Dcéra nerešpektuje, že si má upratovať izbu
Ahojte. Neviem si dať rady s manželovou dcérou. Ma u nás krásnu novú zariadenú izbičku a odmieta si v nej udržiavať poriadok. Doma u mami je zvyknutá že všetko za ňu robí ona. Ja ochotná nie som... Ma 11 rokov myslím si že mať v izbe čisto musí zvládnuť aj sama bez pomoci. Dnes som jej šla na posteľ dať opraté prádlo. To jej vždy nechám na posteli nech si zavesí. Nohavičky a ponožky som jej šla dať do šufľa a skoro ma porazilo od zlosti. Špinavé nohavičky aj ponožky 🙈
Tak som že dobre idem skontrolovať všetko... 5 hodín som robila poriadky v izbe a až mi je do plaču. Cez víkend som ju požiadala aby si tam upratala a do očí mi tvrdila že všetko nanovo upratala. Nechcela som ju kontrolovať. Keď tvrdí že upratala tak jej verím... Opak je však pravdou.
Mama ju neučí k takýmto veciam ale ja odmietam byť kvôli tomu sluha. Skúšala som aj podobrotky aj som nakricala a nič. Keď to nechám na manžela ten jej sucho povie uprac si a dopadne to tak ako teraz ...
Čo s tým?! Ako ju "donútiť" aby upratala? Tak ako sa upratať má? Ako jej to ešte vysvetliť?
Na prevýchovu je už asi neskoro
Nuž a keby si proste zatvorila tú izbičku a vôbec tam nechodila "kontrolovať poriadok"? Nebolo by to pre obe Win-Win? Ja to často robím pri vlastných deckách, akurát ich pucujem, keď mi mrdník roznášajú po byte... Či ty si bola celá happy keď ti mamička kázala upratať a vždy si poslúchla?
@laila22 no tak záhadne to u nás so spinavym pradlom funguje.. 🤷
ja viem, že hľadáš spôsob, ako ju "prinútiť" upratať, ale z vlastnej skúsenosti ti poradím, že taký nájdeš len ťažko. vôbec to nemusí byť o jej mame, mňa moja mama doslova nútila robiť poriadky, mali sme všelijaké pravidlá aj tresty. nič, nula bodov. čím viac to riešila, tým väčší odpor som mala k upratovaniu - mne sa v izbe nezdal bordel, len proste nebolo upratané podľa jej "oka". až ako dospelá som pochopila, že skrátka tudy cesta nevede a poriadok musí byť, aby mi bolo dobre. teraz mám vlastné deti, 9 a 7 ročné, ktoré ako cca 2-3 ročné boli poriadkumilovné tak, že som ich mohla dávať ako príklad. menší zbieral smietky a hádzal ich do koša... teraz sa tvári, že ju nevidí a občas má tik, že ju radšej chce zakopnúť pod gauč a v živote som ho toto neučila 😉 ja som si povedala, že ich izba - ich bordel, neriešim. raz za čas nabehnem, ale tam potom lieta všetko, povyhadzujem papiere, pretriedim a izba si žije zase svojím životom. nastavili sme si ale tri veci - musia byť vždy večer poupratované veci zo zeme (autíčka, kartičky pokémonov...), musia si utrieť prach cca raz týždenne (nie vždy to tak vychádza) a hlavne čo je špinavé, má ísť do koša. ak to nejde, upozorním konkrétne na to, že to treba dať do koša. ak to nedá, nájde si to občas zavesené na kľučke izby či na posteli. párkrát sa nám to takto zopakovalo, už to je automatika - na zemi nájdem špinavé veci ozaj len výnimočne 🙂 keď sme si skonkretizovali moje požiadavky, pochopili.
som sa zas rozpísala, chcela som tým len povedať, že rozumiem aj tvojmu pohľadu na poriadok, ale vidím to aj z pohľadu detí - nie každé je "poriadkumilovné" a nie každé rozumie, čo dospelák vidí pod pojmom "mať upratané". možno by som to skúsila len na konkrétne dve-tri veci a ak nebude fungovať, tu by mal byť asi aktívnejší tvoj muž ako jej otec. a ver mi, že možno jej mamina bojuje s tým rovnako ako ty - nie vždy je to o výchove matky 🙂
Píšeš že chodí len na víkend, byť tebou buď jej tu izbu upracem alebo nechám nech to rieši jej otec. Ale ja by som to proste upratala, pre pokoj v rodine.
