icon

Ako riešiť zníženú známku zo správania?

29. jún 2025

Ahojte chcela by som od vás radu prípadne ako by ste riesili takuto situaciu. Syn je v 8r má pár poznámok ohladom porušovania skolskeho poriadku, ale nic závažné. Tyzden pred vysvedcenim mu prišla poznámka, ze chodi cez prestavky do inych tried maju to zakazane. Pisala nam dozorujuca ucitelka spravu, ze porusuje nariadenie riaditelky. V inej triede len sedeli a rozpravali nebol tam sam z inej triedy. Ucitelka napisala, ze mu navrhuje 2 zo spravania. S manzelom sa nam to zdal ako zart! Za taku banalitu aj ked pridam k tomu tie poznamky, ktore ma vacsinou vyrusovanie, raz mu zazvonil mobil v taske lebo ho neodovzdal... Na skole sa deju zavaznejsie priestupky sikana, niceniu majetku, fajcenie a pod. Na nase velke prekvapenie ked nam piplo vysvedcenie na edu mal 2 zo spravania! Pisala som jeho triednej (ta na nom sedi od 5 triedy je to dlhy pribeh a bolo by co popisovat... Mame s nou problemy a jedine co lutujem, ze som sa na nu nebola nikdy stazovat! Lutujem to a uz to zial nezmenim. Nie som uzkostliva matka nikdy som nebola vecne riesiaca, stazujuca vzdy podrzim aj ucitelov... Na konci 7r dostal pokarhanie triednym ucitelom tiez som bola v soku lebo mali na skole pravidlo 3 poznamky a pokarhanie. Syn mal poznamky tipu "pil na hodine", posmieval sa spoluziakovi za znamku a tretia poznamka "porusuje skolsky poriadok" prva a posledna je od triednej. Neskor som sa dozvedela, ze toto pravidlo 3 poznamok neuplatnuju vo vsetkych triedach lebo by pisali jak cesky zandari pretoze sa v triedach sa deje hocico...
Kontaktovala som triednu a uz som jej fakt napisala svoj nazor na vec, ze ho ako triedna nepodrzala a naozaj nie som paranoidna, ale myslim si, ze za vsetkym je ona... nebudem tu popisovat "šikanu" z jej strany to by bol dalsi prispevok...
Mame stretnutie s riaditelkou, ale neviem co vyriesim kedze maju spolu s nasou triednou velmi priatelske vztahy.

annm81
30. jún 2025

Ako padlo vyššie, kritériá na jednotku zo správania sú u nás nastavené preveľmi benevolentne. Ak by synovi len raz zazvonil mobil a len sa kľudne zhováral s kamarátom v inej triede, k zníženej známke by určite nedošlo. Teraz s uzavretou známkou nespravíš už nič. Choď za triednou a riaditeľkou, počúvaj čo vravia a snažte sa nájsť riešenie pre budúcu nápravu. Nesprav tú istú chybu ako keď syn dostal napomenutie a vy ako rodičia ste to prakticky neriešili. Ale po tom, čo si sama vynadala učiteľke neočakávaj vrúcne uvítanie a buď pripravená na to, že sa možno dozvieš aj veľmi nepríjemné veci o synovi a jeho správaní.

sella38
30. jún 2025

No počkaj... dvojka zo správania sa neudeľuje len tak "mírnix-dírnix". Je tam presný postup a jasné pravidlá + za zníženú známku zo správania hlasuje pedagogický zbor na klasifikačnej porade. To nie je len tak, že učiteľka si zmyslí, lebo na niekom "sedí.".
U nás v škole je napr. postupnosť: napomienka triednym, pokarhanie triednym, pokarhanie riaditeľom a následne ide dvojka zo správania... Samozrejme za hrubé porušenie školského poriadku môže byť aj bez predchádzajúcich pokarhaní udelená dvojka, trojka. Alebo za určitý počet neospravedlnených hodín a pod.

