icon

Cena stužkovej - prehnaný biznis s oslavou

kompy
24. sep 2025

Dnes som sa dozvedela cenu stužkovej, ktorá sa bude konať o dva roky. 450 eur vrátane Nitre. V cene nie je večera pre rodičov, iba vyslovene prenájom sály, kvety pre učiteľov, pozdravenky, poháre, stužky, kameraman, fotograf, večera pre dcéru. Stužkovú bude mať 5 tried dokopy. Zdá sa mi to extrémne veľa a ze si niekto zo stuzkovej urobil výnosný biznis. Koľko ste platili Vy?

dadis
25. sep 2025
@tiezjedna

@anonym_25c400 fakt si myslíš, že keď pubertiakovi kúpiš dnes oblek, tak mu bude o rok, dva, tri sedieť??? No to good luck😉

@tiezjedna No 18r/19r muz je uz dospely, rast ukonceny..vobec netvrdim, ze aj na statnice mu bude dobry, ale chalanov, co poznam, tak oblek zo stuzkovej vyuzili na maturitu, skusky (kedysi sa aj na skusky chodilo v obleku, teraz vraj uz nie) a aj na statnice a promocie. Jasne, ze moze pribrat, ale to ti moze aj slecna 😅.. ja som saty na stuzkovu mala z pozicovne, ale tie by som inde nevynosila..oblek je podla mna ina vec trosku..nieco ako male cierne v satniku zeny

ellen
25. sep 2025

Ahoj, tak pokiaľ viem, táto suma zahŕňa aj tablo, niečo k maturitám - občerstvenie, kvety a ešte nejaké ďalšie veci. Večera je určite aj pre rodičov. Na združení tieto informácie určite budú a pokiaľ nie, vždy je možnosť sa na to pýtať. Triedny učiteľ by v tomto mal byť nápomocný.
Pre ostatných - rieši sa to teraz v 3. ročníku, pretože v škole, ktorú autorka diskusie spomína, sa žiaci v triedach prerozdeľovali kvôli vyučovacím odborom a nemalo by význam, aby sa po dvoch rokoch peniaze presúvali. Informáciu o výške sumy sme sa dozvedeli už v prvom ročníku, cena spred dvoch rokov stúpla o 50€.

matkahelka
25. sep 2025

@kompy moja dcera je druhacka, 5 roc. bilingvalne gymnazium, teda stuzkova bude o 3 roky a skladame sa tak, aby vysledna suma bola 600€. v triede ich je 26. Kosice. mne to vobec nepride prehnane, kamosi riesia aktualne svadbu pre dceru na 10/2026 a vdaka tomu mam slusny obraz o cenach za dj, fotografa, kameramana, zakusky. vecera uz teraz stoji cca 50€/osoba len samotna vecera, bez alko, nealko, kavy, zakuskov. u nas sa rata na kazde dieta+ 3 osoby- rodicia + frajer. a mimo toho sa vecera plati riaditelovi aj ucitelom. este som sa nestretla s tym, aby si to pedagogicky zbor platil sam.

anonym_660498
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
25. sep 2025
@tiezjedna

@anonym_25c400 fakt si myslíš, že keď pubertiakovi kúpiš dnes oblek, tak mu bude o rok, dva, tri sedieť??? No to good luck😉

@tiezjedna tak mojmu synovi som kupila oblek ako 15 rocnemu na birmovku, pouzil ho aj na pohreb a potom obhajoba rocnikovej prace minuly rok, tam ledva ledva zapol nohavice, ale ako 15 rocny este narastol nieco a pribral asi 15 kg. Teraz ma 18, 188 cm a 75 kg, velmi uz priberat nemusi, na svoju vysku tak maximalne este 10 kg, aby mal peknu muznu postavu. Statkovatiet moze neskor, v manzelstve. Jasne, ze zenit sa v nom nebude, ale narast uz asi nenarastie, uz dva roky si drzi vysku a ak priberie 5 kg, stale ho oblecie. Takze hadam 3-4 roky ho znosi, potom mam mladsieho syna, takze posunieme jemu.

anonym_f48d13
25. sep 2025
@tiezjedna

@tiezjedna zas mudruješ o Tom o čom ani páru nemáš ty good luck

katka13katka
25. sep 2025

Mna skor prekvapuje, ze to ma naraz 5 tried dokopy…pride mi to aky divny napad.
cenovo je to asi ok, uz ked som ja maturovala v roku 2014 sme platili nieco okolo 350€
Vela stala samotna sala, jedlo, obcerstvenie, hudba/dj, fotograf, kameraman. Darcek pre triednu, kvety, strava pre ucitelov, vyzdoba, obcerstvenie k maturitam(chlebicky,zakusky) aj tablo.
Inak na konci sa dal sumar, nieco sa aj vracalo. 🙂
Plus samozrejme saty, uces, makeup, to su dalsie peniaze navyse

weleda123
25. sep 2025

Pred cca 12 rokmi v NZ 150 eur plus rodičia si tuším po 25 eur doplácali jedlo na osobu. Jedna trieda, v školskej hale, takže za prenájom sa neplatilo.

