icon

Čo zobrať vysokoškolákom na internát?

5. sep 2024

Co ste zbalili svojim deťom študentom na VS internát?
Moja ide do KE na Medickú,prvý krát...nechcem nič zabudnúť.. 🙂

Strana
z6
sendy1977
6. sep 2024

@dada5000 syn pred rokom býval "vedľa" kolej Blanice. Mali zakázane mat vlastné elektro spotrebiče, ale každý mal. Raz za čas mali kontrolu čistoty na izbe, dostal pokutu 200 korún, že mal špinavé WC, pritom hovorí že bolo čisté. No vedeli že sa háďat nepôjde keďže tam mal komplet zariadenú kuchynku. Potom dostal pokutu 200 korún, že používal pracku dlhšie ako mal, ale vtedy vypli el- prúd takže im bol vysvetliť nech mú láskavo vrátia jeho 200 korún, aj vrátili.

autor
6. sep 2024

@slovakboy Tak nejak to aj chceme ze slečnu naložíme odvezieme nastahujeme..🙂a každý týždeň už vidím ako budem vyvarat a vypekat🫣😁

evatko
6. sep 2024

Vy ste dobre trápne.
Ja mám syna na intraku na SS. Bali sa sám od prvého dňa, od prvého rocnika. (Btw netuším kedy si šiel vybaviť OP, len ho zrazu mal. Takže áno, je zopdpovedny a samostatny). Už tam išiel 4ty krát a aj tak pri odchode, medzi dverami vraví, dohovie , či mám všetko.
Tak sme to len tak rychlo- muž už v aute- prechádzali a zistili 3 chýbajúce veci. Tak to supol do tašky a na rok je pokoj. On totiž už autom nepôjde, len spojmi, tak nechápem, čo je zle na otázke, čo si má dcéra pobaliť na intrak na druhý koniec Slovenska. To že položila trochu inak otázku ako to myslela, tak kráľovné hejtov sa nezapreli. Asize periny a elektroniku je jednoduchšie doviesť autom ako vlakom, že áno. Len chcela vedieť, či má mať vlastné, či tam dostane a či je možno elektronika na izbe.
U nás, na SS, nie. Ale.to ani v práci. Kým nepríde revizak.

larinka552
6. sep 2024

@yosi tak pojdu kupit kanvicu potom, stale lepsie nez sa s tym trepat celu cestu, ked aj bez toho bude mat plne kufre

hiro
6. sep 2024

Hmm, zavarene uhorky a vlastne hocico trvanlive 🙂

autor
6. sep 2024

@evatko Áno.. prvý krát ju odvezieme a potom sa už bude presúvať vlakom sama..
Už tam bola vlakom x krát KE pozná lepšie než ja..🙂
Decká sú šikovne už v tomto veku..ale dospelacky rozum rodiča a skúsenosti su na nezaplatenie 🙂

fantaghiro21
6. sep 2024

Autorka ja ťa chcem len povzbudiť,že tie arogantne príspevky o tom ,ako ideš baliť svoju dcéru píšu len ženy, ktoré v skutočnosti okolo dieťaťa lietajú ako helikoptéry, majú nejaký osobný problém....
Ja si myslíme,že určite nejdes dcére prebalovat plienky, kŕmiť ju ale nájsť nejaké "vychytávky", ktoré jej ulahsia čas a život na internáte.
Rodičia sú rôzni.
Ja len pre príklad : mala som ísť na internát na začiatku školského roka.
Rodičia mi sľúbili,že má autom dopravia.Tak som si toho nabalila pre začiatok viac(u som vedela ,čo budem potrebovať)- ratala som s tým-auto som nemala
V deň však moja staršia sestra si zmyslela,že ide za frajerom(100km od nášho domu )
Tak uprednostnili ju ,predo mnou ...(Aj keď mi sľúbili odvoz)
Zaviezli sestru do iného mesta ako mňa,ktorá som mala ísť na štúdium s obrovskou a ťažkou batožinou m
Tak aj vyzerajú naše vzťahy,nie som v kontakte s matkou
To bol len taký mini príklad z celej mojej životnej škály...
Na zápisoch človek nie je slepý,a je to tak pol na pol.
Veľa rodičov pomáha,zavezie a niektorí študenti sú samotari s mini batohom...
Potom začne to klasické na internáte:požičiaš mi,máš prosím ta,môžem si ešte dať toto ,tamto ,hento.
Máš žehličku?prášok?

