Šikanovanie 12-ročnej dcéry

9. jún 2021

Dcéra má 12 rokov, chodí do 7 tr.
V triede majú veľa chlapcov, približne 2/3 triedy.
Problém je v tom, že niektorí spolužiaci dcéru šikanujú. Jeden spolužiak ju štípe do ruky, ďalší kreslí srdiečka do zošita a potom počarbe celú stranu. Ale najviac ma znepokojuje že dvaja spolužiaci - integrovaní jej dvíhajú sukňu, oblápajú okolo pliec, alebo ju dokonca oblápajú po zadku. Dcéra je z toho nešťastná, minule sa v škole aj rozplakala. Nevie ako sa ma brániť. Vôbec nie je kyprích tvarov, prsia nemá, nemaľuje sa...
čo robiť ako jej pomôcť, pretože mne to príde ako sex. obťažovanie. Viem že chlapci idú do puberty, ale všetko má mať svoje hranice. Žiadnej spolužiačke takto zle nerobia. ako matku ma to trápi.
ďakujem za rady.

anjelicek26
9. jún 2021

Ano je to sexualne obtazovanie, rano nech ide manzel k riaditelovi, nech si okamzite zjedna poriadok. Muz ked tam pojde, to ma omnoho vacsiu autoritu. A ked ma sancu, uprimne toto robit mojej dcere - manzel by si ich odchytil po skole a dorazne im dohovoril, je mi jasne, ze sa to nema, ale toto by mu dvihlo neskutocne tlak.

nanka3
9. jún 2021

toto uz sex. obtazovanie je, najma, ked je to dcere neprijemne, ucitelia to nevidia? urcite by som to riesila s triednou ucitelkou alebo vedenim skoly....

kittykat22
9. jún 2021

aj keby mala zenske tvary a malovala sa, tak ziadny spoluziak nema pravo ju omacavat. Dceru by som prelozila od septembra do inej skoly. Zavolala do okolia, povedala riaditelkam co sa deje u vas a preco chces prestup. Urcite ti pojdu v ustrety. Riesit jedneho alebo 2 spoluziakov, ok. Ale ked ma 2/3 triedy chlapcov 😳 tak to mi pride prilis.

kkovacovak
9. jún 2021

Áno toto určite nie je v poriadku a tiež by som to riešila s učiteľom/učiteľkou ale čo najdiskrétnejšie. Aby sa potom nestalo že sa to ešte zhorší lebo deti vedia byť bohužiaľ veľmi hnusné. Zároveň by som to neoznamovala ani dcére. Nech si zvykne riešiť konflikty sama a nespolieha sa len na rodičov. Takže určite pomôcť a apelovať možno na väčší dozor učiteľky ale nech si myslí že to dokázala sama 🙂 Každopádne na druhú stranu si myslím že je to aj o povahe vašej dcéry. Takéto veci sa diali aj u nás v škole. Do mňa keď si niekto začal tak som ho odpálkovala a nedala som sa. Väčšinou si dovoľujú do slabších resp. citlivejších jedincov. Nech im poriadne vylepí a bude. Ja osobne radšej pôjdem do riaditeľne preto, že sa moje dieťa obránilo ako kvôli tomu že ho niekto obchytkáva. Musí byť pripravená že v živote sa bohužiaľ stretne s rôznymi individuami a musí si vedieť s nimi poradiť. Nie každý ju v živote bude mať rád a nie každý na ňu v živote bude dobrý. Možno ju to aj do budúcna zocelí 🙂

ibrunova
9. jún 2021

Určite hneď za triednou učiteľkou. Tak nám vždy kázali a ak bude treba, potom spolu s triednou za riaditeľom.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maximilie
9. jún 2021

🤔 to myslíte vážne toto? To sme už fakt Amerika... o chvíľu ma zavrú za to, ze dám dcére bozk na líce.
Teda ja som bola cele detstvo sexuálne zneužívana. Dvíhať dievčatám sukne a capat ich po riti bol národný šport asi od škôlky.
Neprehanate tak náhodou????
Chalani takto prejavujú svoju náklonnosť. Potiahnu za vlasy, capnu po riti,....
A potom sa cudujeme, ze kamoške chodi syn domov každý deň s poznámkami za presne takéto blbosti.
No keď je to dcére neprijemne, radšej by som ju naucila vedieť sa brániť a povedať DOSŤ. Pripadne poprosiť triedneho, nech chalanom dohovorí a nie hneď z riaditelom.

