Ako sa dnes zdravia učitelia na školách?
Ahojte, študujem si školský poriadok /stredná škola/ - kvôli niečomu inému - ale padla mi do očí veta z povinností žiaka
"zdraviť všetkých zamestnancov školy na začiatku a na konci vyučovacej hodiny, pozdraviť
vyučujúceho postavením sa"
Na základnej /ešte za socializmu/ sme sa na začiatku a na konci hodiny postavili, funguje to ešte stále? Som si myslela, že je to skôr nejaký prežitok. Len ma zaujíma, či je to všade rovnako. Určite som za slušnosť, zdraviť treba.
Po socializme sme sa tiež tak zdravili a deti to robia aj teraz, žiadny prežitok.
@januska12323 Len sa pýtam, od školy skoro 30 rokov 🙂 Asi inak by tie deti nevedeli hromadne pozdraviť.
Ja som učitelka a u nás sa to už nerobí
@malinkajozka Tak ale to bola asi cirkevná škola 🙂 Ale viem si predstaviť ten šprint 🙂
Ja som učitelka a u nás sa to už nerobí
@anonym_d8e32b A ako prebieha potom to zdravenie? Prídeš do triedy, pozdravíš deti a oni odzdravia?
@zuzulienocka78 "Zdravstvujte rebiata"... "zdravstvujte tavarisc ucitelnica" 🙂 🙂 ci tak nejak
@zuzulienocka78 "Zdravstvujte rebiata"... "zdravstvujte tavarisc ucitelnica" 🙂 🙂 ci tak nejak
@anonym_19e796 To si veru pamätám 🙂
@zuzulienocka78 áno, aj na ZŠ aj SŠ to je stále pravidlom. Na začiatku hodiny, na konci aj keď niekto počas vyučovania vstúpi do triedy.
Tak najskôr učím vo svojej triede žiakov s viacnásobným postihnutím, ráno si hovoríme spoločnú básničku s pozdravom, aspoň tí, čo vedia rozprávať a keď idem do iných tried, kde sú väčšinou rómski žiaci, ja sa im pozdravím, oni mne, ale normálne sedia v laviciach a začnem hodinu, ja si nepotrpím, aby sa postavili
Tak najskôr učím vo svojej triede žiakov s viacnásobným postihnutím, ráno si hovoríme spoločnú básničku s pozdravom, aspoň tí, čo vedia rozprávať a keď idem do iných tried, kde sú väčšinou rómski žiaci, ja sa im pozdravím, oni mne, ale normálne sedia v laviciach a začnem hodinu, ja si nepotrpím, aby sa postavili
@anonym_d8e32b Toto je tiež stredná škola pre telesne postihnuté deti - včera som tu riešila, že dcére zakázali nosiť také bezprstové rukavice, lebo má stále studené ruky. Tak z toho dôvodu som pozerala školský poriadok, či tam majú nejako ošetrené oblečenie. A toto ma zaujalo. Ďakujem ❤
@anonym_d8e32b Toto je tiež stredná škola pre telesne postihnuté deti - včera som tu riešila, že dcére zakázali nosiť také bezprstové rukavice, lebo má stále studené ruky. Tak z toho dôvodu som pozerala školský poriadok, či tam majú nejako ošetrené oblečenie. A toto ma zaujalo. Ďakujem ❤
@zuzulienocka78 a bránia jej tie rukavice v písaní alebo v nejakých činnostiach?
@malinkajozka ja som tiež z 90-tych rokov ale nemodlili sme sa, teda aspoň si nepamätám. Aká to bola modtlitba u Vás?
@zuzulienocka78 Nebudu tie rukavice kvoli hygiene? Lebo bude si stale umyvat ruky, ked pojde na wc? Bude ich davat stale dole?
Inak, tie studene ruky mate osetrene, ci nahodou nie je problem v stitnej zlaze?
Pracujem na gymnáziu a samozrejme, že sa na každej hodine zdravime postavením sa. Je to vzájomné prejavenie úcty. V živote mi nenapadlo, že aj toto môže niekomu vadiť a považovať to za prežitok.
My sme sa väčšinou stavali na začiatku hodiny ale nie vždy a na konci nie.