Na jednej strane niektorí študenti už teraz majú nehnuteľnosti,lebo mamička,ocinko sú štedrí..
Dieťa dostáva život na podnose.
Ale tvárit sa,že pomôcť aspoň odviesť dieťa na internát je normálne trestný čin
Toľko k pokrivenej optike....

yosi
6. sep 2024

@hiro Pod nami bývali chalani čo všetky peniaze vždy prepili, a tak sa celý rok živili len lečom ktoré nosili z domu po víkende. Na konci roku mali už izbu úplne zapratanú sklami z leča. Ani kontajner im nestačil keď sa sťahovali na prázdniny 😂

oblecenie99
6. sep 2024

@yosi Jeeeemine, ja som už úplne zabudla na.moje TOP intrakovske menu, čo si mi teraz pripomenul..lečo zavárané od našich a do toho som nakrájala Spišské párky a šupla do mikrovlnky "dopiecť". Tak som sa toho prejedla vtedy, že som to nemala viac ako desať rokov a ani mať nechcem 😀

autor
6. sep 2024

@fantaghiro21 veľmi dobre napísané.. ďakujem 🙂
Inak tiež si pamätám na zápis som išla s nou do KE urobili sme si taky výlet potom po meste...a tam som sa držala bokom nech nevyzerame jak trubky ze idem s nou dnu a ostatní???boli s oboma rodičmi a rodicia suverenne dnu spolu s dieťaťom išli.. (to som bola prekvapená aj ja )
Ale tak sa mi ukázalo ze nie,nepreháňam to 🙂

dada5000
6. sep 2024

@sendy1977 na Sazave mozu, jedina podmienka aby boli zakupene v CR ( SR je akceptovana tiez, blocky z bakupu treba mat) a do 500 VA na jeden spotrebic. Pranie je platene - 40 Kč na praci cyklus. Dcera si urobila domacu ulohu 😃

sendy1977
6. sep 2024

@dada5000 áno aj na Blanice platil. Ešte jedná rada pre dcéru. 😀 Keď pôjde prať, nech sa presvedči či je naozaj práčka prázdna. Synov kamarát pral biele oblečenia osobitne (ako mu povedala mama 😀) a vybral ružové veci. Niekto tam zabudol červené tričko

fantaghiro21
6. sep 2024

Ano je to tak.
Ja sa len smejem,ako sa dokazu ženy predvádzať
Myslim si,že drvivá väčšina chcú/chceli deťom pomôcť, okrem nehnuteľnosti, hnutelnych veci majú pozakladane vkladne knižky, investície, ktoré deťom práve pomôžu na rozbeh v živote (aj počas vs)
Ak je to tak,ako píšu, že pomôcť dieťaťu "zbaliť sa na internát" je nesamostatnost ,tak nech svoje dieťa hodia do divokej rieky(života) bez nejakých pozadnych dvierok, financnej pomoci ,nehnuteľností (samozrejmá je vyživovaciu povinnosť)
Viac sa k téme nebudem vyjadrovať.
Robíš podľa mňa skvelé,že chces nájsť nejaké vychytávky a pomôcť tak dcére...

autor
6. sep 2024

@oblecenie99 náhodou mi neviete povedať ci je možný príchod na intrak aj v nedeľu keďže je štátny sviatok..(na stránke som to nenasla a dovolať sa neviem,asi majú len nejaké vybrané dni stránkové)

lienka9
6. sep 2024

No toto by som asi neriskovala,ci sa netrwba zahlasit kvoli klucom a tak..a to cez vikend nezvyknu.u nas si studenti vacsinou papierovacky vybavovali pri zapise,kluce a podobne..a potom mozes prist uz kedykolvek.ale bez toho ta neubytuju cez vikend

autor
6. sep 2024

@lienka9 papierovacky áno.. to ide cez týždeň.. ale potom príchod na intrak už

panonia
6. sep 2024

Dievčata mna tiež rodičia na intrak nebalili ani neodviezli, keď som prišla na intrak aj s kamoškou bolo nam povedane že je plny a mame isť na inu adresu, Bratislavu sme vôbec nepoznali a zabludili sme, nikto z opytanych ľudi nam neporadili a niektori ani nechceli, nahodou išli okolo policajti tak som ich stopla a odviezli nas na intrak, každu v inom aute a ešte aj so psom😀. Nahodou je to pekne od tych rodičov že sa o svoje deti zaujimaju a staraju... aj keď sú velke.

oblecenie99
6. sep 2024

Netuším, ja osobne som na Medickej nebyvala, mala som tam kamošky a chvíľu sestru, ale to už i tak bolo strašne dávno. Ale tak bežne cez semester sa chodilo späť v nedeľu, veľa ľudí dokonca zostávalo na víkendy. Ja by som nevylúčila ani to, že už su tam nasťahovaní viacerí teraz, niektorí chodia na brigády, či sú zo zahraničia, čiže intraky fungujú v normálnom rezime.Plus ak sa nemýlim, aj intraky na Medickej sa zaradili do nejakej kategórie ubytovni, teda sa tam dá ubytovať aj cez leto, a pod., čiže otvorene by mohli byť aj v sviatok.

moonlight1210
6. sep 2024

@earlgrey ked ma dieta 20 rokov, tak je asi na mieste ocakavat, ze to zvladne. A nestat mu za chrbtom.

