icon

Čo robiť, keď 15-ročná dcéra fajčí?

3. jún 2024

Ahojte,
zistila som, ze moja 15r dcera fajci. Take tie vonave cigarety, nevyznam sa v tom. Pytala som sa jej, kde jej to predali, povedala mi obchod. Ake mam moznosti, co urobit? Najprv mi napadlo tam ist urobit bordel, ale co to pomoze? Povie, ze on detom nepredava, slovo proti slovu. Ist na policiu? To by si asi predvolali dceru? Neviem, co by bolo najlepsie, poradte...
Aby dcera nemala problemy, ale aby ten hajzlik uz ziadnemu dietatu tieto svinstva nepredaval ☹️

Strana
z2
bubka7
3. jún 2024

Ked chcu mladi pit a fajcit,stale si najdu sposob ,ako sa k tomu dostat.Tak to bolo,ked som mala 15 ja a to uz je dost davno😀a tak to bude.Nic s tym nespravime.Ale to,ze to robia,neznamena,ze to budu robit stale.Niekto vyskusa a prejde ho to,niekto bude pokracovat.To bude len na nom.

autor
3. jún 2024

@bubka7 ano, ostava mi len verit, ze bude rozumna...sama musi chciet a uvedomit si, ze to pre nu nie je dobre. Vela sme sa uz na tuto temu rozpravali aj predtym, tak snad je len vo faze skusania a neprerastie to do zavislosti.

caroline_
3. jún 2024

@bubka7 úplne súhlasím

sabinaxd
3. jún 2024

Choď do obchodu a povedz nech jej nepredáva ze ma len 15. Dcera sa zoberie a pôjde do ďalšieho obchodu😃 budeš behať po celom meste po obchodoch a vravieť nech jej nepredavaju vapky? Kto chce si spôsob vždy nájde

sisska96
3. jún 2024

Fajn obchod 😅 a ja keď niekomu chcem kúpiť cigarety ešte STÁLE po 30 odomna pýtajú obciansky a bez toho ešte STÁLE MI NEDAJÚ 😅😅😅 a už daaaaaaavno nemám 15

rozculena
3. jún 2024

nahlásiť na SOI,oni kontrolujú predaj alkoholu a cigariet mladistvým.

autor
3. jún 2024

@sabinaxd ano, vidim aj tu, ze takto je nastavena nasa spolocnost a to je smutne..nemala by to kupit NIKDE..a nie, ze pojde inde a tam jej predaju. Mozno keby boli castejsie kontroly, par prevadzok by dostalo mastne pokuty, tak by si rozmysleli, ci sa im za par eur oplati riskovat. Jasne, ze deti skusaju, su zvedave, ale od toho je tam ten dospely v obchode, aby rozmyslal. Na to tie zakony su, aby deti nemali taky lahky pristup k tymto veciam.

autor
3. jún 2024

@sisska96 vidim, ze aj zodpovedne sa da fungovat, lebo podla komentarov tu, sa bezne v obchodoch predavaju cigy detom 🙂

autor
3. jún 2024

@rozculena uz sme tak urobili, ale dakujem za komentar k veci 🙂

annm81
3. jún 2024

Ja chápem o čo ti ide a prečo cítiš hnev aj na predavača. Nechápem komentáre, že predsa o nič nejde - ide o zdravie a ide aj o zákony. Argument, že 15ročné vyzerajú na 20 rokov? Tak nech vizuálne 20ročných skontrolujú predavači podľa občianky, ak to nevedia odhadnúť. Pravda ale je, že skôr treba riešiť dcéru. S obchodnikom veľa nespravíš, max. môžeš podať anonymný podnet a možno bude mať kontrolu. A veľmi reálne je aj to, že predavač to nepredal tvojej dcére, ale niekomu staršiemu, koho dcéra poprosila, alebo rovno podplatila.

autor
3. jún 2024

@annm81 dakujem za pochopenie 🙂
S dcerou som to riesila ako uplne prve, na to sa nepotrebujem pytat, to je predsa samozrejme. Preto aj viem o aky obchod ide. Predal to jej, nic neriesil. Googlila som, je to taky nejaky hulic obchod, predavaju tam bonga a take veci...no aby jej jointa nepredal nabuduce.

anna777115
3. jún 2024

Od patnastych rokov su už decká mladistvé a zároveň tresnopravne zodpovedné. Takže, hoď s dcerou važnu debatu, aby pochopila, že za svoje činy a konanie, bude musieť začat preberať zodpovednost a nasledky z toho vyplivajuce...

ptvw
3. jún 2024

@elenka1907 kamoška robí tiež na pumpe ( mlada 27 ročná) a 2krat takto nepredala dospelému fľašu keďže 2 minúty predtým tam boli teens pod 18 a co sa stalo ? ten jedenkrát dostala zdrba a upozornenie od vedúceho co si to dovolila lebo chlapík sa sťažoval na nu...skôr som za to nech si rodicia vychovávajú..

cukroska
3. jún 2024

Problém máte s dcérou a netreba obviňovať všetkých naokolo. Týkať sa to môže všetkých nás čo máme dospievajúce deti. Niekto nevie čo je puberta a prebehne to hladko. Iný sa netrápi. Tiež sme neboli iný..Určite zákazy a tresty nič neporiešia. Len vysvetľovať argumentovať a veľa sa rozprávať,zaujímať sa o nich.

