icon

Cena stužkovej - prehnaný biznis s oslavou

kompy
24. sep 2025

Dnes som sa dozvedela cenu stužkovej, ktorá sa bude konať o dva roky. 450 eur vrátane Nitre. V cene nie je večera pre rodičov, iba vyslovene prenájom sály, kvety pre učiteľov, pozdravenky, poháre, stužky, kameraman, fotograf, večera pre dcéru. Stužkovú bude mať 5 tried dokopy. Zdá sa mi to extrémne veľa a ze si niekto zo stuzkovej urobil výnosný biznis. Koľko ste platili Vy?

tiezjedna
25. sep 2025
@natalka13

@anonym_25c400 samozrejme chalan oblek vyuzije na maturitu na vysoku skolu na statnice na promocie....dievca saty zo stuzkovej urcite menej.

@natalka13 nezbláznila si sa?? Keď už si odmyslím, že oblek z roku 2025 bude v roku 2030 módne úplne mimo, tak fakt si myslíš, že za 5 rokov bude dospelý muž rovnako stavaný ako v 18???😲 to je dobrý úlet tie štátnice

staryjarec
25. sep 2025
@anonym_a316d0

3 roky dozadu 400€,východ SR.V Tom bolo úplne všetko.

@anonym_a316d0 Boli by ste taká láskavá a upresnila nám čo je to, to všetko. Veľmi pekne ďakujem.

anonym_25c400
25. sep 2025
@tiezjedna

@anonym_25c400 18 ročný nie je podľa teba pubertiak, ktorému sa už nemení fyziomónia, hej? No dobre 😂 a na svadbu nemusíš ísť ako sedlák v rifliach, smart casual ti zjavne nič nehovorí a si totálne bez fantázie...

@tiezjedna Jasne, mas pravdu, v podstate je to dieta este, rastie, vyvija sa, len dufam, ze zuby uz ma vsetky 😎 O smart casual pocujem prvy raz, esteze si ma poucila 😉 Tvoj chlap ci syn ci kto ti to je, nech kludne nema ziadny oblek, nastastie je kopa inych mladych muzov, ktorym sa oblek nezda zbytocnostou.

personality
25. sep 2025
@staryjarec

@personality Matematika vám v škole asi veľmi nešla. Čo už, možno ste dobrá v niečom inom.

@staryjarec ja som nenapisala, že suma sedí na sumu, ktorú majú zaplatit. Ceny som písala orientačne plus minus, čo som tam aj uviedla. Nevadí mi, že inteligenčne nemáš kapacitu pochopiť písanému textu.

anonym_9c2f90
25. sep 2025

Moja dcéra mala stužkovú presne pred rokom, Košice - Dom umenia, spolu 3 triedy, zbierali sme sa po 400 eur, stužková plus občerstvenie pre profesorov na maturitu, po vyúčtovaní sme ešte dostali naspäť peniaze
Ďalšie výdavky šaty, účes, nechty, makeup

zuzana76
25. sep 2025
@yosi

@zuzana76 Urobiť si maturitu tak nejako pokladám za štandard, a nie slávnostný okamih.

@yosi stuzkova je slavnostny okamih, na nasej skole je to elegantna zalezitost, maturit si mozes urobit kolko chces, kludne aj externe. Stuzkovu povazujem za prve stretnutie mladych s formou plesu, vecierku, noblesy. To nema s maturitou nic do cinenia.

zuzana76
25. sep 2025
@yosi

@zuzana76 Urobiť si maturitu tak nejako pokladám za štandard, a nie slávnostný okamih.

@yosi standard je pre jazdeho nieco ine, pre mna je to aj VŠ. Ja som pisala o elegancii, nie o skuskach.

mandzula
25. sep 2025
@zuzana76

@yosi stuzkova je slavnostny okamih, na nasej skole je to elegantna zalezitost, maturit si mozes urobit kolko chces, kludne aj externe. Stuzkovu povazujem za prve stretnutie mladych s formou plesu, vecierku, noblesy. To nema s maturitou nic do cinenia.

