Čo robiť, keď mama nesúhlasí s výberom strednej školy?
ahojte. buduci rok, resp. tento sk.rok co bude pisem prijimacky na ss. problem je v tom, ze kde. ja v tom uz sice mam viacmenej jasno, no s tym ma problem moja mama. so znamkami vobec problem nemam, prospievam kazdy rok s vyznamenanim a bavi ma to. velmi rozmyslam nad sospg, ktora je vzdialena cca 45 km od nasho mesta- mne by dochadzanie velky problem nerobilo, kedtak by som mohla ist na internat, no moja mama je proti. nasilu ma presviedca, aby som isla na rovnaku ss na aku chodila ona. je pravda, ze aj nad tou som rozmyslala, no keby si mam vybrat, vyberiem si radsej tu predchadzajucu. tato, na kt.chce aby som chodila, je vzdialena menej, co chapem, ze by to vyhovovalo lepsie z hladiska dochadzania, no nemyslite, ze je trochu blbe aby mi hovorila kam mam ist, resp. ma "nepustila" na ss, kt. som si vybrala? ked som sa jej spytala na internat sa mi vysmiala, ze sa nedokazem o seba ani postarat (co samozrejme nie je pravda, ale nejdem zachadzat do detailov). absolutne nechapem co je za problem, kedze na internate nebudem sama a navyse tam budu aj vychovavatelky-chapeme sa. zvysok rodiny je za, aj za ss aj za internat, no ona nie. extremne je tvrdohlava. dakujem za vsetky rady.
@doriiis dakujemm, mozem sa opytat, ako sa da potom vyplnit prihlaska?
@chiarisimo jej vyberala oa mama...ona chcela ist na inu. vobec sa mi to nepaci
@januska12323 potrebuje súhlas oboch zákonných zástupcov, ak s ním obaja žijú, aj nie, tak potrebuje od mami
@subartic tak toto naozaj nie 😳
Žiaden rešpekt voči ich názorom. To mali od narodenia diktatúru? Od narodenia sa nemohli prejaviť? Zlyhala si
@pininka1 poznám, mňa mama nútila ísť na jednu školu, kde bola totálna plnka, vedela som, že matematiku nedám, prosila som, že tam ísť nechcem ale márna snaha. Samozrejme, že som prijímačky z matematiky neurobila a potom sme sa na seba len pozerali a teraz čo? Tak som takmer skončila na hotelovke, obor kuchár, čašník, moja triedna sa chytala za hlavu a keďže sa poznala s mojím otcom, tak si ho zastavila nech ma preboha nedávajú ma čašníčku s takými známkami, že prečo ju mama nepočúvala, keď ma odporúčala na bilingválne gymnázium, alebo nejakú s jazykmi, na ktoré som bola a som dobrá, ale išla si svoje. A tak som nakoniec skončila na inej strednej, nie na tej hotelovke, ale doteraz keď si spomeniem na strednú, je mi zle. Je mi jasné, že s mojou matikoi by som sa na gymnázium asi aj tak nedostala, ale povedala som si vtedy ako dieťa, že moje deti podporím v ich rozhodnutiach. Ako som písala, usmerňovala som ich, par škôl som im diplomaticky rozhovorila, ale konečné rozhodnutie bolo len a len na nich.
@mamamasama nie , nezlyhala, moje deti sú úspešné , obidve robia to čo ich baví a čo im dalo predpoklady na štúdium na vysokej škole. Dcéra už VŠ skončila , odbor ktorý chcela a v ktorom aj pracuje, druhý má štátnice teraz v utorok v odbore, ktorý si vybral a v ktorom bude pracovať. A ďalšie tri pôjdu v ich šľapajách . Ja som rada že berú do úvahy naše názory a rešpektovali naše limity pri stredných školách . Vysoké školy si vyberali samé, boli dostatočne zrelí na to . V konečnom dôsledku sa nám za to poďakovali , obaja , aj za to že museli chodiť na jazyky, dnes obaja hovoria plynule dvoma jazykmi .
Väčšina stredných škôl robí DOD, určite choď aj s mamou do školy pozrieť. Aj na tú pedagogickú, aj na OA. Možno mama zmení názor, keď bude vidieť priestory školy, prehodí pár slov s učiteľmi, získate cenné info...a možno zmeníš názor aj Ty. Držím palce v dobrý výber SŠ🍀
Ako clovek z praxe ti vravim, stredna pegecka uz pomalicky bude upadat...ak chces byt ucielka v MS alebo vychovavatelka alebo asistentka, (na to ti staci) tak aj tak musis mat VS..hold menia sa zakony a uz je potrebny pomalicky minimalne Bc a cim dal viac tlacia na Mgr...zvaz ci na to mas, alebo nie...
