icon

Cena stužkovej - prehnaný biznis s oslavou

kompy
24. sep 2025

Dnes som sa dozvedela cenu stužkovej, ktorá sa bude konať o dva roky. 450 eur vrátane Nitre. V cene nie je večera pre rodičov, iba vyslovene prenájom sály, kvety pre učiteľov, pozdravenky, poháre, stužky, kameraman, fotograf, večera pre dcéru. Stužkovú bude mať 5 tried dokopy. Zdá sa mi to extrémne veľa a ze si niekto zo stuzkovej urobil výnosný biznis. Koľko ste platili Vy?

Strana
z13
naniki
29. sep 2025
@nyusika

@naniki nevadi, aj pre takych slnko svieti.

@nyusika to o čom je takýto komentár, veď nereagujte - máte iný názor a pohľad a to je v poriadku - slnko svieti pre každého - a nie, v divnej spoločnosti sa nepohybujem, len sa obklopujem ľudmi s podobným zmýšľaním a názormi - váš názor,kde sa ja pohybujem ma absolútne nezaujíma - prajem pekný deň

matkahelka
29. sep 2025
@anonym_292c17

@1ryba mozno preto, ze je to spolocna akcia deti, kde su ludia z roznych spolocenskych vrstiev, s roznymi prijmami a zivotnymi situaciami a hadam necakas, ze ten najchudobnejsi sa bude prisposobovat k pani rozmaznanej panicke, ktora je leniva najst lacnejsiu alternativu, lebo ona ma peniaze aj na luxus ????!

@anonym_292c17 v praxi to funguje tak, ze ak si vacsina nieco schvali, ta socialne slaba rodina sa bud prisposobi, alebo stuzkovu odmietne. neda sa vyhoviet kazdemu a nie kazdy je nadsencom low-cost akcii. ak je v triede 25 deti, teda 25 matiek, alebo v pripade autorky dokonca 5 tried, teda cca 140 matiek, uplne logicky si nemoze kazda matka povedat, ze to chce tak a dupat nozickou. uz ked som ja mala stuzkovu pred 25 rokmi sa vacsina prisposobila mensine. uz vtedy boli matky, co znegovali vsetko a teatralne skonstatovali, ze ich dieta na stuzkovu nepojde. a na konci 3 roc.uz vyvolavali triednej, ze teda, kolko treba este doplatit, ze oni zmenili nazor a chcu sa stuzkovej zucastnit. z mojich dlhorocnych skusenosti, vzdy kazde euro riesia ti, co za vikend doma stiahnu karton piva a minimalne jeden z rodicov je tuhy fajciar a dat mesacne 150€ za cigarety je ok, ale dat decku 20 € na skladanie sa na stuzkovu, alebo 150€ za skolky vylet uz su strasne prachy a budu kricat, ako si to nemozu dovolit. moja dcera ma v triede viacero spoluziakov z mnohodetnych rodin, 4-7 deti a nikto z nich nemal jedinu namietku na cenu stuzkovej, sami povedali, ze je to krasna udalost raz za zivot a tych 15-20€ mesacne clovek minie ani nevie ako. a naopak, taki ti krikluni, co ved na co stuzkova a je to drahe, vyliezli z rodicka a ako prve si na hulvata hned pred vstupom do skoly zapalili.

