icon

Ako trávi čas 12-ročné dieťa u vás?

uradnikova
28. jún 2021

mamicky, chcela by som vediet, ako travia cas vase 12,13 rocne deti, najma chlapci. ako dlho dovolite hrat pocitacove hry, resp. inak stravit cas na pc, tablete, mobile. mam pocit, ze moj syn dost prepadol tejto technologii. vzdy som ho viedla k sportu a preferovala cas straveny vonku, len nam pribudli dve male deticky a uz tolko casu na starsieho neni. chodi na atletiku, skaut, zapajam ho aj aby pomahal - poslem do obchodu, kocikovat, so psom... Bez frflania ide, len cely cas, co je doma, by najradsej stravil s mobilom v ruke. neustale ho musime upozornovat, nech to odlozi. ked odlozi, zrazu nevie co so sebou, co ma vlastne robit,. pride zo skoly, hned uteka na mobil, z vonku tiez. uz sa s nami ani nerozprava, ked tak, velmi strucne. casto je zamysleny, velakrat mu musim opakovat, co som povedala, aby vobec zareagoval. rozhodla som sa, ze mu nastavime limity, kolko casu moze denne stravit tymito zabavkami. ako je to u vas?

Strana
z2
tinka349
29. jún 2021

@uradnikova
Ja mam sice 11 rocne dievca ale vacsia katastrofa to je s nou.... ona zije len pre tik tok a sledovanie kolko ma followerov a robi edity videi a fotiek jej spoluziakov... ma 3,5 rocnu sestru s ktorou absolutne nechce travit cas, v domacnosti nepomaha vobec, max ked sa vyvreskam ze jej vyhodim veci z okna tak si sprace tonu oblecenia zo zeme... celkovo je abnormalna bordelarka a nepomaha nic 🤦‍♀️ Tym ze mame striedavu starostlivost tak stale odpapuluje ze ked sa mi nepaci tak pojde k otcovi a tam si moze doslova a dopismena robit co ona sama chce a vsetko jej toleruju, nepomaha ani dohovaranie exovi. Ja mobil u mna doma zakazem aj na dva tyzdne, max 5-10 minut ma denne na nom, dojde k exovi a je bez obmedzeni... s vlastnou sestrou nema ziaden vztah, vyhana ju z izby, nikdy sa s nou nehrala a ani nechcela pomahat ked som ju chcela zapajat do spolocnych aktivit. Nema zaujem ani s nami ako celou rodinou chodit von, len kamosky co jej tiez zakazujem lebo piju energy drinky, lezu po mostoch a robia sprostosti, cize jedna katastrofa. A ked ma kramy tak to je s nou na nevydrzanie, papulovanie a treskanie s dvermi stale, neraz som uz kvoli nej aj revala ze kvoli comu je taka ku mne. Odpoved ? Chod si za svojim malym milacikom (jej sestrou) , pritom snazim sa travit cas aj s nou osamote, aj na nakupy ideme spolu, vsetko je malo

uradnikova
autor
30. jún 2021

@tinka349 jooj cista puberta toto:(. ja mam tiez dceru, 10rocnu,ta tiez frci na tic toc, ale na rozdiel od syna travi velmi vela casu aj vonku. je tenistka, ma vela treningov, potom chodi von s kamoskami, kde si sami cvicia gymnastiku, natacaju videa. preto mi toto pride mensie zlo, ako tie synove hry, ktory len sedi a tuka a nevnima okolie. ale papulnata tiez otras, pomoc od nej tiez zriedka, ale po ofrflani a oplakani musi🙂

zuzanaam
30. jún 2021

@ninusa221 ani zďaleka nie. Bývame v dome na dedine, tu ešte stále trávia deti väčšinu času vonku. Mám 11 ročnú dcéru, nemá ani mobil, ani tablet a nemáme ani televízor. PC sa používa na vzdelávacie aktivity, raz za čas si pozrie nejakú rozprávku, alebo dokument. To tak 1-2x do týždňa. Máme veľkú záhradu, 2 psov, chodievame veľa do prírody. Teraz sa z deťmi od susedov celé dni kúpu, majú trampolínu, bicykle, inline korčule, slackline, lopty, hamaku. Cez školský rok chodievala na plávanie, jazdieva na koni. Dnu sa hráva s legom, puzzle, kreslí, maľuje, číta, alebo niečo tvorí. Keď povie, že sa nudí, môže upratovať, pomôcť v záhrade, alebo so zvieratami.