@iwuskaaa dakujem
Neznášam toto . Aby rodič diktoval na akú školu má ísť dieťa . Áno poradiť ako rodič môžem ale toto rozhodnutie je len a len na dieťaťu . Je to taký prvý krok do života , životné rozhodnutie . Choď za svojím snom . Keď už budeš mať po prijímačkách tak už bude ok
@doriiis no však ty si veď svoje deti ako chceš. Veď sú tvoje. Moje deti sú moje alebo teda naše ( aj mužove ) a my ich vychovávame takto . Vedieme, usmerňujeme , limitujeme pokiaľ nie sú schopné sa rozhodnúť a domyslieť následky samé. A to určite nie je vek 15 rokov . Príliš veľká liberalita vo výchove je viac na škodu ako na osoh.
@monsterablue Pedagogický asistent zarába presne toľko, čo aj učiteľ...podľa rovnakej platovej tabuľky. Maturita z akejkoľvek školy je veľké mínus, uprednostňovaní sú s požadovaným pedagogickým vzdelaním. Teda pedagogické vzdelanie, vrátane VŠ je len veľké plus, pretože podľa neho je PA zaradený aj do príslušnej platovej triedy. Teda čím vyššie vzdelanie, tým vyšší plat. Píšem to ako učiteľka a aj asistentka v MŠ s pedagogickým vzdelaním a momentálnym štúdiom na VŠ.
@autor Ak je tvojím snom práca s deťmi, tak smelo do toho! Mne žiaľ, bolo toto odopreté a roky som robila prácu, ktorá ma absolútne nenapĺňala...teda len kvôli peniazom. A až teraz, keď už mám vlastné deti v puberte, tak si plním svoj sen. A áno, je to už dosť neskoro, ale našlo si ma to a počkalo. Moju dcérku čaká onedlho tiež výber SŠ a už teraz má v tom úplne jasno...SOŠPg a ja jej v tom nebudem nikdy brániť, pretože vidím, že je pohybovo, hudobne, výtvarne, jazykovo nadaná a deti miluje a oni zase ju.
@monsterablue ?
@viera77 dakujem krasne, moc ste ma potesili. hladala som diskusie pred na mk a ludia tam pisali, ze pa zarabaju tak max. 600e a ze sa tym neuzivia. je to naozaj tak ci tak ako ste pisali?
@subartic hovorím 5 jazykmi a to len vďaka slobode a rešpektu mojej maminy. Takisto mám VŠ a robím to, čo milujem. Keby moja mamina bola ako ty, tak by som sedela nešťastná v nejakej kancelárii.
Určite daj na svoj dojem a to co ty chceš študovať môju bratovi vyberala školu moja mama lebo chcela mať sneho ekonóma a ľutuje to do dnes je mu 35rokou.
@mamamasama tak ti gratulujem k tým 5 jazykom a k tvojej plne rešpektujúcej mamine. Ja som mama jednoducho iná. Ako som písala moje deti , moja zodpovednosť do určitého veku a to je aj ten 15 rok života. Po strednej škole nech si kľudne aj vyberú VŠ školu , kde budú sedieť na strome miesto tej kancelárie, alebo behať na koni v prírode . Vo veku 19-20 rokov sa už rozhodujú samé , vtedy sú na to spôsobilé . Ja som strednú školu nevyberala , ja som limitovala . Tak mi prepáč že pociťujem zodpovednosť za životy svojich detí do určitého veku a že moje deti nám dôverovali a z 10 stredných škôl mali k dispozícii 8 . Nie ja nemávnem nad svojim 15 ročným pubertálnym dieťaťom rukou , však čo ona si vyberie , je to jej rozhodnutie , on/ona vie čo robí.
Podľa mňa máš už dosť rokov, aby si vedela čo chces robiť. Nechápem myslenie,že deti v tvojom veku by to nevedeli. Ja keď som mala 8 rokov som povedala,že budem učiteľka v MŠ. Keď sa mali vypisovať prihlášky hneď som chcela ísť na pedagogickú. Mame sa to veľmi nepáčilo, ale akceptovala to, nezakazovala. Teraz mám skoro 14 ročnu dcéru ktorá toto tiež rieši. Nezakazujem, odporučila som. Ale ona hneď vedela kam chce ísť, tiež na prvom stupni už vedela že čo. Nezakazem. Čo sa mňa týka, ja som bola na internáte a je to skvelý zážitok a získanie určitej samostatnosti. Jedine že by bol u tvojej mami finančný problém, alebo ako píšeš otec s vami nežije, tak mama nechce ostať sama bez teba. Držím palce
@monsterablue No ale nehovor...ty pracuješ v školstve? Predpokladám, že nie (možno si v minulosti pracovala), lebo máš zaujímavé "názory", ako všetkých odradiť od práce v školstve👍
@subartic Je na každom z nás, aby sa rozhodol podľa seba na základe zváženia všetkých za a proti. Ani z iných škôl sa mnoho absolventov neuplatní vo vyštudovanom odbore, a dôvodom nemusí byť práve menej ohodnotené zamestnanie. V prípade, že bude každý uvažovať ako ty, kto bude deti učiť?

@pininka1 dakujem :(