Syn ma 15,5 r a uz som dnes s nervami na konci.Je jedinacik bol vzdy uzasne, pohodove dieta.Uci sa vyborne, partiu nema skor je doma.Vela hra hry na PC so spoluziakom.Cely den ho nevidim inak ako s mobilom v ruke, alebo sluchadlami na usiach.Mam pochopenie pre pubertu viem, ze nebude so mnou hrat piskvorky a sediet pri mne co mu poviem vybrat umyvacku, zlozit pradlo do skrine to spravi.Sice ohundre, ale spravi.Chodi s muzom hrat pingpong, bicyklujeme.Co ma viac trapi je neustaly boj medzi nami vsetko skritizuje jedlo, aktivity, ludi, doma je hrdina vonku je ako 5 penazi ticho.
Od rana a kazdy den nieco...ze ho zobudil moj budik, zase nemame jeho syr, doma chce nosit najdrahsie oblecenie a potom je vsetko okydane od ovocia, stale ho buzerujeme, nic nemoze a pod...keby som vedela ako sa spravaju ostatni.Dnes sa bol dat strihat mal uz dost dlhe vlasy ukazal fotku dost mu to skratil 30 min v aute zuril, ze naposledy, mozem za to ja, lebo som ho tam objednala.Nikdy by som nepovedala, ze to raz poviem ja som uz z neho tak nervozna, unavena, sklamana, stale je problem zo vsetkym stale brble ja som usmev nevidela uz dlho.Nakoniec sa vzdy pohadam s muzom, lebo on nic nepovie, necha ho tak, ze puberta nema to vyznam...a ja sa vzdy vytocim.Ako mam reagovat ja uz fakt neviem.Neda sa s nim po dobrom, zlom.Ak by som nepovedala umy si vlasy 5 dni by tak bol potom sme mali ist na necakanu navstevu a stres pomaly s mokrou hlavou isiel.Zda sa mi neskutocne egoisticky, zamerany na seba.Do 11 r bol ako med potom to zacalo mierne a teraz ma vynimocne dobru naladu.Kedy sa vasi chalani ukludnili?Ja som sa uz dnes rozplakala povedala som mu skarede veci uplne mi rupli nervy a idem obmedzit jeho sedenie na PC.Muz mi mimo neho povedal, ze vsetci chalani sa hraju, ale nemoze tam byt predsa cele dni a nebudem 100 x kricat, ze ideme obedovat, alebo odchadzame z domu.Ja nevidim ziadnu nadej, ze puberta uz bude koncit.Praveze je to cim dalej horsie.Uz pomaly ani do izby mu nemozeme vkrocitdajte mi nadej, alebo aspon napiste, ze to mate podobne?Ja som rozmyslala obmedzit PC a mobil potom ma cas sa s nami aj rozpravat a robit nieco ine.
.
Ja, síce také nezaživam, hoci niekedy je to na mále... A ak mi to nejde, začnem sa pýtať na frajerky 🤭 hoci viem, že to nie je možné ... Ale ukľudní sa, radšej spraví, čo chcem, aby zdúchol do mňa...🤭 Prestane hundrat to svoje, čo mne sa nepáči a on schladnie.
Ja som.vcera odisla ku kamaratke a ta uz pila vino, lebo o 2 dni odvhadzaju autom do HR s 3 detmi 12 15,17 r a uz ju vytocili vopred este aj psa beru povedala mi, ze kto to ma horsie
Ano beriem vela veci osobne dost ma to mrzi , ale neviem si pomoct.Su aj super dni, ale fakt je ich ako maku.Obedujeme cez vikend spolu poobede vzdy niekam ideme a vzdy cakame nanho v aute.
Detto mycka, oblecenie vzdy to robi, ked uz je krik a 5x ho upozornim.Len u nas bola vzdy pohoda a mozno, ak by bol narocny cele detstvo bola by som vytrenovana;)a vcera som mu dala facku nie som na to hrda, ale to uz prestrelil.
