Cena stužkovej - prehnaný biznis s oslavou
Dnes som sa dozvedela cenu stužkovej, ktorá sa bude konať o dva roky. 450 eur vrátane Nitre. V cene nie je večera pre rodičov, iba vyslovene prenájom sály, kvety pre učiteľov, pozdravenky, poháre, stužky, kameraman, fotograf, večera pre dcéru. Stužkovú bude mať 5 tried dokopy. Zdá sa mi to extrémne veľa a ze si niekto zo stuzkovej urobil výnosný biznis. Koľko ste platili Vy?
@anonym_8c35e0 My sme kupili oblek do 200, bie za 600 - ale oblek vyuzije mlady muz este niekolkokrat (aj ked menej ako pred par rokmi, kedy chalani aj na skusky VS chodili v oblekoch)... Niekto na svojich detich nesetri, tiez vela z toho, co si pre dievca vymenovala nie je nutnost (napr. manikura. profi licenie, kadernik)
@dadis ja mám syna🙂a kaderník je pre mňa.
Celá stužkova je akurát trapošina.
@zuzubb007 nechystám sa sťažovať, chcem vedieť, ako vyzerá výber dodávateľov a co všetko je v danej sume započítané. Osobne ma fascinuje, že sa za stužkovú platia takéto pálky (ako vidím, 450 eur je ešte dosť málo v porovnaní s inými mestami) a každému to príde viac-menej normálne.
@kompy vieš v čom je problém, že každy má toho veľa a nechce sa mu hľadať dodávateľov a tak sa vyberie niečo, čo už máš v balíčku, alebo kto už mal na tom mieste stuzkovu starších detí.Nase rodičovské je tragikomédiu, takže si neviem s tými ľuďmi predstaviť vyberať, že mám známu, ktorá napecie koláče, poznáme DJ, lebo každý je na peniaze haklivi.A každý pozná určite niekoho čo to spraví lacnejšie.Svadby, stužkové, akcie v reštauráciách je najvacsi biznis.Ale prežitok, aby si babky mohli pozrieť video pretrváva.
Ale stuzkova nie je povinna, pripadne ak sa trieda dohodne, tak ju mozu urobit low-costovo. Ano, je to drahe, saty pre mna, oblek pre syna, manzela, topanky atd... neviem ci 3000 nie je malo, ked poviem. Ale jasne, da sa aj za lacnejsie. Ved saty doma nejake najde kazda zena, uces si urobi sama, aj sa sama namaluje, otecko ma tiez nejaky starsi oblek, synovi sa da kupit tiez lacnejsie.
Mal by sa zrušiť tento starý zvyk . Sú to iba vyhodené peniaze. Ušetrené peniaze je lepšie inak využiť. Napríklad spoločný výlet. Nie každý si to môže dovoliť vyhodiť peniaze na stužkovú.
@anonym_bea53b na strednú školu som chodila pred takmer 20 rokmi. Od 1.rocnika sme sa skladali na stužkovú, v 3.rocniku sme si povedali, že by sme šli radšej niekde do zahraničia na výlet (vtedy sa ešte tak necestovalo ako dnes,tak to bolo pre nás lákavé). Ale začiatkom 4.rocnika jedna mamička vyhlásila mimoriadne rodicko, kde si odhlasovali,že stužková bude klasická. Bola na nej polovica triedy, ostatní, čo sme chceli ten výlet, sme ju odignorovali, peniaze sa nám vrátili. Nikdy som neobanovala, že som žiadnu stužkovú nemala a moji rodičia si ju užili 2 roky predtým u brata,tak im to bolo jedno. Vrátené peniaze som dala našim ako splátku za vodicak, ktorý mi predtým zaplatili
Vysvetli mi niekto význam stuzkovej? Sama som ju mala pred par rokmi lebo sa patrí.. Ale stále nechápem na čo to bolo dobre. So spolužiakmi sa nestykam..
Minulý rok som riešila celú stužkovú pre triedu môjho Syna. V ba, suma 450 e na žiaka, v cene kvety, výzdoba, jedlo pre 3 osoby, fotograf, DJ, sála samozrejme, foto stena, pozvánky, serpy, stužky, dar triednej, dar zastupujucemu učiteľovi, dar pre každého Rodiča k prvému tancu, kameramana sme nemali - bolo dosť ľudí, čo robilo videa, torta, zákusky, niečo priniesli rodičia, polnočný bufet...
