icon

Čím sú (povolanie) vaše dospelé deti? Aké vzdelanie majú za sebou?

strelicia
10. sep 2019

Ahojte,

zaujimalo by ma, akymi skolami ci kruzkami od ZS az po pripadne VS si presli vase deti az do dospelosti a kde zakotvili. Ake maju povolanie, comu sa venuju. Ci by urobili nieco inak ak by mohli vratit cas (napriklad by sa viac venovali jazykom, ci nejakemu sportu, hudbe atd).

Dakujem.

vroni
10. sep 2019

Ja kladiem dôraz na jazyky, ale nie formou krúžkov. Tým, že sme dvojjazyčna domácnosť, sú dvojjazyčné aj deti a v dvoch rokoch (aj čosi) išli do tretojazycnej škôlky. Takže dcéra hovorí v troch jazykoch na úrovni materinského jazyka plus ma v škole angličtinu, pozerá filmy, prekladá, komunikuje, takže tiež už je na slušnej úrovni. Co sa športov týka, lyžuje a pláva, dlhé roky chodila na korčuľovanie, ale už nechce, vyskúšala si kone, Taekwondo, tanec, jogu a teraz slinta po nejakom lietaní na stuhach 🤔 Krásne kreslí ale úplne ju obišiel hudobný sluch (mačka spieva krajšie, keď jej stupim na chvost a na klavíri nebola ani po roku schopná zahrať stupnicu) Je na gymnáziu, študovať chce chemiu/farmaciu, uvidíme, čo z toho bude. Takže sa snažím o nejaký celkový rozvoj jej osobnosti, nie o mnou vybraný jeden smer. Škriatok v tom má jasno. Zvani troma jazykmi a je mu úplne jasné, že do školy nepôjde, on ostane v škôlke a keď už bude na škôlkara veľký, bude tam učiť 🙄🙄🙄

macekovam
10. sep 2019

@strelicia jasne ze je to dost

macekovam
10. sep 2019

@sapetka vy ste mali kolko cudzich jazykov v 1. rocniku???

sapetka
10. sep 2019

@macekovam neviem kde sa dieta na slovensku uci v 1. Triede dva jazyky🤷‍♀️

macekovam
10. sep 2019

@strelicia kde sa ucia prvaci 2 cudzie jazyky??

dskjhfdlkdjhl
10. sep 2019

@macekovam povinne zrejme nikde, jedine ak rodicom prepne.

cecilia68
10. sep 2019

Nepríde vám divné, že všetky mamičky sú presvedčené, že budú mať deti s piatimi VŠ titulmi a že ich deti budú ovládať najmenej 5 cudzích jazykov... A kto nám bude stavať domy a opravovať elektrinu a variť v školách ? A mnoho iných tisíc remesiel ?

mooonika1975
10. sep 2019

@strelicia dieťa sa musí vyvíjať komplexné, najprv mu budeš vyberať krúžky ty, ale to neznamená, že sa mu budú páčiť. Takže ak povieš, že na Slovensku nie su moc podmienky na šport, tak to trošku nechápem. Šport je pre deti dôležitý na to aby sa naucilo vyhrávať, prehrávať, pracovať v kolektíve, vydržať, a kopec iných vlastnosti, nepochybne aj teda ten konkrétny šport, ale tam vôbec nejde o to, môže mať talent , nemusí, môže mu sedieť tréner, nesediet kolektív, milión veci. A skončí. Takže to ,že berieš šport ako niečo čo ho bude pomaly zivit, tak to sa podarí málokomu, zvlášť ak nesportujete vy. Dieťa ak chces aby bolo úspešné, musíš mu dať kvalitné vzdelanie, musíš mu ísť príkladom , musí mať kopec podnetov, musíš v dietati podnecovať vždy logiku, aby sa dokázal na veci pozrieť z rôznych uhlov, ak je maličké hrávať sa s ním. Tvoriť. Jazyky áno, ja aj moje deti sú talentované, ale rozvíjame ich 0ovsetkych stránkach, nie vyslovene len jedným smerom.

