icon

Čím sú (povolanie) vaše dospelé deti? Aké vzdelanie majú za sebou?

strelicia
10. sep 2019

Ahojte,

zaujimalo by ma, akymi skolami ci kruzkami od ZS az po pripadne VS si presli vase deti az do dospelosti a kde zakotvili. Ake maju povolanie, comu sa venuju. Ci by urobili nieco inak ak by mohli vratit cas (napriklad by sa viac venovali jazykom, ci nejakemu sportu, hudbe atd).

Dakujem.

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2019

@luxus10 no, ved slovo merat sa pouziva v tomto pripade obrazne, stastie nie je meratelna velicina😉 ale vsak ak sa chces dotahovat na slovickach, tak sa dotahuj😉s niekym inym😉

0silvia0
11. sep 2019

@123andy123 fíha ty už máš normálne naplánovanú brigádu u automechanika pre zatiaľ dvojročného 😀 Môj syn v tomto veku (2 roky) tiež bol fascinovaný autami, poznal všetky značky a typy, každodenne sme chodili na parkoviská obzerať autá. Časom neskôr si ich skladal z lega, zbieral modely áut, čítal encyklopédiu o autách. No a veru žiadny technicky zručný typ sa z neho nevykľul, žiadne automechanické sklony ho neprepadli, prešiel dvadsiatimi fázami všetkého možného... čiže ono to vôbec neplatí, že k čomu dieťa inklinuje v dvoch rokoch, k tomu bude inklinovať aj neskôr. Ale u vás to bude možno inak

luxus10
11. sep 2019

@dskjhfdlkdjhl ved hovorim ze totalne nepochopeny obsah a ton prispevku....

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2019

@luxus10 ked myslis

luxus10
11. sep 2019

@dskjhfdlkdjhl este ti chyba tak 20 r. skusenosti zivotnych aby si pochopila kontext....

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2019

@luxus10 no, to si teraz fakt strelila uplne vedla, to skor Tebe chyba, ale kludne si mysli, co chces😀

sisaka
11. sep 2019

@strelicia decká si vyberali aktivity podľa svojho záujmu a nie podľa toho, čo si myslia, že budú o 20 rokov potrebovať. Dcéra študuje na VŠ psychológiu, venovala sa kadečomu od hudby, cez kone, jogu, či ju to nejak ovplyvnilo neviem, športy robila len rekreačne, nikdy nebola nejaký športový súťažný typ, ale vie všetky možné druhy od plávania, cez korčuľovanie, lyžovanie až po lacrosse. Cudzí jazyk sa učila len v škole francúzštinu (veľa z nej asi nevie, nemá moc kde využiť ) našťastie žijeme v anglicky hovoriacej krajine, takze odpadá nútenie deti do studia všetkých možných svetových jazykov. Syn je športovo nadaný, robí už 6 rokov hokej, čo z neho bude, keď vyrastie nevie nik, kľudne aj dobrý automechanik, deti majú absolútnu voľnosť vo výbere budúceho povolania.
Momentálne som rada, že sa venuje práve športu, v dnešnej dobe, keď väčšina deti celé dni sedí s prstami na mobiloch či ovládačoch ma teší, že ma pravidelný pohyb a ešte k tomu dobru školu do života. Jazyk sa žiadny momentálne neučí (možno na budúci rok... menili sa nám osnovy, tak ani neviem, či nevypadol jazyk úplne) a vie len po anglicky (po slovensky len pasívne, na jazyky je ešte väčší antitalent ako dcéra )
Deťom treba dopriať detstvo a umožniť im robiť to, čo majú radi, čo ich baví a na čo majú talent, o budúcom povolaní majú dosť času rozmýšľať keď to bude aktuálne

olivnik
11. sep 2019

@luxus10 pozorujes a merias sama.siJa tototo.napisala. mna opravovat nemusis , na tomto fore je to totalne jedno aku gramatiku mas kazdemu je to fuk. Kvoli tomu si tuto nebudem davat trapne hviezdicky s opravami

olivnik
11. sep 2019

Mam totalne zly mobil a pise mi ako chce ako vidis ale to je.asi tym , ze nemam mercedes a iphone takze nie.som ta uspesna 😂😂

luxus10
11. sep 2019

@olivnik a toto je k comu?