@zuzana76 akurat, ze dnes je roznych plesov uz tolko, ze mnohi mladeznici maju tuto skusenost uz roky pred stuzkovou. A, samozrejme, netreba zabudat ani na tych, ktori o tento typ zabavy ani nestoja.

anonym_558783
25. sep 2025

Stužková bývala možno pekná udalosť, ale časom sa z toho stal len obrovský biznis. Keď robíš svadbu, urobíš si takú, akú chceš. Stužkovú sa musíš prispôsobiť, a väčšinou sa to prispôsobuje takým, čo musia mať všetko over the top...Mám 37 rokov a ja som dvd zo stužkovej nepozerala ani jeden jediný raz. Niekoľkokrát sa so mnou sťahovalo, a nedávno som ho dokonca vyhodila. Proste nie som typ človeka, čo s obľubou sleduje takéto veci. Priznajte sa, vy ste koľkokrát videli svoje video zo stužkovej?

maja22
25. sep 2025

My sme mali tri triedy naraz, ale každá trieda si platila vlastného kameramana. Stužkovalo sa naraz, prečítali sa tri mená z troch tried, to by jeden kameraman a fotograf nestíhal, preto boli pre každú triedu zvlašť.

zuzana76
25. sep 2025
@mandzula

@zuzana76 akurat, ze dnes je roznych plesov uz tolko, ze mnohi mladeznici maju tuto skusenost uz roky pred stuzkovou. A, samozrejme, netreba zabudat ani na tych, ktori o tento typ zabavy ani nestoja.

@mandzula nikto nikoho nenuti ist na stuzkovu, to po prve a po druhe, plesy su aj studentske ale ta uroven he predsa trochu vyssie na tej stuzkovej, bola som na mladeznickych plesoch a aj na viacerych stuzkovych.

mandzula
25. sep 2025
@anonym_558783

Stužková bývala možno pekná udalosť, ale časom sa z toho stal len obrovský biznis. Keď robíš svadbu, urobíš si takú, akú chceš. Stužkovú sa musíš prispôsobiť, a väčšinou sa to prispôsobuje takým, čo musia mať všetko over the top...Mám 37 rokov a ja som dvd zo stužkovej nepozerala ani jeden jediný raz. Niekoľkokrát sa so mnou sťahovalo, a nedávno som ho dokonca vyhodila. Proste nie som typ človeka, čo s obľubou sleduje takéto veci. Priznajte sa, vy ste koľkokrát videli svoje video zo stužkovej?

@anonym_558783 raz, hned, ako som dostala vtedy este kazetu, teraz netusim, kde je. Bolo by mi aj trapne pozerat to.

staryjarec
25. sep 2025
@personality

@staryjarec ja som nenapisala, že suma sedí na sumu, ktorú majú zaplatit. Ceny som písala orientačne plus minus, čo som tam aj uviedla. Nevadí mi, že inteligenčne nemáš kapacitu pochopiť písanému textu.

@personality Takže milá pani poďme po poriadku. Skladá sa 125 študentov na sálu, kvety, kameramana a fotografa. Podľa vášho prepočtu zaplatia za sálu 12 500 €, za kvety 6 250 €, za kameramana 8 750 € a za fotografa tiež 8 750 €. Invektívy ohľadom inteligencie si odpustím. A správne je pochopiť písaný text. To len na okraj.

mandzula
25. sep 2025
@zuzana76

@mandzula nikto nikoho nenuti ist na stuzkovu, to po prve a po druhe, plesy su aj studentske ale ta uroven he predsa trochu vyssie na tej stuzkovej, bola som na mladeznickych plesoch a aj na viacerych stuzkovych.

@zuzana76 dcera bola na perfektne zorganizovanom dedinskom plese - za 30 € s fantastickym jedlom a celym obcerstvenim, programom. Takze aj obycajny ples moze mat uroven, na ktoru sa stuzkova nemusi chytat. A za zlomok ceny hlavne.

petronelag
25. sep 2025
@staryjarec

@kompy Ja vám rozumiem veľmi dobre. Veľmi málo reagujúcich postrehlo to, že ste uviedla, že bude päť tried spolu. Ak počítame v každej triede 25 detí, spolu je to 125 platiacich po 450 eur. Takže sa vyzbiera 56 250 €. A nech mi nikto nehovorí, že je to primeraná suma na pol dňa zábavy. A to si ešte budete svoju večeru platiť samostatne. Ale bol by som naozaj veľmi zvedavý na rozpis všetkých nákladov. Aby som mohol aspoň z časti pochopiť túto šialenú dobu.

