Ako správne odzdraviť tínedžerov na ulici?
V nasej satelitnej dedine sa casto mladi zdravia ked idu oproti ked kocikujem. Je to slusne, pekne. ALE! Ako sa mam odzdravit? Ked poviem ahoj je mi to divne ale povedat dobry den? Nam na gymnaziu ucitelia vykali, ale ako je to takto na ulici? Ja v mojich rokoch (30+) mam vykat v podstate detom?
Ak nepoznám osobne, tak vykám.
Dobry den je vseobecny pozdrav, vhodny pre kohokolvek
Ja by som odpovedala dobrý deň . Som Kadernicka mám veľa mladých dievčat a študentiek . Keď sa objednávajú prvý krat tak vykam . A akonáhle prídu navrhnem tykanie . Veľa sa tým aj ľady prelomia .
Z hladiska spolocnenskej etikety vykat. Nie je pripustne aby jedna strana tykala a druha vykala.
Pubertiakom aj detom tykam ,poviem ahoj
Ako mi príde tak odzdravím. Raz ahoj, raz dobrý deň 😃
Ja aj mini detičky odzdravim dobrý deň, keď ony povedia dobrý deň. 🤷🏻♀️ Teenegerov tak isto. Však "dobrý deň" nie je vykanie... Normálne len prianie pekného dňa. Nikde v tom nie je obsiahnuté či to je vykanie alebo nie.
Odkedy zle vidím, hlavne večer v polotme a celkom neviem, kto to je, či sa poznáme, alebo nie, či si tykáme alebo nie, používam "Zdravím".
Čo ma dobrý deň s vykanim ? Je to len pozdrav
Ak neviem ci vykat alebo týkať zdravím sa slovom
"Zdravím"
Štandardne však vykam všetkým čo nepoznám. Od malých detí vo veku 3 roky až po dospelych.
Viem ako som sa dobre cítil ako dieta keď mi niekto vykal, a koniec koncov sú to cudzí ľudia aj keď sú to deti tak im vykam.
Dobrý deň neznamená vykanie ;) A áno zdravia by som sa tam aj starším deckam. Ahoj poviem možno tak malým deťom, ktoré aj tak netušia co im hovoríš 😅
Ja robim v sukr.skole, kde su deti cxa do 19r. Ak ma pozdravia dobry den, odzdravim dobry den, kludne aj od 15r.vyssie. ale aj mladsich. Dobry den je normalny pozdrav, pridem do prave "dobry den vospolok"
Mne skor vadi, ze mojej 22,5r.dcere vsetci tykaju. Akoze sorry, preco? Uz som jej aj povedala, nech ona tiez zacne tykat. Aj predvcerom u zubarky.
Ja poviem mladým čaute.
Ak zdraví Dobrý deň, Dobré ráno... je logické odzdraviť rovnako. Bez ohľadu na vek. Ja takto odzdravím aj svojím žiakom 😏 A kedysi sa deťom 15+ v slušnej spoločnosti naozaj vykalo. Bola to už slečna a mladý muž 😏 Ale kedysi bolo všetko inak 🤷🏻♀️
@misanthropicdann "zdravím" je otrasný pozdrav. Strašne neúctivý. Skoro ako Nazdar- v čestine. Kedysi si tak zdravili chlapi roboši. Keď prišli niekde kde nikoho nepoznali. Toto keď dnes počujem od 30-40 ročných, mám vlasy dupkom 🤦♀️ Bože veď Dobrý deň/ráno/večer... je normálny univerzálny pozdrav
@maya_hi "zdravím" je úplne neutrálny pozdrav presne jak pozdrav "dobrý"
@misanthropicdann no presne, ešte som zabudla na "dobrý" To je ten druhý otrasný pozdrav. "Dobrý" môžeš akurát odzdraviť, ale nie pozdraviť ako prvý. Keď mi takto pozdraví nejaký sopliak, to mi môže rovno povedať "nazdar". Vyzerá to rovnako 🫤 Prešlo 30 rokov a etiketa na Slovensku je v pr.eli 🤦♀️

Normálne odzdravím dobrý deň