra nevymeškáva len tak učí sa na samé 1. Reprezentuje školu. Myslím že keby sme išli za riaditeľkou nemali by sme problém ale ide o princíp že naposledy keď sme mali v rodine svadbu ďaleko od domova tak sme potrebovali jeden pracovný deň kvoli cestám..tak sme kontaktovali triedneho a ten nám povedal že máme vypísať zdravotné dovody 🙈lenže sprepáčením mne je to chujové si takto vymýšľať a čo na druhý deň príde fit? Učím ju neklamať a čo potom keď ostatný učitelia sa budú pýtať 🙈celé no..🙈ako jedine povedať že triedny to tak kázal ale bola na svadbe 😂

jennyska
14. okt 2024

To bych vubec neresila, omluvila bych ji - jeste kdyz je stale ve skole a malokdy chybi (lekari, nemoci atd) - co potom ty deti, krere jsou vecne na kupe, kazdy mesic tyden doma, maji malo znamek atd? Me deti maji take kvuli nemoci max 5 dni za rok vymeskaji a kdykoli potrebujeme, abychom si vzali 1/2 dne nebo cely volno, dame si ho. Ja taky, kdyz potrebuji kdykoli v praci vypnout, vezmu si dovolenku 👍 a neresim, jestli muzu nebo nemuzu - proste to potrebuji, tak si to zaridim. Skola neni holubnik, ale taky to neni vezeni. Takze pokud mas jen v tomto obdobi cas vyrazit, jedte a nejak si to zaridte ❤️ Nikdy nebudes litovat, ze jste spolu vyjeli na dovcu…ale budes litovat, ze jste to neudeli, protoze nekdo nepodstatny vam rekl Ne.

Btw, my mame deti na skole, kde sama ucitelka rika, ze pokud muzeme, at s detmi, kdyz se nam da, cestujeme i pocas skoly (samozrejme s rozumem, ne kazdy mesic na tyden dovolenka 😃)- skola je tu stale, ale finance a cas byt kdykoli nemusi.

elzena2
14. okt 2024

@matkahelka k tej ptazle, ze ktori ludia nemaju v lete volno - oni si nechcu zobrat dovolenku v lete, lebo vtedy je všetko drahsie. Tak preto píšu, že nemajú v lete dovolenku, nie že by od zamestnavatela nebola schvalena. Cakaju na last Minute mimo sezony.

matkahelka
14. okt 2024

@elzena2 to mne je jasne, ale autorka pisala, ze nemohla mat v lete dovolenku a viacere sa tu k nej pridali, ze UDAJNE nie kazdemu v lete dovolenku schvalia. moj koment bol smerovany na tieto zeny, kde pracuju. ale mne je jasne, ze je to hlupost a dovolenku v lete nechcu a vyberaju si ju zamerne mimo sezonu.

vevesh
14. okt 2024

@matkahelka niektorym naozaj neschvalia dovolenku v lete. Zalezi fakt od pozicie, ale niekde sa dohodnut da a niekde nie. Co ja poznam, su to korporaty a pozicie, ktore nie su jednoducho zastupitelne zo dna na den...

matkahelka
14. okt 2024

@vevesh v korporatoch sa dovolenky planuju mesiace vopred prave kvoli zastupitelnosti a v kolektivnych zmluvach je bod, ze kazdy ma narok v lete na min.2 tyz. volna, takze nie, naozaj neverim tomu, ze za 9 tyz. clovek v lete nedostane dovolenku. nech pracuje clovek kdekolvek. ako som uz pisala, je to jedno zo sci-fi info na MK.

janka1011
14. okt 2024

@daniela237 na 5 dní môže ospravedlniť rodič. Nerozumiem, načo si vôbec pýtaš povolenie od riaditeľky.

elzena2
14. okt 2024

@matkahelka aha, mne sa nechcelo citat 12 strán, len tento tvoj koment mi nejako padol do oka. No to bude nejaká "polopravda", s tym, ze nechcu schvalit v lete. Tak asi chceli cez uzavierku alebo presne vtedy keď mala sefka alebo čo.

simca06022011
14. okt 2024

@matkahelka vobec to nie je scifi :D
@janka1011 precitaj si diskusiu a zistis preco

zuzanapjat
14. okt 2024

@matkahelka tak napr. známeho spoločník vážne ochorel a zamestnanci mali v lete nahlásené dovolenky, takže známy ako majiteľ firmy ťahal celé leto. To sa môže stať aj na bežnom pracovisku, že ochorie kolegyňa, alebo dá náhle výpoveď a je zamestnanec poprosený, či by nepotiahol kým sa nenájde náhrada. Tiež viem o žienke, ktorá celé leto má na starosti brigádnikov počas hl.sezóny a tak si berie dovolenku na jeseň. Mimochodom logicky, keď má človek toho strašne veľa v lete, tak si na dovolenke psychicky neoddýchne, pretože vie, že ho čaká veľa práce, často na dovolenke pracuje... preto si mnohí vyberajú dovolenky po sezóne, keď po veľkom nasadení v práci reálne sú schopní relaxovať a odhodiť stres.

janka1011
14. okt 2024

@simca06022011 no 12 strán už čítať nebudem...nič to nemení na mojom názore, že si to mohla ospravedlniť sama. Ak by som už mala tých 5 dní v mesiaci vyčerpaných, idem k dr a určite sa nebudem prosiť riaditeľke.

elzena2
14. okt 2024

@zuzanapjat "že ochorie kolegyňa, alebo dá náhle výpoveď a je zamestnanec poprosený, či by nepotiahol kým sa nenájde náhrada."
No ak s tymto nejaký zamestnanec suhlasi, tak je buď blby, ze si svoju dovolenku nanahlasil dostatocne dopredu alebo zufaly.

zuzanapjat
14. okt 2024

@elzena2 alebo má dobré vzťahy so šéfom, ktorý mu vždy tiež vyjde v ústrety... takto už ťahal aj môj muž, že si nechal zrušiť dovolenku a bolo mu to veľmi dobre vynahradené