Ako zvládnuť neposlušnú dospievajúcu dcéru?
Ahojte maminy , neviem kde som spravila chybu ale už som zúfalá , moja dcéra bola odmalička taká "rebelka" a nezaujímalo ju čo jej hovorím ja , babka a rodina , proste žiadny rešpekt k autorite , veľa z vás si povie že som ju zbytočne rozmaznala a je to moja chyba , áno mám ten pocit aj moja mama mi hovorila už dávno že jej chyba rešpekt , vždy bola šikovná patrila k najlepšim žiakom ale už v 6 ročníku mala 2 zo správania ...Má aj adhd , ale teraz k veci , má 15 rokov , cez internet spoznala chlapca ktorý má 24 , nepomáhajú na ňu žiadne zákazy , príkazy , krik , ani pekné slovo , nič. Na zaracha reaguje tak že hocikedy ujde z domu , nemám ako ju vkuse sledovať keď som aj v práci , žijeme samé , pravidelne robí to že ráno nejde do školy ale ujde za ním , po škole keď má isť domov ujde za ním , keď som pred pár dňami prišla domov z práce a zistila že nieje doma ale uňho samozrejme , som jej volala ignor , nakoniec zdvihol ten jej priateľ a poslal ma do p... Zavolala som bratovi nech ide somnou po ňu , sú rómska rodina a keď sme si prišli pre ňu sme museli volať políciu pretože jeho rodina napadla môjho brata , jeho otec aj 5 súrodenci plus s kamarátmi boli úplne na mol plus moja dcéra , už som toho mala dosť prvý krát v živote som jej dala facku a nešla som do práce len aby som ju ustražila doma , bývame na prvom poschodí , ušla cez okno , prišla domov totálne ožratá a na môj krik sa len smiala , nič na ňu neplatí nič
@jaaankaaaa nie preboha, tak som to nemyslela, je uz zneuzivana a treba to riesit
@janage Ale to nie je tak, že jedno dve centrá majú tento problém. Prokuratúra navštívila 13 a všetky mali problém! Tresty, sexuálne násilie, zlé hygienické podmienky, dokonca tam ani nepracujú psychologovia... V každom jednom kde boli, boli otrasné podmienky, takže to nie je náhodný nález. Prečítaj si tú 60 stranovu správu z prokuratúry a možno zmeniš názor aj ty. Ja by som tam dieťa v živote nedala
Tieto zariadenia naozaj nemaju dobru povest a je to podobne ako s vazením. Odtial tiez malokto pride napraveny, naopak sa naucia este horsie veci, pokazia sa. Bola by to u mna az posledna moznost. Nepomohlo by pohrozit sa tym dcere? Ved ta predstava je hrozna. Ale aj pobyt v romskej rodine. Ako sa tam moze niekto citit dobre? ☹
@jaaankaaaa to, že týchto zariadení je malo, sú finančne a personálne poddimenzovane predsa ich zriaďovateľ a štát museli vedieť už roky rokúce.
A veľmi by som chcela vidieť takú správu zo psychiatrických oddelení to isté.
Áno je potrebné urobiť zmeny.
Na druhu stranu, tie deti tam nejdú na výlet. Sú tam preto, že nik si s nimi nevedel rady. Takí, čo sikanovali iné deti, kradli, chodili poza školu, utekali z domu, už dávno sex a drogy považujú za super zábavu ako tu dcéra autorky.
Kde boli tí, čo dnes bijú na poplach celé roky? Však tu nepretržite až na krátku prestávku dru zadky v parlamente a vo vláde.
Ti poznáš niekoho kto reálne v takom zariadení bol? Niekoho kto tam pracuje?
Či všetko len cez média?
A čo by si teda robila ty s dcérou autorky?
@jaaankaaaa a teda Rómovia v osade nemajú zlé hygienické podmienky, tubera, žltačka, svrab, vši, oni sa k ženám určite správajú s patricnou úctou a fyzické násilie tam neexistuje a fifilis roznasaju psy.
Ty si asi s takými osadnikmi nemala tu česť.
V akomkoľvek zariadení to mladá bude mať lepšie. A hej keď do teraz mohla všetko, tam to nebude možné.
Ona matke do tej osady uteká. Do špiny, bordelu, otrasného prostredia lebo veľká láska.
Čokoľvek ju z toho prostredia dostane horšie nebude.
