icon

Aký program pre 13 ročného cez letné prázdniny?

qyxina
20. jún 2020

Ahojte, prosím o inšpiráciu. Syn má 13 rokov a letné prázdniny sú za rohom. Letný tábor sme tento rok kvôli vírusu vzdali, možno nájdem nejaké denné tábory, hoci pre puberťákov je to komplikované - vykryjeme možno 2 týždne + 2 týždne strávime spolu. Stále však zostáva 5 týždňov, ktoré by som mu rada naplnila aspoň ako-tak zmysluplnou činnosťou, kým budem v práci. Samozrejme, syn s programom problém nemá, je ochotný celé dni stráviť za počítačom 🙄. Vopred ďakujem 😉

evittam
21. jún 2020

@qyxina A ano som prísna. Nevidím na tom nic zle.

qyxina
autor
21. jún 2020

@evittam uplne suhlasim ... len mi prave chybali tie moznosti na vyber, preto som sa odvazila tuto temu otvorit 🙂

evittam
21. jún 2020

@qyxina Btw.ale hladas radu ale nechceš "nanucovat". Rady si dostala ale evidentne nič pre teba-lebo choroby, pripadne pre "mladého pana"-lebo napísal ze si prisna. No tu každá rada draha.😀😉

zuzka1.
21. jún 2020

nas okrem povinnosti klasika domacich myslim, poobede sme doma tak bud kupat s nami alebo potom s kamosmi, behne susedom, je tu dost deti, maju bunker v lese, chata bezne a polovacky s muzom alebo svokrom, k nasim pojde pocas prerabky aspon na tyzden v juli, s nami stanovat, na Oravu, zase asi k nasim a na chatu na zaver prazdnin. Vzdy sa snazim to rozdelit a dovolenku si sanujem tak, aby som aj ja mala cez leto viac menej frei.

kristiii
21. jún 2020

@qyxina ja neviem, ale keď si spomeniem na moje prázdniny v tom veku, nikto mi žiadny program nevymýšľal, neorganizoval mi čas a podobne a čuduj sa svete, na každé jedny prázdniny som sa tešila a aj som si ich užila. S kamarátkami, pri knihách a áno aj pri počítači. Veď cez tie prázdniny si majú decká oddýchnuť a nie ich mať nalinajkované predstavou rodičov. Ale to je len môj pohľad

miriam11
Odpoveď bola odstránená
evittam
21. jún 2020

@kristiii My sme nemali ani PC. Bud pri bytovke na "dvore" alebo z jedneho tábora do druhého. A zijeme. Rodicia nas nevideli 2-3tyzdne-ziadny mobil ci telefon. A prežili sme...😂😉

kristiii
21. jún 2020

@evittam ja som zas nechodila do táborov, lebo mama na to nemala, iba raz si pamätám v 14-tich som bola v katolíckom tábore a to bol teda iný "bordel". Takže aby si zas maminy nemysleli, že keď sú deti v tábore, tak trávia čas len zmysluplnymi vecami. Ale my sme zas už v tom čase mali Pc a občas sme si kamoškami zahrali nejaké tie primitívne hry 😆 ale väčšinu času sme tiež trávili po vonku. A ako vravíš, žiadny mobil, takže žiadna možnosť kontroly, skvelé časy 😂

qyxina
autor
21. jún 2020

@evittam hladam inspirativne moznosti na vyber 😉 Dostala som tipy na tabory, starych rodicov, pobyt vonku s kamosmi, domace prace, citanie knih ... a kazdy cas, ktory ste vsetky stravili pri pisani odpovede si vazim a DAKUJEM 🌞🌞🌞

evittam
21. jún 2020

@kristiii Ani moji starí rodičia na to nemali-boli to moji rodičia -len pre vysvetlenie. Ale za mojich čias ZS si nemusela mat vela penazi aby bolo na tábor. 😝😉. Píšem o casoch dávno minulých. Kde bol 2-3 tyzdnovy tábor samozrejmosť za par drobných ako doplatok. Nie že dnes dás za tyzden 200-300Eur.😉

evittam
21. jún 2020

@kristiii Btw.tabor kde chodí moj syn uz 3.rok a dcera ide 1.viem na 100% ze maju cely den program a nevalaju sa. Ci prsi ci je pekne.

