Ako zvládnuť pubertu?
Ahoj som tu nova s nickom diazepam.Mam problem s dcerou prezivame velmi tazku pubertu ma 13 neprospela v skole ide opakovat rocnik.Neuznava ziadnu autoritu nema vztah k povinnostiam slusnost zdvorilost a zmysel pre poriadok jej nic nehovori .Som v koncoch neviem co s nou ci do polepsovne alebo na psychiatriu ale asi v tej pakarni skoncim najskor ja
@janickacrazy ver mi,ze v dnesnej dobe ucitel v skole nie je sef... V dnesnej dobe su šéfmi rodicia a ich deti,bohuzial... A preto sa aj tak deti k ucitelom.spravaju,lebo to vidia aj doma (a staci si aj precitat mnoho reakcii napr aj na tomto fore)... Ucitel je uz len poskok,ktory je dobry na dohnanie vsetkeho toho,co zanedbali rodicia, zaroven musi tie deti aj niečo naucit a ked nahodou sa dietatu niečo nepaci,uz zaluje doma a rodicia,ktori veria len svojmu potomstvu,riesia dalej a ucitel vzdy vyjde ako zly... Date mu zlu znamku? Poznamku? Berieme ho zo skoly... A skola zije len vdaka detom... Takze ucitel je tlaceny aj zhora,aj od rodicov a ich deti...
@diazepam "mlada" ju volas len na fore,alebo aj naozaj? Pises,ze si ju mojkala a neviemco,ale nazov mladá ni pride skor veľmi pohrdave,nez laskave... Asi take,aky ma ona k tebe vztah :(
@evelynm ano, mám skúsenosť, že dieťa sa ešte pohoršilo, ked sa vrátilo odtiaľ, ale tak možno tá, kde ty pracuješ je lepšia, ja netvrdím, že všetky sú nanič, ja píšem len svoju skúsenosť, že v tomto prípade to bolo na škodu skor ako na úžitok
@katka253111 to hovorím synovi ja, že učiteľ je šef a ked bude chcieť mu dať zlú známku, tak mu ju proste dá a može sa aj na hlavu postaviť, moj syn je slušný a nie je vobec drzý, napr. triedny učiteľ ho má veľmi rád a chváli ho, že je slušný, ale dokáže si aj povedať svoj názor, ale zjavne niektorí učitelia toto nedokážu prekusnúť, že aj dieťa má svoj názor, syn je už na strednej škole a nikdy s ním nijaké problémy čo sa týka správania neboli, len vravím, že niektoré učiteľky ho proste nemajú rady, lebo nečuší ako voš pod chrastou
@janickacrazy velmi zalezi aj tom, do akého prostredia sa dieta vrati. Ci aj rodina na sebe popracuje, ci rodina spolupracuje so zariadenim atd.
@evelynm asi je to veľmi individuálne
@diazepam no tak ja by sim ju vytrieskala ako hada este pred tymi dvoma rokmi, kedy zacala, teraz to nema uz absolutne ziadny vyznam- akurat, ze ty by si si ulavila. Jedine vsetko zatrhnut- mobil, fb, kamosov, vreckove- ak by sa princezna vyhrazala sebaposkodzovanim, oznam jej, ze volas sanitku a nech si je vedoma, ze moze byt prevezena rovno na psychiatriu. A v skole v kt. je by som ju urcite nechala, nech si to vyzerie. Ja som bola v puberte tiez kvietok, tvrdohlava, papulnata, povrchna,smiala som sa nasim do tvare, az raz moj zlaty ocko stratil trpezlivost, strelil mi taku, ze ma zatocilo, pobalil mi veci, vysvetlil ako sa veci maj a cyhodil ma pre dvere. Vecer som bola doma s revom a kufrom, pustil ma, veci zhabane, vratane veci novych na oblecenie. A tak som sa uvedomila. Nebola som uplne top ale vedela som odkal-pokal. A to mi otec v zivote ani po zadku nedal dovtedy. A teraz viem, ze urobil co bolo najlepsie, aby som sa zobudila zo sna.
