icon

Ako zvládnuť byť priemernou mamou nadpriemerneho dieťaťa?

5. sep 2024

Ahojte, neviem ani ci chcem niečo riešiť, skôr sa vypísať. Mám veľmi šikovnú dcéru, dosiahla veľa úspechov na celoslovenských sutaziach, ovláda viacero jazykov. To nie je chvála ale fakt. Ja som obyčajná mama, robím v kancelárii, viem len anglicky, nemám sny o úžasnej kariére. Skôr uprednostňujem rodinu, šport. A tu je trochu problém. Veľa pedagógov a známych mi povie akú mám úžasnú dcéru a vzápätí dodá, že ktovie po kom. To už mi môžu na rovinu povedať, že po mame nie je šikovná. Dcéra obdivuje len ľudí, ktorí niečo v živote dosiahli. Svoju učiteľku, ktorá ju pripravuje na sútaže nazýva druhou mamou. Čo ma dosť zranuje. Keď bola menšia bola som pre ňu samozrejme najlepšia, najmúdrejšia. Teraz, keď má 14, stávam sa pre ňu len priemerná mama ku ktorej už nemá dôvod vzhliadat. Maximálne, keď potrebuje oprat alebo peniaze. Neziarlim na ňu, zo srdca jej to prajem ale občas so smutná, že som akoby klesla v jej očiach. Niektoré učiteľky ju bravaju na zmrzlinu, pizzu, píšu jej vo voľnom čase. Keď stretnú mňa, ledva mi odpovedia na pozdrav. Mať šikovné dieťa je skvelé ale je to aj náročné. Čas najradšej trávi štúdiom a čas strávený so mnou jej príde už ako premarneny....

autor
6. sep 2024

@atinkaa ďakujem za názor, prečítala som si ho viackrát a mám nad čím premýšľať. Moja dcéra na seba stále kladie tlak. Chce byť tá najlepšia, najsikovnejsia. Ja jej často hovorím, že nech nestresuje, že aj dobrý ziak občas dostane horšiu známku. Ale ona je už pri 3 nešťastná. Minulý rok nemala horšiu známku ako 2. Svedomito sa pripravuje do školy. Povedala mi, že má rada pocit úspechu. Pokiaľ ide o učiteľky. Ta, ktorú volá mama je slobodná, bezdetna a moju stále niekam vyvoláva. Dokonca ju volala ku nej na prespavacku. Akoby si kompenzovala, že nemá rodinu. Rada sa učím nové veci od dcéry. Aj si študujem témy, ktoré ju zaujímavú aby som bola príjemný spoločník na debatu.

unicornlady
6. sep 2024

Teraz nechcem nijak znevažovať tvoju dcéru, ale myslela som, že keď píšeš o nadpriemerne inteligentnej, že to je v podstate čistá jednotkárka.
Ja som mala spolužiačku, ktorú prvú 2-ku dostala v 7.triede (čo sú 13r.deti), do žiackej knižky, nie na vysvedčení.

Doteraz to vyzeralo, že tvoja dcéra je pomaly autistický génius.
Ale ako vravím, nechcem ju nijak znevažovať.

Ja som patrila v škole tiež medzi najlepších a to by som sa ani nenazvala nadpriemerne inteligentá.

Takže, ako tu niekto spomínal. Nech ju neučia moc arogancii, lebo na strednej stretne veľa jednotkárov, a môže byť šokovaná, že už nie je taká zaujímavá.

dskjhfdlkdjhl
6. sep 2024

@unicornlady Presne toto som sa autorke snazila vysvetlit. Moja mladsia dcera bola teraz v kvarte a za cely sk. rok ak mala v edupagi tri dvojky, tak to je vela a doma sa neuci vobec, bola snad na kazdej olympiade, ktora sa pre tento rocnik konala, z matiky bola aj v kategorii pre SS, ale nikdy som od nej nepocula, ze by boli nejaki priemerni ludia. Ale mozno je to tym, ze uz zacina piaty rok na gympli a teda je medzi sikovnejsimi detmi, ako keby ostala na ZS.

yoxinka
6. sep 2024

@unicornlady
Inak toto sa stalo mojej sesternici 🤣. Ona bývala najlepšia vo všetkom v škole, šikovná, súťaže, furt jednotky, potom na vysokej tiež hviezda … až sa dostala na nejaký študijný pobyt, kde bola ťažký priemer, lebo všetci tam boli OVEĽA šikovnejší a vedeli oveľa viac a mali viac skúseností ako ona. To ju trochu preplieskalo a druhýkrát sa jej to stalo v práci a to ju preplieskalo poriadne. Vtedy sa uvedomila a pochopila, že život nie sú čisté jednotky a byť vo všetkom hviezda, že ľudia robia aj fackupy a že celé je to úplne o niečom inom. Do tohto momentu bola celkom namyslená trubka, po týchto skúsenostiach sa uvedomila a veľmi fajn baba sa z nej stala 😉.

