Ako zvládnuť tehotenstvo 16-ročnej dcéry?
ahojte, moja 16 ročná dcéra otehotnela. Neviam, ako sa mám správne zachovať ako matka. ako by ste vy riešili takuto situáciu? poraďte prosím.
mám 51r. ,dcéra ma 32r. ,predstav si že som žiadnu hanbu nezažívala ,vydávala som sa ako 18r. ročná po maturite , a nie nemusela som ,otehotnela som 3 mesiace po svadbe , sme manžela 33r. rokov a stále nám to klape ,klop, klop .Brali sme sa po 3 r. chodenia. Po maturite sme sa vydávali 3 spolužiačky ,ani jedna z nás nebola v čase svadby tehotná a manželstvá trvajú dodnes.
@anonym_399896 ale ja to nijak neodsudzujem, len som podotkla, že to bolo v každej dobe, nie len dnes a nie dnešnou výchovou... Tiež som mala prvé dieťa skoro, tiež mám stále toho istého muža,… to je v poriadku. V poriadku nie je, keď tu niekto paušalizuje.
@anonym_f70262 voľná výchova a bude horšie 😂. Hlavne, že predtým bola normálka dieťa a svadbu stihnúť ešte pred maturitou .. to neboli šťandy ?
@anonym_d2a134 Neviem, z ktorej galaxie pochádzate....
@anonym_f70262 prosím ťa v minulom storočí bolo pol školy tehotnej vo veku 16-19r, takže aká dnešná výchova? Bežný jav, práveže dnes je priemer tehotenstva ďaleko ďaleko za tým, ako to bolo pár rokov dozadu. Sa zas netvárme, že v minulosti to bolo iné. Nebolo, bolo horšie, len sa zabudlo.
@a0 Netáraj.....
@valria väčšina párov ktorýxh poznám nie sú zosobášení, ani ja nie som vydatá a sme spolu 24 rokov. No a čo....
Stále nechápem komu čo na tom vadí. Papierovaciek je dosť aj keby sa to stalo v manželstve...
@anonym_31b7dd Ved nemusis, uz som takych poznala a brali sa narychlo pred planovanou, vaznou operaciou. Ak by neboli manzelia, lekari by s dotycnou nekomunikovali. Pan nema rodicov ani surodencov. A to noli reci...ze nacoooo...
@jdkjskj ved ked vedeli byt takyto nezodpovedni tak teraz nech sa vyjadria ako si to cele dalej predstavuju. Kazdopadne by mali celit svojim nasledkom. Neexistuje ze zostane tehotna,necha si dieta a bude zit zivotom ako teraz,musi prebrat zodpovednost,t.j. brigada,ucenie sa,pomahanie s dom.pracami a podobne. Ziadne flakanie po nociach, vreckove a na bezstarostny zivot studenta moze zabudnut. Nevyjadrila si si ci si dcera planuje dieta nechat a ako sa k tomu stavia jej priatel.
no 16 ročná nemôže byť na materskej, nie je pravne zodpovedná, takže ty, alebo niekto z rodiny bude musieť byť na materskej. Mlada mamička bude tiež doma, môže sa učiť, kolko sa da bude chodiť do školy, vybavite individualny vzdelavaci program. Spýtaj sa jej, čo by si ona želala. Že s nou ostaneš na materskej, vyčitky su nanič, ona vie, že ju nemaš za čo chvaliť, snad si to uvedonuje. Povedz jej, že od hladu nepomriete, postarate sa aj o malé. Hlavne zisti, aký ma vzťah k dieťatku a trošku ju povzbud, že je silná a mladá a všetko zvladne, má teba a ty jej pomôžeš. S rodinou mladeho otecka to môže byť všeliake, zatial by som neriešila. Nech sa mladý sám vymačkne a mladu netreba do ničoho tlačiť, spoločne byvanie,.. no ja si neviem predstaviť, pokial nema ministersky plat a pomocnicu v domacnosti, doma je doma 🙂
@anonym_18cac0 Aj neplnoletá matka môže ísť na materskú. Sú tam nejaké podmienky ktoré musí spĺňať, ale MD nie je obmedzená vekom. Taktiež rodičovská dovolenka.
@jdkjskj moja spolužiačka zo SŠ v 16.tich otehotnela, svatba (oni chceli) samozrejme nejaké tie súdne papierovačky, dnes je tomu 35 rokov, sú stále spolu a tešia sa už z vnúčat. Ak do toho pôjdete bude to ťažké, ale kašľať na reči, okolie... Vy ste tí, ktorí teraz dcérku podporíte, rozprestriete tie pomyselné krídla...a keď sa bábätko narodí budete šťastím bez seba. Držte sa.