Mna trapi ten cas pri elektronike zial je bo veku, ze ked by som ho poslala s dedom na ryby radsej vygruntuje dom.Do tabora nechce ist, tak si drzim palce ako to bude doma cez prazdniny.Ale dobre nepije, nefajci, netula sa asi to musim brat pozitivne.dakujem za vase prispevku chlapi to tak neprezivaju
@zuzulkazuzika to sa pyta aj on ci moze chipsy
@monkasponka ved to, ze ja mam dost casu mam dobru prac.dobu a je mi luto, ze uz sa mu nic nechce.Dnes sa hecol a isiel s nami na bicykel vsetko preratava na kalorie kolko spalil, lebo sa chce na novej skole pacitto, ze vypil kofolu a zjedol pagac sa nerata.asi si musim zvyknut, ze uz nebude moj tien, lebo my sme mali super vztah a teda musim ho nechat po svojom, keby aspon chodil si zahrat furbal, basket on sedi doma a drti hry so spoluziakom.Jeden je na prazdninach, druhemu sa nechce a mna to mrzi, ze krasne dni buduce prazdniny chce brigadovat tak som si to chcela este uzit.Musim sa nejako emocne odtrhnut
Akože masaker, mám tri deti a ak mám toto znášať....no uvidíme, dosť sa opieram o muža, ktorý má prirodzenú autoritu, že stačí len zazrieť a už všetko kmita ale inak, že si nechá vlasy až po zem .... poznáte také dačo ,, pokiaľ žiješ pod touto strechou tak ma budes počúvať a rešpektovať,, alebo inak ,,v mojom dome moje pravidlá,, ako som ja neznášala túto vetu/vyhrážku....ale vidím že ju tiež budem používať...
Zrušiť pc,mobil a na tvrdo žiadne po žobroneni povoliť. Musí mať pravidlá a trvať na nich.
Moj syn ma 15 a pises presne do bodky co by som ja napisala o nas Uplne identicke. Tiez len dufam ze sa to raz zmeni. Este aj tie vlasy aj vsetko...
mojho pohladu je skor problem v tom ze bol velmi dobre dieta a teraz sa zmenil a je v tom veľký rozdiel. Tvoj syn sa chova svojmu veku primerane, nic extrémne.Ja by som skor na tvojom mieste popracovala na sebe, skúsila sa zrelaxovat a neriesila ho tolko. Brala to ako priestor pre seba, keď uz si dieta ide s časti po svojom. Cim viac sa rodic do pubertiaka pletie a ide nanho autoritou, tym viac sa buri. Inak co som si všimla ze prave tie poslusnejsie deti sa potrebuju raznejsie odputat od rodicov a preto môže byt u nich vzdor výraznejší. Skôr by som skusila kludnu komunikaciu a dohody s hranicami a neriesit veci co nie su existencne dolezite- typu co na seba navlecie, ci ma zelene vlasy, ze ma divnu priateľku atd
Ja neviem, ci obmedzovanie pc a mobilu napomoze tomu, ze sa budete viac rozpravat. Praveze bude nahnevany a oduty. Skor si spravte nejaky den spolocne, kedy odlozite mobily a pojdete niekam na vylet a potom na oplatku sa moze aj na cely den zavriet a hrat hry. Ja ako fanusik hier od detstva viem pochopit aj jeho stranu. A kedy sa bude hrat, ak nie teraz, ja uz pri dietati nehravam a chyba mi to . Mozno skusit hovorit jeho vlastnym "jazykom", ked ho zobudil tvoj budik, tak mu odporucit, nech si pichne aj na noc do usi sluchatka aby sa to neopakovalo
. Ja si pamatam, ze v istom veku sa moj vztah s mamou zhorsil (v puberte) ale nasli sme si k sebe naspat cestu
. Hlavne sme vela chodili na podnetne vylety, hladali sme spolocne zaujmy a mama mi bola blizsie, ked sme boli aj ako kamosky, nie len ako dieta a autorita (tu autoritu mala u mna mama samozrejme vzdy, ale vybudovanu skor na priatelstve nez zakazoch a prikazoch, potom som mala aj prirodzeny respekt pred nou, lebo mi zalezalo na jej nazore na mna, na to ako sa spravam a co robim). Drzim palce, moj chlapec ma len 14 mesiacov ale uz teraz vidim, ze to bude poriadne cislo po mame
.
No vieš čo , podľa mňa si to pomenovala v jednom zo svojich príspevkov - že keď je s vami, niečo spolu robíte , tak je +- v pohode. Skúste mať s ním viacej takých chvíľ, a napriek všetkému ukazuj mu, že ho máš stale rada, aby sa vaša komunikácia nezvrhla len na buzeraciu. Skús fakt obmedziť ten čas na pc a viacej spoločných aktivít. Veľmi tebe aj všetkým , ktorí majú pubertakov odporúčam knihu “Držte si své děti” G.Neufeld &G.Maté, mne otvorila oči . Mám 3 teraz už dospelé deti a ľutujem , že som sa ku nej nedostala skôr
Ja mam doma 2x 14 r, chlapca a dievca. Syn je zatial baranok, zlaty chlapec, co sa stale lubi mojkat. Je sice lajdak a veci odflakne, alebo mu musim viackrat zopakovat, ale taky je odjakziva, je to povahou. Inak je rozumny, da sa nim normalne na rovinu a inteligentne komunikovat. Ktovie, mozno nas to najhorsie este len caka . Ale jeho sestra dvojicka, to je rebel a zivel od narodenia
Nonstop ma v sebe tu vzpurnost, protest, rebeliu, uraza sa za vsetko...a teda v puberte je to krat tisic. Takze u nas vobec neplati, ze narocne dieta v detstve, puberta malina
A je extremny problem s nou komunikovat, vsade sa tvari, ze je za trest, nonstop taky otraveno-znudeny vyraz, mobil v ruke, ofuci sa bud za to, co poviem, alebo co som nepovedala A vcera sa na mna urazila, lebo som jej hovorila, ze sa za vsetko uraza
mila autorka, podobna situacia, podobny vek atd, tak osobne media obmedzujem na limity kolko coho z psychologickeho hladiska, aby nebol nuteny tam stale sediet, tiez mozno ok by bol surodenec, mame to podobne, ak je moznost, viem presne o com hovoris, lebo naozaj sa vsetko a vsetci akoby venuju len jemu. Drzim palce.
