icon

Ako zvládnuť situáciu, keď sa s dcérou nikto nebaví?

10. mar 2025

Ahojte, prosím vás, čo by ste robili na mojom mieste.
Dcéra je siedmacka. Na prvom stupni si prešla vyclenovanim z kolektívu. Začalo to jednou dôležitou premudrelou spolužiačkou a dospelo to k tomu, že sa s ňou nik nebavil. Školu máme blízko bytu, tak dcéra moc školu meniť nechcela, lebo tá hlavná aktérka odišla na 8-rocny gympel. V šiestom a aj tento rok to bolo celkom ok. Dcéra je tichá a aj tak síce nikdy do triedy nezapadla, čo mi potvrdila aj učiteľka na zdruzeni, že ju medzi seba neprijali. Ale bolo to tak, že dcéra sa akoby furt pridala k dievčatám a hoci bola piate koleso na voze, tak ju aspoň neodstrkovali. V triede je len 6 dievčat vrátane mojej. Bola teda celkom spokojná, keďže v podstate je asi aj zvyknutá byť outsiderom.
Zrazu sa s ňou nik nebaví. Teda jedno dievča iba, ale to len tak, že to dievča sa baví s ostatnými dievčatami a mojej sa odzdraví alebo tak, že po nej nezazera. Mali aj skupinu na whatsappe a odtiaľ ju odstránili. Pred dvoma týždňami jej jedna dokonca schovala desiatu. Na druhý deň sa dcere desiata zrazu objavila v taške.
Neviem čo nám robiť. Ísť za učiteľkou, a riešiť to? Týmto sme si prešli na prvom stupni, kde škola vôbec nám nepomohla s tou šikanou. Proste celé zle z ich strany. Zároveň nikoho nemôžu donútiť aby sa s ňou bavili. Napísať niektorym rodičom? To tiež dcéra moc nechce, aj ja viem, že jasne keby aj deťom dohovorili, ešte by sa to obrátilo proti dcére. Do konca roka je ešte ďaleko a neviem teda ako to ideme zvládnuť, či sa to utrasie alebo čo vlastne robiť.
Samozrejme, ak sa to neutrasie, už bude musieť meniť školu či chce alebo nie, keďže sa v takom prostredí nedá denne existovať...

estellas
11. mar 2025

Autorka, Ak ste veriaci, tak by dcéra mohla chodiť na stretka ku Saleziánom. V našom meste majú Saleziáni stretnutia pre mládež. Tam sa stretávajú rovesníci, robia tam rôzne aktivity, modlia sa.
Neviem či máte také niečo aj u vás v meste.
Niekto tu spomenul skautov tam možno budú také slušnejšie dievčatá nebudú také drzé ako jej spolužiačky.
Ja by som na jej mieste pouvažovala ísť na inú školu.

ysseba
11. mar 2025

Inak ako tak čítam tvoje odpovede.... Ona nie je ničím zaujímavá, šedá myš, nemá na nič talent, je naivná, má dispraxiu preto sa nedá to a hento, spievať nevie, kresliť nevie, plávať sa nenaučila. A najviac ma dojalo, že ako by jej pomohol psychológ. Žeby ju trochu povzbudil, dodal sebavedomie, naučil asertívne techniky, ako komunikovať, ako sa "brániť" atď atď? tvoja dcéra má ešte jeden problém. A to mamu, ktorá vidí všetko negatívne, ako to sa nedá, ako nič nevieš a ani nemá snahu to mama zmeniť. Prečo ju nevezmeš k psychológovi a nenájde si nejaké hobby? Mi nehovor, že NIČ pre jedno dievča s dispraxiou neexistuje čo by ju bavilo. Mimochodom, nemusí trhať svetové rekordy, nemusí jej to ísť najlepšie, stačilo by "LEN" aby ju to bavilo a bola v kolektíve detí s rovnakým hobby. Verím, že diagnózu dispraxia jej stanovil odborník, nie ty...

autor
11. mar 2025

@estellas ďakujem, pozriem či sú tu saleziáni❤️

autor
11. mar 2025

@ysseba ja som tým len chcela pomenovať že možno pre to nie je pre deti zaujímavá, že je taká obyčajná. Samozrejme že toto jej nevravím. U psychológa sme už boli.