Samozrejme s vlastnou by som to tak neriešila. Moja ma 7 a dobre vie že je lepšie keď si uprace sama
Vieš čo, ja mám 17 ročnú/v apríli/á u máš to isté. Od malička ju vedieme, aby si upratovala, ale zbytočne. Stojí ma to kopu nervov. Aj dnes som vyzbierala všetko zo zeme a zo stoliciek do vreca a keď to neulozi bude to v kontajneri. To ťa chcem len ukludnit, že to je asi pre mladých normálne žiť v chlieve. Kamošky majú s pibertakmi to isté. Takže keď ti píšu mamičky ako by to radikálne riešili nemajú s tým skusenosti, majú mensie detičky......
Ak k vám chodí len na víkendy ja by som jej nechala bordel v rovnakom stave ako keď odchádza aspoň by videla že sa to samé neuoprace
My s dcérou fungujeme tak nejak kompromisne. Ja sa tvárim, že jej izba neexistuje a ona robí všetko preto, aby sa z nej ten bordel nedostal von a nepohltil susedov a priľahlé galaxie. :D Priznávam, v jej veku som bola tiež bordelárka, tak jej ten brajgel tolerujem. Vyrastie z toho. Ak nie, tak nie. Jej izba je jej kráľovstvo a ak sa chce z jedného konca na druhý prebíjať pomaly s mačetou v ruke ako keď idete džungľou, je to jej vec. Inak je totiž šikovná a pracovitá, všetko spraví, so všetkým pomôže. Tento víkend už to bolo dosť kritické u nej, ale fakt neznáša upratovať svoju izbu. Tak sme si to vymenili. Ona upratala kuchyňu, poumývala riady, skrinky, dlážky, zotrela prach, umyla chladničku, rozmrazila mrazák atď...a ja som jej upratala izbu. Najlepšie sa mi ale osvedčilo proste to ignorovať. keď si nedá špinavé veci do koša na prádlo, tak ich neoperiem a nemá si čo obliecť. Občas narobím krik že si nemám čím pomiešať kávu a vtedy prinesie s rozpačitým výrazom zo svojej izby 7 lyžičiek, 5 šálok, zo tri taniere... ale si ich aj umyje. Kým nepestuje plesne na nejakej desiate, tak neriešim. Ale priznávam, na jednu vec som alergická aj ja - mokrá osuška z vlasov zmuchlaná do klbka a strčená pod vankúšom. :D Každý má svoje perličky :D
1. Toto ma riesit Tvoj manzel - jej otec, nie Ty. Ty si pre nu nic (nemyslim to v zlom, ale tak nejako to je z pohladu mladej). Normalne si sadnut iba on a dcera a vysvetlit jej, pozri, my vsetci sa tu chceme citit dobre a aby to tak bolo, kazdy pre to musi nieco urobit.
Tak isto treba kriticky checknut, ci nie je zavalena vecami (oblecko + hracky + knihy + rozne blbinky), ak ano, pretriedit. Ma dostatok ulozneho priestoru? Ak ano, ako ma ulozene veci? Len tak na polickach alebo ma skatule? Eventualne by som investovala do skatul - v papierku ci Tedi maju desiatky peknych skatul vsemoznych velkosti, pokojne nech si vyberie po chuti. Pripadne sa jej spolu spytajte ako by si predstavovala svoju idealnu izbu u vas - mozno stenu inej farby? Inak rozmiestnit nabytok? Mozno by ste to mohli mat ako spolocny projekt, izbu vypratat, nanovo vymalovat a potom do izby postupne nosit veci a kazdej hned najst miesto (ulozne kose / skatule su podla mna top riesenie, i nas syn tak ma a je upratane raz-dva: skatula na lego, skatula na zeleznicu, skatula na auticka... V skrini skatula na ponozky, na spodne pradlo...). Mozno keby mala pocit, ze ma nad svojim zivotom u vas vacsiu "kontrolu" a beriete jej predstavy vazne, dalo by sa takto posilnit i jej spolupatricnost a vas vztah. Nakoniec by si mozno Ty s nou mohla ist vybrat nejake pekne dekoracie do jej izby (zase nie milion sosiek, ale napr. puzzle na zaramovanie ci obraz na stenu. Ram na viacere fotky na stenu, mozno zavesy / zaclonu na okno hej po chuti...)