Od 14 rokoch som mala problémy s tvrdými drogami, nemala som problém napadnúť rodičov , kradla som všetko a všade , párkrát ma zatkli. Ver mi, tvoj syn má zdravú pubertu. Ja mám dve krásne zdravé deti a s maminou vychádzam úžasne ! Takže keď toto obdobie prekonáte, bude dobre ️
mám doma 17 ročného a je to to isté ako píšete vy...čakám, kedy príde čas a začne normálnejšie komunikovať, no má pocit, že je to stále rovnaké...a pritom vie byť aj v pohode, teraz nedávno bol dokonca so mnou, priateľom a malou 3,5 ročnou sestrou aj v ZOO aj na kupalisku a skonstatoval, ze to bolo dobre, ze siel, ze lepsie ako sediet doma....no ked je doma, tak sa s nim neda poriadne komunikovat, stale zavrety v izbe, s jedlom aby sa mu clovek prosil...obmedzit PC ci mobil uz u neho tazko...tiez si neviem rady...ani po dobrom ani po zlom
Ahoj úplne ako u nás doma. Môj má 15r a hrava Pc s kamarátmi. Aj tí kamoši robia to isté ..pubertiaci no . Neviem ako to majú baby , čo robia keď sú doma či hrajú tiež hry .. pochybujem.a možno
Veľa krát som mala naozaj nervy ale keď čítam a vidím že je to taký vek teraz a niesme samé čo to riešia.
Možno by stačilo vypadnúť niekam opekať ísť spolu (chodil aj s kamarátmi len teraz asi sa nikomu nechce )vlakom , ta zoo není zle .
Len ja môjho nevytiahnem sama asi sa hanbí že pôjde s mamou
alebo čo
@zbedecsova presne aj u nás . A ja niekedy aj zvyšim hlas aj muž no potom ho pochopíme .že to má tiež ťažké dospieva a je taká doba ,možno si nájde niečo inšie časom ,nejaké záujmy . Hm skončil ZŠ,čaká ho stredná .
Má malého brata 10mesobčas naňho kukne no neni zas moja pestúnka nemôžem ho "zneužívať "''
Uprimne by som hned menila mojho tazkeho autistu za Vasho syna.. je neverbalny takze nevie povedat co ho trapi, ma extremne uzkosti, obsedantno kompulzivnu poruchu a sam seba tak rozhodi zarovnavanim a napravanim veci, ze si roztrieska hlavu o dvere, alebo dokuse toho, co ma po ruke.. a nedokaze to ovladnut ani psychiatri ktorych sme vystriedali uz takmer vsetkych v dfnsp nam nevedia pomoct.. x krat sa mu menili lieky, bez velkeho efektu.. takze zijeme v zahradnej chatke, som s nim sama a cakam kedy ma trafi tak, ze ma zabije... nikde ho nechcu.. pritom ked ma lepsie obdobie je velmi dobry, aj ked vybuchne, mrzi ho to, ale nedokaze tu frustraciu nijak inak riesit.. nikto ho poriadne nechce vysetrit, vsetko si ziadam a platim sama.. ci tam nie je somaticky problem.. ani MR mozgu mu nechceli urobit, ked ma ok EEG... a ja sa cele dni pozeram na trpiace dieta, ktoremu neviem pomoct.. ma za stvrt roka 18 a tieto stavy zacali najprv v 14 ale potom sa to skludnilo no od 16.5 uz to bolo neunosne, nevedel spat, utekal nam po ulici, nonstop len behal hore dole az mal mokre tricko..no je toho vela...
Ale teste sa zo zdraveho pubertaka, prejavy Vasho su uplne normalne a verim, ze prejdu... u nas o tom.dost pochybujem, lebo je to skor horsie ako lepsie tento rok je priserny cely..
@monuliak9 presla si kus cesty super.