slovakboy
9. jún 2021

Nám sikanovali syna a sli sme za učiteľkou a žiadali sme spísať zápisnicu aby to bolo oficiálne. Potom to šlo na výchovnú poradkyňu a riaditeľ si nás zavolal bola tam aj triedna učiteľka aj výchovný poradkyňa. Riešili to seriózne a oficiálne. Chlapcov pokarhali a zavolali do triedy psychologicku ktorá dala rady deťom a hlavne tým čo sa len prizerali. Len ono sa teraz nevraví že aj ten šikanovaný má jednu malú vinu na tom. Priťahuje sikanovatelov. A to tým že v hĺbke duše o sebe pochybuje a nemá sa rad. Neviem či aj to bol prípad môjho syna ale prečítaj si knihu od Janky Kajankovej Ako prekonať stavy utrpenia. Skúste v dcérke vzbudiť sebadôveru nie tým že bude bojovať s inými ale že posilní dôveru a lásku k sebe samej. My sme vo výchove urobili tiež nejakú chybu hoci syn nestrádal. Ono niekedy stačí aj hocijaká inakosť a už je terčom šikany dieťa. Náš je inteligentný a chcel zapadnúť medzi zberbu. Neprijali ho tak ostal sám ostatní sa podriadili skupinke drzákov. Vínní boli aj ostatní. Nechali sikanovatelov robiť zle aj učiteľom vyrušovať. Je to ťažké ale stačí sa niekedy zomknúť. Učiteľka sa nakoniec porozprávala práve s tou zvýšnou skupinkou tzv. dobrých detí a tie spoločne a nahlas v triede zakričali: Chceme v triede kľud a poriadok. Nedáme sa šikanovať. To zabralo a keď si uvedomili svoju silu tak sa vedeli ozvať. Niektorí jednotlivci kolaborovali ale už nemali tu silu. A jeden sa od tej skupinky odvrátil. Tá triedna to priebežne sledovala na triednickych hodinách a pochválila aj tých sikanovatelov za lepšie správanie. Dvojky z chovania nedostali hoci im hrozili. Učiteľke sme doteraz vďační. Riaditeľ ju vyhlásil za učiteľku roka.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
slovakboy
9. jún 2021

@maximilie to myslíš vážne, že čarbanie do zošita štipanie do ruky a zdvihanie sukne pred ostatnými má riešiť dieťa samo? A že je to náklonnosť? Divná. Nikdy sa slabší neubráni silnejšiemu. Nedivím sa že je stále v škole a v práci šikana a bossing keď samotní rodičia nepodržia decko len mu povedia aby sa bránilo. Učiteľ má najvyššiu autoritu v triede a ten to vie najúčinnejšie vyriešiť.

maximilie
9. jún 2021

@taskataska 😅 ze jej kreslí srdiečka do zošita, to je sexuálne obťažovanie? Hádam jej nevojde s rukou pod sukňu a nezačne ju pod ňou hladkať pre boha. Nemyslím si, že 12r chlapci dokážu obťažovať ako starý uchylny chlap. Sú to pubertaci ktorí nevedia co so sebou a nie uchylni chlapi

maximilie
9. jún 2021

@slovakboy vadilo by mi to , keby toto robili mojej dcére a riesila by som to, ale určite by som v tom nevidela sexuálne obťažovanie.

bagre
9. jún 2021

@maximilie intímna zóna je neznámy pojem? Pred 30 rokmi nám chalani brali perá, hádzali papierové gule, ale neobchytkávali. Toto by bolo mimo aj vtedy, aj dnes. Asi v 8.triede sa stalo, že napustili prezervatív vodou a naháňali s tým dievča, ktoré bolo vynikajúci terč na šikanu všeobecne. Jasné, že sa rozplakala.
A áno, z takýchto chalanov raz vyrastú hovädá, ktoré nemajú úctu k ženám. Je ich celkom dosť okolo. 12 ročný už vie veľmi dobre ako veci fungujú, niektorí slušne fičia na porne už od 10... kreslenie srdiečok je niečo úplne iné ako cápanie po zadku.

maximilie
9. jún 2021

@bagre ok

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
slovakboy
9. jún 2021

@maximilie nebavime sa o srdiečkach. Dievčaťu je zle matka sa trápi. Tebe by sa páčilo keby ti zdvíhali sukňu a kreslili srdiečka a čarbali do tvojich papierov integrovani kolegovia pred ostatnými pracovníkmi? Prečo si myslite že k deťom sa môže správať horšie ako k dospelým?