karolinakr
29. sep 2025
@naniki

@1ryba áno - je to malomeštiactvo, alebo inak povedané zo stužkovej sa stala okázalá opulentná slávnosť, kde sa namastia subdodávatelia na hlúposti stádovitých rodičov. Píšeš totálne hlúposti a tvoje argumenty sú chabé pre priemerne inteligentného a ako tak ekonomicky gramotného asertívneho človeka. Ako píše vyššie nyusika alebo kp7333 - je to zábava pre maturantov, rodičia sú iba doplnok na oficiálnu časť a zábavu cca do polnoci. Doma ty ešte večeriaš druhú večeru a následne dojedáš švédske stoly ? Lebo druhú večeru majú zväčša cukrovkári. Zábavu neporovnávaj, kde sa odchádza ráno...Ja som narážala na nezmyselné výdaje - cateringy, nezmyselne predražené vejáre zo servítiek, nasypané lupene po obrusoch a pod....lebo catering je aj toto, ďalej na čaše pre deti - k čomu toto je ?Oznámenia ? K čomu ? Komu to budete posielať za 3 eura poštovného ?Kedysi sa to tak robilo - lebo maturita bola niečo - dnes je to ako základná škola.A nepresviedčaj ma, že naozaj slušná večera sa nevojde do 30 eur. Veď netreba ani morské plody, ani chobotnice, ani steaky. A catering tiež. Kvantum gastro firiem sa predbieha na dodávkach - zvlášť ak je veľký odber ( počet osôb ).A áno - čudujeme sa,ako je všetko drahé ! Neučíme svoje deti primeranej striedmosti - ale vedieme ich k neprimeranej okázalosti ( nepaušalizujem,iba konštatujem ).Mnohé píšu koľko ich stojí oblečenie,make up,kaderník a pod.Asi nezapadám do tohto šialeného sveta - nie preto,že tvrdím že večera sa dá zajednať aj do 30 eur,ale aj preto - že si myslím,že mladé krásne dievča nemusí mať make up od vizážistky,ani umelé mihalnice a nechty,že sa vie pekne okrem vlasov upraviť i sama.A aj šaty sa dajú dnes kúpiť za primeranú cenu.Píšete o rodičoch - koľké výdaje na oblečenie a pod.- ja som okrem kaderníčky výdaj nemala,lebo spoločenské šaty aj topánky mám - nemusím mať nové. Vyzdvihujete stužkovú na piedestál,ktorý už je dávno prežitkom. Veď také cirkusy nerobia ani po promóciách na Karlovej univerzite ( píšem o slávnosti odovzdávania diplomov ) alebo Oxforde.A aj tam je kameraman a aj fotograf.Aj tam je vyzdobená sála včetne kvetov.Takže ak je schopný ročník, vedia si mnohé veci sami vybaviť.Myslím si,že i na obed a pohostenie si nikto nedá smažák a krabičkové víno - ako si podotkla. Takže je to presne tak,ako píšem.A áno - matka chodí v koženkových topánkach od vietnamca,nakupuje v Poľsku - lebo je tam lacnejšie,sleduje akcie - ale na pompéznu stužkovú naškriabe - lebo veď všetci tak dávajú.Ide o priority a o to,za čo som ochotná dať svoje peniaze a čo od toho očakávam.A nepíš znova chobotiny - že rodičia sa skladajú a vedia dopredu koľko to bude stáť.Nikto dnes nevie predikovať vývoj cien pri inflácii,ktorá bola napr, v roku 2022 - 12,8 % - rekordná! Takže zbytočne písať,že vedeli koľko to bude stáť.Namiesto rozumného pohľadu nerobíš nič iné,len nabádaš prispievateľky s opačným názorom,aby si to vybavili sami - no nie,nie prispievateľky si majú vybaviť sami,ale maturanti ,ktorých sa to týka.Rodičia to len platia - a tak by mali brať ohľad na nich a ich výdavky.Tento názor zdieľam.A učiť svoje deti,aby vedeli efektívne narábať s peniazmi - keď raz budú zarábať.Je toho plný MK - finančne negramotných a ekon. neschopných - pozri sa koľko ľudí si berie spotrebiteľské úvery s nehoráznym úrokom,resp.požičiavajú si od nebankoviek.Množstvo ich je ! Tým som chcela povedať,že aj deti treba viesť k PRIMERANEJ striedmosti - zdôrazňujem PRIMERANEJ - nie žgrglošeniu.Takže záver - áno,stužková sa dá vybaviť aj bez týchto okázalých cirkusov - a môže byť pekná,vkusná,slávnostná.Aj bez tortičiek,mufiniek,nezmyselných ovocných pohárov,prekypujúcich mís na švédskych stoloch a okázalých ikebanách a kytíc pre učiiteľský zbor.Na iPhone urobíš presne takú istú fotku ako ti urobí fotograf - navyše nebude predražená a strojená a zachytí krásne momentky.Podobne aj video.To iba na margo celej témy,ktorá sa tu rozvinula.Prispievateľkám ich opačný názor neberiem - takže nereagujte - každý nech sa zariadi po svojom a ty mne rady nedávaj - mám svoj názor a pohľad a tvoje odporúčanie na kapustnicu znova minulo cieľ tejto diskusie.