kristiii
21. jún 2020

@evittam tak za mojich čias už boli drahšie, ale o to nejde, akoze tábory sú za mňa fajn. Môj nechce chodiť tak ho nenútim, keďže to nepotrebujeme, čo sa týka stráženia a podobne. A o tom zmysluplnom čase som nenarážala na valanie 🙂 cez deň sme mali samozrejme čas vyplnený. Skôr iné som myslela, ale to čo sa týka táborov pre pubertiakov, tam sa často nájdu nejakí experti, čo tam kadečo prepašujú

dkethe
21. jún 2020

Vedel by obstarat domacnost a jedlo tak, ze ked rodic pride z prace mozu byt az do tmy vonku? Na jazera kupat sa, do lesa, fajne pubertacke aktivity co ho namotivuju. Zas netreba chalanovi vyplnit zabavnym programom 18 hodin z dna cele prazdniny, nech aj porobi aj sa nudi

kristiii
21. jún 2020

@kristiii inak vieš čo ma napadlo? A možno to niekedy v budúcnosti skúsim zaviesť u nás, len mne sa na to zdá môj krpec ešte malý, že by sa mohol učiť nejaký cudzí jazyk podľa vlastného výberu. Ale to len tak hodinku denne, možno jednu dve stránky z nejakej knihy pre samoukov alebo z nejakej appky. Ja by som sa potom popri ňom učila tiež. Akože ozaj len nejaké základy a len v prípade, že mu jazyky idú, môjho zatiaľ angličtina baví, uvidíme čo bude až im pridajú nemčinu.

kristiii
21. jún 2020

@qyxina ten predošlý koment som chcela poslať tebe, nie sebe, asi mi začína schýza 😂

jumama
21. jún 2020

@qyxina Jazykove kurzy alebo pocitacove kurzy - ak ho nieco z toho bavi. Nas synovec bol na programatorskom kurze s dospelakmi, lebo ho to bavilo, bol rad... Ak ma nejake ine zaujmy hladat kurzy hoc aj pre dospelakov v tom smere, vyjde to rovnako draho ako denne tebory.

jumama
21. jún 2020

@qyxina Napriklad kurz Wordpress alebo Bootstrap - nauci sa zaklady webu. Alebo ak ma blizsie ku grafickemu spracovaniu - napr. Photoshop alebo nieco take. To as mu moze kedykolvek zist a nebude sa len hrat, ale aj uzitocne travit cas za pocutacom. A toto su veci, co zvladne aj 13 rocny.

gelifil
21. jún 2020

@miriam11 a hlavne...dakedy boli babky doma, rsp do dochodku sli o 10 rkov skor ako teraz

matabb73
21. jún 2020

@kristiii presne toto som sa chystala napísať. Neviem prečo majú teraz rodičia potrebu vypĺňať dieťaťu každý voľný chvíľu. Je fajn dať do tábora, aby zažili aj niekto iné. Ale majú právo aj len nič nerobiť, veď na to sú prázdniny. Ja mám 46 a keď som bola dieťa, rodičia vôbec neriešili čo robíme, keď sme doma. Sami sme si museli vymyslieť program. Tiež som chodila do tábora, ale nie každé leto. Na dovolenku sme s rodičmi chodili len na Slovensku na týždeň. Zvyšok leta som mohla robiť, čo som chcela. Tiež to takto riešim s dcérou. Musia sa niekedy aj nudiť. Vtedy sú vraj deti najtvorivejšie. Moja vtedy kreslí alebo niečo tvorí.

baboadel
21. jún 2020

@matabb73 aj ja som z tej generácie no na rozdiel od terajšej doby neboli PC, internet, x kanálov na televízii. Aj moji rodičia odišli ráno do práce a veštko som si musela pripraviť sama. Ale boli sme samostatnejší, mali sme po ruke kopec kamarátov, ktorí mali chuť sa vyblázniť vonka. Vobec sme sa nenudili. Nečudujem sa že potrebujú vyplniť deťom čas, aj ja uvažujem, čo s dcérou, má 13 a ruky má zrastené s mobilom, čas strávený bez wifi je zbytočný. Tak každučká minúta, každučká hodina bez bude prínosne vyplneným časom. Apropó čo je nuda ? Keď kreslí, vyrába, číta knihu tak sa asi nenudí😉

jantato
21. jún 2020

moj 12rocny veru doma neobsedi, cele dni su vonku s deckami z panelaku, doobeda ked sa zobudi je chvilu na mobile ale inak stale vonku, cez prazdniny ide na tyzden do tabora co si sam vybral, spolu pojdeme ale na 2 predlzene vikendy niekam na chatu alebo pod. a inak bude doma s deckami pri cinziaku. Nastastie je radsej vonku ,než na mobile.

matabb73
21. jún 2020

@baboadel ja som tiez sedela aj doma a čítala. Áno, je pravda, že sme nemali mobily, aj ja moju musím sem tam od neho odháňať. Ale po čase aj sama od seba prestane do neho ďobať. Kresliť práveže začne vždy z nudy, keď nemá čo robiť.