@diazepam Uf. U vás to už zašli príliš ďaleko. To už nemá nič spoločné s pubertou, to je jednoducho nezvládnutá výchova. Zmena školy nič nevyrieši. Neriešila by som to. Kde si čo zarobila, nech si aj "vyžerie". Zasa len budeš poslúchajúca mama, ktoré žehlí problémy a mladá sa len môže smiať. Vy ste ako rodičia mali zakročiť veľmi veľmi dávno, už pri prvých náznakoch takéhoto správania. Lebo to, ako sa vaša dcéra správa už nie je problém puberty. Popravde, ja neviem pochopiť, ako rodičia nechajú situáciu zájsť až tak ďaleko, že žiak prepadne.
Určite musíte svoje správanie zmeniť i vy a najlepšie by bolo zveriť celú rodinu do rúk odborníka, lebo vy zjavne už máte skreslený pohľad na fungovanie vzťahu rodič-dieťa. A to teda ja som veľmi veľmi tolerantná matka, priam úzkostlivá na svoje deti, neuznávam fyzické tresty, moje deti majú veľkú voľnosť, ale nedokážem si predstaviť, že by sa ku mne takto správali, rovnako i v škole a ja by som ich ešte mala obhajovať???
Mne tiež zo začiatku napadlo, že stopnúť vreckové, nedať nič naviac, všetko si treba zaslúžiť, nastoliť disciplínu, niektoré tu píšete vytrieskať (túto alternatívu ja neberiem) ........ proste riešenia, ktoré dievčaťu otvoria oči, uvedomí si a začne sekať dobrotu, ako to tu niekto vyššie napísal. Sú aj také typy, na ktoré by toto platilo. Či je to prípad spomínaného dievčaťa, neviem, to sa dá zistiť iba priamo v situácii, ako bude reagovať. Avšak podľa toho, čo jej mama o nej píše, dievča už rezignovalo, už nemá záujem, čiže stopnutie vreckového môže kompenzovať požičiavaním si peňazí od "kamošov", nastolenie disciplíny môže riešiť útekmi z domu, môže proste zmiznúť, cítiť sa dotknutá a začať fungovať v partii výrastkov, ktorí ju "chápu" a celkovo to môže zle dopadnúť. To musí mama zvážiť, prípadne poradiť sa z odborníkmi, ako na ňu, lebo mladá môže reagovať rôzne. To nie je ako keď 8-ročnému zakážeš na dva dni tablet. Ja som poznala na ZŠ rodinu, kde staršia sestra aktívna športovkyňa, ale tá mladšia niečo podobné ako táto, proste potom zmizla z domu v pubertálnom veku, dala sa do partie kde fičali drogy, nejaký čas o nej nevedeli, potom bohužiaľ prišla domov v zúboženom stave, drogy urobili svoje a život jej už nevedeli zachrániť. Dovliekla sa domov keď vedela, že je koniec. Nikomu to neprajem, to len na výstrahu, že riešenie strieskať ju alebo dať jej po hube nemusí byť spúšťač toho, že sa dievča uvedomí. Toto je veľmi komplikovaná situácia a treba zvážiť každý krok, všimnúť si každú reakciu.
@namornicka hm, len prilisne tutkanie s dietatom a vyjednavanie vidis kam vedie. ako sorry, ale aby ma dieta vyhadzovalo z izby, to uz na par po papuli je.
mojho syna som udrela dva krat v zivote. po jednej facke, ktora sadla a ver, ze sa nic podobne nezopakovalo. v prvom pripade zapalil doma nieco a v druhom neprisiel nacas a omeskal sa o hodinu a pol. odvtedy nezapalil nic, odvtedy nemeska a hlavne mame normalny vztah a dnes sa na tom smejeme a dokonca sa vyjadruje, ze chape, preco dostal facku, ze si ju zasluzil. a ziadnu traumu to na nom nezanechalo. ako kazdy pubertak je zduty a papulnaty, ale toto si nedovoli sa takto chovat, ze mama vypadni, mama si trapna. pofrfle, mozno si mysli kadeco, ale u nas doma deti pocuvam. ich nazory a diskutujeme. oni dobre vedia, ze keby sa takto chovali ku mne jeden jediny krat, ze to by bola konecna pre nich. proste neexistuje sa takto chovat k rodicom pre kristove rany. a este tu tvrdit, ze si vychovnu nezasluzi. zasluzi a mali to spravit hned na zaciatku. taku jednu doraznu a vychovne opatrenia dalsie a nemuselo sa to dostat az sem.
