Ako sa vyrovnať s problémovou 18-ročnou dcérou?
Zeny,moja dcera mala v auguste 18 rokov,hned sa presťahovala za svojím frajerom s ktorym chodi rok a pol na koniec republiky,prerusila studium na strednej skole a teraz mi oznamila ze je tehotna.Ako sa s tym vyrovnat ked viem ze nema peniaze. Zivia ju rodicia toho amanta ku ktorým sa nastahovala do domu,matersku nebude mat pracu si nenajde zo zakl.vzdelanim..
@tiezjedna a autorka: nebrala by som prispevky od lenky do uvahy v tejto teme. Ona je znama na MK tym, ze praktizuje nabozenstvo, kde je zena menej ako utierka do domacnosti. Pre Lenku a jej podovne je normalne podriadit sa domacnosti a nechat sa zivit chlapom. Takze toto uplne preskakujte, irelevantne pre modernu zenu.
Co sa mna tyka, nemam deti. Ale pri mojej a manzelovej zivotnej filozofii a preferenciach ohladom nezavislosti od partnera, prace, vzdelania, cudzich jazykov. Pekne by ma nasralo keby mi 18rocna pride s bruchom,ze odchadza zo strednej a ide k svokricke do domu robit sluzku bez vzdelania. Vytocilo by ma to do nepricetna takze autorka chapem tvoje sklamanie. Nechala by som ju vyzrat si tuto situaciu. Takze ziadne staznosti na to, ze je v dome svoky druhotriedny clen domacnosti by som nepocuvala. Povedala by som jej, ze si to sama vybrala. Nechcela sa ucit, nema nic ani mat nebude. Nech je ticho a sucha nohami. Co ine sa da povedat na to? Normalna zena si najprv dokonci vzdelanie, vyda sa a porodi dieta MANZELOVI a nie frajerovi na volnobeh a uz vobec nie bez maturity. Dnes, ked maturitu potrebuje aj zametac ulice.
Nechaj tak autorka, uz nic nespravis a pocuvat ta nebude. Nech zije o sucharoch a o vode. Potom o par rokov si bude hlavu buchat a prosikat, nech postrazis vnuca, aby aspon maturu zvladla. Fakt ti nezavidim tuto situaciu, ale nevidim ine vychodisko. Mozno zeny s teenegerkami dcerami ti poradia lepsie.
Trosku prakticka otazka. Ak nie je evidovana na urade prace plati si zdravotku? Ak nie, tak jej tam vznika dlh a moze mat problem s osetrenim.
Mam pocit, ze to he choroba mladych dievcat. Nechce sa mi do skoly, nechce sa mi do prace, nejako bude. Co kolegyna s dcerou 17+, tak hovoria rovnake veci...
@nicoletta98 neprehliadla som to. Neodpovedala som ti zámerne.
Po prvé totiž, BSM existuje na to aby ženy ktoré nepracujú dostali podiel pri rozvode. Po druhe, žena ktorá nepracuje a venuje sa mužovi a rodine, má riešenie v zmysle - nájde si iného muža, ak ten prvý nebol správny výber. Ale myslím že taká odpoveď sa ti nebude páčiť. 😄
A asi máš pravdu, asi sa pohybujem v uspešnejsch skupinách.. ono keď človek žije tak ako to bolo ustanovené Bohom na začiatku, prinesie mu to do života istý úspech. 🙂
@maris5 toto je asi jediná fakt dobrá poznámka k téme.
Inak autorka si jej mohla poradiť (keď máte takú dôverný vzťah ako si podpisovala), nech si ten rok dokončí, aj v inom meste s prestupom, keď je tehotná, lebo by tak dostala materskú (je teraz nejaká novinka že keď ukončí strednú školu a má dieťa nejako súbežne s tým tak dostane materskú, tu najnižšiu ale dostane).
@kittykat22 dakujem,ano na vnucatko sa tesim,viem,ze vela ludi take stastie nema.Ako sa zariadi tak sa bude mat,mna tu bude mat vzdy
@deborahzelenkava uz som to podla jej príspevkov pochopila,nebudem sa nad tym ani rozculovat.Dnes mi tvrdila,ze sa nemam bat,ze skolu si dorobi ked bude dietatko starsie.Snad to bude brat zodpovedne.
