Ako zvládnuť výchovu problematickej 19-ročnej dcéry?
Mám 19rocnu dcéru a má ťažkú pubertu,zažila si toho už dosť a žiadne radu,dohody, rozhovory s ňou niesu možné. Odsťahovala sa ku starkej a tam si už úplne robí čo chce...nič nerešpektuje,chodí domov kedy chce,zuje tabak,fajčí a občas aj pije ....dnes odišla o 8mej do školy a ešte jej nieje. Ak zdvihne mobil tak povie ,že je na ceste. Mám ju prestať riešiť? Nechať ju úplne tak? Ale bojím sa o ňu...už jej držali chlapci pištoľ pri hlave a na moje obavy nereaguje. Už som fakt zúfalá a skončiť na tabletkách nechcem.
Chápem ze to je ťažké, ale keď sa nevedela vpratat do koze, nepustila by som ju byvat k babke, kde na to bude babka prikrátka. A bohužiaľ to už nie je pubertiak, kde si mala zasahovať pred rokmi, ale uz pomaly dospela žena.
Odkiaľ ma peniaze? Aj keď myslím, ze na výchovu je už neskoro…
Chápem ze to je ťažké, ale keď sa nevedela vpratat do koze, nepustila by som ju byvat k babke, kde na to bude babka prikrátka. A bohužiaľ to už nie je pubertiak, kde si mala zasahovať pred rokmi, ale uz pomaly dospela žena.
@kristinka92 zastavujeme furt,roky ....jedného dňa neprišla domov a dotiahnuť ju nasilu neviem
Neni 19 uz trochu stara na pubertu? Ved to je uz dospela zena…
@vanilkovazmrzka ona zacinala neskôr... psychologická hovorila,že je to puberta
@kristinka92 zastavujeme furt,roky ....jedného dňa neprišla domov a dotiahnuť ju nasilu neviem
@jenkka 19-ročná už nie je puberťáčka. A určite problémy s ňou začali už skôr, vtedy to bolo treba riešiť. Teraz je už plnoletá, veľa nezmôžeš
@vanilkovazmrzka ona zacinala neskôr... psychologická hovorila,že je to puberta
@jenkka tak trochu ti hra do karat ze je uz dospela a moze legalne pracovat. Tak jej treba pristrihnut financie, aj ked sa trochu bojim ze ako potom tie peniaze bude zhanat… psychologicka neporadila nic?
@kristinka92 brigáduje
puberta je nielen psychicka,a le aj telesna zalezitost.
nalady maju pubertaci pretoze cely organizmus vratane mozgu sa velmi rychlo vyvoja, pohlavne dospievaju, mavaju s nimi hormony, je to obdobie vlemi rychleho rastu a dozrievania. stabilizacia nastava, ked sa tento vyvoj ukoncuje, co je u dievcat priblizne v obdobi, ked dostanu ms.
potom nastava obdobie adolescencie, ktore moze byt tiez este trosku divoke. cize tzv tinedzer
@cukroska presne posledná veta úplne na ňu sedí...nedá sa s ňou rozprávať,lebo čo veta to klame...normálne sedí oproti mne a keď sa spýtam či zuje tabak čo zuje tak bez mihnutia povie ,že nie. Dookola jej opakujem,že najhoršie je klamanie do oci a len prikyvuje a nič. Vypisujem jej,vyvolavam,zaujímam sa ale nula bodov.uz nemám síl a chut
@cukroska presne posledná veta úplne na ňu sedí...nedá sa s ňou rozprávať,lebo čo veta to klame...normálne sedí oproti mne a keď sa spýtam či zuje tabak čo zuje tak bez mihnutia povie ,že nie. Dookola jej opakujem,že najhoršie je klamanie do oci a len prikyvuje a nič. Vypisujem jej,vyvolavam,zaujímam sa ale nula bodov.uz nemám síl a chut
@jenkka však jednoducho keď je takáto nech sa stará sama o seba proste nech si nájde prácu a podnájom. Uvidíš spamätá sa
@jenkka však jednoducho keď je takáto nech sa stará sama o seba proste nech si nájde prácu a podnájom. Uvidíš spamätá sa
@andrejka1974 ešte ju čaká posledný ročník na strednej,chcem aby aspoň to dokončila a už ju nechám úplne tak.
