Ako zvládnuť starosti s 13-ročnou dcérou?
Moja 13 ročná dcéra mi robí starosti. Klame, hľadá si cesty k sociálnym sieťam aj keď sme jej odobrali telefón a včera ušla z domu skokom z okna z 3 a pol metrovej výšky, len aby išla za frajerom. Už som zúfalá. Kde som ako matka urobila chybu a prečo si myslí že to my niesme normálny a že všetko je naša chyba. Dostala výchovnú zaucho, som k nej milá ale keď odvráva a kričí na nás, tak už musím byť aj ja zlá. Sama nevie čo urobila zle a prečo je karhaná. Tak velmi ma mrzí ako sa správa. Včera som sa s ňou veľa rozprávala, dokonca aj objala a ráno som ju pekne zobudila a pohladkala ale aj dnes na nás zvyšovala opäť hlas, že prečo musí mať všetko zakázané. Nechceme ju obmedzovať, ale uz mala zlú skúsenosť na socialnej siete kde jej vypisoval dospelý muž a tváril sa že má 14 rokov a pýtal si od nej fotky. Ale ona si neuvedomuje následky. A ďalej musí pochopiť že jej chovanie k nám nie je pekné a preto má trest kým sa nezmení jej prístup k nám. Chápem že sa chce pačiť, podobať sa na svoje spolužiačky ktoré sa už šminkujú a chodia s frajermi, ale ona je moja dcéra a neželám si to aby sa tak skazila. Ostatným matkám keď to nevadí, že ich dcéry chodia po ulici ako k...y, tak nech sa páči. Ale tým kazia aj inú mládež ako napr. Lauru, pretože podla mna je to este velmi skoro a odchádza jej detstvo. Celý svet je skazený a naše deti musia trpiet a ja s nimi, pretože ak by som mala čarovný prútik, zmenila by som svet na pekné a slušné miesto 😔
Ako tú pubertu zvládate vy?
@danielledan tvoja dcera to takto moze vnimat, ale chlapec asi nie. To ti je snad tiez jasne. Takze mozes byt respektujuca, tolerujuca, chapajuca. Hlavne, aby vedela povedat nie ja niecim, co nechce. A este 13 rocne dievca nebude mozno chodit s 13 rocnym chlapcom
@pe_mi Mozno zhorim v pekle, ale presne takyto vztah som mala ja s mamou. Ziadny.
Bola neskutocny manipulator a psychycky tyran. Nikdy ma nebila, ale radsej by som sa niekedy nechala prefackat ako sa nechat vydierat emocne. Vsetci sme od nej usli hned ako to bolo mozne (mam este starsich dvoch surodencov)
Zomrela pred 7 rokmi ale nikdy nezabudnem ako mi vela krat ublizila. Zial kruta pravda ze si v spomienkach na nu vybavujem len to zle. A ked idem na jej hrob, necitim vobec nic. Pre toto vsetko robim vsetko preto aby moj syn na mna nespominal len v zlom.
@stanislavicenka vravím, je to tvoj postoj k veci. Ak máš s dieťaťom pekný vzťah, vysvetlíš mu riziká. Ak takúto výchovu praktizuješ na svojich deťoch je to tvoj osobná vec, nemôžem súdiť len nad tým mávnuť rukou. To, že bude mat priateľa neznamená, že sa s ním hneď vyspí a v 14tich porodi dieťa. Plus s deťmi v puberte by sa mali povinne robiť rozhovorí o sexuálnom bezpečí, následkoch ale aj o tom ako to funguje 😊 pre istotu zabezpečiť ochranu, lebo môže sa to stať aj v škole, na narodeninovej osobe, hocikde. Toľko k tomu
@gaborka28 ja nehovorim, ze zakazovat nieco je cesta. Rovnako zbit za to dieta tak ako si to, zial zazila ty. Ale ano, sme starsi, skusenejsi a to treba tomu dietatu povedat primerane veku, co sa mne na tom az tak nepaci, ale nie zlomit dietatu srdce, ci dusu. Tvoja mama to riesila zle, to ti je jasne. Ale tiez mentalna vybava dietata hovori o tom, ze preco ma este zakonneho zastupcu. A ano, niekedy nevie ani 30rocna prezit vztah, ale to je o niecom inom, nie o nevyzretom nervovom systeme
@nikola81 Ale ja som iný pripad. Ja som jej kamoškou a mamou v jednom. Sama som ich vychovávala a mame k sebe silné puto a aj dôveru. To sa zmenilo až teraz keď spoznala druhú zamilovanosť. Ja sa o ňu bojím, už len preto že uz mala skúsenosť s podvodom a stala sa obeťou úchyla na soc. sieťach. Toto áno. Zakazali sme jej to. Predtým to mala len obmedzené. Ale keď uz klame že ide v električke domov a k tomu je stále u kamarátky, tak vtedy sa to začalo. Každý deň zaklamala priamo do očí a už to islo dolu vodou. Mala vela ústupkov, všetko jej dám a doprajem. Chodíme na prechádzky a vela sa rozprávame. Ale teraz niečo do nej vošlo a stratila u mna dôveru. Rozpravam sa s ňou vela a nie ako manipulator ale ako kamarátka.