uradnikova
autor
30. jún 2021

@zuzanaam waw. takto som si predstavovala aj ja detstvo mojich deti:(

zuzanaam
30. jún 2021

@uradnikova Človek to má tak, ako si zariadi. Do 4 rokov dcéry sme bývali v byte, potom sme kúpili starú chalupu s veľkým pozemkom na konci dediny oproti lesu. Nebola tam ani teplá voda, suchý záchod. Niečo sme poprerábali, niečo ešte treba. Oproti bytu je tu určite viac práce, menší komfort, aj keď napr. cez letné horúčavy máme v dome max. 25, čomu sme veľmi radi. Do domu som chcela presne preto, aby dieťa mohlo byť vonku čo najviac bez dozoru, Šťastie je, že hneď vo vedľajších domoch sú deti približne rovnakého veku. A tiež, aby mohla vyrastať v kontakte so zvieratami. Aj v byte sme vždy mali malú zoo, teraz máme psov, mačku, sliepky, kačice, včely. Roky sme mali aj 3 kozy, ale už toho bolo veľa, keď som potom išla do práce. Mať obrovskú záhradu a zvieratá bol môj sen, je za tým ale drina a tiež napr. nemôžeme toľko cestovať, koľko by sme chceli. Tam bol byt vo výhode, odtiaľ môže človek odísť aj nadlho. Ale zase máme vlastné potraviny, teda veľkú časť. Kým sme boli v byte, snažili sme sa byť čo najviac von, doobeda na ihriskách, poobede prechádzky so psom. To som ale ešte bola doma. Všetko má svoje plusy aj mínusy, byť na byte, tak chodím po výletoch a túrach každý víkend 🙂.

ninusa221
30. jún 2021

@zuzanaam je rozdiel ked človek byva v dome a je rozdiel keď byva v byte. Vy sa môžte kupat, opaľovať na dvore. My čo byvame v byte sa môžem tak uvariť v obyvačke na gauči😉

zuzanaam
30. jún 2021

@ninusa221 Veď to ja dobre viem, bývala som v byte 33 rokov. Len som chcela povedať, že obe možnosti majú aj výhody aj nevýhody a tráviť čas vonku sa dá, aj keď človek býva v byte. Netreba sedieť celý deň za počítačom. Ako decká sme sa celé prázdniny hrali vonku na sídlisku, je ale pravda, že teraz by som sa asi bála pustiť dcéru v meste samu von. O tom kúpaní a opaľovaní na dvore som vtedy tiež snívala, prípadne čítaní v hamake pod stromami. Len som si nejako za tých 7 rokov na to ešte nenašla čas 😀. Ale dcéra toto všetko robí. A ja sa opálim pri práci na záhrade a kosení 🙂.

ninusa221
30. jún 2021

@zuzanaam aj ja som ešte vystihla dobu ž sme chodili von s kočíkom a tak. No bohužial doba sa meni deti tak vyrastajú od mala a je to bohužial súčasť ich života

uhgara
30. jún 2021

Je to take doba je ina, deti uz nie su takymi detmi, akymi boli kedysi, moc rychlo podla mna dospievaju a staraju sa tak povediac o seba. Skor ako keby museli dospiet a nemali cas byt detmi, akymi sme boli my kedysi

zuzanaam
30. jún 2021

@ninusa221 Dobu menia ľudia a deti vyrastajú tak, ako im to rodičia zariadia. Som priam alergická na rezignáciu mnohých ľudí, že veď už raz je to tak, doba je taká. Pokladám to za obyčajný alibizmus. Ja osobne preferujem nebyť len pasívnym "vezúcim sa", chcem sama rozhodnúť, ako budem žiť. Nepáči sa mi kvalita potravín v obchodoch? Pestujem si čo najviac svojho jedla. Nechcem aby dieťa trávilo čas s telefónom? Nedám mu ho. Nie som spokojná so školským systémom? Učím doma. Chcem aby dieťa trávilo čas v prírode? Zdvihnem zadok a ideme do lesa. Chcem aby športovalo? Tak ideme na plaváreň, v zime na bežky atď. Len ono to nie je až tak pohodlné, ako konštatovanie, že je to tak a inak to nebude. Bude to tak, ako si to všetci spravíme. Páči sa mi Gándhiho výrok " Buď tou zmenou, ktorú chceš vidieť okolo seba." Alebo tiež som kdesi čítala, že ak sa Ti niečo nepáči, tak to je presne tá oblasť, ktorú máš v živote meniť, to je Tvoja životná úloha. Tak sa toho držím.

