Syn ma 15,5 r a uz som dnes s nervami na konci.Je jedinacik bol vzdy uzasne, pohodove dieta.Uci sa vyborne, partiu nema skor je doma.Vela hra hry na PC so spoluziakom.Cely den ho nevidim inak ako s mobilom v ruke, alebo sluchadlami na usiach.Mam pochopenie pre pubertu viem, ze nebude so mnou hrat piskvorky a sediet pri mne co mu poviem vybrat umyvacku, zlozit pradlo do skrine to spravi.Sice ohundre, ale spravi.Chodi s muzom hrat pingpong, bicyklujeme.Co ma viac trapi je neustaly boj medzi nami vsetko skritizuje jedlo, aktivity, ludi, doma je hrdina vonku je ako 5 penazi ticho.
Od rana a kazdy den nieco...ze ho zobudil moj budik, zase nemame jeho syr, doma chce nosit najdrahsie oblecenie a potom je vsetko okydane od ovocia, stale ho buzerujeme, nic nemoze a pod...keby som vedela ako sa spravaju ostatni.Dnes sa bol dat strihat mal uz dost dlhe vlasy ukazal fotku dost mu to skratil 30 min v aute zuril, ze naposledy, mozem za to ja, lebo som ho tam objednala.Nikdy by som nepovedala, ze to raz poviem ja som uz z neho tak nervozna, unavena, sklamana, stale je problem zo vsetkym stale brble ja som usmev nevidela uz dlho.Nakoniec sa vzdy pohadam s muzom, lebo on nic nepovie, necha ho tak, ze puberta nema to vyznam...a ja sa vzdy vytocim.Ako mam reagovat ja uz fakt neviem.Neda sa s nim po dobrom, zlom.Ak by som nepovedala umy si vlasy 5 dni by tak bol potom sme mali ist na necakanu navstevu a stres pomaly s mokrou hlavou isiel.Zda sa mi neskutocne egoisticky, zamerany na seba.Do 11 r bol ako med potom to zacalo mierne a teraz ma vynimocne dobru naladu.Kedy sa vasi chalani ukludnili?Ja som sa uz dnes rozplakala povedala som mu skarede veci uplne mi rupli nervy a idem obmedzit jeho sedenie na PC.Muz mi mimo neho povedal, ze vsetci chalani sa hraju, ale nemoze tam byt predsa cele dni a nebudem 100 x kricat, ze ideme obedovat, alebo odchadzame z domu.Ja nevidim ziadnu nadej, ze puberta uz bude koncit.Praveze je to cim dalej horsie.Uz pomaly ani do izby mu nemozeme vkrocitdajte mi nadej, alebo aspon napiste, ze to mate podobne?Ja som rozmyslala obmedzit PC a mobil potom ma cas sa s nami aj rozpravat a robit nieco ine.
.
@akvi nie, nechodi tam autobus.Neries holica bolo to cez sviatok mali sme volno sedeli sme na kave, pokym sa on strihal.Vypichla si nepodstatne.
Vypichla som situáciu, ktorú si spomenula, ale platí to pre všetko. 15 ročný človek by mal sám zvládnuť takmer všetko a nepochybne aj zvládne, len mu netreba stáť v ceste. Veď sama vidíš, čo všetko je schopný ofrflat, tak to je skvelá príležitosť mu dať v tých veciach zodpovednosť. Nepáči sa ti tričko, choď si kúpiť, nechutí ti desiata, zajtra si chystáš sám.
Ja mám syna 18rocny ani neviem kedy mal pubertu podľa mňa to dáko preskočil to obdobie .Je to dobrý chlapec pomáha keď ho poprosím a venuje sa športu .Druhý syn má 15 je iný no zatiaľ iba pozvoľne vstupuje do puberty je veľmi detský ale zato si potrpí na kamošov .Neviem čo nás ešte čaká .
Som zúfalá zo 14.ročneho pubertiaka.. sú "normálne"slova v puberte??, choď preč, nič sa ma nepýtaj, neviem, buď ticho...,ak do neho niečo hustim,povie mi, nemám ťa rád..
@kacenocka2 áno, sú to úplne normálne slová. Syn sa odstrihava od maminej sukne a niekedy je to drsné a zranuje ta to. Neber si to osobne, nehnevaj sa na neho, prijmi ho v tom. Kľudne mu povedz, že ťa takéto slová zranuju. Ale hovor mu to vtedy, keď sa rozpravate, nie v tom konflikte, nemá to byť výčitka. Ja keď poviem synovi, že slová, ktoré použil, sa ma dotýkajú, tak mne častokrát povie, že bol nahnevaný a ja som bola "po ruke", tak si tú zlosť na mne vyvrsil a mrzí ho to. Uz vie, že keď je nahnevaný a ja prídem " do rany", že stačí povedať, teraz som nahnevaný, neprihovaraj sa mi. A ja viem, že ho musím nechať samého vyfucat, lebo môžem zase schytat nálož slov, ktoré ma zrania. Takže nebudem predsa rýpať do neho. Pubis sa proste stále učí zvládať emócie, nedá sa očakávať, že to pôjde lahko. Ved dospelí máme často problém, čo čakáme od pubisa, ktorý má pocit, že celý svet mu robí napriek a ešte sa k tomu kúpe v hormonoch
@akvi ako dlho to ešte bude trvať?! veď ja sa zbláznim..