@mawka dobre ale ty to máš nastavené a funguje ti to. Môj syn má zatiaľ 9 rokov, ale keby som ho občas neuzemnila, tiež by mi v 13 vyliezol na hlavu. Ale tuto zakladateľka ju raz strieska, potom zas vybavuje novú školu, potom jej kupuje športové potreby každých pár mesiacov na iný šport - dievča je dezorientované tak treba teraz rázne, ale opatrne, tu už končí sranda. Moje deti keď chcú prestať so športom, tak ich najprv prehováram, keď sa nedá tak poviem nech dokončia školský rok a v septembri si môžu vybrať niečo iné. Lebo tie tréningy sú predplatené, športové potreby nakúpené, ty máš nastavený režim týždňa tak by ste stíhali. Aj ja sa občas zapotím pri výchove, nie vždy viem či to padne na úrodnú pôdu, niekedy som unavená a potom svoju reakciu ľutujem...
@cichlida presne to som urobila co pises,povedala som ze volam zachranku papier od lekarky doma mam,ze doporucuje hospitalizaciu na psychiatrii.Potom trosku skrotla a prestala s tym rezanim ruk.Do skoly sa asi bude musiet vratit lebo nikde ju zatial nechcu poziadala by som aj o komisionalne skusky po vysvedcku ale neviem ci je naozaj tupelo alebo len lajda.Chcem proste vyskusat vsetko co sa este da ,nech vidi ze som stale pri nej,cez to vsetko co dorobila aj sebe aj mne.Mozno mate pravdu babenky ze som na vine ja no uz sa stalo...keby som sa mohla skor o vsetkom s niekym porozpravat ako teraz mohla som ziskat iny pohlad ale ja som vsetko dusila v sebe a urcite som niekedy nereagovala spravne
@namornicka no ved toto, skacu ako slecna piska. neexistuje za kazdym menit skolu, menit zaujmy, to sa neda, to je fakt. ved tie deti sa aj takto ucia zotrvat, riesit problemy. a hlavne sa ucia aj to, ze rodicov to nieco stoji, rodicia pracuju, aby si mohli dovolit platit kruzky, sak to lezie strasne do penazi. maly zatial nesportuje, az od septembra, ale florbal vybavenie, predpokladam, bude ina palka. mala sa ide ucit na el. giaru, dostane ju ale az teraz, aj ked po nej tuzi uz dva tri roky. proste som si potrebovala byt ista, ci to naozaj chce, nie ze kupim gitaru a vsetko za 500 e a strati zaujem. nie. raz sa rozhodla, vytrva. u nas sa proste nejaky cas caka, kym sa do niecoho vrhnu. a velmi casto sa spolupodielaju. hoci si mala len struny kupi, ale bude sa spolupodielat. nie ze vsetko mama kupi. to by som asi skrachovala.
@katka253111 nie normalne ju tak nevolam len tu,len z toho pohladu,ze mi taha na 50 myslim si ze to nieje pohrdave oslovenie
@diazepam Keby bola tupelo, už v tretej triede by začala mať dvojky a trojky, to by si videla. Ale keďže mala až do piatej jednotky, tak blbá nebude. Ja si myslím, že by si veľa zachránila, ak by ste dali tie komisionálky a ona by pokračovala so spolužiakmi. Rovno jej povedz, že do inej školy ju nechcú zobrať, že buď urobí skúšky a bude chodiť do triedy so spolužiakmi, alebo do tej istej školy o ročník nižšie. Nechaj ju nech sa rozhodne a tak bude. Keď neurobí skúšky, nech chodí o ročník nižšie, nech naozaj platí za svoje chyby, inej cesty niet. Či chceš radšej aby bola v 16-ke matkou a ešte aj o jej dieťa sa budeš o tri roky starať,
@namornicka Nevieme, z akých troch predmetov dievča neprospieva, pretože opravnú skúšku môže vykonať len vtedy, ak má prospech nedostatočný najviac z dvoch povinných vyučovacích predmetov.