uradnikova
autor
30. jún 2021

@zuzanaam aj ja robim maximum, aby sme boli co najviac vonku. vzdy sme chodili po vyletoch, na bicykel, behavat spolu, koncerty pre deti, preteky, turnaje. nikdy sme neboli domasedi. ani ja, ani muz, ani deti. stale niekde sme labzovali. vtedy boli deti dve. len odkedy mam este dve male, z toho jedno ma len 2mesiace,kopec spolocnych aktivit odpadlo. ocenila by som, keby syn nieco vymyslel aj s kamaratmi, ze by som jeho program nemusela organizovat ja. on sa totiz so mnou a dvoma krpcami aj nudi. len nema taku partiu, s ktorou by chodil von. len obcas sa mu niekto pritrafi. netusim, co robia ostatni jeho spoluziaci. stava sa, ze aj ked kamarata vola, povie mu, ze ked su len dvaja, to je nuda, tak von nejde:(. tak mi ho je chudaka aj luto, aj jemu je to luto, ze akosi nema s kym a tak mu ostava len ten virtualny svet. prave rozmyslam, kam ich dnes vsetkych zoberiem a dochadza mi fantazia. babo v kociku nevydrzi, len na rukach, dcerka len po ihriskach by chodila a to uz 12rocneho nebavi. esteze zajtra ide na 11dni do tabora. bez mobilu, stanovat🙂

zuzanaam
2. júl 2021

@uradnikova veru, nedá sa mať vždy všetko. Stanovanie je fajn, je to smutné, že niektoré deti sa dnes už asi nevedia hrať. Moja dcéra je tiež veľmi spoločenská, ťahá ju to stále za kamarátkami. Prázdniny budú aj u nás v tomto náročnejšie, lebo deti od jedných susedov zrejme pôjdu na celé prázdniny do Rakúska za mamou, ktorá tam pracuje. Paradoxne, prázdniny sú u nás vždy obdobie, kedy má kamarátov najmenej k dispozícii. S malým bábätkom je to určite náročné, 12 ročný je dosť veľký, aby sa vedel zabaviť aj sám. Ja som bola odjakživa introvert, mala som psa, chodila som na cvičák a kamarátila sa so psíčkarmi bez ohľadu na vek. Tak som strávila aj 3-4 hodiny denne so psom po lúkach, poliach a lesoch. V lete sme sa tiež chodili kúpať na priehradu. Kedysi bolo zvykom, že deti chodievali k babkám na dedinu, tam si našli aj kamarátov. Ja som babku na dedine nemala, vždy som im závidela, možno aj tu niekde mala korene moja túžba mať raz vlastnú záhradu. Podľa toho čo píšete, sa veľmi snažíte dopriať deťom hodnotné trávenie voľného času. Možno by to chcelo nechať kompetencie viac na synovi, s tým, že mobil ani počítač nie sú jednou s možností, nech si niečo vymyslí, čo by ho bavilo. Držím palce.

dievcatko112233
6. jan 2025

Moja 13 ročná dcéra môže byť na mobile koľko chce a vie si povedať kedy je čas odložiť mobil. Na mobile je maximálne 3 hodiny denne aj to jej niekedy cez školský týždeň dovolím len hodinu a je s tým v pohode. Keď príde zo školy alebo z vonku tak si skontroluje spravy(sociálne siete okrem whatsapp jej nedovolim) a ide robiť niečo iné. Občas si zapne youtube, hra hry, ale to je v pohode. Robí aj iné cinnosti: kreslí, spieva, tancuje, číta, bicykluje, korculuje, vyrába, točiť videá na YouTube kanál.......

Strana
z2