kkovacovak
9. jún 2021

Ľudia preboha kľud. Aj za mojich čias chalani cápali dievčatá po zadku, dvíhali sukne, kradli desiate z tašky a podobne. Prežila som to celkom bez ujmy. Áno je to zlé a musí sa to riešiť to je pravda. Ako rodiča by ma to tiež trápilo. Ale mna osobne vtedy nikdy nenapadlo s tým bežať za rodičmi alebo učiteľkou a sťažovať si. Upratala som si tých chalanov sama. Lebo ma odmalička viedli k tomu že si mám konflikty riešiť sama a nedať sa. Od malička ma otec pripravoval na to že nie každý bude na mňa rovnako dobrý ako je on a mama a že prídu ľudia s ktorými budem mať problém. To aj v osemnástich pôjdu rodičia orodovať za dieťa? Raz ma v autobuse jeden obchytkával a to som mala mame volať? Pekne som ho poslala kade ľahšie. Mám pocit že deti sú dnes citlivejšie ako kedysi a sťažujú si na všetko. Sú vychovávané v bavlnke a keď im niekto skriví v škole vlas na hlave tak sa zrútia. Treba skôr deti podporiť v sebavedomí a naučiť ich stáť si za svojim a bojovať za seba. Nie bežať žalovať. Sú samozrejme určite medze ktoré sú už naozaj neprípustné. Ale capnutie po zadku a písanie do zošita nie je taká tragédia. Sú to decká. Určite riešiť...ale s rozumom a nadhľadom

slovakboy
9. jún 2021

@kkovacovak to je správne že si bola pripravená vychovaná a sebavedomá. A aj to by mali rodičia učiť dcérku. No ja nechcem spoločnosť kde sa bude musieť žena v autobuse brániť a v škole sa takéto správanie správne nepomenuje. Tu ide o to že to tomu dievčatku vadí. Ty si to brala ako srandu a aj by to aj ona tak brala tak nie je čo riešiť. Ona si to však nepraje a niekto robí veci proti jej volí a žiaľ sa nevie brániť ako ty. Definícia šikany je jasná: https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Šikanovanie

zuzanka.zuzu
10. jún 2021

@kkovacovak najdiskretnejsie??? 😖 vobec nie! totalny cirkus by som urobila (ak by dcerka nebola vyslovene proti). potrebuje vediet, ze jej niekto veri, ze si ju zastane... toto nie je ako na pieskovisku "nechajme deti same to vyriesit", toto je vazne ☝ a v kom ma mat clovek oporu ak nie vo vlastnej rodine?

kkovacovak
10. jún 2021

@slovakboy tak nie vždy sa dejú veci ktoré sú nám po vôli ale bohužiaľ tak to je. Nevravím že je to správne ale niečomu asi len tak nezabránime. Vždy sa nájdu veci s ktorými budeme nespokojný. Či už je to blbý šéf v práci, zlí kolegovia alebo úradníci. My sa s tým musíme nejako vysporiadať. Šikana je zlá ale bohužiaľ existuje a evidentne je dlhodobo problém ju dostať preč zo škôl. Preto píšem že je aj dôležité ako to "prijíma" ten šikanovaný a je dôležité aby sa učil tomu čeliť keď k tomu nedajbože dôjde. Ľudia sú rôzni a zlí.
@zuzanka.zuzu preto píšem diskrétne lebo viem že jej to tie deti môžu dať potom vyžrať. To že to mama nebude riešiť krikom a agresivne predsa neznamená že sa o svoje dieťa nezaujíma a že mu nie je oporou. Tak čiernobielo by som to nevidela 🙂

u2jana
10. jún 2021

@kkovacovak nie každá je taká drsnáčka, že vie spacifikovať viacerých šikanovateľov... dobre, že to nedusila v sebe a povedala to mame. Treba to riešiť s riaditeľkou a keď sa to nezlepší preložila by som ju na inú školu. A áno v živote sa stretnú ešte so všeličím zlým, ale tak snaď nemá nechať dcéru trápiť sa kvôli tomu, že to bude ešte horšie... keď je v práci zlý šéf a nie je šanca na zlepšenie tak odtiaľ odídeš...

dskjhfdlkdjhl
10. jún 2021

Ak si dcera s tym nevie poradit, tak treba ist za triednym, aby to nejako vyriesil. Predpokladam, ze toto nebude prvy pripad a triedny bude vediet ako na to. Dcere vsak treba poradit, ako ma na taketo prejavy reagovat. Cim ustrachanejsie bude reagovat, tym viac to tych chlapcov bude bavit.
Mam 50 rokov a este si pamatam, ako chlapci na ZS so zrkadielkami pozerali pod sukne, tahali nas za vrkoce, ale myslim, ze sme asi boli zivotaschopnejsie (menej nam za zadkami pobiehali priposrati rodicia), tak sme si s nimi poradili aj same. Obe moje dcery chodia do takych tried, kde je drviva vacsina chlapcov (mladsia ma 12, je v matem. triede, je tam 6 dievcat, 24 chlapcov) a obe si taketo problemy vedia vyriesit same.