@mudiel treba jej vysvetlit, ze klamanim u teba straca doveru. A ze dovera je pre nu vlastne vyhodna, lebo tak bude mat viac dovolene, ako ked klame a neveris jej potom, ani ked povie pravdu.
v takom veku moze byt vztahom s chlapcom uplne opantana bez kritickeho usudku. Hovori sa ze laska je slepa, a to plati nielen pre 13rocne. Je ten chlapec jej rovesnik? alebo starsi? Vies o nom nieco?
@cookie29 pises sama ze socialne siete si nezakazovala a autorka hned v uvodnom prispevku hovori, ze jej dieta ma 13 rokov.... vela ludom to znie logicky, pises priklad svojich deti v rovnakom/podobnom veku ako autorkina dcera, nie?
A ja nepozeram na veci cierno alebo bielo, kde to pisem? Su proste veci kde hranica funguje, pretoze je napriklad legalna alebo je to moje nastavenie. A argument ze "vsetci ostatni" nefunguje. Ale viem si predstavit rozpolozenie autorky, pretoze v reali v dnesnej dobe vela deti na sietach je, a rodicia to povazuju za uplne normalne. A bavime sa skutocne o detoch 😢
sama pochadzam z rodiny, kde vrcholny argument bol "lebo som povedal" ja osobne si myslim, ze vztahy treba budovat na dovere a pokial dietatu musim nieco tvrdo zakazovat, tak nieco v tej vychove (ja ako rodic) zlyhalo a dieta nema doveru. V zivote by som dietatu nedala vychovnu, pretoze to nikam nevedie, len ponizuje a este viac nici vztah...
@mudiel ja keď som mala 13, tiež udrela puberta asi najviac. Pamätám si ako som drzo odvrkovala máme a potom ma to mrzelo. Čím viac jej budeš niečo odopierať a zakazovať tým viac bude rebelovat. A nejde to ani podobrotky ani po zlotky. Ale aj toto obdobie prejde. Chce to trpezlivosť a dobre rady. Povedať jej ake všetky negatívne následky budú mať jej činy aj to že si za ňu ako rodič ešte zodpovedná keby sa niečo stalo. Teba by riešila polícia. Snáď sa trochu ukľudní. Treba sa aj modliť za deti
Ja mam 10 ročnú, mobil ma len keď sme v práci inak ho nemá, ani jej nechýba, co sa týka sociálnych sietí atď ešte nemá nič žiadne aplikácie atď,,, no na internete som jej ukázala aj co je od 18 nech vidí ako to chodí vo svete,, pedofilia, drogy atď ako dopadne keď bude chciet machrovat alebo byť skôr dospelá a myslieť si ze ja som blázon 🤷♀️ zatiaľ ma názory rozumne hadam jej to vydrží
@zuzulka558 nechcem robiť paniku, ale 10-rocna je iný level ako 13 ročná. U nás doma sa veľa zmenilo pomaly zo dňa na deň. Predtým zlaté dievčatko - teraz premudrela 13 ročná pubertacka.
@medyna no ja viem ale tiež mi prišla múdra zo školy co spolužiačka 🤷♀️ tak som nečakala kým bude vymýšľať a dávať videa na youtube s holým pupkom atď
Ono treba si uvedomiť ze je ina doba, deti inak vyrastajú ako mi a inak budú ich deti. Dospelí nechápu pubertiakov a pubertiaci dospelých. Niekedy krutim hlavou nad mojou 21 ročnou dcérou a niekedy sa úplne v nej vidím. Mladosť je pochabost. Ja si myslím že treba urobiť kompromisi na oboch stranách a dohodnúť si hranice. Nie vsetko zakázať.
Si spravna mama. Tiez ma desi to ako rodicia dovolia sa takymto este dievcatkam vyzyvavo obliekat nie je to ani pekne a potom vyplakavaju ze frajeri ich chcu len na sex. Tazka doba na výchovu. V skole ich učia liberalnym hodnotam v tv seriáloch to tiez vidia a celkovo mládež si uz neváži rodicov. Stojte si za svojim a ak si veriaca modlí sa za ňu ruženec
@anjelicek26 nemyslím že keď máš doma pubertiaka máš v úplne “ čistý mozog” ale inak súhlasím, mam pubertacku pravidla treba nastavit spoločne, pokial jej vezmeš mobil a zakazujes čo ke podľa teba nevhodne dávaš jej pocítiť že na jej potrebách ti nezáleží…lebo pre ňu ke maľovanie, mobil smrteľne dôležité aj keď ty to nechápeš alebo sa o ju bojíš. Nastav s ňou pravidla skola, kamaráti, mobil, frajer a keď sa chce maľovať tak ju nechaj. Dcéra keď mala 13 tak sa hodinu malovala do školy teraz ma 16 a ledva si dá masakru. Musíš s postava moje male dievčatko prejsť na model dcéra dospieva.
