Hlášky dnešných násťročných: Vysvetlenie moderného slovníka
Má niekto slovník na puberťákov? Mne dnes mladá zadrela, že nekeepujem stream. 😅 Cringe je pravidelné slovíčko, socky, irl, yolo. Čo používajú vaši mladí? Prosím aj s prekladom 🤣
Ja mám 30 a teda cítim sa trošku trápne… lebo ja veľa z tých slov používam tiež 😂
@matana2 socky sú socialne siete 😆
Ohio 😀
ja zboznujem ked pridu dcerine spoluziacky a spoluziaci k nam a zacnu mi odpovedat tak poloanglicky a americkym slangom ci skratkami a ja vzdy zareagujem naspat cisto anglicky a oni ostanu obareni stat 😂😂😂a za tym.len pride slusne - teta ja som nerozumel/a ...ale ano vsetko co ste tu dali som uz od nich pocula a niekedy ani oni nevedia, ze co to znamena najma skratky a potom mame slovnikove okienko doma a vysvetlujem im co za bludy rozpravaju 🤣
Mám 14 a 16 ročných...
Nwm, nvm, jj, idk, idc, ss, fr, tbh, smh, kk, ily,tysm, omg, yolo, bf, bff
Toto sú niektore skratky zo slovníka dnešnej mládeže
No ty vole, to tie decká tak naozaj rozprávajú??? 😱
@mimikarol no teraz nepoužívaju ty vole😂
@mimikarol hlavne už nebudú veľa rozprávať...
Minule som čítala článok, že táto generácia má vypnuté zvonenie na mobile, nechce telefonovať, len písať..ak im zvoní mobil, očakávajú zlé správy
Za ďalšie v kariére si oni budú určovať podmienky v práci: ako dlho budú pracovať a kedy (nie skoro ráno), budú chcieť pracovať max.6 hodín, no výplatu plnú ako za 8 hod. a bude sa im musieť žiaľ vyhovieť 🤷
Moji chalani používajú napríklad slovo Sus. Znamená to, že je niečo podozrivé 😅. Proste je to sus 😂.
@lizatko1009 ôtafak je nove ty vole 😀
yolo je "you only live once" - zijes iba raz, cize na akykolvek risk, neplanovanu akciu je reakcia yolo, ide sa na to...🫣🫣🫣🫣
Traja teenageri nezávisle od seba mi vysvetľovali, čo znamená tá reklama na Euroveu, "rizznúť sa dá dripom"...najlepšie som to pochopila od toho najmladšieho z nich 🤣
Doporucujem ;) https://www.digitalnirodicia.sk/digitalni-rodic...
Akurat som odchytila syna, tak mi tu prekladal vsetky vyrazy, co tu odzneli 😂🤣.
Noob používal syn ešte na prvom stupni..doteraz netuším čo to znamená...yolo teraz fičí..a tiež nie som v obraze🤔
Napadlo mi hneď toto video: https://www.instagram.com/reel/C9m0Ct3g-Nl/?igs...
Su na to videa na instagrame, ja mam 2 pubisov, flexiť vyťahovať sa, sus podozrivy, kepujes klames cap, skibidi je zly, L ko lúzer, cool je po novom sigma, blaznivy je ohio atd.
Pri nas s kolegynou sa minule zastavili dve baby a pytali sa ci v okoli je jeden konkretny obchod. A tiez za tym povedali nieco nezrozumitelne 🤣 chvilu sme rozmyslali ci su zahranicne ale neboli.
Ja sa cítim v tejto téme trochu požehnaná - vybrala som si ju pred tisíc rokmi ako tému bakalárskej práce 😂 Ale úplne chápem ten zmätok. Sú slová, ktoré prirodzene do slovenčiny západnú a používajú sa v kontexte tak, že im jednoducho rozumie každý, kto nežije v jaskyni.
Ale to ako sa to pretláča mi spôsobuje nevoľnosť. Nenávidím napríklad keď niekto povie"feelovať" alebo "rizzovať" a podobné ohyzdnosti ... To je príliš aj na mňa 🙈
@michaela789 co je rizzovat? A nedáš sem zoznam ? 🤭😊😃 aj s prekladom samozrejme
@dennissa16 pekne si ho zotrela 😂
Ja už mám po 40-tke a učím puberťákov anglinu, tak som trocha v obraze. Oni ma sami učia, čo sa ako povie a čo tie slová znamenajú. Minule som od jednej žiačky dostala zoznam... musím pohľadať 🤣😅
@ptvw rizzovať je baliť niekoho/dvoriť niekomu... Proste úplne od veci slovo, čo ani v angličtine nedáva zmysel 🙈 nechápem odkiaľ sa to vzalo. Snažím sa udržiavať v kondícii, ale ide to čoraz ťažšie s takýmito výstrelkami.
Zoznam veru nemám, rozpracovala som to celkovo ako koncept a zamerala som sa najmä na písomný prejav (sms, chat) - prečo také slová vznikajú, ako prenikajú do jazyka, akú funkciu plnia (šetrenie času, začlenenie sa do skupiny, šifrovanie reči atď.). Ani by mi vtedy nenapadlo, že takáto vec bude raz naozaj témou v skutočnom živote 😂
Mam 36 a teda absolutne sa nechytam na tento slovnik🫣

Ja neznášam slovo OK....ale nepovie to, ze ou kej ale iba OK a ešte ten podtón 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️