Ako riešiť zníženú známku zo správania?
Ahojte chcela by som od vás radu prípadne ako by ste riesili takuto situaciu. Syn je v 8r má pár poznámok ohladom porušovania skolskeho poriadku, ale nic závažné. Tyzden pred vysvedcenim mu prišla poznámka, ze chodi cez prestavky do inych tried maju to zakazane. Pisala nam dozorujuca ucitelka spravu, ze porusuje nariadenie riaditelky. V inej triede len sedeli a rozpravali nebol tam sam z inej triedy. Ucitelka napisala, ze mu navrhuje 2 zo spravania. S manzelom sa nam to zdal ako zart! Za taku banalitu aj ked pridam k tomu tie poznamky, ktore ma vacsinou vyrusovanie, raz mu zazvonil mobil v taske lebo ho neodovzdal... Na skole sa deju zavaznejsie priestupky sikana, niceniu majetku, fajcenie a pod. Na nase velke prekvapenie ked nam piplo vysvedcenie na edu mal 2 zo spravania! Pisala som jeho triednej (ta na nom sedi od 5 triedy je to dlhy pribeh a bolo by co popisovat... Mame s nou problemy a jedine co lutujem, ze som sa na nu nebola nikdy stazovat! Lutujem to a uz to zial nezmenim. Nie som uzkostliva matka nikdy som nebola vecne riesiaca, stazujuca vzdy podrzim aj ucitelov... Na konci 7r dostal pokarhanie triednym ucitelom tiez som bola v soku lebo mali na skole pravidlo 3 poznamky a pokarhanie. Syn mal poznamky tipu "pil na hodine", posmieval sa spoluziakovi za znamku a tretia poznamka "porusuje skolsky poriadok" prva a posledna je od triednej. Neskor som sa dozvedela, ze toto pravidlo 3 poznamok neuplatnuju vo vsetkych triedach lebo by pisali jak cesky zandari pretoze sa v triedach sa deje hocico...
Kontaktovala som triednu a uz som jej fakt napisala svoj nazor na vec, ze ho ako triedna nepodrzala a naozaj nie som paranoidna, ale myslim si, ze za vsetkym je ona... nebudem tu popisovat "šikanu" z jej strany to by bol dalsi prispevok...
Mame stretnutie s riaditelkou, ale neviem co vyriesim kedze maju spolu s nasou triednou velmi priatelske vztahy.
Urcite sa Ti tu vyjadria aj ucitelky, ale pokial viem, 2ku zo spravania si nemoze "nadiktovat" len tak jedna ucitelka lebo sa jej "chce".
Urcite sa Ti tu vyjadria aj ucitelky, ale pokial viem, 2ku zo spravania si nemoze "nadiktovat" len tak jedna ucitelka lebo sa jej "chce".
@colsami moze podat aj ked len 1 ucitelka, riaditel schvaluje ale u nas je to tak, ze sa pyta ci zo znizenou znamkou suhlasia aj ostatni a aky maju na to nazor, teda ak si nie je ista. Ak by triednej velmi vadil, myslim ze si aj ked len 1 osoba dokaze presadit 2 ak je tam toho viac
Vies no ty to pises len hento len tamto a lwn toto ueobil. Zrejme sa to zbieralo a zbiwralo. Ty si v praci eobis co chces?lebo ja napriklad nie. A ak by ma 5-6x sefka musela upozornovat lebo si eobim co ma napadne tak by som asi letwla z tej prace. Ci myslis ze to ide do nekonecna? Pises len vyrusoval, len pil, len mu zvonil mobil, len bol v inej triede..asi mali na to dovod ked tam mal zakaAne chodit. U nas co viem od dcery nemozu sa pohybovat takto ti, co robia zle a cez male prestavky. Skola zasa nie je ihrisko, ze si kazdy chodi kam sa mu chce a kedy sa mu chce.
Pozri sa na to objektívne ... áno, podľa toho, čo popisuješ, 2-ka zo správania je na mieste.
Skoda ze zle spravanie a neposluchanie je dnes uz casto ospravedlnovane tym, ze "ved sa deju horsie veci, fajcenie, sikana... Ved toto nic".
Dvojku zo správania schvaľuje celá pedagogicka rada, čiže všetci pedagógovia, to nieže len tak si nejaka učiteľka navrhne
Porušovanie sk poriadku je také nič nevraviace - môže to byt aj fajčenie, alebo len neprezuvanie sa.
Triedna učiteľka síce môže navrhnúť zníženú známku zo správania, ale to je asi tak všetko. O tom, či ju žiak dostane sa rozhoduje na pedagogickej rade. Ak má syn dvojku zo správania, tak s ňou musela súhlasiť aspoň polovica učiteľov, ktorí ho učia. Ak ju teda dostal, asi si ju zaslúžil. Akému vzorcu správania zodpovedá jednotka? Ak žiak porušuje školský poriadok? Asi nie... Nebolo by to asi ani férové voči ostatným žiakom. Lebo ja môžem porušovať a aj tak budem mat jednotku? To takto nikde nefunguje.