Inokedy ludia cakaju uz plnu zodpovednost za ich ciny.
A v opacnom spektre im zade nedoveruju, ze si zvladnu sami bez porady a pomoci zariadit intrakovu izbu.

Ale ked uz teda musi byt rada (aby prispevok presiel kontrolou relevatnosti), tak nech si dievca zbali mensi multifunkcny hrniec.

Ci uz v nom uvari, udusi, zohreje, upecie jednoduchy kolac, zide sa jej velakrat, ked bude spolocny sporak obsadeny.

A nech si zisti, ci tam maju pracovnu, alebo kde je najblizsia verejna. To bol pre mna najvacsi problem. Preto sme sa hned v dalsim roku so spolubyvajucimi prestahovali na privat.
Pracka bola must-have.

earlgrey
6. sep 2024

@moonlight1210 Veď ja to chápem a určite to autorka nemyslela tak, že ona doslova bude baliť tú dospelú ženu, ale že nejaké rady, čo nezabudnúť. Veď to je úplne normálne. Ja keď niekam idem, napr. na dlhšie, moja skoro 80 ročná mama sa pýta...Máš pas? Máš peniaze? Máš mobil? To sú 3 základné veci, ktoré človek napr. v zahraničí potrebuje..Zbalila si si lieky? Zbalila si si to a to?...a nepovažujem to za niečo divné. Proste jednoducha kontrola a hlavne mne to je od mamy milé, že sa zaujíma, že pripomenie...keďže niekedy sú to vážne stresy, ešte keď mám pri balení vrieskajúce dieťa a neviem kde mi hlava stojí 🤣 Ale takto sa pustiť do autorky, to je hrozné a zároveň dosť smutné. Aby sa človek bál aj niečo niekoho opýtať, aby ho nezakopali rovno pod zem. Vysmievanie, ponižovanie....🙄

ibajaanikiny
6. sep 2024

My sme mali tak,ze chcela veduca intraku mat nahlasene,tak sme hlasili,ale 90% nehlasilo. Kanvicu som si brala automaticky a keby mi to vtedy doslo,brala by som aj platnicku hned…

radkaradix
6. sep 2024

@miskakyska haha tam som aj ja kedysi byvala, teda ak myslis ten stredoskolsky intrak urceny vysokoskolakom 🙂 v zime v kupelni fukalo na nohy, pritom vsetky dvere a okna pozatvarane.. ale ja som to tam milovala, ziadna kontrola, ako sme si spravili, tak sme mali.. moj brat tam tento rok ide byvat, malo by to tam byt prerobene ano, som zvedava ake bude mat dojmy..

miskakyska
6. sep 2024

@radkaradix daj potom vedieť,som zvedavá 😏

yosi
6. sep 2024

@oblecenie99 Takto bol ešte luxus. Oni mali len jediné kombo: Lečo + ryža. Kde by títo dvaja zobrali mikrovlnku?

pupava36
8. sep 2024

Coooo? Balit vysokoskolacku? Ved to sa uz zbali sama a to radsej nech ani nehovori nikde ze ju balila mama lebo ju vsetci vysmeju.

ivetz
8. sep 2024

@pupava36 Ešte si "nepreskočila"!

tairyx
8. sep 2024

Ak ide na internát nie na privát tak si v prvom rade zistite aké prístroje sú povolené.. moja by si teda toastovač na intráku zapojiť nemohla, čiže aby to potom nemala tam zbytočne.. nesmeli mať ani žehličku, ak tak na zapožičanie na vrátnici.
Debilné komenty si nevšímaj, moja ide do druhého ročníka a dnes ju vezieme autom a balíme spolu.

autor
8. sep 2024

@tairyx tie spotrebiče aj mňa napadlo ze až nabudúce poriesime keď si zisti co a ako tam funguje..
Ďakujem 🙂

ninah1486
Autor odpoveď zmazal
Strana
z6