patinqaa
10. sep 2019

@strelicia Mam 25r (nemam deti) ale porozpravam o sebe. Som inzinier kvality (zaraba slusne) dopomohol mi vodicak, vyborna znalost anglictiny (od materskej skoly sa ucim) a vyska (aj ked ina ale technickeho zamerania)
Mojnazor: jazyky jazyky (ale nie je nutne ist za hranice studovat a pod - ja som tam nikdy nebola) a vychovavat dieta tak aby sa vedelo obranit a nebalo sa povedat svoje

marca12
10. sep 2019

@strelicia skor si rodicia na detoch kompenzuju to,co oni nerobili a najlepsie to vsetko stihnut do 5 rokov. Obrovsky tlak na deti je vyvijani. Moje krsna od 3 rokov chodilo na tanecnu,vytvarnu,potom anglinu,futlbal,tenis,v 5 rokoch hudobna. To je aj na dospeleho vela,dieta je z toho unavene a prejavuje sa to hyperaktivitou. Nepremyslaj privelmi a vsimaj si,co ho bavi. Darmo mu budes tlacit jazyky,ked na to nebude. Ak zbadas,ze mu idu,treba ho tym smerom rozvijat. Sport je dobry,preco musi byt hned na spickovej urovni? Sport prospieva telu aj duchu,je dobre sportovat. Decka sa zacnu profilovat az na prvom stupni tam uvidis,co mu ide a tym smerom hladat zaujmy,kruzky. Su aj deti,ktore sa uz v skolke prejavuju,ale nesilila by som kruzkami. Na vsetko maju cas,nech si uziju detstvo a nie stres.

marca12
10. sep 2019

@cecilia68 presne a kazda sa chvali,akeho genia doma ma. Je spravne pochvalit deti,ale aj s tou genialitou to netreba prehanat,lebo sa pri prvom neuspechu zosype

olivnik
10. sep 2019

Sranda..ked tu budu sami pravnici a manazeri som zvedava kto im ostriha vlasy, upecie chlieb, opravi auto.. podla mna je najdolezitejsie viest dieta k tomu, aby bolo zodpovedne a malo rado to co robi..a da sa to aj pri obycajnych povolaniach bez vs. Mam vs,ale moje dieta pojde tam kam ono chce a budem ju v tom podporovat aj keby chcela robit v cirkuse artisku. Proste ak.nieco robime s laskou , robime to.dobre a uzivi nas to lepsie ako vysoke vyplaty (neviem ci niekto pochopi tuto vetu 😜 )

pallacinka29
10. sep 2019

@cecilia68 presne...

abbey1
10. sep 2019

Deťom krúžky nikdy nevyberám ja. Vyberajú si ich samé, niekedy podľa záujmu, niekedy podľa kamarátky. Skúsila som to raz, vystali sme s dcérou rád na tanečnú a vo dverách zahlásila, že chce na výtvarnú. Tak tam chodila 10 rokov. Venovala sa tomu i na strednej v zahraničí. Od mala tvrdila, že chce byť právničkou. Teraz nastupuje na univerzitu v zahraničí, odbor kriminologia a právo. Splnila si sen a snáď jej ťa radosť dlho vydrží.
Ja sa živím jazykmi a musím popravde priznať, že som si dlho myslela, že staršia dcéra nemá žiadny talent na jazyky. Môj veľký omyl. Teraz ovláda 3. ;) Od 16 začala naberať skúsenosti v zahraničí a to je v jazyku obrovský benefit.
Mladšia sa anglicky naučila sama. Nikdy mi nedovolila na ňu anglicky hovoriť, lebo mám vraj divný prízvuk. 🙂 I keď nás ten jazyk živí. 🙂
Ja zastávam názor, že deťom treba ukázať možnosti, jemne ich postrčiť, ale nechať ich prirodzene napredovať, podporovať ich prirodzenú zvedavosť a chuť učiť sa.
Pre mňa je vzdelanie veľmi dôležité. Pozor! Vzdelanie a nie známky a titul!
Myslím, že je vždy lepšie podporovať to, v čom sú deti prirodzene dobré, než tlačiť, aby mali zo všetkého čo najlepšie výsledky. Čiže podporovať silné stránky. Či už je to nadanie na jazyky, šport, manuálnu prácu, umenie,...

0silvia0
11. sep 2019

@olivnik no mozno by to chcelo pribeh mejej uspesneho dietata😁

meluela
11. sep 2019

@strelicia sport ako kariera je blbost, uspeje male percento a ostatni nic ... sport je hobby. jazyky tiez nestacia .. su nevyhnutne (teda anglictina) ale same osebe onicom, musi nieco vediet co je potrebne na trhu prace. hlavne treba rozvijat to co ho bavi a nech citi volnost, nie mu to naplanovat. ked bude nieco robit so zaujatim, tak mu to pojde dobre a bude v tom uspesny

rebeka11
11. sep 2019

@arcticcode tiez sa smejem, na tom : takze nic z neho nebude 😂😂😂

rfrd12
11. sep 2019

@strelicia ja mam sportovca, zivi sa tym, robi to od malicka a bol to jeho sen. Podporovala som ho, ako som vladala, lebo nič ine robit nechcel. Skoncil gymnazium, na VS nechcel ist. Samozrejme, je to docasne, ale to človek nevie pri žiadnom povolani, ci ho bude robit cely zivot.