weleda123
25. sep 2025
@katka13katka

Mna skor prekvapuje, ze to ma naraz 5 tried dokopy…pride mi to aky divny napad.
cenovo je to asi ok, uz ked som ja maturovala v roku 2014 sme platili nieco okolo 350€
Vela stala samotna sala, jedlo, obcerstvenie, hudba/dj, fotograf, kameraman. Darcek pre triednu, kvety, strava pre ucitelov, vyzdoba, obcerstvenie k maturitam(chlebicky,zakusky) aj tablo.
Inak na konci sa dal sumar, nieco sa aj vracalo. 🙂
Plus samozrejme saty, uces, makeup, to su dalsie peniaze navyse

@katka13katka sestra mala dve triedy naraz a veru už to bolo veľa 😐

karolinakr
25. sep 2025
@anonym_d58d50

@kompy a aby si nebola prekvapena, ze budes sediet v “ kute” a nebudes nic vidiet a budes pocut akurat rozhovor z kuchyni. 🤣 To sme tam zazili, z nejakeho dovodu sme dostali “ lukrativne miesto”, zasadaci poriadok je vraj po protekcii.😂 A cely vecer jastris a hladas si dieta v dave. Parodia!

@anonym_d58d50

sticker
anonym_9dff7d
25. sep 2025

Kameraman cca 1000 e, fotograf podobne. Kvety pre vyučujúcich, žrádielko pre vyučujúcich, prenájom sály kľudne 5000-10 000 ... to sa nazbiera.

kiwi3
25. sep 2025

nech sa na mna niekto nehneva, ale mne cela stuzkova pride ako nezmysel a zvlast za tu cenu. fakt by som uz svojmu dietatu radsej nieco priplatila a nech ide niekam do zahranicia na vylet alebo nieco ine zmysluplne...

dianaaaaa
25. sep 2025

@kompy
Cena je dosť prehnaná podľa mňa.... Stačí byť finančne gramotny a počítať a hlavne používať sedliacky rozum
5tried cca po 20 detí je 100
100 x 450€ = 45 000€ za jednu noc???
Však to je kurva veľa....

zuzana76
25. sep 2025
@kiwi3

nech sa na mna niekto nehneva, ale mne cela stuzkova pride ako nezmysel a zvlast za tu cenu. fakt by som uz svojmu dietatu radsej nieco priplatila a nech ide niekam do zahranicia na vylet alebo nieco ine zmysluplne...

@kiwi3 kazdy asi mame ine predstavy, ja zase chcem moje dieta vidiet v takyto slavnostny okamih. Vyletov moze byt vela, ale stuzkova sa neda zopakovat. Kazdy mame ine preferencie.

karolinakr
25. sep 2025
@dianaaaaa

@kompy
Cena je dosť prehnaná podľa mňa.... Stačí byť finančne gramotny a počítať a hlavne používať sedliacky rozum

@dianaaaaa možno by to aj na Hilton stačilo a došla by zaspievať Marie Rotrová

yosi
25. sep 2025
@janka1011

@tiezjedna ani by som nepovedala, že dievčatá sú nákladnejšie, rozhodne nie. Obliecť chlapca na stužkovú je podľa mňa drahšie, ako obliecť dievča. Šaty kúpiš za 100 eur už fakt na úrovni, ale kúpiš za 100 eur oblek? No neviem, asi ťažko. Okolo 200 a keď to má vyzerať, tak aj viac. Plus košeľa, kravata/motýľ, topánky...tiež sa pôjde k barberovi ostrihať...myslím, že to môže vyjsť narovnako s dievčaťom, ale skôr ten chlapec praveže drahšie. Ale isto nie lacnejšie.

@janka1011 Chlap má mať kravatu, žiadneho motýlika. Motýliky by mali byť úradne zakázané spolu s klobúkmi, zelenými a pepitovými oblekami a košeľami v pastelových farbách.

anonym_d17396
25. sep 2025

Do stužkovej ešte pár rodičov príde o prácu, tak sa to možno zredukuje a bude stačiť aj niečo menej nákladné.

yosi
25. sep 2025
@zuzana76

@kiwi3 kazdy asi mame ine predstavy, ja zase chcem moje dieta vidiet v takyto slavnostny okamih. Vyletov moze byt vela, ale stuzkova sa neda zopakovat. Kazdy mame ine preferencie.

@zuzana76 Urobiť si maturitu tak nejako pokladám za štandard, a nie slávnostný okamih.

petronelag
25. sep 2025
@dianaaaaa

@kompy

@dianaaaaa To určite nebude 5 tried v jednej sále, možno majú viac priestorov a do tých 450€ sa započitávajú aj iné náklady na stužkovú, nielen poplatok hotelu.
Toto mi príde ako keď kritizuje niekto, kto nevie, čo to všetko obnáša.

staryjarec
25. sep 2025
@personality

sála 100e
kvety pre učiteľov 50e
pozdravenky 50e
poháre 50e
stužky 15e
kameraman 70e
fotograf 70e
večera pre dcéru 50e

Orientacne možno takto nejak. Zdá sa Ti to stále veľa? Mňa nie.