autor
11. mar 2025

Ďakujem všetkým za odpovede, rady aj povzbudenia či kritické slová.

nin12345
11. mar 2025

Aj my sme zial na zakladke vylucili jednu spoluziacku pripadala nam divna a proste nezapadla niektori ju tam dokonca aj mierne sikanovali. Spatne mi je to velmi luto a netusim preco ju rodicia nedali na inu skolu. Podla mna v nasej triede len trpela. A triedna ucitelka nam mohla hovorit co chcela... ja by som ju na tvojom mieste urcite prelozila

igiana
11. mar 2025

Mozete mi napisat sukromnu spravu, vedela by som vam viac pomoct

michelle567
11. mar 2025

Takže pišeš že ty nechceš aby mala kamarátky po škole alebo na krúžku. Ty chces aby mala kamarátku vyslovene v škole, v triede. Jednu dušičku. No nemá ju. Je tam 6dievčat a vyčlenili ju. Nedúfala by som už že sa jedná z nich zmení na tú naj kamku, keď sa tak nestalo doteraz

benit
11. mar 2025

Budem sa opakovat, ked sa jej tp deje opakovane, chyba nebude len v ludoch okolo.
Vyzeras typ matky, ktora vsetko riesi za nu. Vyrozumela som, ze zijete len vy dve. Nue si az moc na nu fixovana a dieta nema vlastny priestor a nevie sa zaclenut aj preto? Tiez mame jednu siestacku a matka ju chodi cakat pred skolu, vswtko riesi, vkuse sa chodi stazovat, dievca je nesamostatne, nic sama nevybavi, neporiesi ani kamaratky, len beha za spoluziackami ako havko.

michelle567
11. mar 2025

Dcéra sa nemala kde naučiť vytvárať si priateľstva. Ty sama píšeš že si tichá introvert nikoho nepotrebuješ, žijete dve, nejaké priateľstvo upevňovať od detstva si jej nepomohla. Píšeš že ste mali 1izb byt. Ale to vôbec nevadí už od škôlky mohli ste nejaké dievčatko pozvať niekde do vnútorného ihriska, kina, na pizzu. Oni by jej to vracali. Skôr mi prídeš že ty si ani s tými mamkami nevedela nadviazať kontakt a dať deti nejako dokopy. To aby ti tu cudzie ženy písali že existujú krúžky pre deti?? To akoby sme nejakej druhacke radili a nie pre siedmacku. Mohla chodiť na jazyky kľudne aj 2, počítače, u nás sa dá chodiť aj starať o poniky, alebo aj čitateľsky keď rada číta..atď a ty sa tu tváriš ako by si v 7.triede objavila Ameriku že existujú aj iné krúžky ako športové 😀 aj dcéra by mala väčšie sebavedomie a o čom rozprávať v škole. A nie tráviť čas len s mamou 🙈

michelle567
11. mar 2025

Plus teda na 1.stupni ste riešili šikanu, zisťovala sa klíma v triede, prešetrovalo. Vedela si že dcéra trpí. Oni sa usmiali že v triede je príjemná atmosféra a uzavreli to. A ty ako mama si to teda nechala tak? Že no dobre nič sa nemení ideme ďalej. Veď aj dcéra u teba vidí že ľudia s tebou mávajú a podvolili ste sa že no dobre hádam to bude lepšie 🙈🤷 Na druhom stupni pokračuje v tom istom kolektíve bez zmeny akurát že jedno dievča odišlo? Nechávaš ju 7rokov v prostredí, kde nezapadá, necíti sa dobre, no neviem. Chudák dievča

dannieja
11. mar 2025

Všetky tie reči o tom, že keď je tichá a nôže si za vyčleňovanie z kolektívu sama sú bludy a nezmysly. Je to dieťa, je zodpovednosťou rodičov a učiteľov pomôcť jej a nevyčleňovať ju. O to viac, ak je tichá, to má nejaký dôvod a mlčanie je často výrečnejšie ako tisíc slov. Mali sme dokonca ešte v škôlke veľmi tiché hanblivé dievča a učiteľky ju stále začleňovali medzi ostatné dievčatá a tie ju vďaka tomu prijali a kamarátili sa s ňou. V škole už na ňu každý kašlal a tiež bola outsider, lebo ,,bola tichá." Takže autorka, určite to čím skôr diskrétne rieš s učiteľkou, prípadne riaditeľkou, školskou psychologičkou a pod. V nijakom prípade nedovoľ, aby sa tvoja dcéra takto trápila, bude si to pamätať celý život. Držím palce!