@naniki že sa ti to chcelo tak dlhe písat, cely čas to hovorim v 8 odstavococh a nie a nie to pochopiť

zuzulkika
29. sep 2025

My 460eur..v novembri

anonym_292c17
29. sep 2025
@matkahelka

@anonym_292c17 v praxi to funguje tak, ze ak si vacsina nieco schvali, ta socialne slaba rodina sa bud prisposobi, alebo stuzkovu odmietne. neda sa vyhoviet kazdemu a nie kazdy je nadsencom low-cost akcii. ak je v triede 25 deti, teda 25 matiek, alebo v pripade autorky dokonca 5 tried, teda cca 140 matiek, uplne logicky si nemoze kazda matka povedat, ze to chce tak a dupat nozickou. uz ked som ja mala stuzkovu pred 25 rokmi sa vacsina prisposobila mensine. uz vtedy boli matky, co znegovali vsetko a teatralne skonstatovali, ze ich dieta na stuzkovu nepojde. a na konci 3 roc.uz vyvolavali triednej, ze teda, kolko treba este doplatit, ze oni zmenili nazor a chcu sa stuzkovej zucastnit. z mojich dlhorocnych skusenosti, vzdy kazde euro riesia ti, co za vikend doma stiahnu karton piva a minimalne jeden z rodicov je tuhy fajciar a dat mesacne 150€ za cigarety je ok, ale dat decku 20 € na skladanie sa na stuzkovu, alebo 150€ za skolky vylet uz su strasne prachy a budu kricat, ako si to nemozu dovolit. moja dcera ma v triede viacero spoluziakov z mnohodetnych rodin, 4-7 deti a nikto z nich nemal jedinu namietku na cenu stuzkovej, sami povedali, ze je to krasna udalost raz za zivot a tych 15-20€ mesacne clovek minie ani nevie ako. a naopak, taki ti krikluni, co ved na co stuzkova a je to drahe, vyliezli z rodicka a ako prve si na hulvata hned pred vstupom do skoly zapalili.

@matkahelka ano, to je vsetko jasne, cim viac ludi, tym viac nazorov a tym mensia sanca, ze sa da zhodnut na niecom, co bude vyhovovat kazdemu 🙂
vzdy sa niekto musi poddat a prisposobit, v takejto teme urcite nebude nikdy jednotny nazor, ved kazdy mame ine priority, sme ina povaha , mame ine financne zazemie a prechadzame inymi zivotnymi situaciami .... a hlavne dufam, ze u kazdeho rodica su prioritou c.1 deti a ich zaujmy (snivat o tom mozem, nie? 😅).

Ale uz sa trosku aj odklaname od povodnej temy autorky - prehnane ceny a biznis za tym .. a s tym ale musim jednoznacne suhlasit 👍

