Akú výšku vreckového pre 13-ročnú dcéru?
Žienky, idem si po radu. Akú výšku vreckového by ste dávali svojej 13-ročnej dcére? Koľko cca. dávate vy? Tento vek = teeneger level 3000, nároky a predstavy sú vysoké - tlak z okolia/spolužiakov/zo sociálnych sietí tiež.. AVŠAK si myslím že nejaké hranice musia byť. Nemôžem sa porovnávať s tým ako som to mávala ja, lebo vtedy mi otec dal 20-30 korún na mesiac a bola som frajerka (na všetko mi vyšlo). Teraz ide dcéra s kamoškami von, zastavia sa v mekáči a boom, cez 10-15eur je fuč. Do vreckového nerátam žiadne cestovné náklady (napr. cesta autobusom z/do školy) alebo že by si musela kupovať obedy po škole.. zaujíma ma čisto taký odhad Váš že koľko by sa malo dávať 13-ročným babám aby samozrejme tie peniaze nebrala ako samozrejmosť alebo aby sa naučila šetriť (junior kreditku už sme vybavili).. A z vreckového si nemá kupovať primárne potreby ako sú školské pomôcky, alebo oblečenie/obuv.. (aj keď teda keby brutálne šetrila, tak aj to by sa asi dalo). Ďakujem za typy. Pekný deň.
.
.
#vreckove #setrenie #dcera #peniaze #financnagramotnost
Mame to tak,ze od 10.narodenin maju mesacne po 5e, jedna ma 10r a druha 12r...ako si ich minu, usetria je na nich, nic povinne si z toho kupovat nemusia, to im kupujeme my...Ja si myslim,ze im to staci, ked chcu nieco drahsie kupit, tak si musia nasetrit neminanim na hluposti...
@handbag moja dcera ako 13r nikam nechodila len do školi a domou,škola bola na 10min pešo od nášho domu, vreckové nepotrebovala , keď som jej dala peniaze nezobrala, keď niečo chcela tak mi povedala.
Ale peniaze si zbierala takým spôsobom keď dostala dvojku dostala 50 centov, keď dostala jednotku dostala 1euro,ked jednotku s hviezdičkou 2eura.
Keď mala voľno, knihu čítala, alebo chodila na tanečný krúžok čo som jej zaplatila.,ale možno bola iná doba ako teraz, (dcera už ma 21r,) ...keď začala chodiť na intrak dostala 30euro ale z toho platila aj listok na autobus aj stravu a čo sa jej zvýšilo začala dávať bratovi do pokladničky.Na výške som jej začala dávať 40euro, ale len par mesiacov lebo mi zamietli rodicovske z nemecka a už rok žijeme len z detskych pridavok, dcera začala platit sebe školu z tych peniazí čo sme jej ušetrili.
Podla mna na viacerých veci záleží kolko dieťa minie, čím väčšie mesto tým viac možnosti si minuť tie peniaze, vela robý aj spoločnosť.
@tonka28 aj my sme jeden čas tak začali, no nejako nám deti začali prinášať samé jednotky a veľa, to až dostávali pochváli od učiteliek, o aktivite na hodinách 😀 , tak sme si s mn. povedali, že nás to zruinuje 😅 tak sme prerobili pravidlá, jednotky sa začali týkať napr. diktáty, písomky, testy , z tých predmetov, na ktoré sa im veľmi nechcelo učiť /už pre iné dôvody/
Ale potom sme to ukončili.
Chalan na zakladnej 5e na mesiac, viac menej bol doma, teraz na gymnaziu ma 15 e na mesiac, ale ked ide niekam s kamosmi tak dostane 5 - 10 e extra to je tak raz za mesiac. Inak este je taky spokojny zatial,nepyta viacej.
@handbag 17 ročnej dávam 20 eur a 10 ročnej 10 eur. Ale babka s dedkom im dávajú tiež tak. Takže majú raz toľko.
Tak my nedávame vreckové ale dosť nad tým rozmýšľam. Majú všetko čo potrebujú, bus, školu, tréning, oblečenie platíme my. Hnevá má že peniaze berú automaticky a že ich asi tlačíme doma na tlačiarni.😡 Ale priznávam asi naša chýba a preto nad tým vreckovým rozmýšľam.
Najstarší chodí na stredu tak rozmýšľam nad 30€ a dvom mladším po 10€ a 5€. Len zase či si nebudú závidieť že majú jeden viac ako druhý.
Ak si deti kupujú zato podľa seba, kupujete domov sladkosti alebo vôbec a kúpia si deti zo svojich?
@handbag 10e na týždeň má moja 15-ročná dcéra, kt. chodí na SŠ. Tiež vreckové neslúži na autobus-má električenku, aj obedy v škole. Napriek tomu jej to nestačí, lebo často si kupuje jedlo, keďže v škole jej nechutí. 11-ročný syn nedostáva nič, lebo školu má v mieste pobytu. občas mu dám nejaké euro, nemá nároky. Radšej mu dám do pokladničky, nech si šetrí na niečo, po čom túži.
