icon

Čo so 16 ročným synom?

andreadca
1. okt 2014

Čo by ste urobili, keby ste mali na celý víkend dohodnutú nejakú rodinnú akciu mimo domova a 16 ročný syn povie, že on nejde, lebo má dohodnuté niečo iné...citujem :a nejdem a nejdem a môžete ma zabiť...

andreadca
autor
1. okt 2014

@terezka1947 ...netvrdím, že nie, ale obyčajne vie pravdivo povedať, že " tam nejdem, nemám sa tam s kým a o čom baviť" vtedy ustupujeme, aj keď to tiež nie je riešenie, lebo keď bude dospelý sa ho nikto nebude pýtať či mu čosi pasuje alebo nie, alebo aspoň vo väčšine prípadov. A mal by sa naučiť vychádzať aj s ľudmi, ktorý jemu nevyhovujú...a ešte...myslím si že ho každý akceptuje a chová sa k nemu prirodzene.

maslenka47
1. okt 2014

@andreadca mna by celkom zaujimalo, co bolo pred tym "a nejdem a nejdem a môžete ma zabiť...", ale tipujem, ze to nebolo priatelske pozvanie na rodinnu akciu s moznostou to odmietnut. A dokonca si myslim, ze to ani nebolo prvy krat. Skor si myslim, ze si to dieta k tej reakcii vyprovokovala tym, ze si mu nedala inej moznosti.

Boze jak ja som neznasala rodinne oslavy a navstevy rodiny len preto, "ze sa to musi". Pri prvej moznej prilezitosti som odisla z domu a mam od toho do velkej miery pokoj.

andreadca
autor
1. okt 2014

@maslenka47 Tomu "dieťaťu som to nezvestovala ja, ale jeho otec, ktorý je maximálne tolerantný a prístupný nekonečnej diskusii...a ako som už písala vyššie...je to 2x ročne čo vyžadujeme, aby sa zúčastnil...fakt je to tak veľa?
Ty si brala návštevy rodiny ako nutnosť? My sme chodili radi, lebo si skvelo rozumieme.

terezka1947
1. okt 2014

@andreadca ja ta chapem...a beriem vsetko...hm...ale asi tazky vek...a mozno aj ked sa snazite a vsetci sa snazia-moze niektore veci zacinat brat citlivo...mozno sa niekde citi trapne,mozno...a opat tych mozno je vela
a aj ked naozaj robite vsetko mozne...on sam si nevie pomoct a chce byt sam(???)..neviem...naozaj je to tazky vek-pre neho,pre vas...a mozno len treba vela rozhovorov,pevne nervy a veeela casu ...aby ho to spravanie preslo...kto vie-kazdy niekedy mame obdobie vnutornych bojov,kt.ani sami nerozumieme...

andreadca
autor
1. okt 2014

@terezka1947 ...ja mu rozumiem, teda myslím si, aj keď je to ťažká povaha...ale moje dve sa vedia prispôsobiť a s týmto lapajom je nekonečný problém. Keby si vedela z koľkých zásad a pravidiel, ktoré moje decká dodržiavajú som pri ňom už upustila, len aby nebol stále nejaký boj...

terezka1947
1. okt 2014

@andreadca a este aby som pridala svoju pubertalnu skusenost-ja som s rodicmi chodila na vsetky rodinne akcie-bud dobrovolne.....a sem tam dobrovolne nasilu 😀
aaale vzdy mi to bolo podane tak,ze sme rodina...a rodina ma drzat spolu a aj sirsia a treba si ju vazit
no...a nejako som to neriesila a cim som starsia,tym viac si uvedomujem,ze keby som nenavstevovala rodinu aurcite akcie,tak sa moje kontakty pretrhnu a nikdy neobnovia...a teraz som rada,ze sa aj ked niekedy s mojou nechutou,aaale udrziavali a udrziavam ich uz teraz ja ...

terezka1947
1. okt 2014

@andreadca no neber to,prosim v zlom,ale je to vyhoda a nevyhoda tych "vyzenenych"deti...bohuzial rodic dovoli aj povoli viac...z lasky,z pochopenia,z lutovania....jednoducho je urcite tazsie vychovavat taketo dieta 😒
chce to vela trpezlivosti,hmm 😒

andreadca
autor
1. okt 2014

...tak toto si napísala úplne skvele...presne o toto mi ide, že rodina je jednoducho rodina a vzťahy sa musia udržiavať...A opakujem nie je to veľmi často, napríklad v lete cez dovolenku s nami nebol.