linduska86
2. okt 2025
@anastazia5

Presne minulý týždeň sa sťažovala susedka, že bola na rodičku synovi, kde im triedna zahlásila sumu stužkovej- 450€/ osoba v Komárne. Vychovava syna sama, otec dieťaťa nedávno zomrel, takže na financie je tiež sama. Slávnosť bude mať 5 tried spolu v nejakom športovom areály, kde budú musieť zaplatiť SBS-károv, do šatne niekoho. Večera na osobu tuším 50 € pre jedného. Tak keď niekto berie viac ľudí, tak tá suma 450€ ani nestačí. Samozrejme do tejto sumy nie je zarátaný oblek pre syna, ktorý ani neskôr nevynosí (nie je ten typ), oblečenie pre ňu. Čo sa mi nepáčilo bolo, že oznámenia a stužky si mohli vybrať napr.iba 30 alebo 60 kusov, nič medzi tým. Idú tam všetci učitelia zo školy, lebo kto neučí jeho syna, učí druhú triedu a tak. Samozrejme pre každého kytica, večera čo platia rodičia. A tiež hovorila, že bola jediná, ktorá sa ozvala v triede na rodičku, ostatní čušali. Ale keď bol oficiálne koniec, medzi sebou už frflali 🫨.

@anastazia5 a na mature prejdú všetci? Lebo mi to príde ako úplatkárstvo

linduska86
2. okt 2025
@nyusika

@anonym_07af30
názor zakomplexovaneho človeka.
Ktorý by sa tiež rád "predvádzal", ale nemôže si to dovoliť.
Tak je aspoň odvážny ako anonym na modrom koni

@nyusika nechcela som na Teba reagovať lebo si vzrahovacna až to bolí... Ale povedz mi jednu vec máš dieta v školskom zariadení ? mas vyúčtovanie za stužkovú?? Ak nie...tak prestaň každého okolo urážať.
Si myslis, že kto má menej peňazí alebo že sa autorke zdá suma premrštená tak je asociál a nemiluje svoje dieťa ? Sa už samataj prosím ťa. Akým právom ty ideš niekomu niečo čo i len slovom vyčítať. ??? Žiješ ich životy nežijes a poznámka , že aj pre nich alebo mňa svieti slnko by si si mohla odpustiť svedčí to o tvojej "inteligencii".
Áno stužková je drahá vec a minimálne tisícku je treba počas života našetriť hoc aj na iný účet , aby sa peniaze neminuli. Autorka chcela trošku podpory 🙂 .. alebo sa poradiť s mamkami , ktoré už mali stužkovú a koľko čo stálo atď...

kepassa
2. okt 2025

moja dcera ma stuzkovu buduci rok koncom októbra v KE, skladame sa po 500€ budú mat spolocne este s jednou triedou. Tiez sa mi to zdalo dost a úprimne by som bola radsej ak by isli niekam na vylet aj za cenu, zeby bolo potrebne este doplatit. No co uz. Takto ratajme este cenu za saty+vizaz+ saty pre nas rodicov...ale zas na druhu stranu, pri dnesnych palkach ma to uz neprekvapuje. Mohli sme si posielat po mebsich ciastkach od 1.rocnika. Priznam sa, ja osobne posielam az teraz od minuleho mesiaca po 100€
sami sme nevedeli co bude skor. Stacilo by len, zeby po roku prestupila napr...

nyusika
2. okt 2025
@linduska86

@nyusika nechcela som na Teba reagovať lebo si vzrahovacna až to bolí... Ale povedz mi jednu vec máš dieta v školskom zariadení ? mas vyúčtovanie za stužkovú?? Ak nie...tak prestaň každého okolo urážať.
Si myslis, že kto má menej peňazí alebo že sa autorke zdá suma premrštená tak je asociál a nemiluje svoje dieťa ? Sa už samataj prosím ťa. Akým právom ty ideš niekomu niečo čo i len slovom vyčítať. ??? Žiješ ich životy nežijes a poznámka , že aj pre nich alebo mňa svieti slnko by si si mohla odpustiť svedčí to o tvojej "inteligencii".
Áno stužková je drahá vec a minimálne tisícku je treba počas života našetriť hoc aj na iný účet , aby sa peniaze neminuli. Autorka chcela trošku podpory 🙂 .. alebo sa poradiť s mamkami , ktoré už mali stužkovú a koľko čo stálo atď...

