Ešte nevieme dátum birmovky a farár už chce, aby deti chodili každý piatok na omšu
Baby aj u vás takto farár poprosím ... Ešte ani nevieme kedy bude birmovka ... A už farár od detí chce aby chodili každú stredu na omšu každý piatok večer na omšu po omši čo je už dosť neskoro stretko s deťmi. Čo trvá niekedy az do deviatej večer chodia domov po tme po hlavnej ceste bez chodníka ... Každú nedeľu a sviatok na omši ( čo ešte pochopím) každý mesiac na spoveď + litánie v nedeľu poobede + ruženec po omši ja neviem ... Ja keď som išla stretávali sme sa pred omšou asi pol roka pred birmovkou ( čo som počula že birmovka má byť až o dva roky)... To už fakt teraz majú farári takéto nároky aj inde to máte takto ? Ďakujem
A čo ti robí 12-ročná inak v piatok večer, ak nesedí pred telkou? Taktiež v nedeľu večer? Pokým nemá poruchy učenia, ale aj vtedy treba prestávku, veľmi pochybujem, že sa v piatok večer učí a ešte na základnej škole, nepoviem, keby bola vysokoškoláčka a má pred skúškou. Ale toto je iba smiešna ZŠ. Za ďalšie, to je taký problém ju odviezť potom autom domov? Jednoducho keď nie si veriaca a dávaš ju na birmovku lebo ju budú mat všetci a lebo sa to tak patrí a preto, lebo aj vy ste to tak robili, tak to budes vnímať ako niečo obťazujuce. Ja sa len tak opýtam, ty sama vedieš deti k modlitbe ruženca? Lebo podľa mna farár dobre vie, ze tie deti k tomu vedené nie sú, ani nemajú sajnu ako sa modlí a keď im to neukáže on, tak doma tažko… ja dám len poslednú radu - zrátajú si, koľko za deň ty, tvoje dieťa strávite nad obrazovkami - za počítačom, za telefónom, za televízorom a potom môžeme diskutovať o tom, čo je väčší žrút času. Pokým nemáte ovsem gazdovku ako ľudia pred 100 rokmi, že ti treba husy pásť, kravy, ovce, kozy o čom tiež pochybujem. Ľudia už iba spohodlnievaju a vidím to všade. Študenti by chceli diplom už pomaly za nič, stredoškoláci idu spisovať petície proti maturite, tu zas sa ma chodiť na birmovku, tak najlepšie to poriešiť asi online z obývačky. Ono v živote to chodí tak, ze keď niečo chcem, musím aj niečo obetovať. A to je vo všetkom.
Tak napr. u luteranov - dcera zacala ako 12r chodit teraz na pripravu na konfirmaciu. Stretnutie s pani fararkou maju raz za mesiac - v sobotu doobeda. Preberu pripravu tak ako maju, plus mladi s pani fararkou travia super cas spolu. Ziadne povinnosti ine nemaju, ale tak u luteranov je to cele uplne inde (chvalabohu).
Z toho co pises mi tie naroky pridu uplne prehnane, ale tak mne cela RCK pride uplne mimo a ja som z nej vystupila uz davno. Neviem aky ma postoj vas knaz, ale skus mu to takto logicky predniest. Vzdy si mozu tvoje deti dorobit birmovku uz ako dospele, z vlastneho presvedcenia.
@vlado818
To je tvoj uhol pohladu. Ja som bola do 24 rokov neveriaca a vôbec neverila v Boha a mala presne take iste myšlienky ako ty, ešte aj omnoho horšie, aj na cirkev a veriacich ľudí. takze ťa chápem. Ono to je taký boj ega, myslieť si, ze môj názor je správny. A potom prišiel v mojom živote zlom a všetko sa mi otočilo o 180 stupňov a všetko to, čo som popierala, odsudzovala a vysmievala sa z toho, … zrazu som sa len hanbila aký úzky jednostranný pohľad som mala a akým dogmám som sama ako neveriaca verila. A čím viac som sa ohľadom viery sama vzdelávala a čítala, tým viac som sa hanbila. Takze, ja len poradím, nikdy si nemysli, že si múdrejší, chytrejší alebo inteligentnejší, lebo v danej situácii a z tvojho pohladu považuješ svoj názor za etalón. Lebo za pár rokov sa môžeš potom podobne hanbiť ako ja, že aký si bol hlúpy a plný predsudkov. Nikdy nevieš, čo ti život prichystá.