@maris5 za minuly mesiac si zaplatila z nasetreneho,teda z toho,co dostala od babiek na narodeniny..tento mesiac neviem,ale sľubuje,ze na urad pojde..veď je to otazka hodinky
No docitala som komentare. Teraz vidim, ze otecko je v 22 rokoch uz byvaly alkoholik a zahliadla som aj poznamku o tom, ako sa ti jeho matka vyjadrila do telefonu, ze by bola rada, keby si mladi kupili nieco svoje. No takze uz to tu mame narovinu, ani pani svokra a svokor ich tam nechcu. To bude len horsie a raz ich z domu vyplonkuju vsetkych troch.
To je fakt terno, v 22 rokoch byt "byvaly alkoholik", ktoreho nahanaju exekutori.
A tvoja dcera je tiez terno. Sediet doma, pit kavu, pozerat serialy. Neplati si ani odvody. Oni vlastne sa nasli, obaja su jak taki blbci z inej planety, prepac asi sa ti to zle cita. Ja sa ani necudujem, ze ju zbalil. Normalny vzdelany mlady muz chce pri sebe seberovnku partnerku a nie tehotne 1-18 rocne dievcatko bez vzdelania, ktora sa nedokaze ani prihlasit na urad a len kuka telenovely cele dni.
Vidim to tak, ze ti pride domov klopkat na dvere s vnucatom a igelitkami. Je na tebe, ci ju prijmes domov. Ale pri tomto chlapcovi ju nic dobre necaka. Je otazka casu, ze znovu zacne pit, ja totiz vylieceneho alkoholika nepoznam ani jedneho. Cize jeden pruser za druhym a ono to pride ako domino po porode.
Chcela by som ti poradit dceru dostat z tychto sraciek, ale ked je 18rocny clovek zalubeny, trosku mu zacne zayebkavat. Tam potom racionalita ide bokom. Nuz ako som pisala, mozes ju podusit a nechat ju v tom par rokov. Lebo mam obavy, ze ak jej zas a znovu ponuknes strieborny podnos a pravidelne financne prispevky, namiesto roboty a maturity pride dalsi tehotensky test. A ty namiesto kludu a odrastenych dospelych deti a vlastneho zivota, budes vychovavat vnucence a dcerka si bude pilnikovat nechty pri serialoch.
Ako pisali vyssie - nechala by som ju vyzrat si to minimalne 3-4 roky. Ziadne vyplakavanie by som nepocuvala jednoducho by som jej na kazdy naznak trucu a staznosti povedala, ze dospelost nie je prevzati zodpovednosti. Sama sa tak rozhodla, tak nech si to teraz vyriesi a zmenila by som temu. Ale je skoda ze mas dve dcery a obe su take lemry domasediace. Niekto tu napisal nieco o influenceroch. Podla mna v tomto maju pravdu tu baby. Lebo ono to je len o sminkovani sa, piti kavy, nakupovani chujovin a toceni videa. Normalna disciplina ide bokom.
To sa potom tazko vychovava, ked hentake slepice maju vplyv na deti.
@zmrzlinka2021 to co si jej napisala? Ty by si toto chcela pocut keby sa trapis pre dceru?
Inak ja by som vlastnemu dietatu dieta nechovala ani keby co bolo. Proste nie . Keby bolo treba samozrejme postrazim sem tam. Ale dieta som si vychovala svoje,stacilo.
Mohla by byt fakt rada keby jej ty umoznis dokoncit si skolu zatial co ty sa postaras o dieta. Nie kazda babka by sa na to dala, ja teda nie.
Ale to 18rocna nevidi ale ona sa zbada uvidis
@lenkakravcova okej a keď nie sú vzatí? Tak čo dostane? Výživné vo výške 100€ mesačne?
A dovtedy kým si nájde ďalšieho, ktorý ju bude živiť tak čo? Či hneď po prvej káve by si prišla s kuframi a s deckom a poď ma živiť?
To, že pre teba je úspech, že sa staráš o domácnosť a deti je super, ak si tak stastna. Pre mna je úspech, že sa viem postarať sama o seba, uživiť sa, pracujem, podnikám, študujem odbor, ktorý milujem… tvoj úspech by bol kde bez chlapa alebo Boha? Či to je jedno a to iste? 🤣
@nicoletta98 tak to je potom blbá ona, keď do toho ide keď sa nevezmú. 🙂
Tak u nás platí 6mes lehota kedy je žena po rozvode ešte financovaná mužom (z mahr). Neveriaci to majú asi ťažšie. Pol roka je celkom dosť. Za tú dobu si pri najhoršom nájde aj nekvalifikované prácu alebo nejaký kurz atď.