Neporiešiš už nič, nikto ti v júli nezmení známku zo správania len preto, lebo sa pôjdeš "pohádať". Odporúčam viac riešiť správanie syna a komunikovať s triednou normálne, riešiť, čo sa skutočne deje v škole. Jeho správanie zrejme nebude až také ružové ako si myslíte doma.

maranco
30. jún 2025

Nemá náhodou niekto uložený snímok úvodného príspevku so začiatku diskusie? Marí sa mi že je zmenený text, a nebola tam zmienka že už dostal vysvedčenie a má 2ku ale že mu hrozí a chcú to riešiť.

sense
30. jún 2025
@katuska147852

A ešte by som chcela dodať, že na Slovensku máme kritériá na jednotku zo správania na školách ozaj veľmi benevolentné. Keď som zistila ako to majú napr. deti vo švajčiarskych školách, bola som prekvapená. Nemajú jednu známku zo správania, ale známky zo správania majú rozdelené do podkategórií, napr. správanie k spolužiakom, správanie k učiteľom (už si presne nepamätám tie podkategórie) ... Jednotka nie je samozrejmosť, ale treba si ju zaslúžiť. No ale asi preto sa hovorí, že funguje to ako švajčiarske hodinky.

@katuska147852 tak jednotka nie je zrovna za zásluhy keďže je to najhoršia známka, ale áno 6 dostane len vtedy žiak ak vie všetko bez zaváhania. Ale ani tu nie je úplne systém jednotný, stačí iný Kanton s už aj kritériá na takú či obalu známku sú ine. A tiež neviem na akej škole ale moja dcéra nemá žiadne známky zo správania. Má akurát tak kompetencie.
Ale je pravda ak by syn takto vybudoval šlo by to cez školskú inšpekciu aspoň v našom kantóne.

ivilov
30. jún 2025

Je potrebné prečítať si školský poriadok, kde je jasne napísané, za čo má žiak zníženú známku zo správania. Učitelia len tak pre zábavu známku neznižujú. Všetky priestupky sú prerokované na pedagogickej rade, kde spoločne s ostatnými učiteľmi a vedením školy hlasujú o tom, či porušenia proti školskému poriadku boli natoľko závažné a opakované, že si žiak na základe pokynov v školskom poriadku zaslúži zníženú známku.

vevebono
30. jún 2025

Moj chalan dostal na polroka. Za totálnu hovadinu, z môjho pohľadu. Pan riaditeľ si vytváral "debilov" aby dostával väčšie príspevky. Pan riaditeľ povedal dieťa je zlé, výchovná asistentka (jeho sestra) samozrejme pritakávala, a posielal deti na súkromné psychologické vyšetrenie (ku svojej manželke) za 250€. Ak niekto tento postup odmietol ( lebo pozna väzby) tak áno, dieťa sa trestá zníženými známkami zo správania. Ja som išla za obvodnou, vypytala som si výmenný lístok, dr odporučila psychologicku, zavolala som, objednala som, išli sme, žiadne diagnózy nenašla, papier som zaniesla do školy, ale ojojooooj, mamička sa dala na odpor. Tak som jednoducho zmenila školu. A čuduj sa svetu, chalan nosí pochvaly, známky sa mu zlepšili o jeden stupeň. Takže nie vždy je nutne zlé len to dieťa.

plutvonozec
30. jún 2025

Prečítaj si školský poriadok, ale dvojke zo správania by vždy malo predchádzať pokarhanie triednym učiteľom a riaditeľom školy. Podľa tvojho príspevku tvoj syn okrem poznámok pokarhania nemal. Určite by som sa ozvala.

zuzanockamt
30. jún 2025
@plutvonozec

Prečítaj si školský poriadok, ale dvojke zo správania by vždy malo predchádzať pokarhanie triednym učiteľom a riaditeľom školy. Podľa tvojho príspevku tvoj syn okrem poznámok pokarhania nemal. Určite by som sa ozvala.