@kacenocka2 u nás bolo najhoršie obdobie tych 13-15. Potom sa to dramaticky zlepšilo. Ale stále sa stane, že "schytame" Mňa neprestáva prekvapovať tá schopnosť pubisa zmeniť náladu v milisekunde. To sa stále deje, ale už sa dokáže buď ovládnuť alebo proste odíde, aby si nevybil zlosť na nás. A ako sa sfuci, tak tak rýchlo sa dokáže aj odfucat a je zase dobre.
@akvi musím si zvykať, že už to neje chlapček,ktorý sa príde pomojkať..často neviem ako začať komunikáciu,aby dobre bolo..
@kacenocka2 áno, to som aj ja mala problém, lebo človek nikdy nevedel, či netrafí blbu strunu a aj nevinná otázka spôsobí konflikt. Ja som sa naučila nechávať to na neho, on našťastie vždy príde a máme skoro denne chvíľku, v ktorej sa vieme porozprávať. Tiež som mala tendenciu tú malú chvíľku pozitivnych emócií "využívať" na odkomunikovanie tých pre mňa dôležitých veci, ale už to nerobim, lebo často som to tým skazila. Proste v prvom rade si užívam to, že chce konečne niečo so mnou zdieľať. A som pozorný poslucháč. A vyplatí sa to, lebo často aj syna trápi, že sa nezachoval pekne a vidím, že ho veci mrzia a snaží sa mi to svojím spôsobom povedať. A niekedy fakt stačí 5 minút a mám dobrý pocit aj ja, aj on on, že sa nám podarilo vzájomne si porozumieť.
@kacenocka2 su...ja som sa vcera dozvedela, ze malo sa s muzom snazime myslim pracovne, financne hoci nie sme chudobn, praveze by som povedala , ze sa mame velmi dobre.Siete, instagram vsade pozlatko.Velmi ma to zabolelo obleceny je v znackovom sebe nekupim, tak som to nehrotila a povedala, ze on ma sancu si inak zariadit zivot.Nic nie je dobre, negativizmus, kolko sa musi ucit, ostatni piju, fetuju a on taky dobry a stale mame nejake poziadavky.dalsie travenie vikendov, ak by bolo na nom presedi na mobile a pc.Sme otravni mame ist na vikend prec a jeho nechat na pokoji.Ale su aj svetle chvilky vdaka Bohu za to.Len estw stale ma to dokaze velmi zranit
Mila autorka, ako sa ti darí so synom, ..čosi podobné riešim s mojím dieťaťom, bude mať za chvíľu 16,presne vlasy, najnovšie oblecko nosí po dome, hundranie keď nie je jeho jedlo, mobil, biedna komunikácia " však áno, však nie, však možno"...moje veľké sklamanie, prečítala som si skúsenosti iných a snažím sa byť nad vecou, ..u vás sa niečo zlepšilo?
Zlepsilo ako zlepsilo hned rano po ranajkach bol krik, lebo som ho vo stvrtok poprosila pracovala som do 17 ci moze umyt 2! umyvadla v kupelni, ze je od 14 doma.Neumyl ich ..nemala som vcera silu po praci na hadky a dnes som povedala, ze kazdy mame povinnosti a ma to spravit.Hned rano sme sa chytili, ze to ma ist spravit. Muz bol ticho ziadna podpora.Potom sme spolu varili obed konecne sa porozpravali, bol ochotny vo vsetkom.Dokonca pochvalil obed samozrejme sa varilo to, co ma rad.Ja chapem, ze puberta je tazka, ale aj pre mna a velmi.U nas je dobre, pokym nemam nejaku poziadavku.Muz je bud ticho, alebo to vyeskaluje do toho, ze moze ist na internat, do podnajmu este prileje olej do ohna a nakoniec sa pohadame my dvaja.Uci sa vyborne to nemozem povedat, ale komunikacia viazne, ale dnes po dlhej dobre dobry den, ale este nie je koniec dna
U nas to pride z minuty na minutu.V jednej chvili pride na gauc prituli sa, poskrabkaj mi vlasy a v druhej nas nenavidi.Ja som takuto pubertu nemala.Niekedy si aj poplacem potajomky.Vcera cakal, kym pridem z prace, lebo je hladny vymenovala som vsetko co si mohol dat.Nic nebolo dobre.Ale dnes som chora asi sa mu ulutostilo a pomohol mi.Ja sa snazim s nim rozpravat, ukazuje mi fotky zo skoly paci sa mu na novej skole to som rada.Ale vyslovene hladam pozitiva, lebo som z celej puberty neskutocne psychicky vycerpana.Ide z neho neuveritelna sebeckost.Ale vraj to k puberte patri poslem Ti jeden clanok kamaratka ma pubertu s drtmi za sebou tento tyzden mi to poslala chcela ma rozveselit
@domak2
super...syn vyhlasil ze on sa neodstahuje
ze mu je tu vyborne, vsade by bolo len horsie... len ja mam do hlavy uz dieru vyhucanu z toho frflania a negativizmu.
Uz som mu vravela ze by ho mali pouzit ako zbran, ten by svojim frflanim ako je vsetko hrozne, hnusne a neda sa rozlozil psychicky kazdu armadu 🤪
Ale je to nase zlaticko, vieme si vzdy spolu s nim povedat, ze su to hormony a ze vydrzime.