Dcéra chce ísť na vysokú školu, ale kvôli známkam stráca motiváciu

ratka800
10. nov 2022

Dobrý deň potrebujem sa s vami poradiť.
Dcéra chodí na obchodnú akadémiu, je šikovná, rada sa učí vie sa tomu venovať celé dni. Niekedy presedi nad učením aj víkendy, pretože jej veľmi záleží na známkach a na prospechu. Celé tri roky bola jednotkarka (objavili sa samozrejme aj horšie známky, ale vždy si ich opravila, ale mala už každú jednu známku 🙂) no ale teraz ako je maturantka tak sa toho na ňu nabaluje a už nenosí také dobré známky lebo nestíha. Nebojte sa nejdem tu riešiť to aké má známky 🙂 len ide o to že sa ona sa učí tak dlho kvôli tomu lebo proste nemá takú "rýchlu" hlavičku sa niečo naučiť (dvojstranné učivo sa vie učiť aj hodinu niekedy aj viac, najmä tieto ekonomické predmety) niekomu to ide rýchlo niekomu pomaly čo je úplne prirodzené. Nenosí teraz samé jednotky ale dvojky trojky. Čo mne vôbec nevadí 🙂 len ona stráca motiváciu :( boji sa že ani dobre nezmaturuje že tak ako sa udrží na vysokej keď je už teraz nervózna že nedá maturitu lebo si toľko toho nevie zapamätať a nevie sa rýchlo učiť. Odjakživa bola skôr na praktické veci aj v škole jej idú hlavne odborné predmety myslím ako je práca vo worde exceli obchodné listy rýchle písanie na klávesnici atď. Z wordu vyhrala aj celoslovenskú súťaž. Len mi je ľúto že celé roky chcela ísť na ekonomickú výšku a teraz stráca motiváciu. Ona sa naozaj chce učiť ju zo aj baví, len ako im dávajú samé písomky kvôli maturite tak si neverí keďže nosí horšie známky. Neviem ako ju mám znova namotivovať. Ja ju chxem v podporiť v akomkoľvek jej rozhodnutí ale bola by som veľmi rada keby, tu vysokú aspoň vyskúšala vôbec sa na ňu nebudem hnevať keby sa neudržala veď každá skúsenosť sa zíde. Len mi je ľúto to vidieť ako sa trápi. Viete mi povedať o tomto svoj názor? Čo mia sa rada učí len si proste myslí že to nezvládne lebo sa pomaly ucieva.

ratka800
autor
10. nov 2022

@ratka800 chcela som dopísať. Ju táto škola baví ma rada účtovníctvo aj ekonomiku, len prosté bohužiaľ nestíha sa toľko učiť.. pomalšie jej to "hlavička berie"

simik22
10. nov 2022

Si skvelá mama, že ju tak podporujes ♥️
Chodila som na 8rocny gympel. Veľa mojich spoluziakov, boli trojkari, stvorkari , majú vysoké školy , sú architekti, manažéri, atď. Vysoká škola , má iný systém učenia, ako stredná. To zvládne, keď ju to baví.

elleloup
10. nov 2022

Tým, že chodila na ekonomickú strednú, tak bude mať na vysokej oproti iným náskok 🙂 určite nech to vyskúša, veď ani na výške nemusí mať samé A.

pallacinka29
10. nov 2022

@elleloup na uctovnictve… a na matike sa garde asi otoci…

zara0201
10. nov 2022

Na ekonomickej bola matika zahul aj pre gymnazistov

zuzka102
10. nov 2022

@elleloup @pallacinka29 presne som to chcela napísať 😉 V prvaku som - ja z OA - chodila na doucka z matiky, a v tretiaku chodili gymnazisti na doucka z účtovníctva. A to bolo veru 20 rokov dozadu..

petkavka
10. nov 2022

@zara0201 - no neviem. Ja som sa z gympla teda na skusky z matiky pozrela tak cestou vo vlaku na skusku. A zase obchodaci davali macro/ucto lavou zadnou.

viky173
10. nov 2022

@ratka800 Vysoka skola funguje inak ako stredna, nemusi mat skoly kazdy den a ani nepretrzite cely den. Mne VS system ovela viac vyhovoval ako na gympli. Viac volnosti, slobody iny system. Urcite nech nestraca motivaciu a nech si to ide vyskusat. Ved aj keby to nezvladala, tak moze skolu kedykolvek prerusit/ukoncit... zopar mojich spoluziakov na vyske islo "iba skusit" a po prvom semestri odisli lebo im to nevyhovovalo/nebavilo ich to/nezvladali atd...
Pocas vysky odporucam sa ucit priebezne a nenechat si vsetko na poslednu chvilu, nech nema zbytocne stres a pojde to. Drzim jej palce 🙂

zuzka102
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ratka800
autor
10. nov 2022

@simik22 ďakujem toto ma veľmi potešilo ❤️ tak ja hlavne chcem aby bola šťastná, a keď viem že ju baví štúdium tak by ma mrzelo keby to aspoň neskusila.

ratka800
autor
10. nov 2022

@elleloup je to pravda to som jej aj ja hovorila. Len sa bojí no 🥺 hádam si to premysli

ratka800
autor
10. nov 2022

@zuzka102 u nich na obchodnej ma slabu matiku. Od prvého ročníka nemala matiku (voľné hodiny lebo tam nemajú riadnych matematikarov) takže matika bude pre ňu hrozna🙂) ale verím že to zvládne, ak aj nie, život ide ďalej. Myslím si že aj ona bude spokojnejšia keď to aspoň vyskúša.