@plutvonozec Toto nie je pravda.

iwesska
30. jún 2025
@strongi

Musím sa zastať autorky, tiež by som s tým nebola v pohode. Môj syn mal milión takých poznámok, aj pokarhanie triednou a boli to tiež podobne prkotiny. Za neviem koľko poznamok je pokarhanie, aj ked len blbosť, ze nemal úlohu alebo bol nesustredeny. To hádam, nie je závažné. Jedna učiteľka mu bola schopná dat aj tri poznámky za hodinu, za totálne blbosti ako napr. je malo aktívny, nestihol všetko napísať a neviem, co všetko. Mňa až dvíhalo zo stoličky. Chlapec dobrý, má poruchu koncentrácie, je ho všade plno, pri každej srande a preto by mal mať dvojku? Ale teda dvojku nemal, tiež by som sa ozvala. Zase sa netvarme, ze bežné ziacke nezbednosti sú na dvojku, ako naozaj? To, čo popisuje autorka ozaj nie je hrubé porušenie na zníženú znamku zo správania. Zo svojej praxe poznám príklad, keď žiak kvôli tomu nemohol na strednú, lebo tam dvojku zo správania neakceptovali. Takže tiež s týmto opatrne, pokiaľ to ozaj nie je závažné a väčšina detí z toho vyrastie. Tiež som pedagóg a nikomu by som zámerne nepoškodzovala.

@strongi Ak ma chlapec poruchu koncentracie,teda ADD alebo ADHD ma byt diagnostikovany CPPP a na zaklade spravy od nich by v ziadnom pripade podobne poznamky nedostaval a ani nemohol mat pre taketo "prkotiny" znizenu znamku zo spravania. Ak nic z toho nema,tak sa proste nevie vmestit do koze.

sella38
30. jún 2025
@plutvonozec

@plutvonozec znížená známka môže byť udelená bez pokarhaní pri hrubom porušení školského poriadku. Ale je pravda, že o tomto hrubom porušení by mal byť rodič informovaný samozrejme. Ktovie, či sme sa dozvedeli celú pravdu o chlapcovi.... keďže zakladateľka témy sa odmlčala.

lauricka
30. jún 2025

Moja skúsenosť? Spravidla majú toho decká na rováši podstatne viac, než čo je reálne zapísané v Edupage v poznámkach. Zrejme je to kvítko. Takto to býva väčšinou, jedine, že by bol výnimka. Keby bol slušný a normálny, zrejme by si ho nik nevšímal, že? Takže najprv si vypočujte na Tom sedení učiteľov, čo budú hovoriť s potom až si urobte názor.

plutvonozec
30. jún 2025
@zuzanockamt

@plutvonozec Toto nie je pravda.

@zuzanockamt Samozrejme to neplatí, keď sa jedná o hrubé porušenie školského poriadku. Ale podľa vyjadrenia autorky to tak nevyzerá.

dceramamababka
30. jún 2025

Tvoj 14 ročný nerešpektuje autority. Niekde vo výchove sa stala chyba. Snáď bude čas na nápravu. Takže miesto toho aby si jeho správanie riešila s pedagogmi, v prvom rade to rieš so synom. Tvoje ochranné kridla sú jemu samemu na škodu. Musí sa naučiť že v živote sú pravidlá a neoplati sa ich porušovať. Kam ho toto spravanie a Tvoja ochrana privrdie o 5, 10, 20 rokov?

zuzanockamt
30. jún 2025
@plutvonozec

@zuzanockamt Samozrejme to neplatí, keď sa jedná o hrubé porušenie školského poriadku. Ale podľa vyjadrenia autorky to tak nevyzerá.

@plutvonozec Pravdu sa nedozvieme určite.

janulicek45
30. jún 2025

Asi sa už neozve myslela si že budeme stáť za jej synom a ona je tá najlepšia čo vie všetko lepšie ako učiteľka a neuzná si že spravila chybu vo výchove 🙂

nikaeli
30. jún 2025
@plutvonozec

@plutvonozec autorka priznala, že ide o opakované porušovanie ŠP. Dokonca spomína, že dostal v 7.roč. pokarhanie. Naozaj tu ideme brániť chlapca a haniť učiteľov? o návrhu na zníženú známku zo správania boli informovaní a rodičom to prišlo ako žart! namiesto toho, aby šli do školy, napísala matka triednej učiteľke svoj názor, kde jej dáva celú situáciu za vinu. Dieťa minimálne dva roky porušuje ŠP a na vine je učiteľka, ktorá na ňom sedí? prečo potom nerešpektoval dozorujúcu učiteľku, ktorá ho tiež upozornila na isté pravidlá?