jaj dievcence akesi ste dnes domylene....🙂

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2019

@luxus10 hlavne, ze Ty mas ten spravny pohlad😉

luxus10
11. sep 2019

@dskjhfdlkdjhl stale nerozumies ale nevadi....🙂

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2019

@luxus10 🙂

luxus10
11. sep 2019

takze to zhrnme, odpoved na autorkin prispevok:

jedna z moznosti: ziadne jazyky, ziadne kruzky, netreba vs, a v podinkani uspech, mercedes 🌞🙂

dalsia moznost: jazyky, kruzky, vs, phd, hypo a bicykel...🙂

a stovky dalsich moznosti....

gia87
11. sep 2019

Tak pridám aj ja 😆
Do škôlky som nechodila, ZŠ som pretrpela, gympel bolo moje azda najlepšie rozhodnutie v živote. Mám dve výšky + PhD s úplne odlišným zameraním a obe aktívne využívam v práci. Z cudzích jazykov viem len anglicky čo mi zatiaľ postačuje. Ako dieťa som mala v týždni 4 rozličné krúžky. Od hudobnej, cez výtvarnú až po divadelný...vtedy som sa aj trošku hnevala, že skoro každý deň mám nejaký krúžok. Chodila som po súťažiach a workshopoch, a dalo mi to veľký prehľad, takže spätne to beriem pozitívne. Môj malý už tiež chodí na krúžok, ktorý si sám vybral a určite ešte jeden pridáme, keď bude väčší. Od malička s ním komunikujeme aj po anglicky, takže momentálne funguje bez problémov dvojjazyčne. Nech už raz bude robiť čokoľvek, cudzí jazyk sa mu zíde.

luxus10
11. sep 2019

@gia87 a mas mercedes? a uspesne podnikanie? 🙂 len pre info, prosim ber to s humorom....ci uz ti na nom zalezi ,ci nie...

judar
11. sep 2019

@cecilia68 lebo to sú také mamičky fajnovky čo si myslia že keď deti pošlú na gymnáziu a vš tak z nich vyšlachtia novú generáciu ministrov 😂 že aby sa v živote nenarobili a nemali špinavé ruky lebo s jazykom dobijú svet...potom že remeselné školy upadajú lebo deti si nechcú špiniť ruky a dom vám nemá kto normálny postaviť len amatérsky lacný spoluobčania čo ani zš nevychodili

daren1
11. sep 2019

@zuzkamp reagujem, veľmi si ma potesila. Dcera tancuje tiež spoločenské tance, momentalne je osmačka a urcite vieš ake je to naročné, časovo aj finančne. Zatial som to nechavala na nu ci chce pokracovat a ako velmi vazne, ale ten cervík aby mi neskor nevycitala že nemala detstvo lebo stale behala po sutažiach a treningoch....ci bude stíhať skolu...
Na druhej strane jej to dáva vela, huževnatosť, bojovnosť, vstať a ist dalej, nevzdávať sa
Proste tu jednu figuru zopakovať stokrát k dokonalosti...
Verím že aj tieto skusenosti v živote zúroči
A to nehovorím o tom že je to párový šport....
Nevenujes sa tancu vobec?

