icon

Ako zvládnuť problematické správanie 12-ročného dieťaťa?

14. aug 2025

Dievcata potrebujem poradit. Situacia minuly piatok. Syn mal cely tyzden hroznú naladu a vrcholom bola veta, ze ja neviem varit. Ma 12. Doma bol z toho krik, ze taketo drzé reci nech si necha a nech sa ospravedlní. On ani za svet, muz do neho hustil ale po obede ho niesol do tabora, Cize sme to nejako nedokončili. Teraz v piatok ma prist z tabora. Co s tym? Chcela by som vymysliet nieco aby dostal lekciu. Nemate nejaky napad? Ze si bude varit sam pre seba? Alebo mu nakúpim spagety a nech si kazdy den vari spagety…. Teda bude sa to musiet naucit, lebo ja zatial deti do kuchyne nepúšťam. Co je evidetne chyba, ze vsetko dostavaju pod nos 🤔🤔🤔🤔 nechcem nejaku hustú atmosféru doma, nemam to rada a puberta ma svoje úskalia. Ale zase to nechcem nechat tak, lebo bude casom este horsie.

Strana
z3
anonym_56008f
14. aug 2025

Autorka, preboha, nechces hadam po X dnoch vytahovat prkotinu, ktora sa ta "dotkla" - skor popracuj na sebe, ze ta dokaze takto rozhodit uplne prasprosta poznamka pubertalneho decka. Lebo ak to takto vnimas, ako nieco "hrozne", ze chystas trest pre dieta a zerie ta to, tak potrebujes zamakat v prvom rade na sebe.. Pubertak ta vytoci este 100x horsie a priprav sa, ze to budes zazivat coraz castejsie. A uplne najviac to dostavaju "vyzrat" presne take typy rodicov, ako si ty, ze ta ide rozhodit totalna kravina a chces nejake "formalne" ospravedlnenie, ktore to decko ani nahodou nebude mysliet vazne. Toto je podla mna uplne smiesne, ak niekto trva na formalnom ospravedlneni, lebo tym len dokazuje svoju moc nad deckom..ale realny respekt ani omylom nema..

Nabuduce, ked syn povie nieco taketo, tak mu povedz, co realne pri tom citis, povedz mu, ze ta taketo reci mrzia a nie je ti to prijemne. A ze by si skor ocenila, ak mu jedlo ozaj nechuti, aby bol konkretnejsi a povedal, co presne mu nechuti, lebo inak su to len zranujuce reci, ktore nikomu a nicomu nepomozu.. Takto sa tvoje dieta nauci, ze vsetci mame city, ze aj nevinna poznamka dokaze ranit, ze ak mu nieco skutocne vadi, da sa to povedat konstruktivne a nie zranujuco.. tymto ho naucis ovela viac, ako nasratim sa za pubertacky komentar a formalnym ospravedlnenim..

anonym_fd1c97
14. aug 2025

@anonym_56008f suhlasim ludia by sa mali naucit otvorene komunikovat uz v detstve nemuseli by potom riesit svoje problemy v praci alebo v obchode ci sluzbach anonymnym hejtovanim a volanim kontrolnych organov namiesto normalnej ludskej komunikacie a vysvetlenim si situacie

iwesska
14. aug 2025

Po tyzdni by som sa k tomu nevracala. Bude mat dobru naladu z tabora, uz si ani nespomenie,co bolo pred tyzdnom a vy mu ju idete pokazit tyzden starou vecou🙈 To sa ani psovi nerobi,ze mu das po tyzdni trest,ked ani nevie zaco.

gabika99
14. aug 2025
@iwesska

Po tyzdni by som sa k tomu nevracala. Bude mat dobru naladu z tabora, uz si ani nespomenie,co bolo pred tyzdnom a vy mu ju idete pokazit tyzden starou vecou🙈 To sa ani psovi nerobi,ze mu das po tyzdni trest,ked ani nevie zaco.

@iwesska súhlasím na 100 percent

mane01
14. aug 2025
@anonym_autor

@mane01 suhlasim ale na druhej strane musi mat aj rešpekt, nie len voci mne ale vseobecne voci ludom. Povedat nechuti mi to je ine ako povedat, ze nevies varit. Zase nemozeme naozaj tie deti nechat hovorit vsetko. Musia sa naucit, ze toto je vhodne a toto je nevhodne. Kto ich to nauci, ked nie rodicia.

