icon

Čo sa v tejto dobe oplatí študovať, keď mi nejde matematika a ani lekár zo mňa nebude?

sabbi005
16. jan 2023

Ahojte, dúfam že táto téma je v poriadku.

Už asi pár mesiacov si tu búcham hlavu o múr pretože do marca si musím dať prihlášky na školy a neviem vôbec čo by som si mal dať. Čo sa v tejto dobe vôbec oplatí pre kreatívne a utiahnuté typy? Je mi už do plaču keď sa asi 10-krát musím pozrieť na tú stránku z výškami a stále neviem kde mám ísť. Chodím do kariérnej poradkyne, ktorá ma nabáda ísť na anglistiku/americké + britské štúdia, ale čo s tým potom? Mám pocit že v dnešnej dobe vedieť len hovoriť anglicky a nič iné je na posmech.

Jedine v čom vynikám je anglický jazyk a tá moja kreativita (kreslenie, písanie, atď...). Všade čo čítam ľudia chcú len IT-čkárov a študentov medicíny. Mám nejaké ekonomické základy z hotelovky, ale nie som si istý či na to mám. Som obrovský introvert a robí mi problém komunikovať z ľuďmi (mám aspergera a úzkosti). Keby som si mohol vybrať tak by som najradšej bol niekde zavretý a robil svoje. Na hotelovke som robil čašníka a ta práca ma doslova ubíjala.

Keby som si mal vybrať čo by som chcel robiť tak to je asi pracovať niekde v kníhkupectve/knižnici, možno písať aj tie svoje knihy.

Uvažoval som nad tým že by som anglicky mohol učiť, ale asi by som sa zosypal pri dnešných deťoch.

Čo by ste mi radili? Mám aj tak ísť študovať angličtinu? Alebo by som mal dať ekonomike šancu? Keď hej, tak aké odbory by boli vhod pre introverta čo sa bojí ľudí a nevie to až tak dobré z matikou?

beatrice3
17. jan 2023

Jednoznacne prekladatelstvo, mam kamaratov, ktori prekladaju doma odborne clanky, knihy, pribalove letaky atd. Vsetko robia z domu, aj ked cestuju po svete tak mozu prekladat.

zuzumajko
17. jan 2023

@sabbi005 ja by som v tomto pripade sla na graficky dizajn, PR, tlmocnictvo alebo marketing.

zuzulkazu
17. jan 2023

@sabbi005 jazyky su super da sa to spojit aj s knihami preklady atd, pripadne nejaka korekcia textu atd... Este ma napadlo, sledujem jedneho chalana ktory vystudoval "cinstinu" od historie cez jazyk ekonomilu neciem ako sa ten odbor vola teraz ale uz je uopar rokov cine zije tlmici stretol tam kadekoholo a co si spominam o takch ludi je zaujem a je ich nedostatok...

0silvia0
17. jan 2023

Baby ale grafický dizajn sa neštuduje že dnes si zmyslím, že idem na grafický dizajn a zajtra ma tam zoberú. Tam treba mať poriadne a kvalitné portfólio, makať na sebe, mať zvládnuté všetky techniky. Na grafický dizajn sa nedostanú ani všetci tí, ktorí grafický dizajn študujú na strednej škole 4 roky na šupke.

lacibo
17. jan 2023

@sabbi005 prekladatel by z teba mohol.byt, prip. Recenzent knih, ucebnic

lacibo
17. jan 2023

@lacibo korektor knih, ucebnic

dadka_bb
17. jan 2023

@sabbi005 elektrika, stavebnictvo, .. moj muz pracuje v nemecku, jazyk sa nalepil hned. A ma sa kralovsky. Ani it ani lekar na svk nema tolko 😊vsetci chcu byt teraz manazeri 🙈

denkabemommy
17. jan 2023

@sabbi005 grafický dizaj, marketing oboje teraz idú do popredia a zároveň sú to kreatívne činnosti.

lacibo
17. jan 2023

@sabbi005 ucit anglictinu hej ale na univetzite..ak by si po studiu ostal na fakulte anglistiky..mozes sa dat na vedecku drahu..to.by si tiez mohol ako introvert

casillas28
17. jan 2023

@sabbi005 ja som vystudovala jazyky ale v ekonomickom obore (ziadne uctovnictvo a podobne neboj). Skor interkulturna komuniacia, marketing..a s tym som nemala problem sa uplatnit..robim prave audit pre banku a je to velmi zaujimava praca..ziadny stereotyp 🙂

vecicky1805
17. jan 2023

@sabbi005 no..podľa toho čo píšeš technická by nebola zlá It robia skoro stále z domu záleží kde sa zamestnáš ale tak napr keď ťa baví kreslenie a chxeš robiť hlavne z domu a dobre aj zarobiť čo tak it grafik? A podobné veci..tým pádom by ti táto škola sedela záleží aj aké máš predstavy o živote niekto sa zameria na to, čo ho baví a je mu jedno koľko po čase zarobí veľa ľudí keď musí sa aj tak potom preškoľuje iným smerom aby lepšie zarobili..takže záleží aké máš priority niekd musíš ubrať niekd epridať trebas it ťa možno tak nebaví ale ak si veľký samotár má to pre Teba vacsiu váhu ako to čo ťa baví tak je to dobrá voľba ak dokážeš napr prekusnuť trocha spoločnosti a radšej budeš čo ťa baví hľadaj iným smerom..a keď sa aj časom ukáže že si sa naprt rozhodol aj tak budeš vedieť časom si to trebara aj pomeniť..