áno, dal by sa podať nesúhlas so známkou z jedného z predmetov, ale musí si byť vedomá, že by skúška bola hned, nemala by sa čas extra na nu pripravovať. Ten nesúhlas musí byť podaný do tuším 3 dní od uzatvorenia klasifikácie. Ak by si jeden predmet takto opravila, z tých dalších dvoch by mohla robiť opravné komisionálky v auguste ... ale robila by som to len v prípade, že by stálo za to v tej triede zostať, kde by ju spolužiaci podržali. lebo sú aj triedy, kde takéhoto žiaka decká vyčlenia a nebavia sa s ním.
vieš, deckám sa zdá často nefér, že oni makajú celý rok a vytiahnu to trebárs na trojku. A niekto to má na päťku, alebo nemá pre vymeškané hodiny splnené podmienky klasifikácie, ide na komisionálku a má tiež trojku ,., takže chápem, ale na druhej strane, takto je nastavený systém a tá možnosť tam existuje. Takže to musia učitelia rešpektovať.
v kazdom pripade je cele zle uz to, ze z jednotkarky sa dostana na 4 a 5 a prepada. to je sialeny skok a neprehliadnutelny. iste, su deti slabsie, ktore makaju, ale lepsie ako na 4 sa to nenaucia a potom su deti, ktore z 1 maju totalny prepad a to je varovny signal uz po prvych zhorsenych znamkach v ziackej a nie ze po uzavretych znamkach na konci roka podme plakat, ze mi nechali prepadnut dieta.
poznam taku osobu. jej syncek tutu nunu a koncom januara mi vola, cela zdrvena, ze prepadol. kks a to nevidela, ze si z jednotiek pohorsil na 5? hej, ked ju zaujima kadeco ine, len nie ziacka svojho decka. ale tak tam bol problem aj v kolektive, z 8 roc. gymnazia odisiel nazad na ZS a ma opat jednotky, nesedel mu kolektiv a vrazedne tempo na gympli. ale zase, keby sa zaujimala, pocuvala ho, mohlo sa to riesit skor.
@diazepam necitala som vsetko, iba som si spomenula pri hlaske, ktorú ked som RAZ povedala mame: "si trápna, vypadni z mojej izby!", povedala som ju iba raz, lebo mi taká jedna letela po papuli a za tym hned hlaska od mojej mamy: "ked sa ti nepaci, môžeš vypadnúť z bytu ktory platím ja, ale neviem co si vezmeš, kedže som ti vsetko kupila..."
Viem, ze ma to vtedy strasne hnevalo a ponizovalo, ale budem konať asi rovnako, lebo to bolo asi najrozumnejšie riešenie. Držím palce nech to mladej prehrmí. Tiez by som ju nenechala zmeniť školu, ja som robila tiez blbosti, sice neskôr, v 16-17, ale teraz sa to vekovo nejako posunulo, takze to aj sedí na približne rovnaký vek. A stoplo sa to az podmienečným výlučenim zo školy a reparatom zo slovenčiny. Finálne skúšanie som dala dopredu odzadu a aj tak som robila reparát a potom v auguste mi slovenčinárka povedala, ze to preto, aby som si nemyslela, ze nechodím cely rok do školy na jej hodiny, potom sa jednorazovo nabiflim a myslim si ako som z toho vykorculovala. Och ako som ju za to neznasala! Teraz sa stretneme na ulici a normálne sa rozprávame a aj som jej poďakovala ze mi ona dala takúto ponizujucu facku. Mame som sa tiez po rokoch ospravedlnila za nepristojne správanie a doteraz ma to mrzí.