19 ročná ešte JE puberťáčka. Prajem veľa síl. Neviem, či sa s tým dá niečo robiť. Asi len prežiť, je to jedno z období.
@jenkka co znanena, ze zazila si toho uz dost a ze jej chlapci drzali pistol pri hlave? Co je pricinou jej spravania? Nema nejaku poruchu osobnosti?
@0silvia0 našla si chalana, ten ju zobral ku kamošovi na byť kde pili,chalani aj drogovali,išli von a jeden vonku strieľal do vzduchu a okoloidúci kričali,že zavolajú políciu,čo sa dcéra zľakla,lebo jeden chalan vykrikoval že ich všetkých zabije a ona chcela odísť,tak ju chytil pod krk ,opili ju a nakoniec sa jej podarilo ujst
@kristinka92 brigáduje
@jenkka teraz keď má dievča 19 rokov si sa zobudila a chceš vychovávať? Trošku neskoro či? 🙈🙈
@jenkka teraz keď má dievča 19 rokov si sa zobudila a chceš vychovávať? Trošku neskoro či? 🙈🙈
@denkabemommy nechcem vychovávať!!!! Vychovávame ju roky. Chcem radu ako to zvládnuť,ako a či reagovať.
@denkabemommy nechcem vychovávať!!!! Vychovávame ju roky. Chcem radu ako to zvládnuť,ako a či reagovať.
@jenkka no hlavne nereagovať ako hysterka, nedávať nevyžiadané rady, nesnažiť sa za každú cenu jej kázať... Skús si spomenúť na svoju pubertu, na to, čo ti chýbalo zo strany od mamy, čo si chcela počuť. Presne to chýba tvojej dcére - podpora. Alkohol, drogy,… to je len výkrik do tmy, že ťa potrebuje. Ale potrebuje ťa ako podporu, nie ako hysterickému kazateľa.
@jenkka v 19stke som žila na intraku. Domov chodila 1x za 6 týždňov. Naši mi volali 1x za 2 týždne. Nesilis to trochu?
Dcéra brigáduje. To že žuje tabak, fajčí a občasne si vypije ta trápiť nemusí. Kto to v tomto veku nerobil? A keď si nato zarába sama a ma po 18tke nič s tým neurobíš. Týmto tlakovanim sa akurát vzdialite od seba na mile ďaleko.
@jenkka no hlavne nereagovať ako hysterka, nedávať nevyžiadané rady, nesnažiť sa za každú cenu jej kázať... Skús si spomenúť na svoju pubertu, na to, čo ti chýbalo zo strany od mamy, čo si chcela počuť. Presne to chýba tvojej dcére - podpora. Alkohol, drogy,… to je len výkrik do tmy, že ťa potrebuje. Ale potrebuje ťa ako podporu, nie ako hysterickému kazateľa.
@denkabemommy ja som mala úplne ale úplne inú pubertu o mne rodicia ani netušili. Takže v podstate nechať tak a neriešiť.
@denkabemommy ja som mala úplne ale úplne inú pubertu o mne rodicia ani netušili. Takže v podstate nechať tak a neriešiť.
@jenkka vôbec nie, riešiť ale skôr ako mentor, snažiť sa len viesť a nie nútiť 🙂. Už je to dospelá žena, aj ty si musíš zvyknúť, takže proste ju len pochop, ona s tým potom prestane.
@jenkka v 19stke som žila na intraku. Domov chodila 1x za 6 týždňov. Naši mi volali 1x za 2 týždne. Nesilis to trochu?
Dcéra brigáduje. To že žuje tabak, fajčí a občasne si vypije ta trápiť nemusí. Kto to v tomto veku nerobil? A keď si nato zarába sama a ma po 18tke nič s tým neurobíš. Týmto tlakovanim sa akurát vzdialite od seba na mile ďaleko.