@andrejka2424 tak sediet na lavicke a nehybat sa moze aj ked nema vreckove a naopak behat na biku moze aj s vreckovym.. moja ma vreckove od 2hej triedy a vonku beha na ihrisku, kolobezke, miluje pohyb a šport a kupuje si obcas aj cipsy alebo vodu ale vie aj setrit na nieco vacsie.. to co dieta preferuje vo volnom case nezalezi od vysky vreckoveho
Mam síce 11 rocnu ale ma 5€ týždenne plus sa dohodneme motivačne že za kazdu 1 dostane 1€, ale napríkad šetrila si na jordan tenisky tak sme predali cez Vinted nejaké oblečenie ktoré už nenosila a našetrila si, ostane všetko jej platíme aj napríklad keď ide a kamoškami na pizzu tak jej prispejem 10€ napríklad
@zuzkat1 Určite, to nepopieram, ibaže vidím, kde tie peniaze končia u veľkej časti detí. Kamarát, s ktorým chodí na bicykel síce vreckové má ,ale odkladá. Šporí si vraj na byt. 😂Aj deti sú rôzne samozrejme.
Moja 13 ročná má 5€ na týždeň ..
15 ročný 5€ na týždeň plus má pri sebe kartu na ktorej má ušetrené peniaze ak by si potreboval kúpiť niečo extra oblečenie …autobus platíme mi,desiatu z domu a v lete brigádoval vo vinohrade zarobil 500€
Tretiak ma 2€ tyzdenne
Platíme im krúžky
Dcéra chodí ešte na umeleckú školu ,kickbox ,dobrovoľná hasička
Mladší futbal a kondične tréningy
Starší kickbox a nastúpil na 1 rok stredná súkromná hasič
Už teraz vedia bačovať z €€
@andrejka2424 to je super cieľ 🤣snad mu to vydrží
@andrejka2424 úplne presne tak to mám aj ja. Zvažovala som, minulý rok, či začať synovi (12) dávať vreckové, ale keď som si začala všímať jeho kamarátov/kamarátky, ktorí ho dostávajú, že jeden deň za to pizza, druhý chipsy, tretí energeťák, štvrtý langoš atď. a keď tie deti vidím (chlapcov aj dievčatá), už v tomto veku značná nadváha a o niektorých viem aj konkrétne o zdravotných problémoch, tak nemám chuť ho v niečom takom podporovať. A to nevravím, že nekúpim domov slané či sladké, ale aby to mal na dennodenom poriadku v rámci výbehu s kamošmi...to nie. A na iné veci si vie našetriť z peňazí, ktoré dostane na sviatky
@kristiii Ale inšpirovala som sa tu.Rozhodla som sa,že synovi dám za polročné vysvedčko 20 eur a za koncoročné 40.Odloží si do pokladničky,alebo si kúpi niečo,po čom túži.Doteraz mal samé 1,ale je už šiestak a od minulého roka vidím že zdvihli nároky na nich.Čiže niečo by dostal aj za prípadnú dvojku,ak uvidím,že sa fakt snažil.Príjemne ma prekvapil aj v letnom tábore,že neminul všetko ako po minulé roky,ale šiel si niečo kúpiť čo chcel až doma.Takže som spokojná,že aj keď nedostáva vreckové,vie míňať s rozumom a kúpi si radšej jednu drahšiu vec,ako 10 prkotín.
@dankagirl aj môj si doma berie sladkosti na opýtanie
@andrejka2424 tak za vysvedčenie dostáva aj môj odmenu, od babky finančnú, odo mňa niečo čo si želá, či už je to zážitok alebo niečo materiálne, ale vie, že dostane preto, že si to zaslúžil, lebo sa snažil (tiež mal zatiaľ samé 1-je teraz siedmak) a nie preto, že dnes je napríklad prvého
@handbag moje deti(23,18 a 6) nikdy nemali vreckove...dcera si zarabala sama od 5 rokov ( divadlo, dabing)..syn od 14 rokov tiez..my system ako vreckove nemame..ked si na nieco vypytali, tak ak to.bolo nieco adekvatne, tak na to dostali peniaze..stalo sa to asi len par krat..pretoze si vzdy na svojicj uctoch hospodarili..my kazdemu z nich dame, co potrebuje, aj nematerialnu starostlivost...kedze su v roznom veku..nemusi to byt rovnaka suma..nikdy si nezavideli..dve uz su dospele..zarabaju popri studiu kde sa da..nepýtaju🙂
Moji (8 a 11 rokov) majú vreckové (resp. vlastné peniaze, s ktorými sa učia hospodáriť) na základe predošlého mesiaca. Každý školský deň, kedy bolo všetko okej (školské povinnosti zvládnuté, poriadok v izbe), majú pripísané do tabuľky 1 euro. Za mesiac je to tak 20 - 23 eur. Ak to dali bez hašterenia a zbytočných vadeníc, dostávajú ako bonus 5 €. Veľmi mi to pomohlo nastoliť doma pokoj. Najmä so synom (mladší), ktorý to má ako silnú motiváciu snažiť sa. Majú vlastné peniaze a minú si ich, na čo chcú. Ked niekam ideme, už nemusím kupovať nič naviac ja. Prvé mesiace to aj dokazali minúť. Teraz si už šetria. Dcéra ani nevie na čo :D, syn na nejakú 1000 dielikovú stavebnicu. A čo sa mi páči, že dokonca už prišli myšlienkovo do stavu, že by z tých peňazí boli ochotní kúpiť darčeky druhým alebo podporiť útulok, atd.
