Cena stužkovej - prehnaný biznis s oslavou
Dnes som sa dozvedela cenu stužkovej, ktorá sa bude konať o dva roky. 450 eur vrátane Nitre. V cene nie je večera pre rodičov, iba vyslovene prenájom sály, kvety pre učiteľov, pozdravenky, poháre, stužky, kameraman, fotograf, večera pre dcéru. Stužkovú bude mať 5 tried dokopy. Zdá sa mi to extrémne veľa a ze si niekto zo stuzkovej urobil výnosný biznis. Koľko ste platili Vy?
@anonym_558783 Ja som dala vha z mojej stuzkovej z minuleho storocia zdigitalizovat, postrihala som a spravila videopozvanku na stretavku, aj spoluziaci dostali kazdy link na video..celkom to pobavilo..
a tiez v 90rokoch to nebola ziadna lacna zalezitost.. kto nechce, stuzkovej sa nemusi zucastnit.. ja sa na stuzkovu mojich deti tesim a oni sa tesia dnes
@dadis ja som sa tešila aj na moju vlastnú svadbu a nemali sme žiadneho kameramana. Tešiť sa dá aj keď je to low cost. Ja som za stužkovú, ale mohla by byť viac low cost. Dnes ale sa všetci musia prispôsobiť tomu drahsiemu aj keď nechcú. Mali sme nedávno prvé sväté prijímanie. Hlasovalo sa či iba fotky alebo aj foto aj video. Ja som chcela iba foto. Všetci ma prehlasovali, tak som musela platiť aj 60€ za video, o ktoré ja záujem absolútne nemám. Tak to je so všetkým. Väčšina ľudí chce všetko over the top, najlepší, najkrajší najväčší gýč. Potom tá stužkova je viac nóbl ako svadba. A celkovo sa tomu divím, lebo aj na Slovensku už začínajú byť trendy viac malé svadby, alebo žiadne, lebo sú drahé, každý sa snaží ušetriť, ale stužková, to ako svadba u cigánov, všetko nóbl tip top. Kaderník, kameraman, profi výzdoba....
@dadis ja som sa tešila aj na moju vlastnú svadbu a nemali sme žiadneho kameramana. Tešiť sa dá aj keď je to low cost. Ja som za stužkovú, ale mohla by byť viac low cost. Dnes ale sa všetci musia prispôsobiť tomu drahsiemu aj keď nechcú. Mali sme nedávno prvé sväté prijímanie. Hlasovalo sa či iba fotky alebo aj foto aj video. Ja som chcela iba foto. Všetci ma prehlasovali, tak som musela platiť aj 60€ za video, o ktoré ja záujem absolútne nemám. Tak to je so všetkým. Väčšina ľudí chce všetko over the top, najlepší, najkrajší najväčší gýč. Potom tá stužkova je viac nóbl ako svadba. A celkovo sa tomu divím, lebo aj na Slovensku už začínajú byť trendy viac malé svadby, alebo žiadne, lebo sú drahé, každý sa snaží ušetriť, ale stužková, to ako svadba u cigánov, všetko nóbl tip top. Kaderník, kameraman, profi výzdoba....
@anonym_558783 Si nejaka vytocena, ci co? Ved nech organizuje stuzkovu tvoje dieta a ako vybavi, tak budete mat. U nas to vybavovali 3 dievcata v triede, ja nemam voci ich postupu nic. Vsetko si vopred nechali rodicmi odhlasovat, mame pristup ku vsetkym cenovym kalkulaciam, vyberom, cimkolvek..realne ten fotograf vyjde do 20eur na osobu. Aj na vacsie blbosti som v zivote vyhodila 20 eurx
My sme mali len stuzkovaciu veceru, neboli sme nejako extra kolektiv, kolko to stalo netusim. Povodne klasicka stuzkova ani nemala byt, chalani boli proti, ze si nebudu kupovat obleky (kazdy jeden bol v obleku), dievcata nechceli saty, kazda jedna bola v satach. Posedeli sme chvilu v restike, bola tam triedna, rozdala nam stuzky, najedli sme sa a slo sa prec. Boli sme tam len my, triedna a zastupca skoly. Kolko to stalo nepamatam. A bolo to v 2007.