rene2
21. jún 2020

Ahojte, mojej kamarátky dcéra má 13 a je rada ak je aspoň 3 týždne z prázdnin doma😉...vtedy si číta knižky, je von, chodí na prechádzky, športuje, je so susedkami - kamarátkami a stále niečo robí...a tie ostatné...no chodí na skauting a oni majú 15 dňový tábor a jej sa tam veľmi páči a strašne sa tam teší😄 vždy keď som na návšteve mi o tom rozpráva❤....a potom aspoň týždeň a pol z prázdnin je zo starými rodičmi a sesternicami v Trenčíne a vždy tam niečo robia, potom je zas u druhých starých rodičov a často chodia s rodičmi aj na výlety (aj na dlhšie pobyty napr. do Tatier), dovolenka (len neviem či tento rok...) a tak...😉

kristiii
21. jún 2020

@baboadel akoze terajšie deti nemajú po ruke kamarátov? Ak je to u vás tak, tak potom bude chyba niekde inde. Áno, aj môj malý má mobil, plejko a jasné, rád na nich trávi čas, ale ak mu zavolá alebo zazvoní kamarát, či ide von, automaticky odhadzuje všetko z ruky, berie kolobežku a letí za kamošmi. A pomaly za tmy ho musím naháňať, že by sa patrilo aj pobrať domov.

qyxina
autor
21. jún 2020

@kristiii Napr. aj u nas tento problem s chybajucimi kamosmi existuje ... syn chodi na zakladku, ale spoluziaci su prevazne z okolia (5-15 km), takze sa len tak rychlo nezorganizuju ... a navyse sa "spolcuju" na zaklade rovnakych zaujmov, takze programatori maju za kamosov programatotov a ti ich veru na futbal nezavolaju 😉

qyxina
autor
21. jún 2020

@jumama @kristiii dakujem 🌷, aj ja som po vcerajsom dalsom hladani na nete, dospela zatial k priblizne takemuto zameraniu - pocitacovy kurz (programovanie ho bavi) alebo jazykovy (anglinu ma super, ale na nemcine by potreboval popracovat 😉)

kristiii
21. jún 2020

@qyxina tak ak nemá kamaratov-spolužiakov v dosahu, to chápem. Aj môj má kamaráta, čo nie je od nás z mesta a tam vidím obmedzenie, len nemám rada, keď to niekto hádže na dnešnú dobu s mobilmi či počítačmi. Na to sme my rodičia, aby sme deti usmernili a naviedli. A áno aj ten počítačový kurz je dobrý nápad, mňa by to pre dieťa nenapadlo, ale možno sa tiež niekedy inšpirujem

matabb73
21. jún 2020

@qyxina ak je skôr intelektuál ako športovec, mohla by ho baviť detská univerzita. Môj syn tam chodil po tri roky a páčilo sa mu. On je ten intelektuál. Dcéra je športovec, pre ňu je lepší klasický tábor.

sisaka
21. jún 2020

@kristiii neviem, koľko ma tvoje dieťa, ale je fakt, že dnešný teenagers majú všetky možné technológie stále v rukách a nie je to výhovorka.
Môj syn ma v okoli kopec kamarátov, ale je obrovský problém dostať ich z domu. Oni sa budú hrať spolu PS online, kecat na telefóne, snapchat a neviem čo ešte, ale keď ich vola von, tak zväčša nikto nechce ísť a je to z roka na rok horšie. Úplne chápem syna, že vonku sa nechce sám potulovať. Môj už je od marca sám doma, keďže my s mužom sme neprestali koli corone robiť, takze zišlo by sa mu už zmeniť prostredie...
Veľa campov bolo u nás zrušených, takých 80%, hokej ma zrušený, to bol zvyknutý robiť takmer denne, k tomu mal tréningy na suchu, turnaje...
úplne chápem zakladateľku, že sa snaží mu nejak vyplniť čas, lebo keď to necháme na deckách, Tal budú čučať do obrazoviek celé dni

kristiii
21. jún 2020

@sisaka ja som písala zo skúseností s mojim synom a jeho kamarátmi ( vek 10-13 rokov, môj má 10) a z mojich vlastných.. samozrejme, aj môj má k dispozícii v rukách všetky možné technológie, ale na 99% uprednostní behanie po vonku s kamarátmi než čumenie do mobilu. Keď je vonku počasie ako včera, tiež volajú cez messenger a hrajú on-line na PS ale napríklad dnes lietali od cca druhej do siedmej povonku.