cukroska
3. jún 2024

@bubka7 tak tak

anjelicek26
3. jún 2024

Jednoducho dohovor dcere, ze do "bongo hulic obchodu" nema chodit, lebo si to nezelas. Lebo o to horsie, sla tam cielene, nebol to nejaky spontanny nakup, ze aha maju pri kase tak vyskusam, vedela, co chce a sla si po to... nevadi ziadna drama sa nestala, vy si to doriesite, ked mas potrebu, posli im tam kontrolu, ale podla mna to doriesite doma a bude dobre... tu aj 11 rocne decka toto fajcia, cigarety klasicke su absolutne nemoderne, to nefajci nikto... na skole sa to dost riesi (a myslim, ze aj pomaha), lekar im chodi kazdy rok prednasat z plucneho, co to robi... rovnako im chodi raz rocne kardiolog vysvetlovat, co robi s nimi red bull a veci tomu podobne... obchody pri skole s nimi spolupracuju a nepredavaju to deckam... takze myslim, ze to efekt ma... jasne kto chce, cestu si najde... ale v tomto skola dost zasiahla.

rozkvet1
3. jún 2024

To je dnes trend medzi mladými fajčiť tieto cigarety. Kto to nefajčí, akoby ani nežil. To ju čochvíľa prejde

autor
3. jún 2024

@anna777115 to som uz samozrejme urobila

simca06022011
3. jún 2024

Obchod vyriesi SOI. Ale tebe to nijak nepomôže. Vždy niekde predaju... treba jej vysvetliť, že to síce je moderné ale je to nezdravé, závislosť jej opísať atď ( ale to.uz v 15tke vie asi). Sama si to v hlave " uprace", že netreba robiť veci len preto, aby bola in. Skúšanie kadecoho patrí k puberte. Kým su to len vapky...
A k.obchodu... nekúpi = niekto jej dá.

autor
3. jún 2024

@cukroska koho vsetkeho naokolo obvinujem? Snad sa pozastavim nad tym, ked niekto porusi zakon, ci tebe to pride v poriadku?

Ano, naivne som bola v tom, ze toto funguje a deckam sa alkohol a cigi uz v dnesnej dobe nepredavaju. Vase komentare a sprava z celoslovenskej kontroly SOI z r. 2022, ktora hovori o 20% predaji neplnoletym, ma vyviedli z omylu. O tom, ake postihy dali, sa tam uz nepise, len, ze sa na to zameraju v buducnosti viac. Toto ma len presvedcilo o tom, ze konam spravne...zjavne mame ako spolocnost problem.

A prosim, uz pochopte, ze mi tu nemusite radit, ze sa mam s dcerou porozpravat. To so urobila ako PRVE.

Dakujem za komentare k veci a prajem vsetkym dobru noc.

ninusa221
3. jún 2024

Myslím si že ničneporiešiš ak bude chcieť fajčiť bude fajčiť. Mňa mama bila, mala som zaracha, dala mi vyfajčít krabičku dlhých hnusných paramontiek a fajčím stále teda už aj snou 😀

basulaak
3. jún 2024

Ja by som jej ukazala fotky fajciarov - teda zien, po rokoch fajcenia. Ake su vyschnute v tvari a vraskave. Ze je to jej volba, ze bude rychlejsie starnut. Mlade baby sa chcu pacit a byt pekne. Aj ja som fajcila na vyske (cca 5 slimiek denne), par rokov prerusovane a sama som prestala. Toto by na dievca mohlo zabrat. Krasa je svina…

lavender94
4. jún 2024

Podnet dať môžeš, ale stále existuje ďalších 10 možnosti ako sa k tomu legálne dostať. Dospelý kamarát, poprosi niekoho na ulici aby jej kúpil. Keď niekto veľmi chce, dostane sa k tomu nech je predavač poctivý ako chce. To sa riešilo ked som ja chodila na strednú. Stánok kde predávali cigarety každému nahlásili, par krát si pýtali občiansky, tak sme ako 15 roční poprosili starších študentov… a po par týždňoch ti bolo v starych koľajách a už to zas predávali všetkým. Podľa mňa to nemáš ako vyriešiť a len zbytočne budeš riešiť, robiť bordel a nedosiahneš nič.

jarkam84
4. jún 2024

Takže asi takto, robím na benzínke a viete ako jednoducho sa dostanú maloletí k cigaretam??, aj keď im nepredám, lebo pýtam od nich občiansky, vonku si odchytia dospelého a ten im kúpi, pochybujem, že vám dcéra povie kto jej ich kúpil.

jumama
4. jún 2024

Ja som sa minule zasmiala v obchode. Predo mnou taketo zubrienky, nakupene energetaky, predavac v pokladni take mlade ucho. Vybrali si ho zamerne, nohli ist do inej pokladne. Rozpravali mu aky je fesak a jak mu svedcia okuliare, cely sa cervenal a na to, ze by im energetaky predat nemal absolutne zabudol. Napokon ked zaplatili spytal sa ich, ci maju instagram, a vytiahol telefon, ze si ich najde... na to jedna ze "Ja mam iba 13 rokov ujo a svoj instagram mam zakazane cudzim davat." 🙂 A tak sa zacervenal druhy raz 🙂 A ich zamer vobec nepochopil, preco to robili 🙂

cukroska
4. jún 2024

viete ako sa hovorí...vždy treba začať od seba. Kto chce cestu si nájde...

emahol
22. máj 2025

Ja si myslím že v 15stich ak začala no...nieje to dobré ale v dnešnej dobe fajčia aj 11rocne deti ..neviem čo za dobu🤦🏻‍♀️

Strana
z2