Podľa mňa sa mu zbieralo už dlhšie a dali mu preto, že sa nič nezlepšilo.Asi si o to koledoval dlhšie. Podľa toho čo píšeš. Neviem. Aj keď problém sa s tým nevyrieši. Asi vy ste mali skúsiť psychológa kvôli tomu správaniu .
Nerob z toho zbytočne cirkus. Snáď sa chlapec poučí a nebude v budúcnosti porušovať školský poriadok.
A ešte by som chcela dodať, že na Slovensku máme kritériá na jednotku zo správania na školách ozaj veľmi benevolentné. Keď som zistila ako to majú napr. deti vo švajčiarskych školách, bola som prekvapená. Nemajú jednu známku zo správania, ale známky zo správania majú rozdelené do podkategórií, napr. správanie k spolužiakom, správanie k učiteľom (už si presne nepamätám tie podkategórie) ... Jednotka nie je samozrejmosť, ale treba si ju zaslúžiť. No ale asi preto sa hovorí, že funguje to ako švajčiarske hodinky.
Aj u nás je v triede taký “milý” chlapček. Rodičia ho obhajujú aký je dobrucky a učiteľka ta zlá. Je to ale malý grazlik. Väčšina rodičov a chlapcov ma s nim problém.
Dvojku zo správania schvaľuje pedagogická rada a podlieha určitým podmienkam. Prečítaj si školský poriadok. Určite nie za "len" blbosti. Ktovie koľko mu ani nezapísali.
Odhliadnuc od toho co ine sa v skole deje, syn ocividne nie je ziadne neviniatko a teraz vidi ze jeho konanie ma nasledky. Ako sa k tomu postavi je uz len na nom a na vas, rodicoch.
" má pár poznámok ohladom porušovania skolskeho poriadku, ale nic závažné" -> opakovane porušuje šk.poriadok a ty sa čuduješ dvojke zo správania? a chystáš sa sťažovať? ale vieš čo? Súhlasím, choď za riaditeľkou. Dozvieš sa o synovi veci, ktoré asi nevieš. Ôsmakov učí viac učiteľov a keďže sa znížená známka zo správania prejednáva na pedagogickej rade, odhlasovalo ju viac pedagógov. Nie je to len rozhodnutie triednej učiteľky. Len aby si nebola prekvapená, čo všetko tej dvojke predchádzalo.....
Syn teda ešte nedostal v piatok vysvedčenie ako ostatný lebo v lete robí opravné skúšky?
Z akých predmetov prepadáva?
Musím sa zastať autorky, tiež by som s tým nebola v pohode. Môj syn mal milión takých poznámok, aj pokarhanie triednou a boli to tiež podobne prkotiny. Za neviem koľko poznamok je pokarhanie, aj ked len blbosť, ze nemal úlohu alebo bol nesustredeny. To hádam, nie je závažné. Jedna učiteľka mu bola schopná dat aj tri poznámky za hodinu, za totálne blbosti ako napr. je malo aktívny, nestihol všetko napísať a neviem, co všetko. Mňa až dvíhalo zo stoličky. Chlapec dobrý, má poruchu koncentrácie, je ho všade plno, pri každej srande a preto by mal mať dvojku? Ale teda dvojku nemal, tiež by som sa ozvala. Zase sa netvarme, ze bežné ziacke nezbednosti sú na dvojku, ako naozaj? To, čo popisuje autorka ozaj nie je hrubé porušenie na zníženú znamku zo správania. Zo svojej praxe poznám príklad, keď žiak kvôli tomu nemohol na strednú, lebo tam dvojku zo správania neakceptovali. Takže tiež s týmto opatrne, pokiaľ to ozaj nie je závažné a väčšina detí z toho vyrastie. Tiež som pedagóg a nikomu by som zámerne nepoškodzovala.
Skoda ze zle spravanie a neposluchanie je dnes uz casto ospravedlnovane tym, ze "ved sa deju horsie veci, fajcenie, sikana... Ved toto nic".
@colsami Veď práve..koľko rodičov si neprizná,že má dieťa nevychované,drzé, nerešpektuje autority a učitelia si s nimi nevedia rady.Snáď v každej triede. A ešte sú učitelia zlý.
Možno s ním plieska puberta a neskôr sa ukľudni..ak je dobre výchovaný tsk raz ho to prejde,ale ak ho budete do nekonečna obhajovať a kryť jeho správanie robíte zle len sebe.A nikdy sa naučí znášať následky a nepoučí sa s toho.
Evidentne aj učiteľom došla trpezlivosť.
Namiesto toho,aby si si poucila syna,tak sa tu ides hrat na chuderku. Uz vidim toho drzeho fagana s usklabkom na tvari ako ma v pazi nejake nariadenia. Mozno na nom ucitelka sedi,ale asi ma dovod. Tebe sa zda,ze su to banality,ale keby to robili vsetci,je zo skoly holubnik. Chlapec prichadza do puberty,hlada sa a mozno sa hra na nieco,cim nie je. Treba sa na to pozriet triezvo a neobhajovat ho.