kofa77
12. sep 2019

pre mna su najdolezitejsie jazyky, teda u môjho dietata.
ano, aj ine kruzky, vzdy ma nejaky sportovy, ale nic na vysokej urovni, sutaze odmieta, proste si nieco vzdy vyberie a chodi 2-3x do tyzdna. pre radost z pohybu.
vozit ho kazdy den niekde, pocuvat trénera, chodit cez vikendy po sutaziach -byt v time- on nie je na to povaha, zas ak by som videla, ze naozaj vyrazny sportovy talent, tak samozrejme ho podporim, ale je priemerne dieta, ktore sa rado hybe, ale s mierou, tak v tom nevidim zmysel.
rovnako aj s hud. nastrojom, nema k tomu vztah, nebavi ho to, nenutim. moja znama chodila cele roky na zakl. a stred.na klavir a hovori, ze mala namiesto toho chodit na jazykovku. plati to iste, ako pri sporte- ak by som videla, ze naozaj ma hud.nadanie, podporim, ale len aby chodil, fidlikal na huslach, ci fukal na pistale, to radsej platim sukr.ucitelov na jazyk.

strelicia
autor
12. sep 2019

@macekovam nie, povinne neucia, ale videla som ze davaju deti na kruzok (jeden maju jazyk v skole a kruzok ineho jazyka)

berika
12. sep 2019

Moja dcérka od malička kreslí, od 5 rokov chodí do umeleckej školy, baví ju to, sice nemá nejaký extra talent. No a v 5. ročniku na hodine techniky pan učitel objavil že má talent, robili kadejaké výkresy nákresy, jednoducho v tom fičala. Čiže pomaly sa nám črtá, v čom sa asi nájde. Jazyky jej tiež idú celkom dobre. A pred 2 rokmi začala robiť lukostrelbu, nikdy ju žiadny šport nezaujal (jedine bicykle kolobežky skatebord a take čo doma na ulici), ale tato lukostrelba ju baví, majú skvelý klub, dobrí milí ludia, panuje skvelá nálada, ale tiež si nemyslim že by bola nejaká výnimočna v tom.

kvetinka75
12. sep 2019

@strelicia najprv zisti na čo je viac. Možno vôbec nebude inklinovať športu alebo mu nepôjdu jazyky. Podľa toho sa zariadiš. Športovať môže celý život, nemusí byť z neho vrcholový športovec, a jazyky sa mu zídu. Takže by som volila strednú cestu. Ak by sám prejavil iniciatívu v športe a chcel by sa niečomu profesionálne venovať, tak by som ho podporila. Uvidíš v čom bude dobrý. Nepredbiehaj, je ešte malý na to, aby si mu plánovala budúcnosť. A nakoniec aj tak sa môže rozhodnúť robiť niečo úplne iné aj to, čo sa ti nebude páčiť. Hlavne ho do ničoho nikdy netlač.

kvetinka75
12. sep 2019

@janinah presne tak, dieťa sa pomaly ešte ani nenarodí a už má všetko nalinajkované. Treba deťom ukázať aké sú možnosti, krúžky, podporiť ho a dieťa si už vyberie čo ho baví. Ak na to nemá, a môžu sa rodičia aj na hlavu postaviť, darmo ho budú niekam tlačiť. Nech robí to čo ho baví aj bez VŠ a kopu znalostí či bez znalostí jazyka. Mám v okolí takých ľudí ktorí jednoducho nemajú na jazyky, nechce sa im učiť, nepáli im to a sú šikovní v práci - mäsiari, murári. Dokážu si zarobiť. Veď kto by potom všetkým tým VŠ vzdelaným ľuďom postavil domy, upiekol chlieb. Každú profesiu treba.

jajka92
Autor odpoveď zmazal
eliska13
12. sep 2019

@judar trocha pritiahnuté za vlasy nie?ak by sa tvoje dieťa dobre učili dáš ho za murara, maliara?