Na druhej strane mal vtedajsi frajer stuzkovu, skladali sa tusim po 1000 skk rocne, cize cela stuzkova bola 4000skk (rok 2006). Hudbu a svetla si riesili sami, byvaly so spoluziakom chodili ozvucovat rozne akcie vratane stuzkovych, takze si zvucili aj svoju. Mali to uzasne premakane s perfektnym programom.
Tak dnes som sa teda detailnejšie dozvedela jednotlivé položky. Nitra, PKO, 5 tried spolu, v cene 450 eur je 3x konzumné + výzdoba 65 eur/osoba, 27 eur kamera, 18 eur fotograf. To je spolu 240 eur. Z ostatných peňazí sa budú platiť kvety, stužky, poháre, torta, zákusky. Tieto veci si budú deti vybavovať sami. Ešte DJa vybavuje škola, to je 800 eur, takže na hlavu pár šupov. Okrem toho sa z toho organizujú aj maturity, zase kvety a dáke občerstvenie pre komisiu. Čo vystane, minú na dozvuky.
My sme mali len stuzkovaciu veceru, neboli sme nejako extra kolektiv, kolko to stalo netusim. Povodne klasicka stuzkova ani nemala byt, chalani boli proti, ze si nebudu kupovat obleky (kazdy jeden bol v obleku), dievcata nechceli saty, kazda jedna bola v satach. Posedeli sme chvilu v restike, bola tam triedna, rozdala nam stuzky, najedli sme sa a slo sa prec. Boli sme tam len my, triedna a zastupca skoly. Kolko to stalo nepamatam. A bolo to v 2007.
Na druhej strane mal vtedajsi frajer stuzkovu, skladali sa tusim po 1000 skk rocne, cize cela stuzkova bola 4000skk (rok 2006). Hudbu a svetla si riesili sami, byvaly so spoluziakom chodili ozvucovat rozne akcie vratane stuzkovych, takze si zvucili aj svoju. Mali to uzasne premakane s perfektnym programom.
@kompy my máme stužkovú budúci rok.Uz teraz sú hádky, lebo všetci rodičia múdri nechajte to na deti oni sú kolektív nech si to zariadia.Takze deti prišli s tým, že to bude hotel v Ba samozrejme, ked rodičia videli ceny, tak búrliva debata na edupage a pokračovanie na rodičovskom.Ved deti nebudú trocharit🤪len nerátali s tým, že ešte treba platiť veľa iných veci.Takže sa narýchlo našiel iny priestor a už sa vyplatila záloha, lebo vraj také veci treba rezervovať rok dopredu.Zatial budeme platiť 450 eur v Ba, ale určite sa tá suma bude navyšovať aspoň si myslím pri tých cenách, ktoré idú z mesiaca na mesiac vyššie .Ja takéto akcie nemusím tiež by som bola radšej, keby išli niekam do zahraničia dali si stužky a mali výlet.
@guiseppinka my sme stužkovú nemali boli sme trieda rozdelená na ekonómov, strojárov iba pár predmetov spoločných a ako kolektív sme spolu nedržali.Isli sme asi 15 s učiteľmi na večeru a bolo dobre.Na škole to bolo fiasko, lebo sme boli novootvorena škola taký odbor prvá v Ba a vkladali do nás veľké nádeje😉
@guiseppinka my sme stužkovú nemali boli sme trieda rozdelená na ekonómov, strojárov iba pár predmetov spoločných a ako kolektív sme spolu nedržali.Isli sme asi 15 s učiteľmi na večeru a bolo dobre.Na škole to bolo fiasko, lebo sme boli novootvorena škola taký odbor prvá v Ba a vkladali do nás veľké nádeje😉
@luccija my sme neboli vobec kolektiv. Jedine, co sa spravilo po stuzkovej, tak v pondelok sme behali po skole s harmonikou a spievali.