michelle567
11. mar 2025

@dannieja ona to aj písala že v škole to riešiť nechce lebo neverí že niečo spravia. Tak ja už tiež neviem ake rady by ešte chcela 🙈

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
fulka1891
11. mar 2025

@hrabovo ❤️ držím palce!!!

jakubrianka
12. mar 2025

@michelle567 škola dobre vidí denne čo sa deje, pozerajú sa na to so založenými rukami. Po udalostiach aké sme tu mali a aké sa teraz dejú, by mala byť každá jedna škola proaktívna a riešiť každý jeden prípad. Keby mali najmenší záujem, pocítila by to dcéra a matka už dávno nemyslíš?

jakubrianka
12. mar 2025

@dannieja na takéto postupy musí byť zdravá klíma aj medzi pedagógmi. Šikana takýchto rozmerov je v prvom rade otázkou zlého riaditeľa a neschopných pedagôgov v škole a nie kolektívov žiakov. Odzrkadľuje len zlú klímu vo vedení školy a pedagogického zboru, nezhody a nervozitu . Neverím, že zdravý pedagóg s kolegiálnymi vzťahmi, by nechcel zakročiť, neurobili by porady k oblasti šikany a prevencie v jednotlivých ročníkoch s 2-3 mesačným vyhodnocovaním spoločných postupov. No dnešným triedam by jednoznačne prospeli aj kamery triedach a na chodbách.

janage
12. mar 2025

Ahoj, čítala som hlavne tvoje odpovede, tak neviem ci to zaznelo.
Hľadaj šport, krúžok, kde vedia pracovať aj s deťmi ako tvoja. Moje jedno dieťa chodí do klubu kde normálne majú aj skupiny čo cvičia parasportovci napr. s DS, takže isto sa dá nájsť niečo.
Potom krúžky ako literárny, ak k tomu má vzťah.
Na keramiku napr. zas chodili deti od auti dietata po dieťa so svalovou dysyrofiou. Práve preto, aby tú motoriku trenovalo a to ani nechodilo po svojich.
Už spomínané cirkevné spoločenstvá, ak ste veriaci
A čo dcére krúžky dajú? Zažije tam prijatie seba, že ju berú aká je. Že je v poriadku byť tichý, hanblivý, že každý sme nejaký a každý naozaj každý je v niečom dobrý.
Zažije pocit prijatia, bude cvičiť sociálne zručnosti....
V škole čo tak školský časopis? Majú? Tam by mohla pôsobiť.
Ďalej. Mate psíka, zavolať spolužiačku spolužiaka, čo miluje psíky a nemôže doma mať a spolu venčiť...najprv v trojici, potom ich nechať samých.
Hľadať spôsoby.
A rozhodne uvažovať o zmene triedy.
Ja poznám osobne 2 prípady, kde to pomohlo.
Nepíšeš či je možnosť prestupu do inej triedy. Nič o tom, či si pozerala možnosti prestupu do inej školy.
A áno rodič čo týmto neprešiel si nevie ani predstaviť ako vylúčenie "bez relevantnej" príčiny trhá srdce. Dieťaťu aj rodičovi.
A áno v období puberty, sú deti také, že zo dňa na deň vylúčia z kolektívu. A stať sa to môže aj tým spoločenským, obľúbeným, sociálne zdatným deťom.
Je to vek, kedy sa zvelicene vidia chyby tých druhých a vlastné obhajujú.