@raffaella
Ono smutný postoj, ktorým radi ovplyvňujú sekty- myslím si, ze som niečo viac, lebo… (tam to majú tak, lebo som hetero, lebo u nás to ma lepší systém, lebo poznám “pravdu”)
@katkami123 no moja približne v takom veku má večer piatok baletnu alebo gymnastickú prípravu. Predtým anglinu a presun na sálu, telocvičňu😉
To len príklad.
Inak súhlasím, že ak niekto chce sviatosť v rámci nejakej cirkvi má rešpektovať jej pravidlá.
Druhá vec je, že pomaly čo dedina to tie pravidlá v rámci tej istej cirkvi iné. Ako baby písali niekde raz za týždeň mimo školy, inde 3x.
Potom má často cirkev ja to nazývam, pre bežného človeka nesplniteľné požiadavky a on sa to snaží nejako obísť alebo sa na to vykašle.
Si predstav, že máš aktívneho športovca, roky trénuje, tak čo teraz prestane lebo príprava 3xdo týždňa a jemu na nič iné neostane čas?
100% však súhlasím, že pokiaľ si niekto robí sviatosť ako folklór, nech nerobí.
@janage
Myslím, že sa dá dohodnúť v takomto prípade, u nás sa aspoň dalo dohodnúť. Ale piatok večer ospravedlňovať tým, ze dieťa sa ma učiť do školy? Aspoň ja som ešte take dieťa nevidela, ktoré by sa pred víkendom a na ZŠ ucilo do školy.
@janage
Ale ešte mi napáda, minule som o tom čítala článok, ze katolícka cirkev celkovo sprísňuje podmienky. Je to aj pri vstupe do manželstva. Ale zas, tomu sa nečudujem, aj tam to bolo zdvôvodnenie vysokou rozvodovostou v dnešnej dobe. Pretože mnohí chcú peknú svadbu v kostole, ale pritom muž/žena vôbec nie sú stavaní na manželstvo a slovo zodpovednosť im nič nerobí, mnohí vedia, ze si berú problémového partnera/ku, ale myslia si, že svadba je čarovný prútik, ktorý ho znení, pripadne ho/ju zmení dieťa a keď nie jedno, tak druhé… no a tomuto sa snažia vyhnúť. Takze možno sú aj tieto prísne podmienky ako sito, kedy slabšie kusy odpadnú, ktoré to považujú len ako ceremóniu pre rodinu a ostanú tí, ktorí to myslia vážne.
@katkami123 dá sa vždy individuálne dohodnúť. Robila som animátorku birmovancom 5 rokov. Bolí tak vseliake decká a vždy sa dalo. Ale to musel rodič prísť a nie len nadávať na mk
@hiddenobject aky by to malo vyznam? Rocne chodenie do kostola moralku nikomu nepopravi pokial to Sam nebude chciet🤷
Ved ked sa ti nepaci, naco robis dietatu birmovku, uplne nepodstatna vec v zivote, bud milujes nabozenstvo a v kostole aj spis, alebo neznasas nabozenstvo su len dve moznosti
My ako deti sme mali 3 ročnú prípravu. Toľko som sa neučila ani na maturity extrémne veľa testov nám dával je pravda že do kostola sme museli iba v nedeľu ale jedine preto som zotrvala lebo mi mama povedala že ak vydržím do kostola potom pôjdem iba keď ja budem chcieť ísť(odvtedy som nebola a ani nemám v pláne) ten človek nás tam deptal každú sobotu sme sa u neho stretávli učili sa filmy pozerali(nie všetky boli vhodné deťom) pamätám si ako hovoril: a čo si myslíte prečo teploši nosia pampersky? No lebo majú tak anál roztiahnutý. Proste je to moc čo robia v tomto svete farári
@katkami123 dakujem za postreh. Mam 38 a zial kazdym rokom je to horsie a horsie co sa tyka cirkvi. Zaklad je nech sa odstatni a potom sa uvidi kolko oveciek ich bude podporovat alebo inak kolko si budu hen ty buz... uctovat za rozne ukony. Kto ma zdravy rozum si vie veci zdovodnit a nepotrebuje ktomu cierniknaznika.
Skor ma zaujima nazor veriacich ci sa neboja o svoje deti ked ich pustaju ktym ... Po vsetkych spravach o knazoch ci doma alebo v zahranici.
Je to veľmi prehnané. Museli sme chodiť v nedeľu do kostola ani spoveď nebola nejako povinná a stretká sme mali myslím dva krát za mesiac. Nebolo to nič takto strašné. Samozrejme aj tak sme frflali ale toto je už moc. A čo keď má niekto šport/krúžok 4-5x za týždeň. To akože nemôže ísť potom na birmovku? 🤔 l
Alebo ak sa tomu venuje už 5-10r tak sa toho má vzdať iba kvôli farárovi?