Ok, hostina 70 eur na osobu, chápem. Kytica stoji 50 eur a fakt pekná. Výzdoba? Ci co? Koľko stojí kameraman? Koľko stojí fotograf? Nechápem, čo stojí také astronomické peniaze, ved oznamko je zdrap papiera za 1euro, stužka? Aj s vysitim nemôže stať ani 10, ani 20. Tak kurňa, na čo idú tie peniaze?
@kompy ono 2 roky dopredu tieto ceny povedat mi pride zvlastne, podla mna to je len cca cena a ked sa to aktualne bude riesit, tak si vypytas rozpis a aj sumy sa mozu pomenit. My sme na zaciatku 4r veci ako kameraman/fotograf normalne schvalovali a aj rodicia prisli s navrhmi. kamerama a fotograf sa platia fixne, sala tiez / vydeli sa suma... uz ake si zozenu stuzky, oznameni (to sme si napr riesili kazdy vo svojej rezie aj s fotkami = kazdy si objednal a zaplatil). Vyzdoba draha mi nepride ok, vsetko sa da jednak pozicat a tiez sa to vydeli medzi vsetky deti... ak si chcu kupovat draho = posledne sme za par eur vyzdobili svadbu pre 100ludi z aliexpressu.
Po stuzkovej sa vsetko zuctovalo, zratalo a zvysok penazi sa vyuzil na dozvuky, tablo a tak.. tak treba deti motivovat, nech proste hladaju ekonomicke riesenia, a ekologicke, somariny im netreba a nech si usetria na chatu este napriklad ...radsej...
Tak dnes som sa teda detailnejšie dozvedela jednotlivé položky. Nitra, PKO, 5 tried spolu, v cene 450 eur je 3x konzumné + výzdoba 65 eur/osoba, 27 eur kamera, 18 eur fotograf. To je spolu 240 eur. Z ostatných peňazí sa budú platiť kvety, stužky, poháre, torta, zákusky. Tieto veci si budú deti vybavovať sami. Ešte DJa vybavuje škola, to je 800 eur, takže na hlavu pár šupov. Okrem toho sa z toho organizujú aj maturity, zase kvety a dáke občerstvenie pre komisiu. Čo vystane, minú na dozvuky.
@kompy a napr maturity vobec neviem preco by deti mali vystrojit, nic sme nikomu nezbierali a nedavali... vsak to nech si vykryje skola.
@kompy a napr maturity vobec neviem preco by deti mali vystrojit, nic sme nikomu nezbierali a nedavali... vsak to nech si vykryje skola.
Plus pikoska na záver máme v triede dieťa známeho politika a to zahlasilo, že stužková je saskaren a ona nepôjde.Rodicia sú rozvedení a povedala, že ako sa majú rodičia obchádzať radšej nejde.Triedna to zvestovala otcovi pred všetkými rodičmi bolo to veľmi trápne také veci mu mala povedať medzi 4 očami a ten povedal, že samozrejme na stužkovú pôjdu a všetko doplatí.
@simca06022011 ja si pamätám, že na maturity sme sa skladali občerstvenie, kvety to bolo v roku pána a už vtedy to bol zvyk.Zaroven si pamätám, že som zmaturovala najlepšie a mala som dostať od vedenia hodinky, ktoré som nikdy nedostala😜
My sme boli taká zaujímavá skola
My máme za sebou dve maturity....jedna BA druhá Sliač.BA asi 550€ večera 4 osoby, prenájom sály, kvety, foto, večera pre profesorov 9 os...sála neosobná...jedlo- veľmi malé porcie...polnočné občerstvenie, zábava do-1 hodina ráno. Z 10 bodov dávam 6. Sliač asi 500€ večera 4 osoby, prenájom sály, kvety ,foto, večera pre profesorov 7os.vlastné koláče, nočné občerstvenie ,zábava do 4 hodiny ráno. Sála krásna veľká s balkónom v kúpeľných priestoroch ...nezabudnuteľný zážitok. Z 10 bodov 9./1 bod strhávam za vegetariánske jedlo/.