bielasovicka
30. jún 2025

Ach, po prečítaní úvodu je zbytočné k tomu niečo hovoriť 🤦🏼‍♀️. Ale neviem co sa čudujes, lebo ja sa vôbec nečudujem tej 2 zo správania, keďže ma doma takýchto "tolerantných" rodičov, co si myslia ze co hovorí učiteľka, je zo žartu. Asi mu doma všetko aj prejde. V škole porušuje neustále šk poriadok, ako keby škola bola holubnik, a a rodič sa ešte čuduje? Acch

misicka31
30. jún 2025

Porušuje sústavne školský poriadok? Porušuje. Bol veľakrát upozornený? Bol. Radšej rob poriadok so svojím synom a nie učiteľkou a riaditeľkou,možno sa po zhoršeni známky nad sebou zamyslí.🤦

alexanderkovacs
30. jún 2025

Zasluzi 2 . Kvoli takymnrodicom som nesiel za ucitela. V skole co robi vade dieta vedia lepsie posudit ako vy..

hiro
30. jún 2025

Asi dnes su prisnejsie normy kedy sa dava dvojka. Za mojich cias ju dostali len najvacsi grazli, aj to casto ju nemal ani jeden v triede. To co pises su take veci co som mal aj ja kopec, aj som si odhryzol z desiaty cez hodinu aj som cital knihu pod lavicou cez hodinu slovenciny - ono by mi to aj preslo ale kedze to bol "brak" ktory ucitelka neuznavala ako hodnotnu knihu tak poznamka musela byt :D (Gricska carodejnica)

pipistrel13
30. jún 2025

skor ako ucitelku by si mala riesityze tvoj syn nienje schopny a ochotny akceptovat pravidla skoly a ty mu to este schvalujes...vsetko je podla teba nic...
kazde porusenie skolskeho poriadku je priestupok a za kazdy priestupok nejaka sankcia
2 zo spravania sa schvaluje na pedagogickej rade a tvoje absurdne argumenty co robia ini a neriesi sa to,nie su na mieste
ako matka ries v prvom rade svojho syna,ktory si zjavne robi co sa mu zachce...

pipistrel13
30. jún 2025
@plutvonozec

@plutvonozec zavisi ako hrubo porusil skolsky poriadok,nemusi byt tato postupnost nutne

betulinka1
30. jún 2025

U nas je to tiez prisne. Triedna nas tiez upozornila, ze dvojka so správania sa odvíja od počtu poznamok. Cize ja to patrične kontrolujem, lebo moj ma vecne poznamku typu, ze bežal po chodbe, tiez nemozu chodit medzi triedami, papuloval ucitelke ( v jeho podaní, povedal som si svoj nazor)….ale u nas je taky predstupen, ze musi dat najprv pokarhanie riaditelka. Ale moj sa dobre uci, takze mu vela veci prejde vdaka tomu, ze ved Dobry študent, len drzy. Ale to je nejako odstupňované, nie len počtom poznamok ale aj závažnosťou porušenia. Musis si pozriet synov skolsky poriadok. Synovi by som ale povedala svoje.

kuggis
30. jún 2025

Jasné poznáme také deti, oni sú vlastne anjeli, ale tie zlé učiteľky sedia na všetkých takýchto dobrých deťoch ....ak by ste nevedeli, tak vás milé dámy poučím, že po novom už aj v materskej škole sa dá sedieť na dieťati ...

tiika
30. jún 2025

Dvojka ta (asi) nemusí tak štvať, teda to že ju ma už asi neporiesis, preco a kým bola schválená. (Lebo povedzme si, pokial ti ide o dvojku, riaditeľka odôvodní, ze je opodstatnená a vybavené. Na to prišla sťažnosť, viac riešiť nemusí).