@javiemneviem asi to trošku silim,lebo na mňa denne tlači moja mama,vypisuje, vyvoláva,že kde je, s kým je a kedy príde...že jej volá a nedviha a ja potom volám tiež,som v strese že čo sa jej mohla stať a som nervná.
@javiemneviem asi to trošku silim,lebo na mňa denne tlači moja mama,vypisuje, vyvoláva,že kde je, s kým je a kedy príde...že jej volá a nedviha a ja potom volám tiež,som v strese že čo sa jej mohla stať a som nervná.
@jenkka tvoja mama je starka, ku ktorej sa odstahovala?
A do 19r.to bolo slusne dievca,ktore nepilo,nefajcilo,neflakalo sa? Tazko teraz dospelu vychovavat, ona uz to berie tak,ze ty jej nemozes nic. No ale to by som sa pozrela,aby sa mi mlady zdvihol,ze ide ku babke byvat a tam robit hovadiny. By som mu dala na vyber,bud nech ide a komplet sa stara o seba,alebo nech zostane a budem ho zivit este ja,kym nedostuduje. Z brigady sa velmi sama neuzivi. Nejde o prevychovu,ale kym este nema dokoncenu strednu,tak s flakanim,pitim a drogami by som teda nebola ok.
@jenkka a preco jej starka dovolila sa tam prestahovat? Ked jej to dovolila, preco teba stresuje s tym, kde je dcera? Ved nech ju posle domov, ked na nu nema nervy
@jenkka rozumiem. Skús to takto vysvetliť dcére. To že provokuje neznamená, že ta pri rozhovore nepočúva. Vysvetlí jej, že ta znervózňuje keď tebe vyvoláva babka, že kde je a ty potom vyvolávas jej. K 19nast ročnej je dobre byt už úprimná. A určite netlač. 19 som mala v prvom ročníku na výške. To som za sebou mala už aj pracovne leto v zahraničí. Mala som vtedy už pocit absolútnej dospelosti a samostatnosti. Určite by mi prekážalo, ak by mi niekto takto dýchal na krk. 🙂 Aj ja som fajčila aj pila, nemala ani najvhodnejšiu partiu. Poznáš svoju dcéru najlepšie a vieš akú dostala výchovu. Vieš, či jej môžeš veriť, nie?
Väčšina v puberte pije. Našli sa aj fajčiarky a zopár ich hulilo. Moji rodičia mali hlboko niekde. Niektoré decká sa smiali ako im doma zákazali to i tamto, ale ďalej si robili čo chceli hneď ako sa dalo. Kým ona sama nechce prestať blbnut, tak neprestane. Babka jej vôbec nemala dovoliť bývanie s ňou. Ešte stále jej môže povedať, že je už stará aby toto znášala a nech sa pekne zbalí. Ty tam radšej buď keby sa chcela dcéra hádať s babkou. A možno jej nevenuj toľko pozornosti. Musí niečo zažiť, spadnúť, premýšľať a časom sa ukľudní.
@jenkka U nas doma to bolo tak, ze od 18ky som si mohla robit, co som chcela, nemusela som sa nikomu hlasit, prist do nejakej hodiny domov, rodicia uz nechali zodpovednost na mne. Ked som potom odisla na intrak, tak mi ta sloboda trochu stupla do hlavy a teda tiez som pila, fajcila, experimentovala s travou, flakala skolu, mala kadejake zapletky. V podstate ma to aj doteraz mrzi, bola to blbost. Podstatne ale je, ze to bolo len docasne. Nakoniec som si uvedomila, ze je dobre sa niecomu venovat a mat ciel, ze chcem normalny vztah a nie pochybne zapletky, ze sa chcem nieco naucit a nielen preplavat skolou s co najmensim mnozstvom prace. Nemusel mi nikto dohovarat, proste som zacala citit, ze taky zivot utrhnuty z retaze nikam moc nevedie, urcite nie k spokojnosti. Ak ma tvoja dobry zaklad, dobry vzor z rodiny, tak je tiez mozne, ze sa aj sama stabilizuje a je to docasny vykyv.

Neni 19 uz trochu stara na pubertu? Ved to je uz dospela zena…