@personality no a ma toto zmysel? Napr. 100 e sála na osobu. Ide tam 120 maturantov. Vážne je v poriadku zaplatiť 12000 eur za noc za sálu? Alebo kvety. 120 x 50? 6000 za kvety? To teraz nie je útok na Teba, viem, že ceny si dala orientačné. Ale ozaj nám šibe, ze sú tie ceny takéto a všeobecne akceptované?
@kompy a aby si nebola prekvapena, ze budes sediet v “ kute” a nebudes nic vidiet a budes pocut akurat rozhovor z kuchyni. 🤣 To sme tam zazili, z nejakeho dovodu sme dostali “ lukrativne miesto”, zasadaci poriadok je vraj po protekcii.😂 A cely vecer jastris a hladas si dieta v dave. Parodia!
@zuzubb007 nechystám sa sťažovať, chcem vedieť, ako vyzerá výber dodávateľov a co všetko je v danej sume započítané. Osobne ma fascinuje, že sa za stužkovú platia takéto pálky (ako vidím, 450 eur je ešte dosť málo v porovnaní s inými mestami) a každému to príde viac-menej normálne.
@kompy Ved sa normalne na rodicku informuj, aky je rozpis jednotlivych poloziek. Len pocitaj s tym, ze ked povies na nejaku, ze prilis drahe, tak ti povedia, ze mozes skusit dohodit ty lacnejsieho dodavatela. Co sa tyka kameramana a fotografa, tak pokial su naozaj kvalitni, tieto sluzby su drahe, vid aj na svadbach. Podla mna velku polozku z toho obcerstvenia robia nealko napoje (alkohol budu mat na tajnasa v satni 😀 ) za mna jednoduchsia vyzdoba, aj na svadbach, je krajsia, tak mozno na tych kvetoch ci sa neda nieco skresat, ale zavratne sumy aj tak neusetris. Da sa usetrit ak by ste si robili vela veci svojpomocne a keby mate salu v ramci skoly.
@kompy Ja riešim stužkovú synovi práve teraz, vyšlo nás všetko pre trojčlennú rodinu 380€. Priestor, catering - servírovaná večera + prípitok, bufetová večera, DJ, fotograf, darček pre triedneho, a všetko ostatné čo k tomu patrí je v tom - stužky, šerpy, tablo....atď. Dá sa to, len treba hľadať kde a čo sa dá lacnejšie. Sme z BA. Ale okolo 4OO€ je cena určite v poriadku.
@dadis oblek sa dá požičať rovnako ako šaty, to som aj mala na mysli, pretože mi príde nezmyselné ho kupovať, pokiaľ chlapec nie je vyložene spoločenský typ a nevymetá plesy a pod... 💁♀️
@tiezjedna A na maturitu si znova pozicia? Ked pojde na pohreb,svadbu..tak opat? Uz taky chalan nie je dieta, jeden univerzalny oblek v skrini sa kazdemu dospelemu muzovi zide.
@martinkatinka tak asi sa zhodneme, že vo všeobecnosti sú dievčatá nákladnejšie v tomto smere. Pokiaľ teda chlapec nie je vyložene seladón, ktorý by potreboval aj kabelku a šperky😉
@tiezjedna ani by som nepovedala, že dievčatá sú nákladnejšie, rozhodne nie. Obliecť chlapca na stužkovú je podľa mňa drahšie, ako obliecť dievča. Šaty kúpiš za 100 eur už fakt na úrovni, ale kúpiš za 100 eur oblek? No neviem, asi ťažko. Okolo 200 a keď to má vyzerať, tak aj viac. Plus košeľa, kravata/motýľ, topánky...tiež sa pôjde k barberovi ostrihať...myslím, že to môže vyjsť narovnako s dievčaťom, ale skôr ten chlapec praveže drahšie. Ale isto nie lacnejšie.
@tiezjedna A na maturitu si znova pozicia? Ked pojde na pohreb,svadbu..tak opat? Uz taky chalan nie je dieta, jeden univerzalny oblek v skrini sa kazdemu dospelemu muzovi zide.
@dadis a koľko svadieb, pohrebov máte do roka?? Okrem toho na svadby sa už dávno v klasických oblekoch nechodí, na pohreb to tiež nie je nevyhnutný dress code a k maturite teda už vôbec.
Napriek tomu, že stužková stojí nekresťanské peniaze si nemyslím, že vhodná alternatíva k nej je výlet, ako tu mnohé spomínajú. Výletov človek za život môže absolvovať koľko chce, stužková je len raz v živote, to sa už nezopakuje. Je to zážitok ako pre deti, tak aj pre rodičov, niečo, čo je za život len raz.
