icon

Ako zvládnuť situáciu, keď sa s dcérou nikto nebaví?

10. mar 2025

Ahojte, prosím vás, čo by ste robili na mojom mieste.
Dcéra je siedmacka. Na prvom stupni si prešla vyclenovanim z kolektívu. Začalo to jednou dôležitou premudrelou spolužiačkou a dospelo to k tomu, že sa s ňou nik nebavil. Školu máme blízko bytu, tak dcéra moc školu meniť nechcela, lebo tá hlavná aktérka odišla na 8-rocny gympel. V šiestom a aj tento rok to bolo celkom ok. Dcéra je tichá a aj tak síce nikdy do triedy nezapadla, čo mi potvrdila aj učiteľka na zdruzeni, že ju medzi seba neprijali. Ale bolo to tak, že dcéra sa akoby furt pridala k dievčatám a hoci bola piate koleso na voze, tak ju aspoň neodstrkovali. V triede je len 6 dievčat vrátane mojej. Bola teda celkom spokojná, keďže v podstate je asi aj zvyknutá byť outsiderom.
Zrazu sa s ňou nik nebaví. Teda jedno dievča iba, ale to len tak, že to dievča sa baví s ostatnými dievčatami a mojej sa odzdraví alebo tak, že po nej nezazera. Mali aj skupinu na whatsappe a odtiaľ ju odstránili. Pred dvoma týždňami jej jedna dokonca schovala desiatu. Na druhý deň sa dcere desiata zrazu objavila v taške.
Neviem čo nám robiť. Ísť za učiteľkou, a riešiť to? Týmto sme si prešli na prvom stupni, kde škola vôbec nám nepomohla s tou šikanou. Proste celé zle z ich strany. Zároveň nikoho nemôžu donútiť aby sa s ňou bavili. Napísať niektorym rodičom? To tiež dcéra moc nechce, aj ja viem, že jasne keby aj deťom dohovorili, ešte by sa to obrátilo proti dcére. Do konca roka je ešte ďaleko a neviem teda ako to ideme zvládnuť, či sa to utrasie alebo čo vlastne robiť.
Samozrejme, ak sa to neutrasie, už bude musieť meniť školu či chce alebo nie, keďže sa v takom prostredí nedá denne existovať...

autor
11. mar 2025

@alica110 no presne taká je dcéra, tichá, slušná, v podstate ničím zaujímavá, akože niektoré už fajčia el.cigarety, slovník horší ako v krčme, jedna má už aj prvý sex za sebou a to maju 13 rokov!!!

alica110
11. mar 2025

A o tomto hovorím a veľmi dobre to poznám. Tiež som bola vylúčená, pretože som nepila, nefajčila, nechodila na ožran párty a s nikým som nerandila ani nespala, tak som sa so spolužiačkami nemala o čom baviť. Takže som nezapadla. Prezývali ma mníška.
Bola chyba vo mne? Nemyslím si.

pribinak
11. mar 2025

@alica110 kopec deti nepije nefajči nehreši ale kamosov majú, sú decka ktoré majú iné zauijmy a sú obľúbené a populárne
Zas nevtlacajme všetkým predstavu že kvôli tomu že nepije nefajčí nehresi nemá kamosky

Tu je otázna tá tichost, jej miera.

samanta44
11. mar 2025

Neurobis s tym nic.vela deti si tym preslo aj moja .tiez mali v triede jednu velitelku a ked ona zavelila nik sa snou nebavil.ty len stoj pri nej venuj sa jej nech doma neciti ze je sama.to sa ustali alebo zmenit skolu aj takych pripadov je dost radsej ako nechat decko trapit

autor
11. mar 2025

@alica110 vieš čo, ja tiež to isté. Na základe som mala jednu tiež takú tichu slušnú kamarátku. S ostatnými som vychádzala, ale len tak v rámci lesnej konverzácie, boli to len spoluziacky. Nie kamosky. A teraz sa tu do mňa pustia, že chýba je aj vo mne a preto nám taku dcéru,lebo sa nesocializujeme, sme nespolocenske a neviem co. Lenže keď je raz človek tichý a introvert, tak to sa nedá zmeniť ťa povaha. A za to je horší ako ostatní? Preto keď chudák nie je zábavný alebo vulgárny, tak každý od neho boci? A nás bolo v triede 15 dievčat. Ich je 6 vrátane dcéry...nemá si ani koho vybrať. Dve sú totálne vulgárne, jedná sa baví s chlapcami, jedna je taký neutrál s každým a dve sú kamošky. A ostala moja dcéra. Tam ani nemá kde zapadnúť...

autor
11. mar 2025

@pribinak no proste podľa mňa nie je ničím zaujímavé a preto či je tam alebo nie je, je každému jedno. Doteraz ju aspoň tolerovali. Teraz ju vylúčili.

autor
11. mar 2025

@samanta44 a vy ste to ako riešili? Menila školu?