@sirene Super vymyslené, dobrá motivácia.👍
@andrejka2424 aj ja sa čudujem, že to funguje nad moje očakávania. U nás išlo najmä o zlepšenie učenia a nejaké to nastolenie pokojnej atmosféry, lebo dva roky pretkávané dištančným vyučovaním dávali zabrať celej rodine. Ponorka ako vyšitá. Včera syn prišiel s tým, že chce ísť na jeden krúžok, no prebieha 10 km od nás, čo znamená odvoz, dovoz + platba za krúžok. Hovorím mu, že okej, no nikto nevie, aká doba na nás ide, či nás zase cez okres nezatvoria, ako zvýšia energie, cenu benzínu + ja musím byť kvôli tomu 2,5 hodiny z domu a za ten čas by som urobila veľa vecí. A on sám od seba, že mi bude prispievať na benzín. Čo zase samozrejme netreba, ale myslím, že pekné od neho, že už chápe, ako sa veci majú...
@elenka.k takto sme to mali na prvom stupni 😁 za 1 =2€ 2=1€ .... Ale nás to začalo finančne ruinovat 🙈 tak sme prešli na % 🙂 a to už bolo lepšie ako prešli na druhy stupeň tak veru sa aj stalo ze mladší syn mal vreckové aj 0 🤷♀️ hold jeho smola, začal sa darebacit v učení... Len potom corona tam nejak výplata ustúpila do zabudnutia...
@tonka28 s tými % to nie je zlý nápad 🤭 aspoň si ich dcéra precvičí tiež. 😁
Vieš čo ja už nejako neriešim tie známky, už ma to prešlo, koniec koncov, učia sa pre seba. Len ma niekedý fakt mrzí ak prinesú trebárs 3 raz za čas, viem, že má na lepšiu. Tiež ma už nebaví a ani nevládzem /asi starnem 🤭/ ich kontrolovať, precvičovať s nimi učiva... ako predtým. Ak treba jasnačka vysvetlím im učivo, ukážem. Sa mi zdá, že ten čas nenormálne rýchlo letí.... Nechápem mamina nás mala 4, všetko stíhala, venovala sa nám, mali sme navarené, čisto, vypraté / vtedy boli ručne práčky / do práce chodila. Stíhali sme zájsť do tety, na návštevu ... Švagrinú mám cez ulicu, no ja ju niekedy nevidím mesiac 🙄 nechápem, nestíham ...
@elizabet173 no on chodí 50 km do školy...ráno o 4 budíček tréningy a prichádza večer o piatej
@elizabet173 mne sa to tiez zda strasne vela. Hoc este nemam deti v tom veku a to, kedy som bola ja 13nastka je uz davno, ale ked ma zabezpecene vsetky potreby - jedlo, cestovanie, oblecenie, hygiena, sa mi zda brutalne vela. Ved ja dospela okrem jedla a podobnych uz spomenutych zakladnych potrieb tolko tyzdenne neminiem ani teraz na MD, ani ked som chodila do prace. Aj ked sme vybehli obcas niekam sadnut po praci, nebolo to kazdy tyzden, ku kadernicke idem mozno raz za 3 mesiace, obcas spm sla na masaz... proste 20 eur tyzdenne pre trinastku je brutal vela

@handbag ja by som jej kludne dala aj vyssiu sumu, ale napriklad by si z toho kupovala aj oblecenie alebo nejake ine drobnosti mozno do skoly, nech zacne mat prehlad o tom, co kolko stoji. Jasne, ze velke veci ako zimnu bundu alebo drahsie zimne to panky by som jej kupila, ale take to bezne nech si vybavi sama z toho vreckoveho. Podla mna je to aj fajn aj ona sa bude citit “dospelo” a aj pociti dosledky svojich rozhodnuti. Ak rozflaka peniaze v mekaci alebo na blbosti, neostane jej na ine. Predpokladam, ze minimalne prvy mesiac sa urcite stane, ze zrazu bude mat pocit, ze ma v ruke vela penazi a rozflaka ich, ale aj to ju nieco nauci. Dala by som jej mozno 100e namesiac (2x50e) a vysvetlila jej, ze ked sa jej nieco paci musi si nasetrit, ze jej doverujes, ze to neminie na hluposti a zdoraznila, ze napriklad to oblecenie jej uz kupovat nebudes. V kazdom pripade, ty si poznas svoju dceru najlepsie a vies nakolko je zodpovedna a rozumna, lebo kazde 13 rocne dieta moze byt v tomto uplne ine 🤷🏼♀️