arcticcode
11. sep 2019

@eliska13 tak co moze byt z cloveka s hudobnou kritikou? Dnes velky umelci ako olivier latry, ktori sa venuju klasickej hudbe, maju co robit, aby vyzili. Vacsinou ucia na konzervatoriu, alebo vsmu a koncerty maju len popri zamestnani. Ak chces byt dnes umelec, musis sa orientovat na moderne umenie, hiphop, rap, rock, metal, pop. Dnes s bachom a vivaldym nikoho neohuris. Na koncerte metaliky bolo 60 000 ludi. Kde na jake bachove Matusove pasie ti pride 60 000 ludi?

suge
11. sep 2019

@strelicia V prvom rade treba z dieťaťa vychovať dobrého človeka, ostatné je druhoradé.😘

wieruska1
11. sep 2019

@dskjhfdlkdjhl uz si niekedy pocula o bilingvalnych skolach? No tak napriklad tam.

zuzkamp
11. sep 2019

@meluela šport ako profi povolanie nemusí byť blbosť, pretože bývalí športovci často končia ako inštruktori vo vlastných športových školách... treba si však uvedomiť, že venovanie sa športu na vrcholovej úrovni dá telu natoľko zabrať, že regulérne športovec ako 30tnik končí v športovom dôchodku a ak nebol dosť šikovný a nespravil si meno už počas kariéry, tak sa ako lektor presadí len ťažko... poznám však niekoľkých bývalých športovcov, ktorí aktuálne vedú vlastné akadémie a bezproblémovo z toho vyžijú...

pokiaľ má dieťa športový talent, ten šport ho baví, určite ho v ňom treba podporiť 🙂 a ak sa mu bude chcieť venovať profesionálne, treba ho pripraviť na to, že je to dočasne a čo bude robiť potom..? malo by nad tým samo premýšľať...

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2019

@wieruska1 predstav si, ze pocula, ale stale plati to, co som pisala😉

123andy123
11. sep 2019

ja si myslim ze remeslo ma zlate dno. Mam 2 rocneho syna. Zijeme v De takze nemcina bude plynula a anglictina predpokladam tiez. Keby sme zili na svk urcite by som ho dala na biligvalnu skolu s anglictinou, ine jazyky by som neriesila. Zatial ho bavia auta, ak to tak pojde dalsie roky bude chodit na nejaky technicky kruzok. V puberte uz moze brigadovat u automechanika hehe. Ale to je daleka buducnost. Uvidimco ho bude bavit. Zrejme ziadna hudobna alebo sport. Ale moja priorita je aby bol majster v tom co bude robit.

luxus10
11. sep 2019

a psychologovia tvrdia ze dnesne deti su pretazene kruzkami a nevyhrane-malo sa hraju...

a co by sa stalo, keby nechodi dieta na ziadny kruzok a len sa hra...alebo ako tu uz vyssie padlo rastie ako drevo v lese?so svojimi kamaratmi a svojimi myslienkami??

na kysuciach na dedinach neviem ci deti takto hufne chodia do kruzkov ako v mestach, ale div sa svete % aut co zjizda z kysuc do krajskeho mesta su audi, bmw, mercedes...🙂 ...a nevyzeraju nestastni....🙂...ako to robia?

zeby ta uvolnena nezatazena mysel v detstve, behacky s kamaratmi s chlebom s maslom v ruke?🙂

olivnik
11. sep 2019

@luxus10 to vazne ides davat ako ukazovatel.stastia znacky aut??😵 hlavne ked si vacsina prave autami a drahymi doslova kravinami nieco kompenzuje. Paradoxne tym stastnym a skutocne uspesnym je to totalne jedno..mnohy jadia radsej na bicykli

luxus10
11. sep 2019

@olivnik 🙂oni si nekompenzuju, oni taki su....to proste patri k nim...😀🙂

luxus10
11. sep 2019

@olivnik a su hrdi a pysni...🙂

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2019

@luxus10 tak kazdeho uspokoji nieco ine, ale merat stastie znackou auta je take, hmm, ani neviem rychlo, ako to slusne napisat😉povedzme kratkozrake😉

luxus10
11. sep 2019

@dskjhfdlkdjhl znova nepochopene -ja nemeriam, pozorujem....