autor
6. sep 2024

@unicornlady ona má na vysvedčení samé jednotky od prvej triedy. Celý minulý rok mala samé jednotky na edupagi a 2 dvojky. Z tých bola nešťastná. Mám tam preklep. Nemalo tam byt, že je nešťastná z 3 ale ona je nešťastná aj z 2. Nikdy nemala 5, 4 a za 8 rokov dostala jednu 3.

autor
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl tak ona má veľa spolužiakov trojkarov, stvorkarov. Tvoja je s podobnými ako je ona sama.

viestta
6. sep 2024

Autorka, Monitor 9 ukaze kde je v porovnani s ostatnymi deviatakmi na Slovensku, nie ze by to bolo najobjektivnejsie hodnotenie, ale je tam siroka vzorka ucastnikov a zazila som obrovske sklamanie rodiny, ktorych jednotkar sa neumiestnil az tak vysoko ako ocakavali oni ale hlavne ako ocakaval on. Prvy krat ho zivot preplieskal a bolo to krute prebudenie do reality.
Myslim si, ze by bolo dceru ucit pokore, pretoze aj ludia, s "ktorymi sa moze bavit len o pocasi" ju mozu obohatit. Nie kazdy je na akademicke debaty o Higgsovom bozone a predsa moze byt v niecom ovela ovela lepsi ako ona. To by si mala uvedomit.

autor
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl ale ona nedeli ľudí na premiér premiernych a nadpriemerných. Len som písala, že s tými menej rozhladenymi si veľmi nemá čo povedať. Nie ze nimi opovrhuje ako si tu niektoré myslia.

autor
6. sep 2024

@viestta tak ja sa o monitor nebojím, z piatackeho mala 100 percent. Niektoré si to tu beriete osobne, že pohŕda menej vzdelanymi. Nie je to tak. Váži si každého človeka. Avšak len niektorých berie ako svoj vzor.

reanda
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl oznacila som ta, aby bolo jasne, na koho reagujem, nemusis si to brat osobne 🙂
a vsak uz so mnou teda nedebatuj ked uz si to ukoncila 😀

maminkadeticiek
6. sep 2024

IQ je jedna vec.Ale mnozstvu ludi,vacsine ludi s vysokym IQ praveze zalostne chyba EQ a bez neho sa zije velmi velmi tazko.Toto je nieco,v com jej mozno mozes byt prave ty vzorom a pomahat jej ho rozvijat.Pocity,emocie,vnimanie,vztahy,empatiu...

viestta
6. sep 2024

Nie, neberieme to osobne a neberiem to tak, ze nimi pohrda, ale chyba jej pokora. Ma sice este na take pravo vzhladom na vek, ale mala by sa naucit komunikovat aj s tymi priemernymi, pretoze nebude sa vzdy pohybovat len na "akademickej" pode. To, ze si nema s nimi co povedat nemusi byt povysovanie, ale ona ani nehlada spolocnu temu. Mozno by s tymi ludmi mohla diskutovat o umeni, sporte, mozno by ju dali dole tym, ze vedia tancovat, spievat, malovat, hraju futbal a mozu v tom byt sakra dobri. Mozno ovela lepsi ako ona. Toto jej treba vysvetlit.

andreatytler
6. sep 2024

Este ma napadlo ze by si toto vsetko mala povedat dcere. Svoje obavy, zranenia, pocity a tuzby. Proste co si napisala sem, preber s nou. Mozno prestane tu ucitelku oslovovat mama. To je podla mna maly detail, ktoreho by sa mohla vzdat ak ta to zranuje.
A urcite skor preskumaj svoje postoje a pocity. Deti nam vzdy ohalia pravdu o sebe samom. Ako sa k tebe spravali tvoji rodicia? Podporovali ta? Ocenili ta aj ked sa ti nieco nepodarilo, alebo ta iba motivovali k uspechom? Drzim palce te aj dcere.