@cookie29 ja keď vidim na FB mojich byvalích škôlkarov (prvačikovia,druháčikovia) 🙈 tak len krútim hlavou že ako toto im môžu rodičia založiť.Dcéra 10r. keď chcela niečo na komunikovanie tak som jej stiahla viber tam funguje so spolužiačkami nemusí mať FB a ešte má roblox ale tam sme si dali dohodu,že bude mat medzi priateľmi len ľudí ktorích pozna.
@mudiel ja mám tiež už skoro 14ročnú pubertiačku a skoro dospelého syna, no s dcérou je to komplikované... Syn má posluchne hocikedy, ona žiaľ nie, tiež som z toho zúfalá, ale ako matka, by som si nedovolila na jej rovestníčky povedať, že sú ku**y... Je to pod úroveň matky, nech si akákoľvek.. No nestalo sa mi, žeby chcela niekedy utiecť, zopárkrát mi klamala, ale myslím, že to je za nami, musíme si veriť navzájom a tolerovať sa, vždy viem, kde ide kde ide a s kým.. Aj keď ide s nejakým chlapcom z vedľajšieho mesta.. Presne musím vedieť, kde je, lebo vie, že ju skontrolujem.. Držím palce vám aj sebe, dúfam, že sa nič k horšiemu nezmení 🙏🍀🍀🍀veľa šťastia
@annnnie19 presne moje slová
@mudiel inak, ja som mala spolužiačky ktoré mali frajerov už od 13, presne také pubertiacky neskutočne. A potom bola druhá polovica ako ja ktoré sme mali prvého frajera najskôr v 16. Teraz tie co mali frajera v 13tich sú stále rovnaké - nekonečné pubertiacky. A my "normálnejsie" už máme každá rodinu a svoj kľud a len krúti mé hlavou nad tými ktoré to ešte stále neprešlo 🙂
Vyzerá to že tu máte všetci rozumných pubertakov čo si nechajú veci vysvetliť. Ticho závidím 😅 Tiež som si tak naivne myslela že keď to nebudem robiť ako moja mama - príkazmi a zákazmi, tak bude všetko fajn. Dcéra má rýchlo vyviedla z omylu.
@mudiel ahoj, moja má síce len 12 🤪 a viem že o veľa veciach neviem, ale jediné čo pomôže je, keď sa rozprávame a keď jej ja poviem, prečo sa bojím a nedovolím to a hento. Mobil sme jej ešte nikdy nevzali, to je proste svätý grál.... Máme iné tresty - obmedzenie času na mobile, aj v tomto prípade však má k dispozícii whatsapp, aby sa mohla vyžalovať kamoškám, akí sú rodičia debili. Beriem to tak, že je v puberte a vždy teda keď sa jej niečo nepáči, vysvetľujem, prečo - napr. nemôže byť do tmy vonku, lebo JA sa bojím o ňu atď. Takisto strašne chce instagram, lebo "všetci" už majú. Lenže JA sa bojím, nechcem ju kontrolovať na akých stránkach sa pohybuje, nech si pozrie insta cezomňa na 5 minút, čo má nové ktorý jej influencer a hotovka. Na druhej strane - KAŽDÉ DIEŤA JE INÉ. To, čo platí na moju, absolútne nemusí platiť na tvoju. Skúste si sadnúť, vysvetliť svoje strachy a spolu sa nejak dohodnúť, aby rešpektovala nejaké pravidlá, lebo ak ich nerešpektuje, proste ti tým ubližuje. Napríklad s tým útekom by som jej povedala - bojím sa, neviem kde si, neviem či ti niekto neubližuje, alebo si sa neopila do bezvedomia a niekde tam vonku zamrzneš... (A na to je dobrý ten mobil - moja dcéra vždy zavolá keď mešká, alebo keď jej volám sa, tak keď si všimne volanie, volá mi naspäť, proste potrebujem vedieť, že je v poriadku, keď mi nechce povedať kde práve v tom momente je a s kým, tak ok, ale nech mi dá vedieť, že je všetko ok). Proste jej to vysvetli, že sa ideš zošalieť od strachu, kde je, neviem či má mladšieho súrodenca, ale nech sú predstaví, že ten jej zrazu ujde, ako by sa cítila, aké všetky nebezpečenstvá by si hneď v hlave premietla, tak tak podobne nejak to máš aj ty vo vzťahu s ňou. Každopádne, už to nie je decko, treba sa rozprávať, vysvetľovať a snažiť sa aspoň trošilinku pochopiť prečo sa správa ako sa správa.
@mudiel Uz mala skusenost, ze sa dospely chlap tvaril ako 14 rocny chlapec...ani, kludne mohlo dojst k znasilneniu. Celkom pochopitelne, ze sa bojis o nu. Ja ti idporucam zacat sa za nu modlit kazdy den, aby ju Panna Maria a Pan Jezis chranili pred zlymi vplyvmi a nebezpecenstvami, lebo ano tento svet je velmi skazeny. Pomoc najdes u Boha, nie u ludi.

@negymama Ospravedlnujem sa za negativizmus. 😔Mala som isté emócie keď som to pisala a išlo to zo mňa von prirodzene. Upravím text. Vďaka za úpimnosť