@anonym_autor no ved nemusis byt ticho, mozes mu povedat pocuj, ja som sa s tym narobila, to si mi takto nemusel. Ale po tyzdni ho tlacit do ospravedlnenia je trochu moc. Ako som uz pisala, puberta este len prichadza, este ti vselico povie, ani to tak nebude mysliet.. za vsetko ho chces nutit sa ospravedlnit? Skor by sa ti ospravedlnil, keby si ukazala, ze ta to zamrzelo a netlacila na neho.

liz_lemon
14. aug 2025

aka matka planuje pomstu na vlastne dieta po tyzdni, co ani nebolo doma? robite krik, kvoli tomu, ze uprimne povedal svoj nazor
lutujem ho, nema to lahke s takymi rodicmi, co si myslia, ze su dokonali, a neprijimaju kritiku, medzi riadkami je citit, ze robis rozdiely medzi detmi, a tento syn nie je podla tvojich pradstav, skus ho respektovat
nauc sa lepsie varit, kurz na to netreba ziadny, internet ti uplne postaci, a ze on nevie varit, neznamena, ze nevie posudit jedlo, ci mu chuti alebo nie

autor
14. aug 2025
@liz_lemon

aka matka planuje pomstu na vlastne dieta po tyzdni, co ani nebolo doma? robite krik, kvoli tomu, ze uprimne povedal svoj nazor
lutujem ho, nema to lahke s takymi rodicmi, co si myslia, ze su dokonali, a neprijimaju kritiku, medzi riadkami je citit, ze robis rozdiely medzi detmi, a tento syn nie je podla tvojich pradstav, skus ho respektovat
nauc sa lepsie varit, kurz na to netreba ziadny, internet ti uplne postaci, a ze on nevie varit, neznamena, ze nevie posudit jedlo, ci mu chuti alebo nie

@liz_lemon este raz, to ze mu nechuti je ok, to deti povedia a je to v poriadku. Aj ked to bolo jedlo, ktore ma rad. Ale ok. Kedze nie je stihli on ani muz, tak asi az tak zle nevarim, ze by som mala ist ma kurz varenia 😉. A aku pomstu 🙈🙈🙈 to ze premyslam ako nastavím inak veci doma… to je akoze pomsta…hmmm… podla mna nie… to im len prospeje, ze ich zapojím do kuchyne. Ako tu pisali zeny, bola chyba, ze vsetko dostanu pod nos. Niekedy je fajn sa z tychto situacii poucit aj pre rodica. A niektore zeny co tu pisali, ze co ich deti uz vedia a zvladnu, mi len otvorilo oci, ze niekde robime s muzom chybu a drzime ich ako v bavlnke od domácich prac po neobmedzene moznosti, ze maju co chcu. Pekne stopnem aj upratovacku a zacnu upratovat, ziadne rozvazanie, tam mas bike, chces sa kupat, rano pusti vysavac v bazene a vyčisti v nom filter, chces donášku jedla, zaplať si, ides s kamosmi von, zober si zo svojho vreckového. Lebo evidentne cim viac clovek dava, tym je to viac nevďačné.

zuzanaam
14. aug 2025

"Kedze nie je stihli on ani muz" - naozaj sa nauč variť a nenič im zdravie...

svetlonos
15. aug 2025
@anonym_eb9df4

@svetlonos tiež sme to tak mali, keď mal 16 uvaril komplet obed aj s kolacom. Zíde sa každému aj chlapcovi, ale u nás v rodine varia aj muzi

@anonym_eb9df4
presne tak. Nevid rozdiel ci zena ci muz. Nemusia to milovať, staci to vediet. Kamoska druhá zase aj dobre uvari ale kludne by nevadilo keby jej bari len muž. Tiez to nemusí 🙂

sidicek
15. aug 2025

12r nepustas do kuchyne?Tak sa potom necuduj

sidicek
15. aug 2025
@anonym_autor

@mane01 vies co ale ja nepotrebujem vyhrať ale chcem aby ked sa nieco povie, lebo sa povie, prisli deti ospravedlnit, tak isto ako sa pridem ja, ked nieco preženiem. Snazime sa k tomu deti viest. Mladsi je ina povaha, ten ked nieco, tak pride, ze mami prepac prehnal som to. Tento starsi je taka povaha, ze radsej sa nebude bavit tyzden aby si uznal chybu. Ja to nebudem doma rozoberat ale hladam iba typ, na nejaku lekciu, ze nech si uvedomi na svojej skusenosti alebo ako to napisat, lebo je to zase chalan s vysokým IQ a velmi sikovny aj v skole.

@anonym_autor IQ mozno vysoké ale EQ biedne

zuzubb007
15. aug 2025

To len toto ti povedal a robíš halo? Mám 12 ročného a teda mne keď niečo jemu nechutí povie, že je to hnusné neurázam sa, dokonca u nás je také pre boha to čo si si obliekla, vyzeráš hrozne ale ja si dám poradiť občas a nezduvam sa to je život 🤣

anonym_085bc6
5. sep 2025
@anonym_autor

@martul to by som ho zase nenechala hladného. Preto som premyslala, ze mu dam moznost aby si uvaril tie spagety. Tak premyslam nahlas.

@anonym_autor ja varim s detmi....a uz pocas varenia mi povedia...mami to čo minule tam nedavaj ...jeden šupe zemiaky, druhy čisti zeleninu. ... Problemy ako ste riešili bežne riesime sarkazmom. Tvoj pristup s ospravedlnovanim a trestanim nikam nepovedie. Treba sa povzniest.

Strana
z3