@staryjarec Je to približne suma na tieto položky:
- prenájom sály (sú hotely, kde je výška prenájmu rôzná)
-catering, výzdoba sály
-stužky, tablo
-kvety pre učiteľov, občerstvenie pre učiteľov, niekde im dávajú aj darčeky,
-kameraman alebo fotograf
-hudba podľa dohody
-večera pre maturanta viac chodov, prípitok, nealko nápoje, zákusky a pod.
Ale to sa dopredu rodičia dohodnú, čo chcú (môže to byť aj iné ako som tu napísala) a v akej kvalite a po stužkovej sa urobí vyučtovanie a ak niečo zvýšilo vrátia.

zuzana76
25. sep 2025
@mandzula

@zuzana76 dcera bola na perfektne zorganizovanom dedinskom plese - za 30 € s fantastickym jedlom a celym obcerstvenim, programom. Takze aj obycajny ples moze mat uroven, na ktoru sa stuzkova nemusi chytat. A za zlomok ceny hlavne.

@mandzula ved kazdy nech si urobi podla seba, ja som rada, ze syn ma klasicku stuzkovu. Na plese nebol este, oblieka sa elegantne, aj do skoly nosi elegantnejsie veci. Lezerna elegancia. Mne nie je tych penazi za stuzkovu luto.

staryjarec
25. sep 2025
@petronelag

@staryjarec Je to približne suma na tieto položky:
- prenájom sály (sú hotely, kde je výška prenájmu rôzná)
-catering, výzdoba sály
-stužky, tablo
-kvety pre učiteľov, občerstvenie pre učiteľov, niekde im dávajú aj darčeky,
-kameraman alebo fotograf
-hudba podľa dohody
-večera pre maturanta viac chodov, prípitok, nealko nápoje, zákusky a pod.
Ale to sa dopredu rodičia dohodnú, čo chcú (môže to byť aj iné ako som tu napísala) a v akej kvalite a po stužkovej sa urobí vyučtovanie a ak niečo zvýšilo vrátia.

@petronelag Veľmi pekne ďakujem, ale predsa by ma zaujímalo, koľko konkrétne každá vec stojí. Aby som pochopil toto, z môjho pohľadu, plytvanie.

lalilili
25. sep 2025

Pred toma rokmi sme platili dcére stužkovú v KE, bola v budove školy, takže žiadny prenájom sály, sami si robili výzdobu, kameramana nemali, sami si kadečo točili,dnes má každý mobil, potom si to aj sami spracovali,fotografa neplatili, lebo ich fotila spolužiačka z vedľajšej triedy, ktorá to má ako hobby, takže tiež to veľa nestálo, hudbu si zabezpečovali tiež sami, takže celková suma so stravou pre 3 ľudí bola niečo tesne cez 200€. Áno ide to ak sa chce.

yosi
25. sep 2025
@zuzana76

@zuzana76 Ja som po promóciách vypil so spolužiakom jeden radler, a šiel som domov posielať životopisy do práce. Ja osobne si na také nepotrpím. Deň ako každý iný so splnenou úlohou

petronelag
25. sep 2025
@staryjarec

@petronelag Veľmi pekne ďakujem, ale predsa by ma zaujímalo, koľko konkrétne každá vec stojí. Aby som pochopil toto, z môjho pohľadu, plytvanie.

@staryjarec To máte vo vyučtovaní, každá trieda si to robí podľa svojich predstav, ak chcú drahšie, majú drahšie.

mandzula
25. sep 2025
@zuzana76

@mandzula ved kazdy nech si urobi podla seba, ja som rada, ze syn ma klasicku stuzkovu. Na plese nebol este, oblieka sa elegantne, aj do skoly nosi elegantnejsie veci. Lezerna elegancia. Mne nie je tych penazi za stuzkovu luto.

@zuzana76 reagovala som hlavne na to, ze "stuzkovu povazujem za prve stretnutie mladych s formou plesu, vecierku, noblesy". To dnes proste uz pre vacsinu neplati, kedysi to tak bolo, taketo prilezitosti boli ojedinele, teda vzacne a clovek bol ochotny (alebo skor zmagoreny zvykom) a ani nerozmyslal o pomere cena/vykon.

zuzana76
25. sep 2025
@yosi

@zuzana76 Ja som po promóciách vypil so spolužiakom jeden radler, a šiel som domov posielať životopisy do práce. Ja osobne si na také nepotrpím. Deň ako každý iný so splnenou úlohou

@yosi tak ja som posielala este pred statnicami. Aj moj muz, on nastupil do prace uz na treti den po statniciach. Kazdy to mame inak.

zuzana76
25. sep 2025
@mandzula

@zuzana76 reagovala som hlavne na to, ze "stuzkovu povazujem za prve stretnutie mladych s formou plesu, vecierku, noblesy". To dnes proste uz pre vacsinu neplati, kedysi to tak bolo, taketo prilezitosti boli ojedinele, teda vzacne a clovek bol ochotny (alebo skor zmagoreny zvykom) a ani nerozmyslal o pomere cena/vykon.