@jdkjskj Šťandy. To je tá voľná ( alebo žiadna) výchova. A bude horšie.
@anonym_f70262 ty si sa zrazila s koňom?
@jdkjskj vychovali by sme. Na potrat by som si dceru neposlala. Ekonomicky aj mentalne, by sme kludne dietatko vedeli prijat a vychovať. Dceru by som maximalne hnala do skoly, ziadne ulavy by odo mna v tomto smere nedostala.
@anonym_d2a134 ano, ale spolocnost bola na take mlade matky ako tak nastavena, pomoc rodiny, statu, (vyssie) vzdelanie nebolo u zeny podstatne, avsak dnes je situacia ina. 16 rocna to absolutne nema sancu zvladnut a celkovy vplyv na jej pracovnu karieru a financnu stabilitu je omnoho silnejsi. A ak babka musi ist na matersku, moze to celu rodinu uvrhnut do chudoby. Ja som nikde netvrdila, ze tehotna pubertiacka je odrazom doby, iba to, ze je maximalne nepripravena na amterstvo - fyzicky, psychicky, financne, spolocensky... po vsetkych strankach nie.
@simsalabim takže keď bola spoločnosť tak nastavená tak to bolo vtedy v poriadku a teraz sú to teda šťandy či o čo ide ? Ty si reagovala na mňa, opakujem sa, ja som sa snažila poukázať len na to, že tehotné mladistvé nie sú výsledkom dnešnej benevolentnej výchovy ako tu niekto napísal .
@simsalabim takže keď bola spoločnosť tak nastavená tak to bolo vtedy v poriadku a teraz sú to teda šťandy či o čo ide ? Ty si reagovala na mňa, opakujem sa, ja som sa snažila poukázať len na to, že tehotné mladistvé nie sú výsledkom dnešnej benevolentnej výchovy ako tu niekto napísal .
@anonym_d2a134 fakt sa mi nechce dotahovat, lebo mi nerozumies - ja som reagovala na toto: “Hlavne, že predtým bola normálka dieťa a svadbu stihnúť ešte pred maturitou .. to neboli šťandy ?”
A odpovedala som, ze ano, boli primlade, len tym, ako bola spolocnost nastavena, to bolo jednoduchsie. To je vsetko.
Ja osobne som proti umelým prerušeniam, polial to nie je zo zdravotného hľadiska . Ale , to len píšem sama za sebe . Keby sa dcéra rozhodla pre umele prerušenie , tak už by mi len zostávalo stáť pri nej . Keby si dieťa chcela nechať , urobila by som maximum pre ňu sko dcéru a pre moje budúce vnucatko . Škola sa dá prerušiť , poprípade študovať individuálne . No ľahké to nebude , ale tak čo už teraz ? Čo ju zabiješ ? Už len treba zvážiť všetky vaše možnosti a zariadiť sa podľa toho .
@jdkjskj popíš okolnosti. Kto je otec dieťaťa? koľko má rokov? plánuje sa starať? Plánuje si dcéra dieťa nechať? Môže zostať u vás? Má niečo nasporené?
V každom prípade by som na ňu nijak nenahúkala, ani jej nerobila zo života teraz peklo za chybu. Stále je tehotná a rastie v nej tvoje vnúčatko. Skôr by som vynadala chalanovi a prehovorila mu do duše, keď má gule sa nechrániť tak nech teraz zháňa jednu brigádu za druhou aby aspoň niečo prispel. Ale povedzme si úprimne, ak si dieťa nechá, tak to ťahať budete finančne vy. Nepokaz si ale vzťahy, poznám ex mamy tínedžerky a sú velmi vďačné keď im rodič podal pomocnú ruku a neodkopol
@anonym_3574f7 16 ročná co moze mat nasetrene?
@jdkjskj voľna výchova,ako rodicia ste zlyhali.
Co k tomu viac dodať....
Teraz??Mala si si s nou vytvorit taky vztah aby si vedela o tom ze zije sexualnym zivotom a nebala sa prist za tebou pre antikoncepcou.Teraz je neskoro.
Teraz??Mala si si s nou vytvorit taky vztah aby si vedela o tom ze zije sexualnym zivotom a nebala sa prist za tebou pre antikoncepcou.Teraz je neskoro.