reanda
6. sep 2024

@unicornlady nadpriemerne inteligentni praveze nemavaju zo vsetkeho ciste jednotky.. lebo vacsinou su nadpriemerne inteligentni v tom jednom, v com vynikaju.. cisti jednotkari byvaju praveze taki vseobecne inteligentni, ale v nicom nejak nadpriemerne..
a to nehovorim o tom, ze znamky vobec nemusia vypovedat o urovni inteligencie.. niekto je tak inteligentny, ze vie, ze znamky su mu na dve veci a nema potrebu nimi nikomu nic dokazovat a uci sa to, co sam potrebuje, bez ohladu na to, ci a ako je to hodnotene 😝

katka700
6. sep 2024

Zvykni si že ľudia kladú aj blbé otázky a pýtajú sa na veci do ktorých ich nič nie je. Nadpriemerná inteligencia, eteiticka pamäť, talent na jazyky, športové nadanie, hudobný talent nie sú veci čo sa s pravidelnosťou prenášajú z rodiča na deti. Proste v rodine obyčajných priemerných ľudí a z času na čas sa v niektorej generacii narodí dakto výnimočný.
To že niekto vôbec položí tak hlúpu otázku svedčí o jeho vlastnostnej inteligencii.

autor
6. sep 2024

@andreatytler ďakujem pekne

minenkak
6. sep 2024

Moje decko v puberte bolo tiež také,ja som bola obyčajná a vieš čo už mi neraz povedalo,že ďakuje za výchovu a až v dospelosti začalo chodiť po radu

liliana8
6. sep 2024

@reanda Tak myslim, ze aj mna a moju maminu, tak mohli v malom meste vnimat, ale ja som ju vzdy milovala a ona mala zase ine prednosti - napriklad to s akou trpezlivostou a laskou nas vedela vychovat. Musela aj vela obetovat a vzdy to robila bez somrania a s laskou. Aj to su hodnoty, ktore su vzacne a maju cloveka vela, co naucit o zivote. Aj ked tento svet ich nepovazuje za take podstatne, ja ano.

dskjhfdlkdjhl
6. sep 2024

@reanda Nie je to celkom tak, aj mimoriadne nadani mozu mat same jednotky, poznam minimalne 4 takych ludi z velmi blizkeho okolia a to mimoriadne nadanie je potvrdene.
Autorka-skus si znovu precitat moje prispevky, myslim, ze ich citas s horucou hlavou. Ale znovu Ti napisem-prestan sa podcenovat a snaz sa dceru usmernit tak, aby nezazila neskor na gympli velky sok z toho, ze nie je az taka jedinecna, lebo to sa jej moze (ale nemusi) stat a mohla by mat problem to akceptovat. Uz z toho, co si pisala, ze prilis tlaci na jednotky, nie je zdrave. Ako som uz pisala, moje dieta tie jednotky ma a absolutne sa kvoli znamkam nestresuje, venuje sa svojim konickom, maluje, pise knihu, ma vela kamosiek, sportuje.

autor
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl ďakujem

lauricka
7. sep 2024

Učiteľky ju brávajú, píšu jej? A to je normálne? Hádam k tomu máte čo povedať Vy ako mama a má sa to diať s Vašim dovolením. V prvom rade musíte na seba Vy sama pozerať ako na osobu s rešpektom a váhou, aby tak na Vás pozerala aj ona.

lauricka
7. sep 2024

To, že ich učiteľky porovnávajú svedčí o tom, aké sú samé hlúpe. A vy ste tu na to, aby ste sa za mladšiu postavili a dali im najavo, že si neprajete, aby to robili. To dievča má len Vás, kto sa za ňu postaví.

lauricka
7. sep 2024

@bluka2 každá práca je dôležitá, ak vaša intelektuálna spoločnosť vo vašej škole hodnotila prácu rodičov, tak ste predsa len boli trochu mimo 😅. A potom ešte ste sa hodnotili, že kto je ako bohatý, nie?

jakubrianka
7. sep 2024

Tvoja dcéra má strašne povrchné učiteľky. Porovnávanie a takéto ich vyhlásenia by som stopla hneď v zárodku. Ono keď to povie murár na stavbe, všetci kývneme rukou, lebo jeho práca nie je vychovávať deti, ale taká učiteľka predsa vedie deti nie len slovom, ale aj príkladom a usmernením. Nebola by som spokojná, keby sa učiteľky mojich detí chovali ku mne neúctivo až drzo. A že kontaktujú dcéru vo voľnom čase? 🤔Ony si napĺňajú svoje ambicie cez šikovné deti, lebo sa nimi prezentujú. Vždy ma ale zamrzí, že pozornosť nerozdeľujú rovnomerne a upriamujú ju len na dieťa s ktorým žnú úspechy (na úkor deti ktoré zanedbávajú). A že povedia mladšej toto, je už len vrchol ľadovca, ktorý treba riešiť. Za mňa je prehra šikovná učiteľka, no bez charakteru, morálky a sociálneho cítenia.