@zuzulienocka78 Ja som mal v 1. a 2. Ročníku staršiu učiteľku, ale neučila nás to, v 3. Ročníku sme mali mladšiu učiteľku tá nám to povedala, že musíme takže asi každý učiteľ to má inak
@zuzulienocka78 Syn prišiel prvý deň z novej školy a okrem iného mi oznámil, že triedna im povedala, že zdraviť majú každého, koho v škole stretnú. Aj učiteľov, ktorí nich zatiaľ neučia, aj vrátničku, školnika, kuchárky, upratovačky, aj hostí. Ani mi nenapadlo o tom s ním diskutovať, len som povedala, nech teda zdraví. Slušnosť nie je prežitok.
pred pár rokmi som počula prváčikov na konci vyučovania. Deti stáli a "recitovali" DOVODENIA pani učiteľka KATKA.
@zuzulienocka78 Bože tebe všetko vadí a riešiš. Však to nie je o ponížení alebo čo, je to o slušnosti a to postavenie na začiatku hodiny aj o tom, že proste nech si žiak/študent tým že sa postaví a pozdraví v hlave to tak nastaví že začína dalšia hodina-donúti ho to aj niečo urobiť a vnímať že je tam učiteľ, lepšie ako keby sedeli a ani si nevšimli že prišiel učiteľ a mali v hlave ešte prestávku.
závisí to aj od samotného učiteľa. ja na začiatku hodiny počkám, kým sa všetci pekne postavia. nechám ich oklepať a otriasť sa z prestávky, aby si uvedomili, že OK, ide hodina a ideme sa sústrediť. keď konečne všetci stoja a sú ticho, poďakujem sa a usadím ich. na konci hodiny poviem: dovidenia decká! drvivá väčšina sa odzdraví slovne: dovidenia. možno aj všetci, neviem, neskúmam. neoberám ich o prestávku tým, aby som ich na konci hodiny drilovala postavením sa 😀
Za sociku sme k tomu pridali - cest praci sudruzka ucitelka, kto sa napchaval sa isiel zadusit. Potom to odpadlo a len sme sa postavili. Este stale to funguje, cas dojest, dat dole sluchatka atd a aj myslienkami sa presunut na hodinu.
@zuzulienocka78 a bránia jej tie rukavice v písaní alebo v nejakých činnostiach?
@miskajerry Nebránia jej v ničom, to sú také bez prstov.
Ešte vravela, že na písomky si ich nedáva, čo by som napr. pochopila, ale teda ona si ťaháky nikdy nerobila, dokonca keď videla spolužiakov, že používajú ťaháky, tak ich bonzovala 🙂
@zuzulienocka78 Nebudu tie rukavice kvoli hygiene? Lebo bude si stale umyvat ruky, ked pojde na wc? Bude ich davat stale dole?
Inak, tie studene ruky mate osetrene, ci nahodou nie je problem v stitnej zlaze?
@adri266 Vyšetrené, všetko v poriadku, nebude to zdravotný problém, len je taká zimomravá. Neviem, kvôli čomu je s tým problém - budem písať triednej učiteľke.
@zuzulienocka78 Bože tebe všetko vadí a riešiš. Však to nie je o ponížení alebo čo, je to o slušnosti a to postavenie na začiatku hodiny aj o tom, že proste nech si žiak/študent tým že sa postaví a pozdraví v hlave to tak nastaví že začína dalšia hodina-donúti ho to aj niečo urobiť a vnímať že je tam učiteľ, lepšie ako keby sedeli a ani si nevšimli že prišiel učiteľ a mali v hlave ešte prestávku.
@marsmykkok Čo všetko mi vadí? Máš o mne prehľad? 🙂
@zuzulienocka78 jasné aj na na základ sme sa vždy na začiatku hodiny a povedali dobrý a na konci postavili a povedali do videná a tak to bolo aj na strednej strednú som ukončila pred 3rokmi
@zuzulienocka78 Ja som končila základnú školu v roku 2018, chodila som na cirkevnú školu a tam sme museli vždy keď vošiel učiteľ vstať. Ráno pred hodinou sme sa modlili ruženec.
Na strednej sme to nerobili vôbec.
@zuzulienocka78 som 8 rokov od SŠ a ešte sme to robili, ale len príchode. Na VŠ už nie. Mne to príde slušné, aspoň 25 žiakov nekričí dobrý 😀.
Čo mi príde divné je oslovovanie učiteľov na SŠ profesor/ka. Aj ja keď mám Mgr. by som bola profesorka? Osobne by som sa cítila divne, pretože skutočný profesor má toho odmakaného oveľa viac ako učiteľ na SŠ.

Po socializme sme sa tiež tak zdravili a deti to robia aj teraz, žiadny prežitok.