Nie je to ti isté. Je tam riadna hierarchia. Boh je predsa vysoko vysoko hierarchicky nad ľuďmi. 🙂
@lenkakravcova nekvalifikovaná práca ju teda uživí s dieťaťom.. nájom z toho zaplatí, potraviny kúpi aj drogerku a hádam ešte im aj niečo ostane… radosť žiť 👌🏼
@deborahzelenkava toto som si ja potrebovala prečítať, ďakujem. Otvorilo mi to dosť oči.
@lenkakravcova ja sa k tomuto nebudem vyjadrovať, pre mna si horsia ako jehovistka. Prosim nepis k teme, ku ktorej nemas čo ponúknuť pekný večer
Určite by toto každú matku zamrzelo.
Ale mám taký povzbudivý prípad z okolia. Mala som kamarátku ktorú vyhodili zo školy asi v 16tich. Zamestnala sa vo výrobe. Príšerná práca, pracovná doba zlá, kolektív nič moc. Tam si uvedomila že tak toto teda nie.
Školu dokončila popri práci. Neskôr si dorobila niečo navyše a potom ešte aj výšku.
Teraz mame 40 a je celkom úspešná.
Držím palce aby aj u vás to skončilo nejak podobne
Autorka tak vies, dcery vyrastali bez otca. Teda neviem kedy presne zomrel manzel. Ale pri takych pripadoch vidim vacsinou 2 scenare, bud je to ten ze matka ako zijuci samostatny rodic strati kontrolu a decka sa dostanu do zlej partie a matka sama nestaci zivit aj rodinu aj mat kontrolu. Alebo kedze deti prisli o otca, druhy rodic sa snazi vynahradit im vsetko o co prisli vratane penazi, az sa to s tou kompenzaciou prezenie Neviem aka je vyska sirotskeho, ale ak to bolo par stoviek EUR ktore uz ako teenegerky mali k dispozicii bez prace a kazdy mesiac, a ty si sama tahala vsetko, mozno si zvykli na to, ze chodit do roboty sa neoplati. Mama sa zdiera a ja dostanem par stoviek kazdy mesiac len tak. Pisem ti to preto, aby si sa neobvinovala za to, ze su dcery lenive hnidy. takyto scenar sa moze stat kazdemu. Ty sa snazis a potom ked decko dosiahne 18, aj tka uz stratis paky. Ano velakrat su to deti. Interagujem s 21 rocnymi momentalne, mensina su dospeli, vacsina su to stale hlupe deti v hlave, hoci pravne dospeli.
Preto ti to pisem, akosi sa naucili, ze nemusia nic. Preto by som prestala s akoukolvek pomocou, ked sa zavesili amantom na krk,nech ich zivia oni. Ako pise @ivik4 , ty si svoje vychovala. Mali moznost zit s tebou, studovat, prilozit k spolocnemu a benefitovat ako studentky a este si mohli aj brigadne zarobit.
Ak sa budes dalej nukat na vychovu, platenie uctov a zase prevezmes jej blbe rozhodnutia na svoje plecia, zase ti otehotnie to som si taka ista, ze tu sedim. Preto by som ju pritlacila k stene a nechala ju tak. Ja viem, ze ta to mrzi a to vnuca nemoze za nic. Ale nech teda dcera zije o suchych rozkoch v ubytovni niekde, lebo tam skoncia, kedze ani jeho rodicia ich nechcu.
Svoje si vychovala, maly darcek k narodeninam je v poriadku. Ale vychovavat za druhych a platit im veci, nie. Kedy sa zobudi zo sna a zacne sa spravat normalne, ked mamka zase vsetko poriadi? Bude lezat ako hnida a pozerat serialy a robit jedno decko za druhym. Nechcem sa ta dotknut, ale ked mas obe take dcery lemry, rataj s tym, ze po tvojom umrti si skocia do vlasov, aby podedili co najviac. Mozno by som im dala lekciu a osetrila si aj majetok. To uz necham na teba. Ako pisem deti nemam. Pisem len z pozorovania a z toho, co som si tu neraz precitala.
Tak drzim palce a hlavne sa neobvinuj. Uz nie su male, nech si robia co chcu. Ty si kludne zaplat welness a chod sama a oddychni si. Oni nech zobru o peniaze svojich partnerov, to uz nie je tvoja starost.