@simca06022011 Na maturitách sa pri otvorení dávajú predsedovi MK kvety, takisto maturanti pri rozlúčke so školou dávajú kvety svojim učiteľom a nepoznám školu, ktorá by zabezpečovala občerstvenie pre členov maturitnej komisie… Max sekretárka možno uvarí kávu, ale ani to asi nebýva samozrejmé… Už desaťročia občerstvenie zabezpečujú študenti, buď maminy niečo urobia doma alebo sa objedná. V našom okrese to funguje takto…
@personality Takže milá pani poďme po poriadku. Skladá sa 125 študentov na sálu, kvety, kameramana a fotografa. Podľa vášho prepočtu zaplatia za sálu 12 500 €, za kvety 6 250 €, za kameramana 8 750 € a za fotografa tiež 8 750 €. Invektívy ohľadom inteligencie si odpustím. A správne je pochopiť písaný text. To len na okraj.
@staryjarec tak daj svoj výpočet co je v tej sume podľa Teba
Inak ja si neviem predstaviť stužkovú ples pre 125 študentov spolu, veď to je 500 ľudí
Inak ja si neviem predstaviť stužkovú ples pre 125 študentov spolu, veď to je 500 ľudí
@anonym_71f8cb aj viac, každé decko s frajerom a každé druhé s rozvedenými rodičmi a ich partnermi. Čiže kľudne aj 700 😀
@kompy Autorka, ja mám dcéru na SŠ prváčku a dneska sme mali rodičko, ako rodičia sme sa pýtali na stužkovú či treba dopredu sa skladať. Triedna hovorila že stužkovú budú mať v PKO v Nitre a že deti si musia vybrať či chcú slávnosť iba pre seba že bude tam celá trieda 24 detí plus učiteľky za 150 eur alebo či tam chcú rodičov a frajerov a bude to 400 eur. Tak uvidíme ako sa deti rozhodnú a podľa toho budeme platiť.
@anonym_71f8cb to si neviem ani ja predstaviť.Hlavne tie rady na WC a fajčiarov vonku🙂
Plus pikoska na záver máme v triede dieťa známeho politika a to zahlasilo, že stužková je saskaren a ona nepôjde.Rodicia sú rozvedení a povedala, že ako sa majú rodičia obchádzať radšej nejde.Triedna to zvestovala otcovi pred všetkými rodičmi bolo to veľmi trápne také veci mu mala povedať medzi 4 očami a ten povedal, že samozrejme na stužkovú pôjdu a všetko doplatí.
@simca06022011 ja si pamätám, že na maturity sme sa skladali občerstvenie, kvety to bolo v roku pána a už vtedy to bol zvyk.Zaroven si pamätám, že som zmaturovala najlepšie a mala som dostať od vedenia hodinky, ktoré som nikdy nedostala😜
My sme boli taká zaujímavá skola
@luccija hodinky si si zaplatila sama a na koniec tie peniaze išli učitelkam na občerstvenie 😀
@dadis oblek sa dá požičať rovnako ako šaty, to som aj mala na mysli, pretože mi príde nezmyselné ho kupovať, pokiaľ chlapec nie je vyložene spoločenský typ a nevymetá plesy a pod... 💁♀️
@tiezjedna chlapec nemusí byt spoločensky typ ale snáď vlastniť 1ks obleku u muža /aj mladého/ je dnes už štandard. Môj mal oblek na stužkovej, na maturitách a na výške dresscode na skúšky. Takze nielen že neľutujem investíciu do obleku, ale je to už nevyhnutnosť….. a nie, veru spoločensky nie je. Bežne nosí rifle a mikinu s kapucňou
Zo stužkovej si pamätám len to, že sme do kuchyne chodili potajomky piť. Nič viac mi v pamäti z tejto slávnosti nezostalo.