sissy27
1. okt 2014

@andreadca takto... pokiaľ mladý pán dopredu vedel o tejto akcii a aj tak si naplánoval niečo svoje a vám to oznámil takýmto spôsobom, tak v poriadku, kvôli sebe a ostatným by som ho nechala tak, nech si teda nejde,nebudem kaziť oslavu sebe ani ostatným zúčastneným - ale potom by som mu to dala vyžrať... vreckové? nedám a môžeš ma aj zabiť... kredit na mobil? nedám a môžeš ma aj zabiť... to alebo ono? no nie...ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva...
a do budúcna - nech si junior uvedomí, že do plnoletosti mu ešte dva roky chýbajú, a pokiaľ žije pod mojou strechou a z mojich peňazí, tak posledné slovo budem mať ja... to neznamená, že nič nesmie, to znamená, že si ešte stále bude na určité aktivity pýtať dovolenie a nebude sa so mnou baviť takým štýlom, ako to predviedol tentokrát...
tiež som mala 16, brigádu, takže vreckové od našich som nepýtala, puberta so mnou plieskala o dušu spasenú, tiež som nechodila na chalupu a v 16 som bola aj naposledy s našimi na dovolenke, žiadny extra prúser sa nikdy nestal, mohla som v podstate všetko, ale mala som rešpekt... ak naši povedali že o 4 budem doma, tak to znamenalo o 4 a nie 4.05, nedovolila by som si prísť našim na oči opitá, vulgárne rozprávať pred nimi,atď... keby som našim povedala "nie a môžete ma aj zabiť", tak by mi to len tak neprešlo...

tykat
1. okt 2014

@andreadca
A preco ste si rodinnu akciu ktoru ako pises mate 2x do roka naplanovali akurat v case ked ma narodeniny? Vy ste s nim o narodeninach vobec nehovorili? Neplanovali ste a nepytali ste sa ho co bude v tom case robit? Ved ma 16 rokov, tak hadam uz ma aj on co povedat k rodinnym akciam.

andreadca
autor
1. okt 2014

@terezka1947 ale práveže jeho otec trvá na tom, aby išiel, v tomto prípade som len tichý pozorovateľ...

andreadca
autor
1. okt 2014

@tykat Ako? 20 ľudí sa má prispôsobiť jednému? A tú akciu som neplánovala ja ale niekto iný z rodiny...my sme len dostali pozvanie.

terezka1947
1. okt 2014

@andreadca nooo,otec to vyriesi 😉
ale aj ja sa pripajam k nazoru,ze ked o tom vedel dopredu-ja ako rodic by som trvala na spolocnom vikende a nasledujuci vikend oslava narodiek s kamosmi-ak nieeeeee...ok...ale urcite razne sankcie,resp.ok....respektujeme ta,ale nejake pravidla prist musia...a aj dodrziavat sa musia...ak nechce niekde ist-ok...musi to dat dopredu vediet aj vam...
nasi mali jednu otrepanu vetu 😀 😀 😀 do 18tich si doma,pri nas-nase pravidla 😀 😀 😀
znie to tvrdo-zase az tak tvrdo to nebrali-skor to bolo vzdy povedane tak zartovno-vychovne-ze hold moja-smolaaa 😀 😀

katka1981
1. okt 2014

@andreadca, my mame do puberty nastastie este daleko, ale uz teraz vidim, ze ci vzdor, ci puberta, to je skoro to iste. Ak ma oslavu narodenin, je to logicke, ze s vami ist nechce. Je jeho ucast nevyhnutna? Mozes prosim ta napisat konkretne o aku akciu ide?

andreadca
autor
1. okt 2014

@sissy27 ..už niekoľkokrát vznikol ten problém, že sme niekam išli ale on nie, lebo chce ísť niekde inde...100x mu bolo povedané nech avizuje včas ak si niečo naplánuje...aj toto by sme sa dozvedeli asi v piatok popoludní...predpokladám...A teba náhodou nevychovávali moji rodičia? ako cez kopirák...možno preto sú mi niektoré liberálne názory dosť proti srsti...Má 16, živíme ho, sme zaňho zodpovední...mimochodom 20€ za deň na brigáde mu bolo málo...takže tato daj u nás funguje dokonale.