Ja poznam situaciu povedzme ze z "rodiny". Taki znami no. Scenar taky, ze ziju spolu stara matka, matka (tvoja generacia zhruba), dve dcery. Jedna dcera ma 4 deti a druha 2. Stara matka je uz doma na dochodku, drzia ju pri sebe, lebo by bez dochodku zdechli. Matka ta pracuje, pada na hubu, snazi sa drzat cele toto pohromade. Dcera cislo 1 so 4 detmi "vystudovala za kozmeticku". Nechcem sa dotknut zien, ktore tuto pracu beru seriozne. Dala som to do uvodzoviek, lebo mlada dama bez matury presla nejake sou so 4kami a vyprosikali jej papier nech uz ide do riti z tej strednej skoly. Nema nic. Len rodi. Jej chlap robi automechnaika ale ten tiez nerobi viac ako robi. Mlada rano vstane, spravi si kavu, cely den zivajuc hoci hore dole po dome, este ani okolo domu neurobi. Pred domom to maju ako cigani. Dcera cislo 2 sice oficialne zije inde, ale najest sa chodi k mamke domov aj s detmi. A matka ona taha vsetko sama. Pracuje, riesi, vybavuje, sati. Ta raz dostane infarkt a potom pojde do riti cela banda. Mam info z prvej ruky, viac nepoviem. Neprikreslila som nic, fakt takto ziju. Kopec exekucii na krku, no jedna radost zit.
Co chcem povedat, ze aj v tejto rodina bola matka proaktivna a chcela to zachranit a skoncilo to tak, ze kym ona je zodrana, dcerka si rano o 10 spravi kavu, stara matka vrieska po kazdom a decka bez kontroly ako opice. A co z nich bude? no to, co doma vidia.
Preto som tak nastavena, ze ked uz 18rocna spravila take hlupe rozhodnutia a odisla zo skoly za milacikom alkoholikom, nech zije takto. Lebo to sa nezmeni, kym nepadne na drzku a nebude mat kto zaplatit elektrinu na konci mesiaca.
Dufam, ze u tvojej dcery to take cierne nebude, ale u tejto rodiny to tiez zacalo nedokoncenou strednou, uzasnym amantom a jednym tehotenstvom. Tak dcerou treba trosku zatriast, aby sa prebrala, lebo fakt skoncia ako socky.
Tak drzim palce, nech sa rozhodnes akokolvek. A hlavne - ako pisem, mas odpracovane roky, zacni si setrit a mysliet na seba. Normalne si nieco kup pekne na seba, chod niekam na vikend a zresetuj. Dcery uz nie su tvoja starost. Manzelova smrt bla predpokladam tazke obdobie pre teba, tak mas plne pravo teraz oddychovat vo volnom case a neriesit problemy inych. Same si sposobili, nech si najdu riesenie.
Drzim palce! 👍
@deborahzelenkava presne tak. Napisala si to úplne reálne, ako to v takychto prípadoch na 99% konci. Svoje dcéry milujem nadovšetko, dala by som im prvé i posledné, ale toto teda nie. Proste nie... rozhodli sa, že si dobrovoľne spizdia život, tak nech sa paci. Nech si poradia, keď vedeli byt velice múdre. inak normalne pozerám, to je teraz móda, ze detská majú sirotský ako "vreckove"? No u mňa by to nehrozilo. Pokial ich mam zivit, satit, žiadne také. Bud by mi peniaze dali (samozrejme by som im ich odlozila, ako im všetko odkladám aj teraz a dala neskor), alebo by sa slečny podieľali normalne na chode domácnosti. Žiadne také, žeby si peniažky míňali pre seba. Fakt čumím. No ale potom sa niet čomu čudovať, že nám toto vyrasta z deti 👎👎👎
@lienka.7 dievcata mi zo sirotskeho prispievali aj do domacnosti,ale nakolko chodili do skoly nechavala som im to na trebarz desiatu,nove topánky,kebab ked pojdu von alebo tak..ved dostávali len 170eur,kazda mi dala 50 do domacnosti a so zvyškom si hospodarili.
@lienka.7 mne mama tiez nechavala dokonca cele sirotske. A neskoncila som bez skoly s 5 detmi a bez roboty. A taktiez autorka nemusela urobit chybu vo vychove. Proste sa dievca zamilovalo a rozum isiel bokom. A reci ako mala si, jej nepomozu. Minulost sa zmenit neda....
Žiaľ, nepomozes si. Nijak ju nevieš donutiť
Netrap sa, pockaj az dcera pochopi ake je to tazke so starostlivostou o malicke dieta. Dufam, ze svokrovci nechaju mladych, nech sa staraju o dietatko sami a vypomozu len v nutnych pripadoch. Az bude mamicka nevyspata, unavena a nik za nu neprevezme bremeno starostlivosti o dieta, rychlejsie si uvedomi co vlastne chce. Skoda, ze nema vlastnu domacnost, tam by este vo vacsej miere poznala co obnasa postarat sa o rodinu.