pribinak
11. mar 2025

Na tom vylúčení by mala zamakať školská psychologicka

Ja by som dala dcéru na inú školu. Ale s tým že by už od teraz intenzívne chodila na terapie
Aby bola viac komunikatívna a asertivna, aby sa vedela zapojiť a vytvárať sociálne väzby
Byt ticha jej šťastie neprinieslo

autor
11. mar 2025

@pribinak áno je kopec deti čo nefajcia a sú obľúbené. No moja je šedá myš, ničím nejako výnimočná, kvôli čomu by mala byť pre nich zaujímavá..ale kvôli tomu má takto trpieť? Nikomu nič zle nerobí. A snaží sa ako vie, keď sa chce pridať ako minule a povedali jej za má odísť, odstránili ju z WhatsApp skupiny, tak ako sa má snažiť zapadnúť? Čo má robiť? Plazit sa, aby ju neodhanali?

alica110
11. mar 2025

@pribinak To by som netvrdila. A keď je tichá, tak ťažko nadväzuje priateľstvá. V tomto prípade ale autorka píše, že ju spolužiačky posielajú preč, že s ňou nechcú nič mať. A že jej schovávajú desiatu. Tu je problém skôr v tých spolužiačkach ako v tom dievčati. Nehádžme vinu na obete.
A dievča asi inde nikam nechodí, tak nemá kde nadväzovať priateľstvá.

autor
11. mar 2025

@pribinak mňa by zaujímalo, ako by psychologická mala dokázať začleniť dieťa do kolektívu. Fakt ma to zaujima.

pribinak
11. mar 2025

@alica110 ja nehadzem vinu na obeť. Iba dávam aj iný pohľad

alica110
11. mar 2025

@pribinak Ja chápem ako to myslíš, ale z toho čo som pochopila, tak dievča nechodí na nejaké krúžky, kde by sa mala možnosť s niekým zoznámiť. V škole je to iné, tam jej robia zle, poznám to sama na sebe, tu sú problémom spolužiačky.

alica110
11. mar 2025

Spomenula som si na prípad Romana, neviem či si pamätáte, ako vyskočil z okna za povzbudzovania spolužiakov. Bola tiež chyba v ňom?

pribinak
11. mar 2025

Asi dať samostatne sedenie s každým dievčaťom a popísať vzťahy v triede
Kto je obľúbený a prečo, kto neobľúbený a prečo
Kto je topka pre baby aj chalanov a kto je úplný outsider pre všetkých a prečo
Čo by navrhla na zlepsienie
Ktovie čo by sa všetko dozvedela

Ja nie som psychológ. Ale určite nejaké techniky na to sú
Dá sa aj kreslit mapa vzťahov, všeličo

Nechápem prečo ju mama nedá na krúžok mimo školy. Však práve to môže byt miesto kde si môže nájsť kamosku a vytvárať bezpečne a funkčne kamarátske väzby

@autorka prvá časť

autor
11. mar 2025

@alica110 presne, chudák a to už mali tusim 15 rokov, čo by človek očakával viac rozumu ako 13 ročne deti

autor
11. mar 2025

@pribinak dcéra má dyspraxiu, horšiu motoriku, takže nejaký pohybové a hudobné krúžky neprichádzajú do úvahy. To by bolo pre ňu trápenie. Spievat nevie. Preto na krúžky nechodí, keďže viem si predstaviť ako by to tam Adi dopadlo keď jej nič moc nejde...

kittykat22
11. mar 2025

psychologicka pracuje s dietatom nielen na urovni komunikacnej ale napriklad aj kreslia veci do piesku a stavaju veci z kociek. Vyjadruju tym situacie aj neverbalne - napriklad strach, kde sa vidia v kolektive, v rodine, kde by sa chceli vidiet. Maju prirovnavanie k veciam a tym vyjadruju pocity. Psychologicky sa snazia sa pochopit co dieta vidi a vnima v urcitej situacii a potom prekladaju sposob ako sa na situaciu alebo problem pozriet aj z inej strany a HLAVNE ako na to reagovat. Napriklad strach a odsusenie hodit trochu za hlavu, vnimat kde su hranice nebezpecneho chovania a ohradit sa voci nemu alebo kde sa na to treba vykaslat. Ono je toho vela. A dobra psychologicka dokaze s dietatom zazraky.

Urcite skus detskeoh psychologa - tie zenske dokazu s dietatom divy ked vedia ako na to.

pribinak
11. mar 2025

Plavecky krúžok, výtvarná, pc krížik, venčenie psov, …..my Nehovor že nič sa nedá nájsť

autor
11. mar 2025

@pribinak psa máme, to chodíme venčiť spolu. Samozrejme už jej v škole jedna povedala prečo venčiť psa s matkou. Pritom je to čas pre nás, rozhovory, porozprávame sa pritom. Kazdy večer hodinka. Plavecký nie, keďže má problémy s motorkou, plávať sa nenaucila, chodila aj na plavecký aj súkromné. Až vďaka inštruktorka dom prišla na to, že je také drievko lebo ma tu dyspraxiu. V 13 začať chodiť na výtvarnú keď nemá talent? To nebude vyzerať akoby spadla z jahody keď tam príde s jej výtvormi? Vieš aby sa jej zasvaj tam nesmiali. Jej výtvarné umenie nie je teda na obdiv..ale doma si kreslí, píše si básne, poviedky, číta, len je pri Tom sama...