nika1020
1. okt 2014

mame to doma.))
ale na rodine stretnutia a oslavy chodime vsetci spolu, trvam na tom. prirodzne a od malicka detí.
Udrziavam rodinne tradicie a ucim to aj deti. Na obed sa obeduje a nie ze sa sedi v parku alebo v kine v nedelu s kamosmi.. robim to roky a raz budem rada, ak pridu na sviatkyraz moje vnucata a aj na obed..
Ja som tym presvedcena, ze moje deti musia ctit take rodinne tradicie... a tiez:
Nikdy som nevymenila vianoce za vianoce na chate alebo Velku Noc za lyzovacku..alebo ak to nastalo, ze sa deti búrili, pokojne som sa tvarila ze nereagujem a napokon za tym nieco akoze bolo.. a tak sme zvolili kompromis, ze isli na oslavy a potom som ich pustila domov skor, vlakom, alebo autobusom..museli mi povedat kam idu.. a aj povedali.
Trapil ma ten direktivny pristup odo mna voci nim.., aj by som ich pustila aj mne vadilo, ze ma rodicia tahali kade tade... ale viem co to je neskor, ked starí rodičia nežijú ako mi chýbajú a to v tom veku nemoze ziadne dieta pochopit.
Moji rodicia uz tak isto maju svoj vek, cely zivot sme spolu drzali a cim sme strasi, opat spolu oslavujeme, gratulujeme si a chceme sa vidiet, byt spolu... neviem, bola som tak vedena od svojich rodicov..

Tiez ma napadlo, ze je na doba, ci to robim spravne, ale povedala som si, ze pokial to bude mozne, od malicka v nich budem tie rodinne tradicie drazat a k tomu patri aj to stretávanie, oslavy...tesim sa, ze k nam uz pridu aj ini rodinni prislusnici..v tejto dobe som pochopila, ze ziadne kamaratstva to nenahradi.
Az na pohreboch sa mam stretavat s rodinou? viem toto je tvrde, ale mna to vtedy tak zaboli ako ten zivot uteka...
berte to ako moj nazor... na tie nase deti..))

tomiholjubavi
1. okt 2014

ach, keby toto forum bolo v čase, ked som ja mala 16... musela som chodit vsade kde mama povedala a ziadne ze nejdem... 😅 pojdes a hotovo!...a keby som trucovala, este by som dostala za trest upratovat špajzu, nech mam kde vybit energiu...super, ake su dnes matky liberalne... 😕 (a chvala Bohu, ze som vypadla zo skolstva 😀 )

titkovamiriam
1. okt 2014

ja by som na tom netrvala,keby sa tam mal 16r. nudit a tvariť sa otravene,nech si radsej robi svoj program.Mozno je rad že vy vsetci budete tam a on si spraví svoju oslavu... 🙂

andreadca
autor
1. okt 2014

@katka1981 tiež sú tam narodky 3x, kolaudácia plus zabíjačka...

silaviat
1. okt 2014

ved ma pubertu .. v 16nastich bolo 95% z nas takych istych - tiez v jeho veku mi boli prednejsi kamosi .. co vsak neznamena ze rodinu nemilujem .. zmier sa s tym,z ti syn dospieva a rodinne akcie su pre neho nuda... ved on sa ustaly vekom a este spolocne chvile budu,ale tot obdobie proste chce ako kazdy iny venovat vsetkemu inemu okrem rodicov ... 😀 😉

katka1981
1. okt 2014

@andreadca, a predtym suhlasil ze pojde s vami? Boli ste dohodnuti, ze idete vsetci spolu?
Ja ti plne rozumiem a rozmyslala by som rovnako. Ved predsa viem co je spravne, decko musi posluchat a respektovat, je jedno ci ma 5 rokov alebo 16. Ale faktom je, ze ked sa na to pozriem z ineho pohladu, ze by som bola v jeho kozi......, asi by som chcela aby ste i dali pokoj a isli si samy. Bude tam niekomu chybat? Nemyslim si ze by rodina nepochopila, ze 16 rocny chlapec neprisiel, lebo ma nar. oslavu. Nezabudnem, ked sme mali rodinnu oslavu, ujo mal 50 rokov a sesternicina dcera tiez mala asi 16, stale bola oduta a nahnevana a ked som sa jej spytala, co jej je, tak len hovorila, ze mala mat rande a nemohla ist. Kazdemu by bolo uplne jedno ci ma rande a ze preto nedosla, kazdy by to pochopil. Takto tam sedela otravene. Vzdy som k nej mala velmi blizko a az teraz ked ma 22 ma konecne dobry vztah s mamou. Mama bola prisnejsia, nevedeli sa pochopit. Fakt je ten, ze z pohladu dietata kto je prisny, ten je ten horsi. Ja by som ho asi nechala doma, ale musel by byt na mobile aby som vedela ze sa nic nestalo, nevravim ze nonstop sledovacka, ale bola by som asi kludnejsia. Ale podla mna ci ma 16 alebo 18 velky rozdiel tam nie je.