@maminkadeticiek ty si tu vždy taká múdra ako radio. Nekric hop ešte nevyrástli tvoje deti
@jdkjskj Poslala by som ju na potrat
@maminkadeticiek ty si tu vždy taká múdra ako radio. Nekric hop ešte nevyrástli tvoje deti
@anonym_f4dfdf Je to pravda co pises.Ale s mojou dcerou si spolocne uz teraz citame knizky o dospievani dievcat,ma vytvorene prostredie otvorene sa ma vsetko dopytat,vysvetlujem,edukujem kolko sa len da tak,aby raz vedela ze ked to pride tak ma oslovi a radsej antika ako tehotenstvo.Neviem co bude o par rokov ale robim vsetko preto,aby sa nikdy nebala prist tu antikoncepciu so mnou riesit.
@anonym_f4dfdf Je to pravda co pises.Ale s mojou dcerou si spolocne uz teraz citame knizky o dospievani dievcat,ma vytvorene prostredie otvorene sa ma vsetko dopytat,vysvetlujem,edukujem kolko sa len da tak,aby raz vedela ze ked to pride tak ma oslovi a radsej antika ako tehotenstvo.Neviem co bude o par rokov ale robim vsetko preto,aby sa nikdy nebala prist tu antikoncepciu so mnou riesit.
@maminkadeticiek ešte nevieš ako bude prechádzať pubertou. Niekedy aj tie nauzasnejsie deti sa v puberte menia na “divočinu” preto hádzať toto na rodičov keď o nich nevieš ani mäkké F je škaredé. Možno s ňou mala uzasny vzťah to ty nemôžeš vedieť. Preto ešte raz nekric hop a občas zváž čo píšeš.
@maminkadeticiek ešte nevieš ako bude prechádzať pubertou. Niekedy aj tie nauzasnejsie deti sa v puberte menia na “divočinu” preto hádzať toto na rodičov keď o nich nevieš ani mäkké F je škaredé. Možno s ňou mala uzasny vzťah to ty nemôžeš vedieť. Preto ešte raz nekric hop a občas zváž čo píšeš.
@anonym_f4dfdf Ja mam aspon gule podpisat sa,neschovavam sa za anonymny nick ako ty.To je take nijake bezpohlavne moralizovanie,takze ani ma to nezaujima.Ako si deti vychovala take ma.
Napíšem par veci možno hnusne ale brať to s humorom ... hlavné podporovať, byť jej oporou. A to že jeho rodicoa dávajú ruky preč nevadí. Treba sadnúť s mladým vedel trtkať tak nech sa stará. Popri škole pekne brigádu. Take male niečo stojí tak nech prispieva . Ale myslím si že mladý zduchne no netreba sa vzdať ak sa to stane nevadí nech platí aj keď len make euro časom budete upravovať. Máte fakt dar aj keď skoro
@jdkjskj úprimne? V reálnom svete neviem. Ale v súčasnom nastavení našej domácnosti by som asi dcéru podporila, dieťatko po jej súhlase nechala prísť na svet a asi jej ho pomohla, resp. vychovala ako mama. Nie, nezobrala jej babo, ale určite by som trvala na tom, aby sa ona čo najskôr vrátila do školy - ukončila SŠ i VŠ. Je pravda, že pokiaľ by som ja vypadla na “materskú”, u nás by to asi momentálne nebol finančný problém. Vy musíte vedieť, čo ste schopní dať… a čo povedia “ľudí” by ma asi trápilo tak 2 a pol minuty
@anonym_c04189 Keď matka dcére povie, že sa jej o to decko starať nebude, tak ona na ten potrat pravdepodobne pôjde. V každom prípade vždy má matka možnosť odovzdať svoje 16 ročné dieťa do reedukačného zariadenia či detského domova z dôvodu, že má zlú dcéru, ale bude jej tam musieť platiť pobyt. Tam už aj celkom vedia ako nakladať s deťmi, ktoré sa vymykajú normám.
@anonym_2bcad0 no tuto moznost by som vypustila uplne lebo od tial teda v pohode neodide, tam sa ziskaju kontaktyna zlych ludi, na rodicov zanevre, mozno aj znenavidi, moze sa namocit do dalsich zlych veci, atd..
@anonym_c04189 Keď matka dcére povie, že sa jej o to decko starať nebude, tak ona na ten potrat pravdepodobne pôjde. V každom prípade vždy má matka možnosť odovzdať svoje 16 ročné dieťa do reedukačného zariadenia či detského domova z dôvodu, že má zlú dcéru, ale bude jej tam musieť platiť pobyt. Tam už aj celkom vedia ako nakladať s deťmi, ktoré sa vymykajú normám.