@kompy kameraman bude stat cca. 2000-3000€, Dj 1000-1500€, fotograf tiez tak. Kolace som teraz objednavala pre 35 ludi a 600€. Cize pre 150 ludi si to prepocitaj. Torta urcite okolo 300€. Alko nealko, strava deti. Ano oznamka su drap papiera ale tiez nieco stoji. Plus tam budu pozývať ucitelov a tak, tym sa strava plati. Potom mas výzdobu a milion drobnosti. Co detom ostane, si použijú na nejake dozvuky. 450€ je reálna suma a to nebudu mat nic extra luxusne.
@betulinka1 kameraman toľko nestojí, ibaže by bol s Hollywoodu
@kompy ja nechápem, že sa za toto ešte stále vyhadzujú peniaze. Na svoju som šla iba kvôli tomu, aby som sa nevyclenovala z kolektívu. A odtrpela si ju. Chcela som ísť radšej na spoločný výlet, vyšlo by to rovnako. A budem sa snažiť, aby aj moje deti využili tie peniaze rozumnejšie ako na jeden večer. Nemôžete to aj aj by ešte zmeniť?
@kompy ja nechápem, že sa za toto ešte stále vyhadzujú peniaze. Na svoju som šla iba kvôli tomu, aby som sa nevyclenovala z kolektívu. A odtrpela si ju. Chcela som ísť radšej na spoločný výlet, vyšlo by to rovnako. A budem sa snažiť, aby aj moje deti využili tie peniaze rozumnejšie ako na jeden večer. Nemôžete to aj aj by ešte zmeniť?
@lucia245 ja proti stuzkovej nič nemám a aj na tu svoju mam pekne spomienky 🙂
sála 100e
kvety pre učiteľov 50e
pozdravenky 50e
poháre 50e
stužky 15e
kameraman 70e
fotograf 70e
večera pre dcéru 50e
Orientacne možno takto nejak. Zdá sa Ti to stále veľa? Mňa nie.
@personality No ale tie sumy sa predsa delia medzi počet osôb,nie? Napríklad: sála 100: počet osôb napríklad 20 študentov,to je to teda na osobu 5 eur
@anonym_558783 Si nejaka vytocena, ci co? Ved nech organizuje stuzkovu tvoje dieta a ako vybavi, tak budete mat. U nas to vybavovali 3 dievcata v triede, ja nemam voci ich postupu nic. Vsetko si vopred nechali rodicmi odhlasovat, mame pristup ku vsetkym cenovym kalkulaciam, vyberom, cimkolvek..realne ten fotograf vyjde do 20eur na osobu. Aj na vacsie blbosti som v zivote vyhodila 20 eurx
@dadis Ona iba vyjadrila svoj názor, mne neprišla vytočená, to skôr tvoja reakcia....
@personality No ale tie sumy sa predsa delia medzi počet osôb,nie? Napríklad: sála 100: počet osôb napríklad 20 študentov,to je to teda na osobu 5 eur
@123_monika to je cena na osobu

@zuzana76 Nemyslel som to tak, že som nemal oslavu kvôli životopisom. Proste ja také veci ako maturita, štátnice, Vodičské oprávnenie beriem za štandard ktorý ide so životom. To nevidím dôvod oslavovať, a už vôbec nie s nejakou noblesou. Aj ja som spoločenský typ človeka, aj ja rád pekné oblečenie, ale radšej pôjdem s manželkou na nejakú akciu kvôli nám, nie kvôli oslave niečoho. Napríklad raz mesačne s manželkou do kina alebo na kultúru, potom na skvelú večeru, prechádzku a to celé zakončiť kefovačkou. To ma baví oveľa viac ako oslavy s ľuďmi ktorých ani nepoznám a za tónov Jede jede mašinka
@yosi skola mojich deti robi pravidelne rozne akcie, pozyva rodicov, tam to zije, ma ducha.