@linduska86 kde niekomu niečo vyčítam ?
Asi si nechcela reagovať na mňa.
Ja som totiž ani v jednom komentári nereagovala na autorku a ceny za stužkovú.
Práve naopak - napísala som iba, že je rozdiel vysoliť tak veľkú sumu naraz a šetriť si po 12-15 eur mesačne.

Chápem, že ťa iritujem, ale skús reagovať na to, čo píšem. Nie na to, čo si myslíš, že píšem.

Ja za tvoj smutný život naozaj nemôžem.
A opravte si kartoteku - téma stužkovej mi je osobne blízka. Neviem, koľko stužkových si riešila ty - ja viac, než jednu.

anastazia5
2. okt 2025
@linduska86

@anastazia5 a na mature prejdú všetci? Lebo mi to príde ako úplatkárstvo

@linduska86 tak to vôbec netuším. To je to, že stužková je skôr ako samotné maturitné skúšky 🤔

1ryba
Odpoveď bola odstránená
romiada
2. okt 2025

@kompy ahoj ,ja som tiež v šoku z vyzbieranej sumy na stužkovú u mojej dcéry. Je to 500 eur . Večeru budú mať v Sl.grobe. podrobnosti co koľko stojí zatiaľ neviem. Ale to ešte nie je konečná suma lebo veď šaty, vlasy, nechty ďalšia cifra: okolo 200e . Tak tiež neviem kde ta suma skončí. Za tu sumu by som išla radšej na dovču , ale tak co narobím. Stužková je len jedna.

linduska86
3. okt 2025
@nyusika

@naniki nevadi, aj pre takych slnko svieti.

@nyusika smutný život mám keď čítam tvoje keci.. ja mám úžasný život ✊🏻🫶🏻

karolinakr
3. okt 2025

sleduje niekto Nataliu Glosíkovú na IG? Ona je presne ten typ, ktorý žije na vysokej nohe a nebude skúmať, či sa za 1 večer stužkovej plati 300€ alebo 3000€, skôr bude hlasovat za tych 3000€ a ani brvou nehne.. Tym chcem povedat, že každy ma iné možnosti, preto zakonite vždy budu konflikty pri velkych podujatiach, aj tak sa menšina na koniec bude musiet prispôsobiť väčšine

zuzanaam
3. okt 2025
@janka1011

Napriek tomu, že stužková stojí nekresťanské peniaze si nemyslím, že vhodná alternatíva k nej je výlet, ako tu mnohé spomínajú. Výletov človek za život môže absolvovať koľko chce, stužková je len raz v živote, to sa už nezopakuje. Je to zážitok ako pre deti, tak aj pre rodičov, niečo, čo je za život len raz.

@janka1011 gratulujem. Ja som výletov za život neabsolvovala ani 1%, kam všade by som chcela ísť a nie že "človek za život môže absolvovať koľko chce" 😀. To už nestojí čas a peniaze? Z toho fantastického "zážitku", ktorý je raz za život si akurát pamätám, že torta bola ako papundekel, niekoľko dní som mala zdravotné problémy z jedla a bola to jedna trápna maškaráda. Zato na najbližší výlet (ktorých môže mať človek za život koľko chce? wtf?) som sa nedostala po stužkovej najbližších 20 rokov. Lebo VŠ, lebo doktorát (nikto mi na štúdium neprispieval, na všetko som si roky musela zarábať na brigádach sama), potom malé dieťa atď. atď. Dodnes ľutujem tých zbytočne vyhodených peňazí a to som mala stužkovú v r.1998.

zuzanaam
3. okt 2025
@anonym_25c400

@tiezjedna No ved potom to aj na niektorych svadbach tak vyzera ked chlapi su v rifliach a nejakom tricku. Oblek urcite vyuzije minimalne este na maturite a ak pojde na vysku, tak aj tam, pokial sa mu velmi postava nezmeni.