kittykat22
11. mar 2025

napriklad na vytvarnej vytvaraju deti veci bez toho aby to museli byt umelecke diela. Pristupuje sa k tomu individualne a nikto nechce prekreslit obraz od Moneta 1:1 po malych detoch. Niektore deti kreslia v 6 rocniku telo cloveka velka hlava bez krku a namiesto ruk lopuchy s 5 parkami a nikto to neriesi. Dieta potrebuje spolocneske vyzitie. Je to pre neho velmi prinosne.

kittykat22
11. mar 2025

Inak celkom ma desi ked vidim ako na vsetko co ti navrhnu pises nie a jediny sposob riesenia je utek. Ale takto sa to robit nema 😕 V dieti a jeho chovani problem nevidim, problem vidim v tvojom nezaujme riesit situaciu asertivne a s lahkostou. Co deti ako tvoja dcera skutocne potrebuju. Vztahovacne deti nutne potrebuju cloveka ktory im pomoze sa preniest cez tazke situacie aby sa z nich neutopili.

autor
11. mar 2025

@kittykat22 myslíš na nejakom krúžky mimo školy?

kittykat22
11. mar 2025

ano. Ale aj skoly maju kreslenie malovanie - po skole normalne. Alebo ZUS.ka. Je to jedno. Aj vytvaraju krabicky, pohladnice na MDZ, zavesne obrazky, vianocne ozdoby - idu to tematicky.

pribinak
11. mar 2025

Ja neviem kde bývate lebo ty máš so všetkým problém asi už aj tuším prečo má dcéra problém
Ale k veci ja bývam na sídlisku, mam psa, stretávame sa celé kopy psickarov. Chodí kopec deciek, tak mi Nehovor že ak bývate niekde kde sú nejakí ľudia že by nemala jednu kamošku s ktorú by chodila venčiť

Však ty s ňou môžeš ísť venčiť o 2 hodiny neskôr

Nemôže hento nemôže tamto….vsak aj ty buď trosku otvorená nejakym možnostiam
Tak sú aj literárne a poetické krúžky.

pribinak
11. mar 2025

@kittykat22 presne ! Nič nie je dobre

autor
11. mar 2025

@kittykat22 vieš, ja už mám strach napr dať ju na výtvarnú a proste zas tam budú len trápne vytvorí na ktoré môžu mať blbé poznámky a zas riešiť podobný problém... To nie že ja na všetko vravím nie... Bola aj v letnom dennom tábore, tiež dáme pohybová aktivity, čo dcéra fakt za to nemôže, že jej to nejde,ledva si našla jednu kamarátku tam za týždeň

tamitamitami
11. mar 2025

Určite zvážte zmenu školy. Proste nezapadla do kolektívu, tým že sú to už staršie deti je podľa mňa zbytočné riešiť to cez učiteľku/rodičov. Skôr to spôsobí opačný efekt a bude to ešte horšie.

My sme boli v škole 2 partie, mali sme 1 spolužiačku ktorá bola mimo týchto skupín. Bola celých 5 rokov sama, občas mi jej bolo ľúto.
Ja som s ňou zvykala prehodiť pár viet (aj moji spolužiaci) ale aj tak bolo extrémne cítiť že nezapadla.

autor
11. mar 2025

@pribinak ale nemá ísť s kým venčiť jednoducho. Keďže nemá kamarátku, tak nemá s kým. A jej toto až tak nevadí po škole. Vadí jej ťa Samota v škole.

kassandra25
11. mar 2025

Nech je sama sebou. Ja tiez nechodim za ludmi, ked nechcem. Ona chce konkretne za niekym íst? Co jej majú povedat? Co od koho chce? Ked píses, ze aj ucitelky si nechajú po hlave od ziakov a ku nim sú ziaci....., tak naco by mali byt k tichej, ktorá nepapuluje? Co konkretne chce dcera a od koho? Je tam niekto, s kým by zdielala oné spolocne? Asi nie, inak by uz boli v kope. Výhoda súrodencov je aj ta, ze sa na škole vzajomne ochranujú. Ona asi nema. Moja dcera je starsia, tiez sa stazovala, raz, dva razy, mensí syn nabehol, podal si kade koho, z kazdeho urobí debila, ked chce. Ked pocujes, ze ucitelka je v haji z deti, co si dovolia a neni tam ona pán, aké mas ocakavania od dcery, ktorá je telatko nemé a nie dospelá, vystudovaná...., ked vidia, ze im vsetko prejde. Sa ti cudujem, ze nejdes po dceru a sama si neriesis so ziakmi. Ale co? Ja by som s takymi sa modlila, nech si ma ani nevsímajú, vykupenie nado vsetko. Vies, rodicov, ktorí o nicom nevedia, alebo súhlasia s detmi, alebo s ucitelkou, ktora sa ako podpapucnik zalezena schovala a ukryla pred detmi, neni stastna volba na riesenie. Ale ze sakramentsky nie.