vecicky1805
17. jan 2023

@sabbi005 nečitala som všetky komenty možno to tu aj bolo ale napr ak sa povenuješ tej angline možes napr dávať online hodiny z domu..ako moja známa je o to záujem aj dobre zarobí ..doučovať deti, prekladať a podobne.

sinnovea1
17. jan 2023

@sim_icek prosím ťa, môžeš mi posunúť nejaké bližšie info! Totižto ja túžim prekladať knihy, články..no netuším ako a kde začať. Totižto nemám vyštudované prekladateľstvo, no vyštudovala som nemčinu a knihy milujem!😍veľká vďaka!

sinnovea1
17. jan 2023

@beatrice3 a môžem sa prosím opýtať na viac info? Totižto mám vyštudovaný jazyk, bavia ma knihy, články, proste aj kreatíva, no nie som vyštudovaná prekladateľka. Neviem sa dopátrať, ako sa k takejto práci ako prekladanie dostať 🫤vďaka🙏😉

sim_icek
17. jan 2023

@sinnovea1 ahoj, velmi rada by som ti pomohla ale nemam ti ake info zial posunut. Ta suseda mi to spomenula raz medzi recou ked sme sa bavili kde pracujeme tak spomenula ze ona robi vzdy len z domu a preklada knihy. Ja uz niekolko rokov zijem inde a neviem ani ako sa volala

sinnovea1
17. jan 2023

@sim_icek juj to je škoda..ale ďakujem za odpoveď aspoň 😊

luccija
17. jan 2023

@sabbi005 prekladateľ, jazyk vieš využiť v jazykovej škole, doučovať ...s AJ sa nikde nestratis.

bolcari
17. jan 2023

@sabbi005 informatika, grafika, marketing?

klariska1
17. jan 2023

@sabbi005 ak Ťa bavia digitálne hry, dá sa študovať teória digitálnych hier (scenáristika, tvorba, dizajn hier) na masmediálnej fakulte v Trnave....vhodné aj pre introverta, je to kreatívny odbor, teda ak by Ťa to lákalo aj týmto smerom....a keď si v tom dobrý a baví Ťa to, tak výborné uplatnenie aj na SK a krásny plat (skúsenosť z rodiny)

petkazamborska
17. jan 2023

tlmocnictvo, design, designer latok v takoy prijimaju stale :D

mimachicha
17. jan 2023

@sabbi005 odbor tlmocnik/prekladatel. A ak ti je lepsie osamote, tak prekladat knihy alebo odborne materialy. Robis z domu, vo svojom tempe akurat treba stihnut termin odovzdania.

petkazamborska
17. jan 2023

@0silvia0 toto je pravda je to tazky obor, a aj ludia z fachu sa tam nedostanu

0silvia0
17. jan 2023

@petkazamborska dceru mam v maturitnom rocniku na supke a na vsvu sa dostala na graficky dizajn len jedna z ich triedy.

sinnovea1
17. jan 2023

@mimachicha vieš mi prosím ťa dať nejaké bližšie info? Rada by som prekladala z domu články či knihy z nemeckého jazyka, no netuším ako a kde začať hľadať, vďaka!

ouwecka
17. jan 2023

@sabbi005 jazyky,anglina kludne mozes mat sukromnu skolu angličtiny,zarobis a chodia ti tam ti co o to stoja 😉

mamatroch
17. jan 2023

@sabbi005 ja by som tej anglictine mozno sancu dala - mozno ako prekladatel (literatury, web stranok...) by si sa citil dobre...? Neviem, ci je to samostatny odbor alebo nie, mozno niekto poradi...

ivec16
17. jan 2023

tiez ma napadol graficky dizajn, mozno dizajn vyrobkov na architekture, zahradna architektura

pampeli
17. jan 2023

@sinnovea1 pod do skupiny prekladatelov a tlmovnikov na fb. Tam sa dozvies, ako to v realite funguje v tejto oblasti.

rybka16
17. jan 2023

Ak si kreatívny a bavia ťa jazyky, choď na prekladateľstvo-tlmočníctvo. Po vyštudovaní môžeš byť len prekladateľ, tlmočiť nemusíš. Ja tak pracujem už roky a pre mňa ako introverta s vlastným nepotvrdeným tušákom, že som možno niekde na autistickom spektre, je to dokonalá robota. V dnešnej dobe je takmer všetka komunikácia s klientmi emailová, ak ti napríklad robí problém telefonovať. Len by som už neurobila tú chybu, že som študovala len jednokombináciu angličtiny, ale išla by som do kombinácie s nejakým menej častým jazykom. Pozri si, čo ponúkajú výšky, na niektoré odbory s tými "exotickejšími" jazykmi (napr. švédština) netreba ten jazyk na začiatku ani vedieť.

sinnovea1
17. jan 2023

@pampeli vďaka!