A zaviest jasne pravidla:
2. Co nie je v pradle, neoperiem.
3. Do takejto izby jej nedovolim si volat ziadne kamaratky.
4. V takejto izbe by som uz ani nevysavala, neutierala podlahu, prach, nic... Ani by som do nej uz nechodila (zahrat sa s nou a pod. - rad/a pridem do Tvojej izby, ked tam budes mat poriadok, ak treba, pomozem Ti s tym a mozeme to urobit spolu, napr. pri hudbe)
5. Ak chcete silou-mocou poriadok hned, ked nebude u vas, by som veci, co nie su na mieste bud:
a) nazhrnala do stredu izby na jednu kopu, aby realne videla mnozstvo neporiadku - a kym to neuprace, ziadna obrazovka ci spolocna aktivita.
b) dala do vreca a odniesla do pivnice/ na povalu.
Ja mam doma dve teenagerky, 13 a 11 a upratuju si detsku izbu vacsinou uplne same uz x rokov, akurat teda okno a skrinky, kde nedociahnu na vrch, som robila a robim ja... V parne tyzdne jedna utiera prach na svojich + spolocnych polickach a druha zameta a umyje na vlhko podlahu, v neparne tyzdne opacne garde. Ja v detskej utieram prach iba synovi (5 r.) na jeho polickach, ale aj on dostane handru a spray na nabytok a utiera tiez. Postelne pradlo si uz najmenej rok prezliekaju dievcata same, ja pomozem len ak sa boj s perinou a oblieckou na nu stava kritickym.
Tento moj skolkar si vzdy vecer po vyzleceni sam automaticky odnesie do kosa na spinave pradlo trenocky i ponozky. Ostatne veci si posklada a ulozi na kopku (ja vzdy este vecer checknem, ci netreba tricko / teplaky oprat a ak ano, dam do pradla). Rano to iste s pyzamom, posklada si ho a ulozi na kopku, k ranajkovemu stolu pride az po tom. Jedine v nedelu ranajkujeme vsetci v pyzame. Hracky si uprace vecer automaticky. Nedavno tu mal kamarata rovesnika a ten vytahoval jednu hracku za druhou, ale upratovat nechcel, moj maly bol z toho normalne v soku. My mame doma pravidlo, ze kto sa hral, ten aj uprace, ak sa hrame spolu, spolu upraceme. I spolocenske hry s dcerami, jedna hru rozlozi a pripravi, druha uprace, ak hram aj ja, pomozem tiez.
A vobec si nemyslim, ze by bol moj syn nadpriemerne inteligentny alebo vynimocne sikovny a predbehol svoj vek. Verim, ze ked si zvladne upratat 5-rocny, zvladne to i 11-rocna.
Oblecenie skladam ja, ale drobne veci - ponozky a nohavicky skladaju dcery, kazda jedno z toho, kazdych niekolko mesiacov menim.
Na 5 dni v tyzdni ma kazda na kazdy den jednu povinnost v domacnosti (pevne stanovenu, raz za cas zmenim: umyt sanitu v kupelni, umyt riady po veceri, to pradlo skladat, utriet prach / podlahu v detskej, utriet dvere a zarubne v byte, obcas vyzdvihnut brata zo skolky...). Za povinnosti v domacnosti neplatim, ale maju moznost si privyrobit k vreckovemu pomocou na zahrade, to beriem ako nieco nad ramec. Pokial ale nemaju porobene zakladne povinnosti, tuto moznost nemaju.
Aj sa som bola ako puberťáčka taká, dokonca ešte horšia, mama sa išla zblázniť 😂 niektoré deti sú proste take, dnes mam v byte tip-top poriadok a dokonca upratovanie a domáce práce sú pre mna relax
@mamatroch tak napr s týmto mqm skúsenosť, dokonca s chlapcom... malý 5-6-7-8 ročný poriadkumilovny, upratuje, pomáha.. po par rokoch sko by utalo, nič.... :D moja napr keď bola malá ani dobku na tričku, smietku na gatiach... ako 9-10 ročná by išla v spinavom od hocicoho.
@simca06022011 jejda, ma nestras 😱 🤣 ...a ja si uz robim nadeje, ako raz bude buduca nevesticka stastna, ze ma doma plne samoobsluzneho muza, co sa neboji handry 🤔
@mamatroch no radšej sa predčasne netes :D
Ja som neupratovala vlastnému decku,nie to ešte cudziemu,prala som len to, čo boli v koši na prádlo,inak ma nezaujímalo,chce žiť v hnusne tak nech si žije
Ako ste dopadli?

Keby bola staršia tak zavesiť dvere. Ale v tomto veku ju prinúti len jej otec. A musí byť dôsledný.