@mandzula pozri, nastastie to nie je povinne, kazdy si moze urobit podla vlastneho uvazenia. Ja nelutujem.

zuzana76
25. sep 2025
@mandzula

@mandzula aj autorka moze zvazit plusy a minusy a dcera nemusi na stuzkovu ist. My sme boli v triede 36 ziakov a traja neisli, este pred vyse 30 rokmi.

ariana18
25. sep 2025

Ja som mala stužkovú 16 rokov dozadu. Skladali sme sa po 1000SK prvý rok , potom na eurá to bolo cca 130 eur. Svadbu som mala v 2017 ktorá celá vyšla 14 000 eur a tam boli nocľahy pre 50 ľudí, ohňostroj , živá hudba , DJ, čepčenie, kvety ..skratka všetko. Ak máte priemerne 30 ľudí v triede to je 13 500 eur. Príde mi to až až hlavne ak tam nieje večera pre rodičov + výzdobu si triedy zvyčajne robia samé nejako kreatívne , DJ a foto video max 2500 eur. Skúste sa opýtať na návrh rozpočtu kde sa to zobralo .

janka1011
25. sep 2025
@yosi

@janka1011 Chlap má mať kravatu, žiadneho motýlika. Motýliky by mali byť úradne zakázané spolu s klobúkmi, zelenými a pepitovými oblekami a košeľami v pastelových farbách.

@yosi každý si dá, čo mu vyhovuje viac, či už kravata alebo motýľ. To, že sa niečo nepáči tebe ešte nie je dôvod, aby to bolo zakázané 😉

dadis
25. sep 2025
@anonym_558783

@anonym_558783 Ja som dala vha z mojej stuzkovej z minuleho storocia zdigitalizovat, postrihala som a spravila videopozvanku na stretavku, aj spoluziaci dostali kazdy link na video..celkom to pobavilo..
a tiez v 90rokoch to nebola ziadna lacna zalezitost.. kto nechce, stuzkovej sa nemusi zucastnit.. ja sa na stuzkovu mojich deti tesim a oni sa tesia dnes

yosi
25. sep 2025
@zuzana76

@yosi tak ja som posielala este pred statnicami. Aj moj muz, on nastupil do prace uz na treti den po statniciach. Kazdy to mame inak.

@zuzana76 Nemyslel som to tak, že som nemal oslavu kvôli životopisom. Proste ja také veci ako maturita, štátnice, Vodičské oprávnenie beriem za štandard ktorý ide so životom. To nevidím dôvod oslavovať, a už vôbec nie s nejakou noblesou. Aj ja som spoločenský typ človeka, aj ja rád pekné oblečenie, ale radšej pôjdem s manželkou na nejakú akciu kvôli nám, nie kvôli oslave niečoho. Napríklad raz mesačne s manželkou do kina alebo na kultúru, potom na skvelú večeru, prechádzku a to celé zakončiť kefovačkou. To ma baví oveľa viac ako oslavy s ľuďmi ktorých ani nepoznám a za tónov Jede jede mašinka

yosi
25. sep 2025
@janka1011

@yosi každý si dá, čo mu vyhovuje viac, či už kravata alebo motýľ. To, že sa niečo nepáči tebe ešte nie je dôvod, aby to bolo zakázané 😉

@janka1011 Podľa mňa je to nevkusné

zuzana76
25. sep 2025
@yosi

@zuzana76 Nemyslel som to tak, že som nemal oslavu kvôli životopisom. Proste ja také veci ako maturita, štátnice, Vodičské oprávnenie beriem za štandard ktorý ide so životom. To nevidím dôvod oslavovať, a už vôbec nie s nejakou noblesou. Aj ja som spoločenský typ človeka, aj ja rád pekné oblečenie, ale radšej pôjdem s manželkou na nejakú akciu kvôli nám, nie kvôli oslave niečoho. Napríklad raz mesačne s manželkou do kina alebo na kultúru, potom na skvelú večeru, prechádzku a to celé zakončiť kefovačkou. To ma baví oveľa viac ako oslavy s ľuďmi ktorých ani nepoznám a za tónov Jede jede mašinka

@yosi tak my sa pozname s rodicmi, nasa skola robi pravidelne grilovacky, navyse ja som na tej skole kedysi ucila a tesim sa aj na byvalych kolegov. Poznaju aj mojho muza, mam tam dve deti.