Chudnutie v 13. rokoch
Ahojte je podľa vás normálne chudnúť v 13tich?
Ak je výška cca 170 cm a váha 60kg niekedy 59
No dôležitý je pomer tuku. Môj syn má 164cm a 52 kg.. Z toho má tuk pod normálnou hranicou ale ma veľa svalstva... (bol u športového doktora), takže možno by som ju vzala na nejaké odborné pomeranie, kde by jej zmerali tuk, svalstvo a takéto veci. Aby vedela, či má chudnúť, alebo spevniť...
da sa na posudenie hmotnosti pouzit graf pomeru hmotnosti k vyske,a lebo graf BMI, no musi sa prihliadat na to, ze puberta zasadne meni tento pomer a su dievcata, u ktorych v 13r nei ej ani naznak puberty, zatial co u inych sa pberta rozbehla mzozno aj v 3r. preto nemozno porovnavat dieta pred a po puberte. ak ma dieta pred pubertou, tak je v urcitej faze vyvoja a moze byt vovojovo mladsie ( to sa da urcit meranim kostneho veku, ktory nei vzdy zodpoveda fyziologickemu veku a moze tam byt kludne aj posun 2-3r ). taketo dieta ma teda postavu vo faze vyvoja, ak dieta o 2-3r mladsie.
a samozrejme toto funguje aj naopak, ak dieta je vyvojovo dopredu o 2-3r, tak bude mat postavu ak priemerne o 2-3r starsie dieta.
poznam dievca, ktore je vyvojovo dopredu, v 9r mala 1x ms. evidentne bola vyvojovo dopredu minimlane 3r. mala prsia,a j boky. mala vysku 160cm, ktora sa jej uz odvtedy nezmenial, teraz ma 11r. uz sa nevyvija, uz jej jej vyvoj ukonceny. na jej vek je priemerna vyska 30kg ( priemerne rozmedzie je 26-34kg ), keby tuto hmotnost ma, tak je poriadne podvyzivena. neviem presne kolko vazi, mozno okolo 50kg, ale je to pekne a stihle dievca.
Títo je graf BMI pre deti - dievčatá. Priemer je tmavá čiara v strede. V 1r je vyššie, potom klesá. Najnižšie je okolo 5-6r a potom stúpa. Medzi 11-14r rapídne stúpa priemerné BMI. Potom ešte mierne stúpa, ale spomaľuje sa, až sa zastaví na BMI dospelého človeka. Tento náhly vzostup je spôsobený pubertou. Následne spomalenie je spôsobené spomaľovanie z zastavovanie rastu a vývoja.
@nyusika ok, koncim.
vidim, ze to nema vyznam a nepochopis. ak to niekto berie osobne, tak potom ty. to co pises je len tvoj osobny nazor a nic ine.
ja to hodnotim na zaklade odbornych studii, na zaklade zozbieranych udajov na populacii deti a tiez na zaklade logiky. vysoky clovek nemoze mat rovnaku vysku,a ko nizky, len preto, ze tito ludia maju rovnaky vek.

@nyusika ak sa prihliada k veku, tak je tam urcite rozmedzie v hmotnosti, ktore jednoducho velmi vysokym a velmi nizkym nevyhovuje. tak ako je vysoke dieta vo vyskovom grafe vysoko, musi byt vyssie aj v hmotnostnom grafe, cize je mimo normy. rovnako je topri nizkom dietati.
co sa tyka 40r a 13r rovnakej vysky. tak su pre deti detske grafy o pomere vahy a vysky, ale ak ma dievca po puberte, ma postavu dospelej zeny, cize tu uz sa musi hodnotit ako dospela zena.
ak je dievca pred pubertou, ma detsku postavu, pocas puberty dochadza k prudkemu vyvoju a aj priudkej zmene pomeru vahy a vysky. vplyvom pohlavneho dospievania dochadza k ukladaniu tuku v oblasti bokov, zadku a rastu prsia. postava sa celkovo zaobluje. tento tuk, ktory je prirodzeny u dospelych zien a aj dievcat po puberte nema nulovu hmotnost, ma urcitu vahu. navyse toto je uz postava, ktora sa zasadne menit nembude ( tym myslim vyvojovo). je to dospela postava.