Milá maminka, tvoja dcéra je tak šikovná práve preto, lebo si jej vytvorila životné podmienky, aby mohla využiť svoj talent a napredovať. Je to vďaka tebe, že dcéra sa vie učiť a má vytvorený priestor. Treba to zrejme dcére troška pripomenúť. Každé dieťa vyniká v inom a učiteľky by mali vyzdvihovať a podporovať tento fakt.

jana_eyre_2
7. sep 2024

Bez urazania sa na to, že píšem to čo si myslím - môj postreh z časti prečítanej diskusie je, že dcéru si ty a okolie tak prechvalilo, až stratila určitu dávku skromnosti a pokory, ktoru podľa mňa potrebuje každý aj k ostatným vlastnostiam.. jednoducho sebavedomie by sa nemalo príliš nafúknuť a zabiť pokoru.. tak to prečítané na mňa pôsobí..

A okrem iného - jedna vec je puberťák, avšak ti berú skôr ako najdôležitejšich kamarátov ako učiteľov - namna pôsobí zvláštne práve táto časť - že ju často pozývajú na zmrzlinu, pizzu, píšu jej vo voľnom čase.. kto to je - čo jej píšu?

lilke
7. sep 2024

Výsledky výskumov - dieťa získava intelekt po matke. Ty si nemala rovnaké podmienky ako malá na rozvoj. Taktiež v tvojej povahe nie je možno ctiziadost, súťaživosť,... Všetky deti, ktoré prešli Montessori, sú testované ako vysoko intelektovo nadané (dokonca mentálne postihnuté v 19.st., pre ktoré Montessori bolo vyvinuté, mali lepšie výsledky ako zdravé v bežných školách)- jednoducho veľa rozvíjajúcich podnetov v štádiu vysokej plasticity mozgu... Tvoja dcéra je geneticky ako ty, ale intelekt ovplyvňujú vo veľkej miere aj podnety okolia. Učiteľky ju rozvíjajú, ona nasáva. Ale keby si jej ty ten genetický základ nedala, nemala by šancu na takéto úspechy.
A to obdobie puberty, vtedy sú vzory mimo rodiny. Vydržať.

autor
7. sep 2024

@lauricka Dcére vypisuje najmä jedna učiteľka, ktorá si ju veľmi obľúbila. Akoby si prostredníctvom jej úspechov naplnala ambície. Dcéra mi neukazuje, čo jej vypisuje. Iba mi povie, že napríklad Katka ma pozvala na zmrzlinu alebo na pizzu. Len tak bez dôvodu. Ako stopla som jej takéto časté posedenia. Alebo jej daná učiteľka kupuje darčeky na narodeniny a meniny. Trávia spolu veľa času prípravou pred súťažou. Vrchol bol keď ju v lete pozvala ku sebe na "prázdniny " To sme s mužom povedali rázne nie. Ohľadom mladšej dcéry som sa už viackrát ohradila aby ich prestali už konečne porovnávať. Povedala som im, že som rovnako hrdá na obe. Pre mladšiu je ťažké žiť v tieni jej slávnej sestry.

michaela789
7. sep 2024

Učiteľka doooooosť prekračuje hranice. Aspoň podľa mňa takýto osobný vzťah pedagóg - dieťa nie je normálny a hlavne nie je zdravý. Nepustila by som ju už ani na jedno posedenie s ňou, pokiaľ sa nepôjde v rámci celej triedy.

autor
7. sep 2024

@lilke Ďakujem. To s tou povahou je pravda. Dcéra je extrovert, ja introvert. Ona chce byť všade zapojená, ja som ako dieťa bola najradšej sama s knihou v ruke. Rodiča nemali čas sa mi venovať, bolo nás veľa detí. Nemali taktiež peniaze na krúžky pre mňa. Co som nemala, to dcéram chcem dopriať, čo sa týka sebarozvoja, záujmov. Kupujem im knihy, dolny stupeň som dohliadala na ich prípravu do školy, prihlásila som ich do jazykovky. Keď sa staršia pripravuje na náročnú súťaž, tak preberam jej povinnosti v domácnosti. Obidvom venujem veľa času od malička.

autor
7. sep 2024

@michaela789 Podľa mňa je to tiež prekročenie hraníc zo strany pedagóga. Dcére stále hovorí, že by raz chcela dcéru ako je ona. Možno aj preto ju dcéra volá druhá mama. Stopla som jej minulý rok bezdôvodne posedenia s učiteľkou. A povedala som jej, že nevidím dôvod aby išla ku nej spať. Učiteľka má po 30. Nechápem prečo sa tak naviazala na moju dcéru. Nech si založí svoju rodinu.