Ak mas dostatok financnych prostriedkov, navrhni dcere, ze jej (v meste kde byvas) kazdy mesiac zaplatis podnajom v malom byte (garzonka, ci 1izbak), kde by mohla mlada rodina byvat. Tak by si ju mohla dostat blizsie k sebe. No s pomocou to neprehanaj, iba v najnutnejsich pripadoch povaruj. Dcera sa musi naucit o com je zivot.
@roja01 prepac, ale ako ju nauci autorka o com je zivot, ked dcere bude platit podnajom v malom byte ci garzonke? Je uplne irelevantne, aku velkost bude mat byt. Tu ide o to, ze slecna je zvyknuta, ze vsetko je zadarminko a svet je gombicka. Najprv sa postarala mamka, potom sirotsky dochodok a la vreckove a teraz sa zavesila na krk cudzim ludom "akoze svokrovcom". Ked ju mama zoberie odtial a bude mladej platit podnajom a mlady si bude splacat nadalej svoje dlzoby, kedy si myslis, ze sa z toho vyhrabu? No nikdy. Mlady je alkoholik a ma dlhy, takze ten o budgetoch tiez toho vela nevie. Ak im zacne platit podnajom a zvyknu si na to, ani Boh ich nedokope k zodpovednosti. Lebo furt budu natrckat ruku, manipulovat, hrat na city autorke a ta sa samozrejme zlutuje lebo ved dcera a vnuca. A dcerka sa bude chodit najest k mamke aj nadalej.
Ziadny podnajom a ziadny babysitting by som im neplatila. Obcas do daru plienky ci mlieko a vynimocne postrazit ked ide k lekarovi alebo na pracovny pohovor. Na ziadne periodicku financnu pomoc by som ich neucila. Ani jedneho. Ked vedeli zamiesit a vysrat sa na skolu, nech si to teraz poriesia ako chcu.
@roja01 byvanie je hadam zaklad nie? Tak najprv mam kde byvat, mam co do huby a potom zamiesim. A nie opacne. Naucit tych dvoch mladych nezodpovednych na byvanie zadarmo je cesta do pekla pre vsetkych. Autorka tym dosiahne to, ze ked sa budu blizit tri roky prveho vnucata, zrazu sa "zadari" druhe. Lebo vsak naco by isli do prace, ked jeden splaca alkoholicke dlhy a druha sa moze valat doma kym mama plati byvanie. Byvanie je u vacsiny ludi najvyssia polozka z mesacneho budgetu. Prave preto by som im ho neplatila. Mlady nech splaca svoju sprostost a nech si najde druhy job a slecna hajde do prace hoci za minimalnu mzdu. Cim skor sa nauci, ze veci v zivote stoja peniaze, tym skor ma sancu sa z toho dostat.
Dcera sa musi naucit o com je zivot a zaroven jej platit byvanie . Toto je logika ...

Tak pozri sa na to z lepsej stranky. Budes mat vnuca. Nie je to krasne? Ano, chlap je na hovno, dcera musi dokoncit skolu ale bude vnuca. Mysli na mamicky ktore nemaju to stastie, ze niekedy nejake vnuca uvidia. Cim dalej, tym viac mladych ludi deti nechce alebo to jednoducho nejde. Skolu si dcera moze dokoncit aj dialkovo - nasa spoluziacka 24r spat takto dokoncila posledny rocnik aby mala maturitu. Dceru by som urcite neodstrihla a nevykaslala sa na nu. Nie kazde dieta spravi dobre rozhodnutia. Ale stale je to tvoja dcera a preco koli jednemu blbemu rozhodnutiu ju trestat? Nepisem, ze sa jej mas vtierat, posielat peniaze a prosit - ale zostan otvorena vztahu a pozri sa na to aj z tej dobrej stranky - budes babicka. A kto vie, ako to bude. Partner je asi nefunkcny a nemyslim, ze zanevriet na dieta a nechat ho trapit len preto aby si dosiahla zadostucinenia "ja som ti to hovorila" je ta spravna cesta.
Jednoducho nie vsetkym sa dostane toho potesenia, ze deti maju bezproblemovy zivot. Niekto si tie nestastne rozhodnutie vybere - a bohuzial, vyslo to aj na teba. Ale netreba sa rucat. Svet sa nekonci. Keby dcera vazne ochorela - to by bolo nieco strasne. To, co sa jej deje je len prechodne narocne obdobie. Nikde nie je napisane, ze sa veci nedaju neskor dohromady.