Namiesto toho,aby si si poucila syna,tak sa tu ides hrat na chuderku. Uz vidim toho drzeho fagana s usklabkom na tvari ako ma v pazi nejake nariadenia. Mozno na nom ucitelka sedi,ale asi ma dovod. Tebe sa zda,ze su to banality,ale keby to robili vsetci,je zo skoly holubnik. Chlapec prichadza do puberty,hlada sa a mozno sa hra na nieco,cim nie je. Treba sa na to pozriet triezvo a neobhajovat ho.
@marca12 Každý rodič si svoje.dieťa zastáva, ale zároveň aj pozná. A ak sa doma správa ako vzorný synácik a v škole vystrkuje rožky ,tak si treba častejšie vypočuť aj druhú stranu. Učitelia trávia s deťmi veľa času a poznajú ich.A rodičom sa to obyčajne nepáči..
@marca12 Každý rodič si svoje.dieťa zastáva, ale zároveň aj pozná. A ak sa doma správa ako vzorný synácik a v škole vystrkuje rožky ,tak si treba častejšie vypočuť aj druhú stranu. Učitelia trávia s deťmi veľa času a poznajú ich.A rodičom sa to obyčajne nepáči..
@cukroska Ved prave,ona nevie ako sa sprava v skole. Vysledok spravania ma vo forme poznamok a ona jeho spravanie obhajuje. Namiesto toho,aby synovi dohovorila,tak mu nabulika,ze na nom ucitelka sedi. Verim,ze na nom sedi a prave preto by si mal davat pozor na dodrziavanie skolskeho poriadku.
Máš doma nevychovaného syna a zjavne ste s mužom urobili niekde chybu. Tak sa pozri do zrkadla a nehľadaj vinníka inde.
Už len použitie mobilu je závažné porušenie ŠP.
A len tak mimochodom tu 2 už nevyriesis - tá bude aj keby čo bolo, takže keď si myslíš, že pôjdeš za riaditeľkou a ona mu zmení vysvedčenie, tak to je nereálne
Chodis na rodicovske? 2 zo spravania nedava jeden ucitel
ono poznam pripad iny vek kde tiez rodina tvrdi ze aky je chlapec dobry len v zly cas na zlom moeste obcas atd uvitelia na nom sedia a poznam to aj z druhej strany od spoluziakov co ich sikanuje zaklad je zistit pravdu posadit ho prelustrovat mobil komunikaciu so spoluziakmi dokladny rozhovor aj s vaicerymi a mozno budes oci otvarat ze co sa tam dialo
A nezabudni sa potom ozvať, čo si vybavila 🤔🫢😆
Tak ja som teda ozaj mala problémového syna na ZŠ najmä prvý stupeň,navštevovali sme odborníkov ale ozaj to bola katastrofa ale dvojku nikdy nemal.Bud nepíšeš všetko čo urobil ale máš k tomu zlý postoj ...treba si aj chyby vedieť priznať.
Ak si chcela o znamke debatovat s ucitelkou, riaditelkou, mala si to urobit vtedy, ked ti to bolo oznamene. A nie povedat, ze je to zart. Ucitel je povinny to rodicom oznamit a kedze ste boli ticho, oznamenie videli, tym sa cela vec uzavrela. Zasadla pedagogicka rada, triedny ucitel ju oboznamil o ziakovi a ostatni ucitelia hlasovali. Aby navrh presiel, musela hlasovat aspon polovica ucitelov. Evidentne s tvojim synom maju skusenosti a asi zle aj ini ucitelia.
Preto mi napadlo - poznamky su pisane od jedneho ucitela ci od viacerych?
Teraz co cakas, ze pojdes za riaditelkou, presvedcis ju, ze tvoj syn je poslusny, ona stiahne ucitelov z dovoleniek, zasadne pedagog. rada a oni lusknutim prsta budu hlasovat opacne ako pred tyzdnom?
Mala si to riesit skor. Teraz sa mozes maximalne lutovat, ako vam bolo ublizene. Mozes maximalne nahukat na riaditelku a vyvrsit si na nej zlost.
Ale poviem ti jedno. Podla poznamok je tvoj syn arogantne dieta, ktore nerespektuje pravidla skoly, nerespektuje ucitelov, robi to opakovane, ani sa nepoucil z predosleho pokarhania, ale este to stupnuje. Myslim, ze znizenu znamku zo spravania dostal opravnene.
Konecne si pripust, ze tvoj syn je v skole ,,zly,,. A zacni ho vychovavat. Ako si riesila poznamky, ktore mu v priebehu roka chodili? Kolko kazani syn dostal a kolko rozhovorov ste spolu viedli, aby sa napravil?

sebereflexe? Pokud syn porušuje školní řád, je namístě asi to, co učitelé dělají. Víš jak, kdyby měli takových dětí více, sotva to mohou přehlížet.