bonavoxa
10. nov 2022

@ratka800 Vysoká škola je hlavně o psychické odolnosti. Jde o to ustát tlak, nesmyslný systém, někdy nespravedlivé hodnocení. Vyselektovat podstatné věci. Spojit se se správnými lidmi. My jsme měli jednoho kluka, ten chodil do školy rovnou z hospody, za ranního kuropění. Pravidelně. My jsme šprtali a byli ve stresu. On ne. Celou výšku proplul tak nějak s odřenýma ušima. Když zkoušku neudělal, vůbec se nehroutil. Udělá příště nebo další rok. Nakonec má z nás nejvyšší vzdělání, super práci, vysoký post.

deti95060810
10. nov 2022

@bonavoxa pekne si to napísala...len nevieš čii za tým super dobrým zamestnaním nie je aj dobrá známosť... 😉

benoite
10. nov 2022

@ratka800 no mne z toho vychadza, ze ona ma zly styl ucenia. Podla mna jej treba pomoct s tym. Skuste si pozriet knihu: Mysel bez hranic (Jim Kwik) je to kniha o tom ako sa spravne ucit. A tu matiku by som tiez nepodcenila, niekedy byvali pripravne kurzy na VS, urcite by som tam sla.

bonavoxa
10. nov 2022

@deti95060810 A coby ne. Narozdíl od nás, co jsme v noci šprtali, on měl bohatý společenský život 😅

dominyca9
10. nov 2022

Ahoj. 🙂 Tiež by som bola za to, aby VŠ vyskúšala - nič za to nedá (teda okrem času, na výmenu však dostane novú skúsenosť a naučí sa niečo aj o sebe, to nikdy nie je na škodu). Do budúcna by som však popracovala aj na spôsobe učenia, niečo asi nerobí úplne správne. Zažila som veľa spolužiakov - niektorí sa neučili vôbec, lebo si všetko dokázali zapamätať z hodiny alebo prednášky, iní memorovali celé hodiny a ďalším stačilo pochopiť podstatu, doučiť sa nejaké omáčky a dokázali obkecať čokoľvek. Každý sme nejaký a každému vyhovuje niečo iné. Ak sa tvoja dcéra učí celé hodiny a napriek tomu nemá výsledky aké si predstavuje, treba sa uistiť, či učivu naozaj rozumie a dokáže ho používať (v praxi, na príkladoch). Lebo naučiť sa neznamená vedieť. A na VŠ je to "vedieť" o čosi dôležitejšie, s mechanickým memorovaním to bude mať veľmi ťažké.

gemerka17
10. nov 2022

@ratka800 neboj sa nič. Vysoká škola smer ekonomika je pre priemerne inteligentného človeka, žiadna jadrová fyzika. Zažila som rôznych spolužiakov. Pokiaľ tomu človek venuje čas na prípravu, nemá problém. Väčšina mojich spolužiakov odišlo počas VŠ, že sa im nechcelo učiť alebo mali už iné záujmy a nie, že by to učivo nezvládali. Fakt na VŠ je iný systém. Ako tu už padlo, tiež by som popracovala na spôsobe a štýle učenia - kľudne sa poraďte aj s odborníkom nech Vás nasmeruje a vyskúša techniky. Mala som spolužiačku, ktorej tiež nešlo učenie a až tak moc sa jej nechcelo. Je z nej Ing. Na VŠ keď nebude náhodou stíhať, tak predmety sa dajú preniesť a v podstate dané predmety (učivo) vieš rozdeliť o + 1 rok (aj keď medziročník stojí cca 1000 eur). Toto tiež spolužiaci robili buď z dôvodu, že nestíhali popri práci alebo sa im nechcelo učiť, či si chceli predlžiť študentský život. Hanba to nie je. Spolužiačka takto študovala 8 rokov namiesto 5.

astika
11. nov 2022

Pridávam čerstvú skúsenosť so synátorom, ktorý je absolventom OA a je prvák na EU. Neskutočne bojuje s matikou, na prednáškach i cvikách je najčastejšia veta to máte vedieť zo strednej školy, oni také ani nebrali, takže musí mať doučko, ale dokedy tam vydrží je otázne, keďže v krúžku sú len dvaja takíto, ostatní samý gympel. Ekonomiku ľavou zadnou, ale toto je hrôza. A to išiel bez prijímačiek.

evkamotka
11. nov 2022

A kde dcera berie presvedcenie, ze vysoka je len pre ultra sikovnych jednotkarov?
Ja som sla sice z gymnázia, no isli sme na vs 30ti a to vratane ludi, co mali na vysvedceni aj 3, obcas aj 4! A to na strojnictvo, architekturu....a vystudovali
Nezaspite na vavrinoch a hned dnes hľadajte doučovanie z matiky. Je znamy fakt, ze matika sa na odbornych skolach podcenuje a na vs potom ludia pohoria, lebo sa to nestihnu doucit (oproti gymnazistom)
Ostatne za mna ok-na VS VOBEC nemusi byt jednotkarka, no musi si zlepsit po svojej osi matiku

loginexistuje
11. nov 2022

ak ju chces podporit zaplat jej pripravne kurzy a doucko z matiky