@la_dolce_vita väzenie okrem prevychovy má ešte jednu funkciu a to ochrániť spoločnosť
Prosim ta autorka, ten skolsky psycholog a psychiater - veris im? Ako postupuju, mavate stretnutia len spolocne alebo aj len s tebou ako rodicom? Ak by si mala moznost, popros o samostatne stretnutie najskor ako sa da a povedz im vsetky problemy, ktore riesi. A tiez vysvetli, ze to nevies sama riesit. Nie je to hanba. Si na vsetko sama a nie sme vsetci vzdelani psychologovia, aby sme vedeli, ako taketo situacie riesit... daj na rady odbornikov, nech mas nejaku oporu, zdroje pomoci.
@janage No tak tu s tebou vôbec nesúhlasím, je veľký rozdiel sexovať dobrovoľne (aj keď hlúpo, zmanipulovane, lebo taká mladá sa nemôžem dobre rozhodnúť a nechápem ešte dôsledky) ako keď ma nasilu niekto znásilní proti mojej vôli. To je neporovnateľné.
A áno, tento problém tu je dlhoročne, je to tragédia, že to ako spoločnosť dovolíme, aby sa s deťmi takto zaobchádzalo, inak na to upozorňovali už aj v minulosti, len to nikto nerieši
na psychiatrických zariadeniach to isto nie je o nič lepšie, a určite ani čo sa týka dospelých pacientov, bohužiaľ ako spoločnosť sereme na to, ako sa majú ti zraniteľní
Inak neviem, čo by som poradila autorke, len vyhľadať odborníka (psychológa, psychiatra) Je to zložitá situácia, v ktorej som nikdy nebola, takže si nedovolím radiť
@jaaankaaaa psychológa a psychiatra už dieťa má a nepomáha.
Opakujem ten obraz čo vytvorili média je nafúknutý a zas si kopa ludi predstaví ako tam všetkých nasilu nútia k sexu.
Nedávno sa predávkoval ďalší chalan na ZŠ.
Matka ho do médií vykreslila ako obeť sikany, čo to nedala a riaditeľa ako netvora čo mu odmietol pomoc.
Realita je taká, že chalan bol dlhodobo problémový, sikanoval spolužiakov, ktorí sa ho báli, bežné spával na výučku na lavici alebo neprišiel do školy vôbec. Riaditeľ sa až po príchode matky potom čo jej syna zveril (vyzval ju aby pre neho dosla) dozvedel od spolužiakov, ze chalan z domu doniesol nejaké tabletky a pojedol ich tak ešte vybehol za matkou aby jej to povedal.
Chalanovy hrozil či bol odporúčaný reedukacny ústav, matka nesúhlasila.
Ale rozčuľovať sa vo veľkom, že prečo mu hneď nevolali sanitku, to hej do telky.
Áno tu riaditeľ pochybil, keď zistil, že vo veci sú tabletky mohli spolu s matkou, ktorá už bola prítomná volať. Aj ona mohla sama. Ona ma doma psychicky labilne dieťa a voľne prístupné lieky? Ona ma dieťa s problémami, ale chudák je on, do ústavu nie, však to je tam hrozné. A na vine klasika všetci tí druhí. Stav chalana veľmi vážny.
Ale tiež by som nevolala k žiakovi spiacemu na lavici sanitku, ale rodiča. Zrejme rodina problémová a nespolupracujúca. Len to už v telke nedajú.
Zmienka o zlých známkach a množstve absencii sa mihla akoby to bol dôsledok choroby a nie zanedbania zo strany rodiny. Tiež zmienka o reedukacnom ústave. Ako nepodstatne veci.
Vrana k vrane sadá. Tvojej už nestačil nik z okolia tak išla hľadať do osady. A v polepšovni bude x horších ako ten jej frajer z osady a naučí sa od nich nové zlé veci, nedávala by som ju tam. Je to časovaná bomba, čas kým tam bude bude ok a keď vyjde stade vybuchne. Tú hospitalizáciu na psychiatrii by som skôr zvažovala.
Autorka, ale nie každé centrum - polepšovňa, je zlá a zneužívajú tam. Treba dať na recenzie a hlavne sa ísť poradiť a poriadne si preštudovať tu konkrétnu kam by si dcéru išla dať. To nie je len tak že hocikde ju das. Treba si o tom zistiť ako to funguje a čo odporúčajú ľudia ktorí tam deti reálne mali.