@dadis a koľko svadieb, pohrebov máte do roka?? Okrem toho na svadby sa už dávno v klasických oblekoch nechodí, na pohreb to tiež nie je nevyhnutný dress code a k maturite teda už vôbec.
@tiezjedna a v čom sa chodí k maturite? Ja som u nás maturanta bez obleku teda ešte nevidela. Neviem, ale u nás sa aj na svadby chodí v oblekoch. Jeden poriadny oblek je nevyhnutnosť pre každého mladého muža v skrini mať.
@kompy no poviem ti, nielenže rodičia to akceptujú, ale si aj doslova vyžiadajú takúto akciu. Na synovej škole dávno zrušili stužkové, keď tak, kto chce a zorganizovať si sami, príde len triedna a tak. ale sme mali hlasovať, kto je za a proti. Len pár rodičov sme boli proti (samozrejme ja po dohovore so synom).
@handykate inak tiez sa s tym stretavam, ze dostanu stužky v skole od triednej, daju si tortu a deti leteteli do Londýna aj s triednou a uzili si to tam. Dalsi isli do Prahy, dalsi isli do Edinburghu atd… dalsich co poznam si deti zaplatili na leto v IT na tyzden…uz bolo po maturite a prijimackach… proste si povedali, ze peniazky použijú inak. Za mna super napad, ja by som to podporila. Lebo nejde o len stuskovu ale saty pre celu rodinu, to je dalsi nie maly výdavok. Naco za jeden vecer tolko penazi.
Napriek tomu, že stužková stojí nekresťanské peniaze si nemyslím, že vhodná alternatíva k nej je výlet, ako tu mnohé spomínajú. Výletov človek za život môže absolvovať koľko chce, stužková je len raz v živote, to sa už nezopakuje. Je to zážitok ako pre deti, tak aj pre rodičov, niečo, čo je za život len raz.
@janka1011 presne moj nazor, okrem toho na strednych sa robia uz aj vylety do zahranicia, moj syn bol v Rime a aj v Prahe. A klasicka stuzkova bude tiez.
Vysvetli mi niekto význam stuzkovej? Sama som ju mala pred par rokmi lebo sa patrí.. Ale stále nechápem na čo to bolo dobre. So spolužiakmi sa nestykam..
@anonym_566886 tak pre teba ten vyznam nie je ziaden, je to prva vaznejsia slavnost v zivote cloveka, v Mexiku maju napr quinceanera - ked uvadzaju 15-rocne dievca do spolocnosti, tiez maju fiesta de bachillerato atd.... Aj ja som mala pred vyse 30 rokmi v triede ludi co neisli na stuzkovu. Nie je to povinne.
@tiezjedna No ved potom to aj na niektorych svadbach tak vyzera ked chlapi su v rifliach a nejakom tricku. Oblek urcite vyuzije minimalne este na maturite a ak pojde na vysku, tak aj tam, pokial sa mu velmi postava nezmeni.
Moja dcéra bude mať stužkovú teraz v januári. V druhom a treťom ročníku som dala na účet po 200€ (teda spolu 400€). Čaká nás rodičovské, aby sme doladili zvyšok a sumu na doposlanie. Prešov.
@margotka17 ved jej tu vsetky pisu ze je to OK cena a ona vkuse vyskakuje 🙈
Keď bude stužková o 2 roky, je to len orientačná cena a na mesto ako Nitra primeraná, učitelia majú s tým skúsenosti, škola to robí každý rok a nie je povinné tam sa zúčastniť, je to trochu trápne, že sa nájde mama, ktorá s tým ako vidieť nemá žiadnu skúsenosť a ide niečo na rodičovskom rozprávať.
@tiezjedna No ved potom to aj na niektorych svadbach tak vyzera ked chlapi su v rifliach a nejakom tricku. Oblek urcite vyuzije minimalne este na maturite a ak pojde na vysku, tak aj tam, pokial sa mu velmi postava nezmeni.
@anonym_25c400 fakt si myslíš, že keď pubertiakovi kúpiš dnes oblek, tak mu bude o rok, dva, tri sedieť??? No to good luck😉

@personality veď ona píše, že si to môže dovoliť, že aj chce a zaplatí, ale chce vedieť za čo konkrétne platí. Čiže sala, DJ, jedlo, kvety, fotograf.....
@margotka17 ved jej tu vsetky pisu ze je to OK cena a ona vkuse vyskakuje 🙈