kvetinka75
12. sep 2019

@eliska13 myslím, že keď sa dieťa dobre učí a je trošku cielavedomejšie, tak si takúto školu nevyberie. Nemá cieľ ísť týmto smerom.
Ale teraz je kopa detí na gymploch, potom automaticky vysoká, lebo veď čo bez VŠ s gymplom a potom čo? Kopa detí na to nemá, len preliezajú. Poznám v okolí, rodičia premotivovaní, dieťa ešte viac, pritom všetko ho bavilo, len učenie nie, tak sa trápi na gymply, ledva prechádza. Doma opraví, spraví, čo sa dá. Obklady, dlažbu, vyvŕta. Taký šikovný. No nebolo by mu lepšie na takej škole ktorá by ho bavila a ktorá by mu dala viac? Učenie neznáša ale ten pocit v tomto prípade (hlavne pre rodiča, keď povie, že má dieťa na gymnáziu. Až vidíš ako sa perie rozťahuje. A dieťa znechutené, nevie kam ďalej, lebo najradšej by išiel domy stavať a niečo takéto ,,tvoiťm,,. Len rodič sa s tým nevie zmieriť. Lebo na základke sa dobre učil - mal 1 a 2.

eliska13
12. sep 2019

@kvetinka75 asi pôjdem proti prúdu, ale ja gymnázia neuznávam práve preto, čo píšeš.Mať 1,2 na základnej škole nie je umenie.volakedy bolo gymnázium škola, ktorá má cveng.Dnes tam berú pomaly kohokolvek.A presne ako píšeš, kto nie je študijný typ, že ho baví študovať, sedieť nad knihami nemá to význam.Ako tak ho budú tlačiť na gympli a potom na VŠ to po roku buchne.Prave teraz som rozprávala so susedou syn bol na gymnáziu potom si vybral VŠ strojárinu kde po prvom ročníku skončil chlapec si našiel brigádu v Subwey je ocareny, lebo ma peniaze o VS už nechce ani počuť a mama je zhrozená čo bude ďalej....ja som za to, aby deti mali odbornu skolu, že keď náhodou VŠ nevyjde nech majú aspoň nieco.

kvetinka75
12. sep 2019

@eliska13 veď to, že dnes tie známky neodzrkadľujú realitu. Čisté má pomaly každý kto sa trošku snaží a potom sa každý pýta, prečo nejdeš na gympel? Kedysi tam boli iba tí naj. Teraz sú tam aj trojkári. Samozrejme, sú školy, ktoré sú výnimkami ale už je toľko tých gymplov, že sa tam dostane každý, kto sa trošku snaží. Ale myslím, že to by stačiť nemalo.

trevis12
12. sep 2019

@strelicia necitala som diskusiu ale poviem za seba. Mam polnohospodarsku skolu- nevzali ma nikde kde som chcela na ss koli znamkam...chcela som ist velmi za casnicku- 1x som si vyskusala aj tuto pracu a viem ze toto povolanie pre mna nebude :D tak dobre ze ma aj nevzali...neskor som si urobila nadstavbu - pedagogicku a chystam sa ist pracovat v tomto smere. Uz som prijata. Ako dieta som od zakladnej skoly aj pocas strednej chodila na vytvarnu a dnes mi to velmi pomaha...dokazem vymysliet cinost detom, tvorit s hocijakeho materialiu a tiez aj zdobim torty. Vsetko vytvarne zamerane...takze ak ma dieta nejaku zalubu za mna urcite podporit... ;)

olivnik
12. sep 2019

inak mnohe ste nepochopili na co su dobre kruzky ako vytvarna, hudobna, pohybova... kultura a umenie v zivote cloveka je nevyhnutna , aby sme podporili kultivovanost, moralku a inteligenciu. Ak k tomu dieta nepricuchne aspon v detstve je ochudobnene. Nemusite dat decko na klavir a cakat , ze bude skladatel. Aj ked skoncila alebo skoncil ekonomicku, raz si mozno sadne za klavir lebo vychodila zusku a zahra si len tak pre radost. Alebo ako pisse vyssie @trevis12 vela jej dala vytvarna.. proste dieta zmysluplne kruzkami travi cas.. staci jeden. Nemusi mat vela. Nieco co ho bavi.