Autorka, ako si pokročila v riešení tejto situácie?
@aeruginosa neviem či som pokročila , teraz len čakať ako to pôjde ďalej a závisí to hlavne od nej , ale je mi strašne od štvrtka som vkuse v pozore že mi budú volať že sa jej niečo stalo , nechutí mi ani jesť , v štvrtok som sa snou išla porozprávať a začalo to už tým že sme ju z bratom na aute čakali pred školou čo nečakala , mala som byť v robote , povedala som jej o čo ide a že to takto ďalej nejde , že si može vybrať ... Chytila nenormálne amoku čo mala prvý krát v živote , strašne nervačila a mala záchvaty že nebude bez neho , chytila televízor a hodila o zem , rozbila ho , keď bola kludnejšia povedala že ide spať čo mi bolo nejaké divné , šla som za ňou do izby a v ruke žiletka a dorezana ruka ... Volali sme sanitku a odviezli ju ako aj psych pacienta plus s pokusom o samovraždu na psychiatriu v Martine , momentálne stále spí , je na liekoch silných a ja s ňou telefonovať možem až za nejaký týždeň najskôr ... Bolo mi toto treba ? Mala som spraviť všetko aby to neskončilo ako to skončilo , mám pocit že sa ja zrútim a patrím do liečebne už
@aeruginosa plus vraj pravidelne vyvádza kvôli tomu že tam nemôže mať cigarety a fajčiť , nechce sa s nimi rozprávať a je tam iba 2 dni takže mi nikto nevie povedať koľko tam bude , ale minimálne 3 týždne
Kým je v nemocnici skús sa dať ty trošku dohromady a nabrať silu. Pokojne vyhľadaj psychológa pre seba. Držím ti palce
@matullienka ďakujem , inak ešte aj s mamou som sa kvôli tomu pohádala lebo potom ako ju odviezla sanitka som bola úplne mimo a nevedela som prestať revat ...nechcela som byť sama doma tak som zavolala mame či by neprišla a ona že či som normálna že prečo revem že keby som jej vedela vždy dať jednu po papuli tak by nenacvičovala debiliny zo žiletkou a že minimálne za tú telku by ju rovno odtiaľ dala do 18ky do polepšovne , ona má na to taký názor že je to len moja chyba a tieto všetky diagnózy sú len výmyslom dnešnej doby , že keď oni boli za mlada tak stačila výchova a nebolo žiadne adhd . Dobre priznávam že som spravila veľa chýb ale ktorá mama by nebola mimo keď toto vidi ??? Áno moja Nina nieje žiadny anjelik ale ktorú mamu by nezobralo keby vidí že sa chce jej decko zabiť ? Podľa mamy to bolo len divadlo , ok ale aj tak , keby si zareže viac ako sama mala v plane a podobné veci čo ma napádajú , mama absolútne žiadna ľútosť nič , iba povedala že to takto asi malo byť keď to po dobrom nešlo..
Vyhľadaj tú odbornú pomoc potrebuješ ju aj pre seba ako soľ. Ty si teraz urobila pre dcéru maximum. Nič si nevyčítaj aj tak minulosť neznenis darmo sa teraz budeš zozbierať tým čo si mala urobiť inak
@matullienka čo by si spravila na mojom mieste ? Mama vkuse výprava že by som im mala povedať nech ju tam dajú aj gynekologicky prezrieť že aby už nebola aj tehotná , po prvé neviem či sa také niečo dá aby na moju žiadne ju z detskej psych dali prezrieť a po druhé u gynekológa ešte nebola takže by jej to určite bolo nepríjemne keby tam má ísť s cudzimi ludmi
Neboj, oni zistia či je alebo nieje tehotná. Nemusí byť ani gynekológ, ale stačia výsledky krvi alebo moču na hcg. Teraz musíš vyhľadať psychológa alebo terapeuta ty. Keďže nemáš asi žiadneho človeka doma, ktorému sa môžeš vyrozprávať a vyplakať, tak preto je psychológ na mieste. Viem, že je to extrémne ťažké, ale tvoja dcéra je momentálne v najlepších rukách. Ak by si to predlžovala tak by to bolo iba horšie a horšie. Ak ťa depta mama, daj si na pár dní pokoj aj od nej. Choď sa niekde prejsť alebo choď na kávu, niekde kde sa cítiš dobre, ale si trošku svojmu telu a duchu odlahčila. Urobila si len to, čo bolo potrebné, aby si predišla ešte horšiemu.