Ak sa to nepáči aj iným rodičom tak určite to nejako riešiť alebo dať deti inde na birmovku 🤷.
Za takýchto (ani za žiadnych iných) podmienok by som do tohto dieťa nenútila. Farárko si evidentne rieši nejaké komplexy na mladých 😔
A aj kvôli takýmto premotivovaným farárom som rada, že deti sú gregokatolíci po mužovi. Ja si neviem ani predstaviť svojho pubertálneho syna, pre ktorého je už len škola nutné zlo chodiť tak často do kostola a stretnutia. Proste toto by sme už nedali. Ja som to ako dievča tak nevnímala a ja som mala šťastie, že na sídlisku nás saleziáni tak nemučili. Raz do týždňa stretko, v piatok omša jeden školský rok. No moji bratia už po birmovke s kostolom skončili. Jedna vec je, že birmovku by mala posilniť vieru pri dospievaní, no farári by si mali uvedomiť, že tento vek je dosť citlivý, deckami búcha puberta a takýmto prístupom a šikanou tie deti len donútia k tomu, aby sa im viera a cirkev zhnusila. Na sídlisku kde som vyrastala majú na starosti kostol saleziáni a to je úplne iný prístup ako na dedinách s premotivovaným farármi. Oni majú stretnutia formou rozhovoru a naozaj sa snažia priblížiť deťom vieru takou formou, aby do kostola išli radi. A nie sa biflit a písať stále testy. Mne sa napríklad páčil prístup farára z Čiech kde býva bratranec. Tam im farár počas peknej slnečnej nedele povedal, že je rád že si počas takého pekného dňa našli chvíľu na kostol a že ho tu nenechali samého. Ja keď som išla po roku na spoveď kvôli korune, mi farár rázne povedal, že ale my sme tu boli stále, aj keď omše neboli, že stačilo zavolať a prísť sa vyspovedať. Doslova s výčitkou. A potom po pár mesiacov má ani do kostola nepustili, lebo som nebola zaočkovaná🤦
@vlado818
Tak v prvom rade by som sa ťa chcela opýtať či vieš, kvôli čomu cirkev neplatí dane štátu? A prečo jej platí štát? Lebo v minulosti u nás tu tomu tak nebolo. Štát jej neplatil. Hm… poradím ti - nastalo to za komunistov a vdaka znárodňovaniu, kedy komunisti pobrali veľké majetky cirkvi, nálepkou za to malo byť, ze nebudú platiť dane. Ak chceš odluku cirkvi od štátu, čo hlásajú politici populisticky medzi ľudmi, štát by musel cirkvi vrátiť všetok majetok a vyplatiť ujmy na čo realne nikdy nebude mať toľké peniaze. Rozdiel je v tom, že bezny človek nevie čo tomu predchádzalo, zatiaľ čo politici, ktorí toto hlásajú aby si nahrali politické bodíky medzi ľudmi, rozvírili vášne medzi ľudmi a našli zas nejakého nepriateľa, proti ktorému budú bojovať, toto vedia. Čiže odluka by nás vyšla prakticky omnoho drahsie. Skús o tom niečo počítať. No a druha vec, pedofíliu neospravedlňujem, nikdy nebudem, nech to urobí ktokoľvek. Samotný pápež vyzýva, ze si neželá, aby sa pedofilia zametala pod koberec a takýto človek ma byt exemplárne potrestaný.
@ema229 😀😀😀😀 Fuha, tak to som nezažila ešte 😀😀
Ja keď som chodila na birmovku sme museli chodit vždy keď bola omša,plus čítanie litania a spoveď každý mesiac a niekedy po omši nás skúšal
A vždy po omši na podpis,že sme na tej omši boli
Ja mam zas na to pekne spomienky a isto má to neobtazovalo
Ak máte dobrého farára je to pre deti zábava
v 12 na birmovku? u nás sa chodilo z deviny, prípadne ako prvák na strednej. 12 je veľmi málo.
Mala som birmovku pred 2 tyzdnami a ja som ako dospelak chodila na pripravu na birmovku kazdy druhy piatok jeden cely rok. (v nasom kostole chodia dospievajuci 2 roky - stretko kazdy druhy piatok, alebo v druhom kostole je priprava pre teenagerov rok -stretko kazdy piatok)..do kostola som chodievala v nedelu, sviatky a vzdy prvy piatok v mesiaci (spojenu so spovedou)..
Pre tie, ktoré sa čudujú, že birmovka v 12-tich. Nie, to dievča nebude mať birmovku v 12-tich, ale pravdepodobne v 14-15-tich. Ale pripravuje sa na ňu už teraz. Aj preto si myslím, že to farár preháňa.