@anonym_2bcad0 "že má zlú dcéru, ale bude jej tam musieť platiť pobyt. Tam už aj celkom vedia ako nakladať s deťmi, ktoré sa vymykajú normám."
Prosím povedz, že toto nemyslíš vážne???
Zlá dcéra? Dieťa, ktoré sa vymyká normám?
Veď dnes je práveže bežné, že v 16 spolu sexuálne žijú. Žiaľ.
My s manželom sme čakali so sexom do svadby, a budeme neskutočne šťastní, ak sa nám podarí našim deťom cez náš manželský vzťah, ako ho vnímajú, odovzdať, že to má zmysel. Ale nikdy by mi ani na okamih nenapadlo použiť na dcéru takéto slová, ak by sa rozhodla mať sex skôr. Že je zlá :( a odovzdať ju kvôli sexu do polepšovne... A ešte k tomu tehotnú.
Kamaratku v 16tich dotlacili k potratu, poslednych 12 rokov sa snazi otehotniet s roznymi partnermi a zatial sa neda, potrat je riziko
Kamaratku v 16tich dotlacili k potratu, poslednych 12 rokov sa snazi otehotniet s roznymi partnermi a zatial sa neda, potrat je riziko
@anonym_6298a1 aku diagnozu ma kamoska? teda predpokladam, ze ak sa jej tolko rokov nedari otehotniet navstivila gynekologa, idealne viacerych a ma stanovenu diagnozu a nie len tak si povie, ze neviem otehotniet, lebo som podstupila upt. v dnesnej dobe si potratom prejde statisticky kazda stvrta zena a kazdy stvrty potrat je nutne "cistit". robi sa to uplne rovnako ako upt. a cuduj sa svete, tie zeny po potratoch normalne otehotneju. aj ja mam za sebou potrat s cistenim a do pol roka som otehotnela znova. je to mytus dob davno minulych, ze zena po upt bude mat problem otehotniet.
Ked sem napise mama, ze za nou prisla 15r dcera ze chce HAK, skoro ju tam zozrali, ze co ma co 15r mat sex a pod… tak tu to mate. V prvom rade otvoreny vztah. Moj syn sa napocuval, ze spolahnut sa moze len sam na seba (neverit tomu, ze mu baba povie ze mam HAK mozes ist naplno), inak vzdy vyvstava riziko, ze bude ehm “uvedeny do omylu”.
Keby som mala dceru, nasledoval by dlhy a nie velmi prijemny rozhovor. V kazdom ohlade by som jej vysvetlila, co ju caka ci sa rozhodne tak alebo onak. Jej rozhodnutie by som akceptovala a bola napomocna. Nenutila by som ju ani do jedneho ani do druheho. Neofukovala by som ju, ze ved chudinka spravila chybu nech si uzije a ani bych jej to nepredhadzovala, ze mi dosla domov mlada “kotna”. Pomohla bych jej v zaciatkoch dokoncit skolu a postavit sa na vlastne nohy a mala by u mna dvere vzdy otvorene, ale jak sa hovori otal-potal. vnucatko bych milovala a uzivala si, ze som mlada babicka.
A chalan no toto spravit moj syn, tiez by nasledoval dlhy a velmi neprijemny rozhovor, ale v nijakom pripade, by sa zo zodpovednosti nevymanil. Ani keby mal cistit verejne zachody aby zaplatil potrat, alebo aby sa staral o potomka…

@simsalabim ja som sa snažila poukázať na to, že mládež sexovala aj v časoch kedy o nejakej benevolentnej výchove nebolo ani chýru . Tehotné pubertiačky nie sú odrazom doby a nemám pocit, že by ich oproti minulým rokom pribúdalo.
@anonym_d2a134 ano, ale spolocnost bola na take mlade matky ako tak nastavena, pomoc rodiny, statu, (vyssie) vzdelanie nebolo u zeny podstatne, avsak dnes je situacia ina. 16 rocna to absolutne nema sancu zvladnut a celkovy vplyv na jej pracovnu karieru a financnu stabilitu je omnoho silnejsi. A ak babka musi ist na matersku, moze to celu rodinu uvrhnut do chudoby. Ja som nikde netvrdila, ze tehotna pubertiacka je odrazom doby, iba to, ze je maximalne nepripravena na amterstvo - fyzicky, psychicky, financne, spolocensky... po vsetkych strankach nie.