Po reparate sa nastavili pravidla, nesmela som mat ani jednu neospravedlnenú hodinu a žiadne chybanie. A dodržiavala som to. Prospech sa mi výrazne zlepšil, o dva-tri stupne.
Niekedy netreba príliš ofukovat deti, lebo si budu stale myslieť, ze rodicia ich vysekaju zo všetkého a nikdy sa nepostavia na vlastne nohy.
Ak ta to potesi, dnes čakáme tretie dieta, žijem v šťastnom manželstve vo svojom byte, sme relatívne nezávislí od rodičov a mame velmi blízke vzťahy s nimi. Ale kedže sme robili našim rodičom peklo, desime sa toho, co nam nase deti prinesu 🙂)))
Zelam vela síl a nech to rychlo prejde.
@diazepam počuj, este mi napadlo, priklepli ste ľudí s ktorými sa stýka? Nie su v tom drogy, alkohol? Lebo ten prepad je velmi veľký. Pozrite sa na to aj tymto smerom. Ked sa jej priamo spýtaš, jasne ze nepovie pravdu🙂 psychiatrov by osm mozno neriesila, ani psychológov. Len treba prísne pravidla a viac sledovať kde sa pohybuje a co tam robi. Vieme, o čom hovoríme, preto sa pýtam🙂
@redlola ahoj ,si zlata ze si popisala na temu ktoru som poriesila tak,ze som isla na soc.za kuratorkou ktorej som vsetko porozpravala ako sa veci maju ze dceru nezvladam a uvazujem o polepsovni.Mila zlata babenka na urade mi povysvetlovala veci,ktore potom riesila aj s dcerou.Ktora mimochodom dostala take bobky!!!Pani kuratorka doporucila zmenit skolu ,maju ju v konani tiez voci 3ziakom takze anu v skole nieje vsetko koser,no problem je v tom ,ze s takou reputaciou ju nikde nechcu vziat .V tom mi tiez pomoze kuratorka len cakam na zamietave odpovede aby sme sa mohli odvolat.S tou partiou sa uz nestretava,dala som jej robit testy na alkohol a drogy na podnet kuratorky a takto bude v pravidelnom sledovani.No uvidim co ukaze september,dufam ze tato priucka ju nakopne a uchyti sa.Ak nie,bohuzial pojde do polepsovne.Inak drzim palce nech sa dobre odrodite v zdravi aj babo aj ty,budem rada ak napises ako dopadlo samozrejme ak to dietatko dovoli
Ťažký a s nejakými liekmi od psychológa ...
@diazepam som ti chcela aj písať, neraď sa tu na MK, to su tu také mudrlantky, až no, nič také nezažili, a hlášky toto by som ja takto, alebo ja inak....
som rada, že si vyhľadala odbornú pomoc, držte sa

@diazepam aj ja mam doma dceru u ktorej sa puberty desím. Ale drza ku mne nebude, proste nebude. To som jej povedala, ze so mnou sa bude bavit slušne a tie reči nech si necha pre kamošky v škole. Lenze dieta vnima gesta, mimiku, ton hlasu....a ked to myslíš že ,,smrtelne vážne,, tak proste to pochopi, ja ked sa nazurim tak som ako šelma a to uz musi byť. Deti tiez vedia ,,kolka bije,, ked človek je razny a dosledny. Proste nepojde zapnut tablet kym nespravi to o čo som ju napr. poprosila. Ty len pasivne čakaš ,,kým to prehrmi,, ako pštros hlava do piesku. A ked ti dojde v 18tich tehotna? Chapeš..ty si ten, kto musi dieta smerovat, viest a ukazovat tu cestu zivotom, naučit rozlišovat čo je dobré a čo zlé atd...
Ako všetci robime chyby vo vychove, ale nesmu to byt fatalne chyby, ktore potom často ovplyvnia to smerovanie zivota a uz neni cesta späť. Zakladne povinnosti by mali deti mat - umyvačka, jednoducha pomoc. Ak nie su ochotný pomahat tak nemozu požívať ani vyhody. Ziadny internet, zabavky a benefity. Prvy den jej mozno bude do rehotu...o týžden alebo o 2 uz asi sklapne...