makova333
10. jún 2021

@maximilie cize ked pojdes okolo zastavky a cudzi upoteny pädesiatnik ti zdvihne suknu a chyti ta za zadok, tak ti prejavuje naklonnost a je to vlastne v poriadku?

allie458
10. jún 2021

Smutne kolko zien si mysli ze nechat chlapcov sa takto chovat je OK. Mozno to je problem ze vychovavame muzov co si myslia ze takto sa prejavuje naklonnost. Je podla mna pochopitelne ze si to oni sami takto vyvodia ale potom im ma dospely dohovorit a vysvetlit co je to respekt k ludom. "Za mojich cias" no casy sa zmenili a dufam ze dalsie generacie nevychovaju takych grobianov, mozno keby ludia nemali takyto pristup nemuseli by sa dievcata bat chodit vecer domov.

Mamicka to kludne moze riesit, dcera je nestastna a taketo veci mozu viest k vaznejsim psychickym porucham, lepsie "jej byt za zadkom" ako nechat vlastne dieta sa trapit. Zhorsi sa jej prospech a bude chodit za skolu lebo bude v tiede nestastna, to by bolo lepsie?

anjelicek26
10. jún 2021

Prejavovat naklonnost stipanim, kreslenim a obliepanim pochopim u 3-4 rocneho skolkara, ktory to inak nevie a aj tomu treba razne urcit hranice, co sa moze a co nie. Nechapem, ako niekto moze toto brat ako normalne spravanie v skole medzi detmi. Dufam, ze to mamicka razne poriesi a ano, nie pod koberec a potichu, ale hlasne a razne, nech aj ostatne deti vedia, ze to spravanie v poriadku nie je vzhladom na buduce situacie v triede a zivote. Kludne na triednickej hodine si prebrat situacne - co je v poriadku a co nie je, co je osobny priestor, co je obtazovanie, co je sikana, co je mobbing, co je prvy stupen sexualneho nasilia. Toto by mal triedny prebrat s detmi v takejto situacii co najskor.

makova333
10. jún 2021

@kkovacovak nie kazde dieta je schopne sa branit, Tak, ako dospeli sme rozne povahy, aj deti su rozne povahy. Niekto sa obrani prirodzene a niekto moze mat xy vycvikov a nepojde to. A vtedy je dobre, ak to dieta povie niekomu dospelemu, aby sa situacia zacala riesit.

nikyball
10. jún 2021

@maximilie tak tebe sa to zdá normálne???? Naozaj? Ani sa nečudujem aki idioti tu vyrastajú, keď Sa nájdu takéto choré matere. Nech teba ten kamoskin syn oblapava po riti , po tele a ešte ho nezabudni pochváliť za to.

eva112014
10. jún 2021

Tvojej dcére sa to nepáči, treba to riešiť. Ďalej by som riešila naozaj aj to, že prečo práve tvojej dcére to robia. Nie je príliš bojazlivá? Utiahnutá?

zuzanaete
10. jún 2021

Zasnem, ze niektorym pride taketo spravanie ok. Nie je to v poriadku. Toto je uz daleko za hranicou normalu. Urcite by som riesila s rodicmi danych deti alebo s triednou. Ak nepomoze, tak s riaditelom. U nas napr. v CPPP maju terenych pracovnikov, ktori chodia riesit sikanu priamo do skol. Maju rozne postupy podla zavaznosti sikany. Mozu sa na nich obratit aj priamo rodicia, nemusi to urobit iba skola. A popri tom doma pracovat na tom, aby sa aj dieta same branilo. Je v poriadku, ak sa dieta nedokaze ubranit. Netreba mu este pritazit a dat najavo, ze je vlastne chyba v nom. To v ziadnom pripade. Su situacie, kedy je potrebny zasah dospeleho. Autorke drzim palce pri rieseni.

monka105
10. jún 2021

Bezohľadu na to, čo si iní prežili/neprežili, tej malej to vadí. Ak to tej malej vadí a nie je jej to príjemné a napriek tomu to tí chlapci robia, je to šikana a treba to riešiť. Nám tiež spolužiaci rozopínali naschvál podprsenky, oblievali nás vodou alebo nám robili ,,pupkáča”-hádzali nám dvojeurovky na brucho a s odstupom času mi to teda vôbec nepríde normálne. Mne osobne na 14. narodeniny kúpili kondómy a doniesli mi ich na nemčinu ešte dokonca pred učiteľkou, lebo im to prišlo strašne vtipné. Neviete si predstaviť to poníženie, ktoré som v tej chvíli cítila. Riešila by som to najprv s triednou učiteľkou. Keď ona nebude schopná dosiahnuť nápravu, asi by som dcéru preložila do inej školy, príp. do inej triedy. Tým chlapcom rodičia zjavne zabudli vysvetliť čo je to úcta a rešpekt voči ženám.