Avšak pokial sa ti nepáči prístup učiteľky, nejaké pravidla, máš pocit nespravodlivosti, sikanozneho spravania z jej strany, tak to je to na com záleží oveľa viac. Čo zrejme vyústilo k tomu, že už máš toho dosť a tvoj syn by to nemal zažívať, pretože ho to veľmi ovplyvní. Na to sa môžeš zamerať, otvorene komunikovať, riešiť.
A možno ti aj rozumiem, lebo nejako sa tie deti správajú. Nie sú dokonale, ako ani my. Ucia sa oni, učíme ich to my a da sa vela veci odkomunikovať a nie trestať každú blbosť. A ty poznas vlastného syna najlepšie. Takze, ak ho niekto vidi podľa tvojho popisu horšie než je v skutočnosti, neber si to tak a nemaj za zle. Sú to nazory ľudí, ktorí nepoznajú ani teba ani jeho.

motylik2559
30. jún 2025

Ked sa casto opakovali poznamky, tak preco si sa nesla v ramci normalneho a slusneho rozhovoru opytat na to ucitelky s tym,ze by ste nasli nejake riesenie? Mozno by to aj ucitelka ocenila a nejako by ste sa dohodli "na spolupraci". Tiez mal aj pokarhanie-aj to si mala moznost ist normalnou formou riesit, pripadne sa poinformovat, ak by to islo aj u inych ucitelov, od ktorych mal poznamky o co konkretne sa jednalo. No ked si tie poznamky a ine zalezitosti okolo len prehliadala,lebo ucitelka sedi na tvojom synovi a on je ten ublizeny chudacik, tak jasne,ze vystrcil rohy este viac. Keby si sla za nimi ooovela skor, mohla si mat realny prehlad o nom a nie len nejake tvoje dohady. Teraz je uz neskoro plakat nad rozliatym mliekom, ked mu tu 2 dali. A aj tej ucitelke si nemusela napisat z ostra-kludne si mohla len utvrdit,ze spravili oni ako pedagogovia na porade spravne, ked vidi reakciu matky-aka matka taky syn. Len hlavne necicikaj syna teraz,ze aaaale ved 2 nie je zla znamka, ved to je chvalitebne🤷‍♀️🤦‍♀️ Myslim si, ze nielen tie rozhovory za viac poznamok s ucitelmi, ale aj nejakeho psychologa si mala pre neho riesit, ci uz skolskeho alebo v ordinacii. Ty syna nevidis ako sa sprava v skole, ked si v praci, ale podla mna si sa ani nejako netrhala, aby si sa zaujimala. A teraz po fajronte nevyriesis nic, aj keby si spravila neviem ake cirkusy, este si aj o tebe pomyslia, ked taka budes, ze preco syn nema vychovu🤦‍♀️

reggiericky
30. jún 2025

Ja som mal za svoju školskú karieru 3x dvojku zo správania a 2x trojku a nie som ziadny vyvrhel 😃 jedna trojka bola dokonca taky nonsens ze spoluziak kvoli ktoremu som ju dostal tak tvrdil ze to nieje pravda ale aj tak mi ju dali na strednej 😃😃 každopádne ak dostal dvojku za veci co píšeš tak by som to fakt neriešil a nic to v zivote nevplyvni 🙃

ismarela
1. júl 2025

Asi máš problémové decko

sella38
1. júl 2025
@reggiericky

Ja som mal za svoju školskú karieru 3x dvojku zo správania a 2x trojku a nie som ziadny vyvrhel 😃 jedna trojka bola dokonca taky nonsens ze spoluziak kvoli ktoremu som ju dostal tak tvrdil ze to nieje pravda ale aj tak mi ju dali na strednej 😃😃 každopádne ak dostal dvojku za veci co píšeš tak by som to fakt neriešil a nic to v zivote nevplyvni 🙃

@reggiericky no nie tak celkom.... vysvedčenie z osmičky sa berie na prijímačky na stredné školy a teda... školy nevítajú s otvorenou náručou žiaka so zníženou známkou zo správania. Čiže už min. rok pri pokarhaní sa nemali smiať, ale riešiť chalana.

misanthropicdann
1. júl 2025

A čo chceš riešiť? Tak ma 2 zo správania no bože.
Si myslíš ze teraz sa mu zrúti svet a celá jeho budúcnosť?
Očividne si ju zaslúžil ale nikoho ta dvojka nebude zaujímať.

Skôr si rieš syna, očividne je problémový a bud rada za tu dvojku, ta je pre teba ze ho máš riešiť.