To je tak sviatosť z povinnosti. Podľa mňa by si mal človek robit prvé sväté a birmovku len ak chodí do kostola lebo chce a nepozastavuje sa nad tým ze musí chodiť každý piatok a ci to nie je skoro.
12 ročne dieťa, na ktoré to je veľa nemá čo na birmovke robiť. Birmovka je sviatosť dospelých. Nie biologicky dospelých, ale vierou dospelých. Ak je to na ňu veľa, pôjde nabudúce. Kde je problém? Ci iba vlastne ego, že dcéru nevezmu, lebo to nezvláda?
A ešte ti ti pridám môj osobný postoj. Bola som na birmovke. Asi som mala 15-16 rokov. Pripravovala som sa. Tiež sme mali toto všetko povinné. Čakala som niečo viac, než len bodku od popola a oleja na čele. Nič sa nestalo. Všetko naštudovane, splnené a aj tak mi to bolo na nič.. Dnes som muslimka. Vieru v Boha som našla úplne inde. Nie tam, kde iní očakávali. Zbytočne dieťa budete nútiť. Cestu životom a vierou k Bohu si musí nájsť aj tak samé.
Urcite sme to nemali takto nahusto, dokonca si nepamatam ani ziadne podpisy aze by niekto kontroloval ci si bol na omsi, spovedi.. Pride mi to úsmevné, mladych by som skor viedla k zodpovednosti samých za seba nie nutit ich a kontrolovat.. A zvazila by som, pokojne moze na pripravu zacat chodiť 14, v 12 je to fakt skoro.. Aj na tie témy treba este trosku dozriet
@raffaella to nie je tým, ze ide o luteranov a nie o katolikov. Na sk mas stovky a stovky farnosti, z toho mnozstva sa akt tu vypichol pripad, kedy toho farar naklada vela. To neznamena, ze vsade to tak je.
Robila som 5r animatorku birmovancov a nikto nekontroloval/neriesil omse ani spovede. Raz za týždeň bolo stretko (bez omse), kde sme sa s detmi viac-menej hrali a snazili sa vniest par info. Nech maju decka super zazitok a nie odpor. Priklad: v tomto obdobi sme sa presli na nas cintorín, dali sme im sviečky a nech ju kazdy zapali na hrobe, kde ziadna nie je (nikto neprisiel k zosnulemu) pozreli si meno na nahrobku....potom sme sa za nich pomodlili, sami chceli. Inokedy sme piekli palacinky, vseliake kvizy, kratke filmy, prezentacie, pozyvali sme si zaujimavych hosti (napr kapucina, mohli sa ho popytat kto vlasne je, ake to je). Tesne pred birmovkou sme im dali cvicne testy, nech si ich skusi kto chce doma, dost to vitali. No stretka boli o zabave, aby mali dobry pocit a zazitok zo spolocenstva, cirkvi a radi sa vracali.
Synovci boli teraz na prijimani, nemali ziadne stretka ani kontroly. Farar sa detom venoval v skole na nabozku. Tesne pred sa par x stretli, aby si nacvicili pesnicky a kde budu stat
Áno, aj u nás to takto bolo. Aj ja som takto chodievala. Ale dnes chránime deti pred všetkým... Farár to robí správne, takto sa to robí bežné. Ale rozumiem aj Vám, že sa Vám to nepáči. Neostáva iné, len sa v tomto prispôsobiť...
Keď som si birmovku pred 13. rokmi robila ja, (som RKC), tak sme dokonca mali vrámci prípravy aj tzv. "birmovkovú prax". Chodili sme cez víkendy pomáhať do rôznych zariadení soc. služieb, následne riaditelia tých zariadení písali o každom z nás nášmu kňazovi "posudok o miere spokojnosti s birmovancom." Bola to obrovská škola do života, všetci na to s láskou spomíname... Ale my sme celkovo boli taká skupina, ktorá brala prípravu veľmi vážne, aj birmovnými menami sa dodnes navzájom voláme. 🙂
Ja teraz chodím na birmovne stretka ale my máme stretko 1x za mesiac v piatok , spoveď každý mesiac, a chodenie do kostola v nedeľu a prikázané sviatky a to je všetko

Odkomunikovala by som si to s fararom. Deti su deti, ak nemaju aj kruzky, maju sa ucit a vcas ist spat anie do 21vej riesit kostol. Omsa, ok.. ved ste veriaci, ak nie ste, na co sa hrat potom... ale programy takto do neskoreho vecera za mna nie su ok.