@rebeca40 nema problem upratat, aj, ked to treba vela krat zopakovat, ci pomoct s inymi vecami vypne PC a mobil a sedi na TV.Ja si myslim, ze to je generaciou ta elektronika opantala vsetkych aj dospelych aj deti.Ozaj neviem spravit progtam 15 r aj ideme opekat, aj vylet, bicykel...Lego uz skladat nebude, cita scifi knihy, chyba je, ze deti nechodia von.Mozno ja to vidim, lebo robim pol uvazok a ver, ze sa ideme roztrhat nech robi aj nieco ine aj vcera sme mohli s muzom sediet doma a isli sme na bicykel zasportoval si bol rad, ale akonahle sme prisli domov uz sedel na PC.Casy, ked so mnou trhal maliny a omaloval vymalovanky su prec.Ci strielal z luku a travil cely den na dvore skakal na trampoline.Ale aj tak to je narocne.
@alaska28 drzim palce mas to narocne.Viem moje ponosy su oproti tebe banalita
To je dnes uz ako diagnoza u tych deti...materializmus, ale hrozny, nemyslim ,ze by to bola vasa chyba, zo vsadial sa na deti valia "ponuky zazitkov, tovarov, ..." proste maju pocit, ze by to vsetko mali mat a ak to este nemaju, tak su z toho celi nedockavi, nervozni.... Hmusna doba, ktora vymyva mozgy detom aj dospelym. Pustite si prednasky pani Hogenovej na youtube a pochipite to a budete vediet,kde s dietatom zacat ten uzlik rozuzlovat. Nespkojnost je pri dospievaní prirodzena, ale ak ich nechame plavat v "nehodnotach tejto doby" tak riskujeme, ze ten zmysel zivota nikdy nenajdu
Syn je klasický pubertak, s tým nič nespravíš.
Zmeň seba, svoj prístup. Strašne ho riešiš, staráš sa, rozmaznávas ho ako nejaké princatko. V tomto veku je to pre neho kontraproduktívne.
Prečo ho preboha objednávas ku kaderníkovy? Ved ho nechaj nech si chodí so svojou mastnou ofinou a okydanym tričkom. Sám zisti ze ho žiadna baba nebude chcieť. Nič mu nekupuj, daj mu peniaze nech si kúpi sám. Žiadny extra budget, nech mu vide jedna značková vec, bude si ju vážiť. Tričká si už mal dávno prať sám, obzvlášť keď ich zakyda za 3 sekundy ako malé dieta..
Naozaj moc si to berieš k srdcu, skus to mat viac na háku, trochu viac sarkazmu a nadhľadu by to chcelo. Mne keby hundre ze nemá cornflakes podám mu s úsmevom 20 ku ze keď si ich pôjde kúpiť do obchodu nech kúpi aj ten melón co sám zožral, maslo aj chleba, že už máme malo a šla by som si po svojom.
Toto je taky vek kedy si potrebuje všetko skúsiť sám, zistiť na vlastných chybách ze je zodpovedný sám za seba, za svoj výzor, oblečenie, jedlo... Už nieje dieťa, to si musíš uvedomiť hlavne ty sama.
@lujza123 periem pre vsetkych.A na vlasy som sa nemohla pozerat sam povedal, ze mu je uz teplo.Kadernika mame 10 km daleko nie sme v meste.Ma 15 r nechodi si sam kupovat oblecenie.
Tak najvyšší čas začať. 10km - akože busy nechodia? Nech si mladý naplánuje kaderníctvo tak, aby to zvladol sám. Povedz mu, že odteraz je to jeho zodpovednosť. A prestaň riešiť, či má vlasy dlhé, či krátke, či mastné, či zelené. Môj si vlasy rieši sám od cca svojich 10 rokov. A že ich má občas mastné? No a čo. Jeho problém. V prvom rade fakt pracuj na sebe, skús začať "púšťať" veci. Príliš lipnes na všetkom, nechaj pubisa dýchať. Ze nebude všetko tak, ako si ty predstavuješ - zmier sa s tým, zvyšok života tvojho dieťaťa naozaj nebude podľa tvojich predstáv, resp. rob už teraz všetko preto, aby decko prevzalo postupne zodpovednosť za svoj život, nebrán mu v tom a dovoľ mu robiť aj chyby.
@tehula2016 ano aj ja s to pocula. Naviac pri narocnych detoch sme uz trenovane, mame od mala cesty ako to s nimi nejak zvladat. Aj my sme pred pubertou, uz sem tam naznak sa aj objavi a popravde neviem si predstavit co este horsie moze nastat ako to co máme bežne doma. Dufam tiez ze pride konecne aspon mierne ukludnenie s pubertou
ty píšeš o mne. Môj má 12 a toto riešime posledných pár mesiacov