@personality Matematika vám v škole asi veľmi nešla. Čo už, možno ste dobrá v niečom inom.

anonym_25c400
25. sep 2025
@tiezjedna

@dadis a koľko svadieb, pohrebov máte do roka?? Okrem toho na svadby sa už dávno v klasických oblekoch nechodí, na pohreb to tiež nie je nevyhnutný dress code a k maturite teda už vôbec.

@tiezjedna Tak debata bola o maturantoch 18-19 rocnych mladych muzoch a nie o pubertiakoch, ty good luck. A fakt si myslim, ze ked si maturant kupi oblek, ma sancu ho vyuzit aj na maturitu a aj na ine prilezitosti, zrovna aj na tie svadby, pokial tam nechce ist za sedlaka v rifliach. A co sa tyka poctu svadieb, my sme v 1 rok mali pozvanku na 3.

staryjarec
25. sep 2025

@kompy Ja vám rozumiem veľmi dobre. Veľmi málo reagujúcich postrehlo to, že ste uviedla, že bude päť tried spolu. Ak počítame v každej triede 25 detí, spolu je to 125 platiacich po 450 eur. Takže sa vyzbiera 56 250 €. A nech mi nikto nehovorí, že je to primeraná suma na pol dňa zábavy. A to si ešte budete svoju večeru platiť samostatne. Ale bol by som naozaj veľmi zvedavý na rozpis všetkých nákladov. Aby som mohol aspoň z časti pochopiť túto šialenú dobu.

natalka13
25. sep 2025
@anonym_25c400

@tiezjedna Tak debata bola o maturantoch 18-19 rocnych mladych muzoch a nie o pubertiakoch, ty good luck. A fakt si myslim, ze ked si maturant kupi oblek, ma sancu ho vyuzit aj na maturitu a aj na ine prilezitosti, zrovna aj na tie svadby, pokial tam nechce ist za sedlaka v rifliach. A co sa tyka poctu svadieb, my sme v 1 rok mali pozvanku na 3.

@anonym_25c400 samozrejme chalan oblek vyuzije na maturitu na vysoku skolu na statnice na promocie....dievca saty zo stuzkovej urcite menej.

staryjarec
25. sep 2025
@petronelag

@dianaaaaa To určite nebude 5 tried v jednej sále, možno majú viac priestorov a do tých 450€ sa započitávajú aj iné náklady na stužkovú, nielen poplatok hotelu.
Toto mi príde ako keď kritizuje niekto, kto nevie, čo to všetko obnáša.

@petronelag Nože nám nechápavým vysvetlite, čo to všetko obnáša za 56 250 €.

tiezjedna
25. sep 2025
@anonym_25c400

@anonym_25c400 18 ročný nie je podľa teba pubertiak, ktorému sa už nemení fyziomónia, hej? No dobre 😂 a na svadbu nemusíš ísť ako sedlák v rifliach, smart casual ti zjavne nič nehovorí a si totálne bez fantázie...

anonym_25c400
25. sep 2025
@natalka13

@anonym_25c400 samozrejme chalan oblek vyuzije na maturitu na vysoku skolu na statnice na promocie....dievca saty zo stuzkovej urcite menej.

@natalka13 To je pravda. Tie saty mozno este niekde na ples alebo na svadbu ale co som videla niektore na stuzkovej take roby, ze aj na svadbu ako host by sa mi zdali uz moc.

yosi
25. sep 2025
@natalka13

@natalka13 Rozhodne som na promócie nešiel v maturitnom obleku. Možno tak v prvom ročníku na skúšky som ho ešte mal. Ani na svadbu som nešiel v obleku z promócii. Chlap by mal mať minimálne 2 slušné obleky, minimálne 5-6 kravát, dvoje hodiniek, 2 kožené opasky a dvoje topánok k obleku. To je úplne minimum

anonym_a316d0
25. sep 2025

3 roky dozadu 400€,východ SR.V Tom bolo úplne všetko.

staryjarec
25. sep 2025
@dianaaaaa

@kompy

@dianaaaaa Pripájam sa k vášmu názoru. Ja som počítal 25 detí v triede. To je 56 250 €. Tu sa to preserie za pár hodín a deti v Afrike zase ostanú hladné.

mandzula
25. sep 2025

Za jednu noc je to prehnana cena, cela stuzkova je podla mna precenovana blbost. Dcera na nu ani nechce ist, povedala, ze za tu sumu ma cca pol all inclusive dovolenky pri mori. A ja som rada, aspon tam nemusime ist s muzom saskovat medzi ludi, ktorych nepozname.