andreadca
autor
1. okt 2014

@tomiholjubavi áno a preto to s deckami vyzerá tak ako to vyzerá...neviem chýba štipka rešpektu a vďaky...len štipka...

terezka1947
1. okt 2014

@nika1020 velmi pekne napisane...ja som ako pubertacka tiez vela veci nechapala a nepripisovala im dolezitost...aaaale ako pises,ak ma rodina fungovat,musi mat nejake spolocne "ritualy"dodrziavane celou rodinou
mladi ludia casto ani nevedia preco nieco nechcu a potrebuju rodicovske usmernenie a aj rodicovsku slobodu...ale slobodu,kt.neprinesia devalvaciu toho hodnotneho v rodine,ale skor dobry zaklad pre buducnost,dospelost...ak teraz s nami nebudu-hoci niekedy trosku aj z donutenia...pridu raz k nam,ked budeme babky,dedkovia???
myslim,ze ani na ten pohreb cas mat nebudu 😖

andreadca
autor
1. okt 2014

@katka1981 no tak toto ma dožralo tiež, lebo v leet ide, ide a v deň odchodu on nejde, ani nešiel... Pravdupovediac, my sme tiež dlho váhali či ísť či neísť...včera sme sa rozhodli, že ideme.

andreadca
autor
1. okt 2014

@silaviat ja to chápem...tiež som neodsedela komplet oslavy, ale aspoň 2-3 hod som tam odsedela a išla po svojom. Tu sa už ale trochu stráca pointa...ja sa pýtam ako reagovať keď junior striktne prehlásil, že on nejde a čo hovoríme my ho jednoducho nezaujíma.

oktobermimi
1. okt 2014

Já som nebola iná a máti sa mohla na hlavu postaviť...
k tomu ako to povedal / respektu alebo chovaniu : puberta puberta a zasa puberta...

ukulela
1. okt 2014

@andreadca uzavrite to bez neho a basta. ak nie je ochotny "svoju" oslavu prehodit - ok. ale za co chce oslavovat, napr? a jasne sa dohodnut - pri vsetkych dalsich poziadavkach typu "chcem ist na chatu, daj oco love! nieco za nieco.a pri prvom poruseni - stopka a basta.

hradnapani
1. okt 2014

@andreadca moj brat, a aj moj muz, mali v puberte presne tuto istu fazu. Proste ignorovali niektore velke sviatky (jeden z nich vianoce, druhy uz neviem co, ale vyzeralo to ako u vas: nejdem, nepojdem, dajte mi pokoj). Oboch ich to preslo, doteraz sa zucastnuju rodinnych oslav myslim aj celkom radi. Je to len prechodna faza, zbytocne idete hlavou proti muru, aj ked vas ide z toho rozdrapit. Nechajte ho tak, rychlejsie sa dostanete do normalu. Keby ste ho "zlomili" ,vrati vam to aj s urokmi. Puberta, no...

terezka1947
1. okt 2014

@andreadca ja budem opat za tu zlu na MK,ale povedala by som (kedze o oslave vedel dopredu),ze ide a hotovo...nebavime sa...ked nechce byt cely vikend...mooozno by som zlavila a po "hlavnom"dni by som ho pustila domov...ale keby mi toto urobil uz viackrat....asi by som nezlavila uz nic
aaalebo...ok,nejdes....ale nejake pravidla ako u ostatnych musia fngovat aj pre neho...nezlavovat nic,lebo sa to omilostovanie a tolerovanie vsetkeho otoci proti vam...
tak sorry 😀 😀ale tak...nejaka vychova byt musi...a ja teda viem byt aj tolerantna,aj si necham veci vysvetlit...aj davam ludom aj 20te sance....ale ked sa robi zo mna na 21xdobry den...uz sa spamatam 😀 😀 😀

andreadca
autor
1. okt 2014

...dievčatá všetkým ďakujem za názory. Hodím reč s mm, ale rozhodnutie nechám na neho...