janage
12. mar 2025

A inak práve prostredie mimo školy, neskutočne pomohlo môjmu dieťaťu zlepšiť sociálne zručnosti. Robí veci, ktoré som neverila, že niekedy dokáže.
Má tam bezpečné prostredie, zažíva uznanie. Pomáha to výrazne jej duševnej rovnováhe. Veľmi som rada, že má také miesto.

autor
12. mar 2025

@janage zmena triedy asi nie je možná, lebo dcéra je nešportové trieda a ta druha je športová...aspoň tsk im akurát minule vravela triedna. Že naopak sa to dá,ale takto nie. Pozrela som včera krúžky, ešte to dnes lepšie popozeram...včera som sa rozprávala s dcérou, budeme riešiť inú školu. Nevieš či sa dá aj v priebehu roka zmeniť školu ?

autor
12. mar 2025

@jakubrianka ja si tiež myslím že učitelia títo všetko medzi deťmi vidia, ale radšej sa každý tvári že nič nevidi

autor
12. mar 2025

@kittykat22 áno, presne, je to malé číslo. Z toho dve dievčatá sú fakt nie dobrá partia, takže tie odpadávajú, potom je dcéra a ďalšie tri, ktoré sa s ňou nebavia. Teda jedna ešte ako tak, že po nej nezazera ale keď je prestávka,jasne že ide k tým dvom.

autor
12. mar 2025

@michelle567 vieš ty si fakt múdra ako rádio. Vidno že ty si nikdy nemusela riešiť šikanu tvojho dieťaťa. Buď rada. Áno ty si myslíš,že je to jednoduché, prídem do školy,poviem kde je problém, pošlú psychológa, porozprávajú sa s deťmi, moja pôjde na školenie asertivity a svet gombicka. No nie je to také jednoduché. Ja som chodila na prvom stupni do školy ako na klavír a väčšinou sa šikana riesi na oko, odfajknu sa papiere,že robia prevenciu atď, rodiča presviedčajú že to jeho dieťa si moc berie veci k srdcu,že v škole nebolo za učiteľkou,že čo povie mne doma mohlo byť skreslené a podobne,coze ta presviedčajú že problém si si vyrobil sám a vlastne existuje len v tvojej hlave. Dokonca mne riaditeľka vravela že sa nemám dcéry pýtať každý deň čo bolo v škole, že ona možno si len vymýšľa, aby mi mala čo povedat. Mám svttm bohaté skúsenosti. A áno šikanu som riešila, potom sme ešte jeden rok pockaloi lebo agresor mal odísť, a mali sa miešať triedy ja športovú a nešportové... Tak vtedy to celkom pomohlo a bol kľud.ndbola síce obľúbencom ale bola nejako s tými deťmi. Teraz idem riešiť prestup. A boli sme aj u psychológa,sám povedal že ani zmena školy nemusí pomôcť,áno že máme zvyšovať sebavedomie ale to nie je len tak. Ani dospelý nevie zmenit povahu len tak. Nie ešte dieťa. Tak sa zdrz láskavo múdrych komentárov keď nevieš ako to chodi

jakubrianka
12. mar 2025

Dobre ste sa rozhodli podľa mňa. Zmena školy je lepšie riešenie ako bojovať s nezáujmom školy pracovať s deťmi. Možno tam majú tie dve promi žiacky sponzorov a radšej sú ticho akoby prišli o dotácie.

jakubrianka
12. mar 2025

Ja ti plne rozumiem, lebo som si tým osobne prešla ako šikanované dieťa. Prvý stupeň sa to len tak nieslo no a naplno to buchlo práve vo vyšších ročníkoch. Keď ti povie učiteľka že dieťa za ňou nebolo a teda problém preto neexistuje - nie je to vôbec dobrý pedagóg a keď ti povie riaditeľka nepýtaj sa dcéry tak ti rovno poviem že bezočivo tutlajú problém. A z mojej skúsenosti naozaj nejde ani tak o kolektív žiakov a to som mala v triede grázlov, ale o klímu v škole, ktorá ide od vedenia školy a následne pedagógov. U nás toto bolo prehnité do špiku kosti od hora nadol česť výnimkám, tak nemôžeš v takej škole očakávať, že tam budú dobré vzťahy medzi deťmi keď deti denne vidia nervozitu učiteľov a nechuť pracovať.