@anonym_25c400 potom to tak na niektorých svadbách vyzerá, že sa niektorí chlapi snažia narvať do obleku zo stužkovej, aj keď už majú odvtedy +10-20kg. Ale veď oblek stál 700 eur, musí sa vynosiť...

janka1011
4. okt 2025
@zuzanaam

@janka1011 gratulujem. Ja som výletov za život neabsolvovala ani 1%, kam všade by som chcela ísť a nie že "človek za život môže absolvovať koľko chce" 😀. To už nestojí čas a peniaze? Z toho fantastického "zážitku", ktorý je raz za život si akurát pamätám, že torta bola ako papundekel, niekoľko dní som mala zdravotné problémy z jedla a bola to jedna trápna maškaráda. Zato na najbližší výlet (ktorých môže mať človek za život koľko chce? wtf?) som sa nedostala po stužkovej najbližších 20 rokov. Lebo VŠ, lebo doktorát (nikto mi na štúdium neprispieval, na všetko som si roky musela zarábať na brigádach sama), potom malé dieťa atď. atď. Dodnes ľutujem tých zbytočne vyhodených peňazí a to som mala stužkovú v r.1998.

@zuzanaam je to tvoj názor. Ja si stojím za tým svojím. Áno, výlety si môže každý spraviť podľa seba. Že to tebe nevyšlo, za to ti nikto nemôže. Ja už keby mám niekde ísť, za také peniaze,idem podľa seba, na miesto kde chcem ja, a hlavne s kým chcem ja, nie s triedou spolužiakov. Napr.naša stužková maškaráda nebola. Teraz kolegyne čo boli vlani deťom na stužkovej každá mala z toho zážitok, neľutujú tie peniaze. Áno, je to drahé. Ale je to v živote len raz. A veď neni to povinné, kto nechce, nejde.

janka1011
4. okt 2025
@zuzanaam

@anonym_25c400 potom to tak na niektorých svadbách vyzerá, že sa niektorí chlapi snažia narvať do obleku zo stužkovej, aj keď už majú odvtedy +10-20kg. Ale veď oblek stál 700 eur, musí sa vynosiť...

@zuzanaam bože ty tak trepeš 😅 Veď dobre, že si proste stužkovej, veď nikto ťa tam nenúti ísť...ale tie obleky za to ozaj nemôžu 😅😅😅

anonym_e0fe5f
4. okt 2025
@zuzanaam

@zuzanaam veď si mala rodičom povedať, nech idete v r. 1998 za tie peniaze na výlet. Snáď ťa nikto s pištoľou nenútil ísť na stužkovú.

zuzanaam
5. okt 2025
@anonym_e0fe5f

@zuzanaam veď si mala rodičom povedať, nech idete v r. 1998 za tie peniaze na výlet. Snáď ťa nikto s pištoľou nenútil ísť na stužkovú.

@anonym_e0fe5f mať v tom veku rozum čo mám dnes, tak tam nejdem. Len v puberte sa snaží 1. človek zapadnúť a nevyčleňovať sa a 2. nemohla som vopred vedieť, ako to bude vyzerať, keďže som nikdy predtým (a našťastie ani potom) na žiadnej stužkovej nebola.

anonym_e0fe5f
5. okt 2025
@zuzanaam

@anonym_e0fe5f mať v tom veku rozum čo mám dnes, tak tam nejdem. Len v puberte sa snaží 1. človek zapadnúť a nevyčleňovať sa a 2. nemohla som vopred vedieť, ako to bude vyzerať, keďže som nikdy predtým (a našťastie ani potom) na žiadnej stužkovej nebola.

@zuzanaam ja som našťastie bola ešte na dvoch okrem tej mojej a všetky 3 boli perfektné. A aj na tú moju sme si minulý týždeň skoro v plnom počte aj s triednou zaspomínali na stretávke. A veruže bolo načo spomínať. 😃 A je to skoro 30 rokov.

Strana
z13