@patus_2 toho sa bojím najviac , aspoň za môjho brata som riadne rada , odmalička mame super vzťah a dosť mi pomáha vždy ako môže ,inak dozvedela som sa že to tam funguje podľa nejakých bodov a chovania , že podľa chovania umožnia prvý telefonát a až potom aj návštevu ,takže tam bude mať režim , aj keď sme jej na druhý deň boli zaniesť veci sme ju nemohli vidieť to nikdy nedovolia
@lillien123 to sú dobré rady, ale realita je taká, že autorka niekde pracuje, určite nemá na účte tisíce eur, aby si tam platili ubytovanie atď...ale nápad dobrý, keď sa počas mojej puberty zopsul kamarát s drogami jeho otec ho poslal počas strednej školy do Španielska k rodine aj tam zostal a žije dodnes sme v kontakte na FB
Autorka mám tiež len jedno dieťa bez debaty musí ísť do zariadenia nemôžeš ju takto nechať.Ale či sa napraví zistí aké spravila chyby?atď...zaľúbený človek v puberte hotová opica ona sa teraz cíti strašne dospelá a nad vecou.Tam má "veľkú" rodinu životný štýl zodpovednosť nula bodov to sa jej paci
Urobila si to najlepsie, co si urobit mohla, tam inej cesty nebolo. Akot o pojde dalej bude zavisiet hlavne od dcery
@tenerifka inak čo sa týka toho magora on mi bol piatok poobede v pohodičke klopať na dvere s tým že kde je Nina že ju čakal , poslala som ho preč nech sa mi už neukazuje na oči a on po mne vrieskal že nech sa ukludnim lebo ich príde 20 a kľudne si ma odsedí a že sa j*be na celú podmienku čo má , keď sa som to povedala bratovi riadne zúril že keby bol vtedy u mňa tak by to ten mladý nerozchodil , mama že mala si zavolať policajtov , veď ale čo by oni preboha riešili ?? On by bol už dávno preč kým by prišli
Áno keď ho najbližšie stretneš volaj policajtov keď sa ti bude takto vyhrážať prípadne zajdi na políciu aj teraz a podaj trestné oznámenie za vyhrážanie. Keď je v podmienke oni ho upracú
Autorka, smer polepsovna. Nič iné tu nepomoze.
Cigan príde opäť,otvor dvere s mobilom v ruke a nahrávaj ho.Musíš začať tvrdo aj ty!!,nepomôže…volaj políciu,veď vieš ako sa volá a kde býva.
Dcéra bude na teba nahnevaná,no daj sa dokopy a rieš to striktne,po rokoch sa ti poďakuje. Teraz sa vyspi,ona je pod drobnohľadom,nič sa jej nestane.
Musíš byt silná a mentálne vyrovnaná ,ešte ta čaká ťažké obdobie 🙏
@tenerifka zariadeniach na Slovensku su v katastrofalnom stave a decko sa z neho moze vratit este v horsom stave.
Autorka, asi by som ju donutila brat antabus, to je pre alkoholikov a ak by si dala alkohok bolo by jej strasne zle. Neviem ako, ale skusila by som. Ty by si mala ist k psychologovi a mladu tam potom zobrat tiez. Alebo odist do zahranicia. Ukazat jej moznosti ako moze zit. No neviem, takzke tazke velmi ani neviem co dalsie poradit. Tu by mozno prave ten otec mohol zohrat dolezitu ulohu, aj ked ty si to mozno nevies predstavit

@jaaankaaaa šanca, že ju niekto v tom centre zneužije je omnoho menšia ako to ze ju prestane zneužívať ten frajer.
Lebo nalievat 15 alkoholom, vnuknúť jej myšlienku že na život stačí mať ZŠ a sexovať s ňou, zneužívanie je.
Zrejme už sa ona vidí jak s ním užíva život.
Ak ideš na akúkoľvek operáciu podpisujes papier, že beries na vedomie, ze anestézia môže spôsobiť smrť. A ojedinele sa to stane. Tak radšej umrieť na akútny stav ako riskovať NÚ liečby?
Ty tu píšeš akoby v každej jednej liečebni bol každý zákonite sexuálne zneuzivaný a všetky zavrhujes.
To sa môže stať aj v domove pre psychicky chorých dospelých, ale to neznamená, že všetky sú zlé