autor
12. mar 2025

@jakubrianka presne na prvom stupni agresor bol dieťa veľmi veľkých sponzorov. Tak k tomu tak pristupovali. A že dieťa ide za matkou? Veď je to normálne,aby sa zverilo matke v prvom rade a nie učiteľke. Veď je to aj pre dieťa ponizujuce, mne aj včera dcéra povedala dve vety a potom že nechce sa o Tom baviť,že jej to robí zle sa o Tom rozprávať. A to predo mnou. Nie ešte pred učiteľkou. A vieš čo naša trieda je taká,že niektorí rodičia sa veľmi vedia vtierať. Furt niekto pošle bonboniéru učiteľke k meninám, čokoládu na MDŽ, vianočný darček, jasne že potom učiteľka radšej nič nevidí keď ju ti rodičia v priebehu roka takto pidplacaju. A to môžem povedať že táto triedna je taká najnirmalnejsia aku dcéra mala. Je fakt zlatá. A aj to videla že ju neprijali pritom vtedy sa s dcérou bavili. Nie ešte teraz. Idem popozerat školy a budem riešiť prestup... Lebo už som z toho unavená...a presne viem akoby to riešenie školy bolo. A ináč má prvom stupni ani zápisy nerobili,to som sa až neskôr dozvedela že treba urobiť zápis keď to človek rieši v škole. A oni nič. Takže akoby nič nebolo. Mňa to vtedy nenapadlo.

mk1111111111
12. mar 2025

Prosim Ta, stale same vyhovvorky. Mlada nech ide so psom sama, psickari si vzdy rozumeju a vsetci, ci taki, ci makovi... je uz velka slecna, vonku nadabi na kamosku, alebo kamosa. Nauci sa komunikovat. Nema kamaratku v triede? Nevadi. Bude mat mimo triedy. To je dlhsi cas, nez v skole, aj cez vikendy bude mat s kym. Len stale jej nestoj za ritou. My sme v jej veku uz na diskoteky chodili. Tym, ze bude mat kamaratku inde, aj ona pookreje a ver, ze sa s nou aj v triede budu chciet kamaratit, jej potreba nasilu sa im zaliecat a vnucovat pominie a uvidis, vsetko bude ok.

mk1111111111
12. mar 2025

A este k tym spoluziackam. Naco jej vlastne chces medzi nimi najst kamaratku. V podstate si ich tu vsetky poohovarala. Tak na co?
Vies, dcera nech hlada inde, vzdy sa najde taka ista "dusicka", nemusi to byt len v konkretne v triede. Ja som mala tiez najlepsiu kamosku z inej triedy. Cez prestavky sme sa stretli a na hodine sa nekamarati, tam sa uci. A poobede sme zasa boli spolu.

autor
12. mar 2025

@mk1111111111 bože môj. Konštatovala dom aké sú tie spolužiačky že tam proste výber nie je okrem troch a tie sa nebavia s ňou. Nechcem jej nájsť kamarátku, ani doteraz nemala spriaznenú dušu. Ale ty príď do práce kde sa s tebou nik nebude baviť, cez prestávku budeš sama sedieť a oni spolu, v lepšom prípade ťa ignorujú, v horšom zazreraju a vidíš že ťa ohovárajú. Nejde o to aby tam mala kamarátky,ale aby nebola vyčlenená z celej skupiny.

autor
12. mar 2025

@mk1111111111 a kebyv ty más taký kolektív v práci, tak by ťa to netrápilo lebo by si mala super doma rodinu alebo kamarátku na kávu, ale v práci tráviš 8 hodín a bola by si Veselá šťastná v pohode keby si bola uplne mimo kolektívu denno denne osem hodín? Ty vieš aka je dlhá hodina, deň, týždeň v takej atmosfére? To je úplne jedno v podstate či má neha kamarátky krúžky a neviem čo mimo škole. Lebo v škole trávi väčšinu dňa. Oproti tomu jeden hodinový krúžok je nič. Akože áno chápem že aj to by jej prospelo. Ale v škole je denno denne niekoľko dlhých hodín