icon

Hranice pre 16 ročnú

7. jan 2022

Ospravedlnujem sa, ze anonymne. Dcera, onedlho bude mat 16, sa cez nejaku hru zoznamila s chlapcom (cudzinec eu), onedlho 19. Uz za nou 2x prisiel. Zatial podla vsetkeho k nicomu vaznemu nedoslo. Planuje prist znova, chce aby prisla ona k nemu. Som vcelku liberal, dovolila som jej byt s nim vonku a takisto na hoteli vzhladom na pocasie (a myslim, ze zakazovat tu bolo zbytocne), o desiatej musela byt doma. Ako by ste sa zachovali? Kde by boli vase hranice?

Strana
z4
number19
8. jan 2022

@vevesh Tak, tak. Mozem len potvrdit ako niekto kto v beneluxe niekolko rokov zil. A teda v kazdom vacsom meste su stvrte kam normalne pracujuci clovek radsej nepachne. Na co ta ako prvu vec domorodi upozornia.

@autorka Tym, ze ty si asi nevytiahla z SK paty ani nemusis mat realnu predstavu o tom, kam dceru posles. A hlavne komu si ju uz poslala na hotel.
Mam pocit, ze ty mas problem so zakladnym chapanim (ked uz chces byt tza kazdu cenu ironicka). 😒

lenka_da
8. jan 2022

Ja teda nechcem moralizovať, lebo sama netuším, ako by som sa zachovala... Len rozmýšľam, skade berie 18-ročný alebo 19-ročný chalan peniaze na cestu, hotel, stravu, resp. ak sa chce s tvojou dcérou stretávať pravidelne, bude to dosť drahý špás. Ja som teda v 18 (alebo v 19, 20, to je úplne jedno) nemala peniaze... Alebo mu to idú financovať rodičia? A to im nebude prekážať? Lebo popri týchto výdavkoch ešte bude treba dievča sem-tam aj niekam pozvať, nejaký výlet, atď. Nejako mi to nejde do hlavy... iba ak ste obidve strany finančne za vodou, alebo sa mladí uskromnia a budú si volať cez skype...?

miskakyska
8. jan 2022

...aby raz neostala nezvestnã..🤔

A čo na to jej otec??...dozvieme sa už??

autor
8. jan 2022

@number19 Doteraz to bola z tvojej strany slusna diskusia, teraz si sa uchylila k osobnym invektivam. Vediem svoju dceru okrem ineho k tomu, aby sa takto nikdy nezachovala. Mozno by stacilo trocha tolerancie avpochopenia, ze aj ked ma niekto iny nazor ako ty, nemusi to byt hned dusevny mrzak.

autor
8. jan 2022

@lenka_da myslim, ze to bude jeden z dovodov, preco to nebude mat dlhe trvanie.

number19
8. jan 2022

Kde su na teba v mojom poslednom prispevku osobne invektivy prosim ta?

To, ze mam dojem, ze nemas skusenost so zivotom v zahranici nie je osobna invektiva (ale dojem, na zaklade toho ako sa k tejto situacii stavias) a mozes mi ho pokojne vyvratit.

Viem ze ti moj nazor na tvoju situaciu nesedi, ale hadat sa tu nebudem.
Len ti fakt doporucujem byt tomto pripade opatrnejsia. Doba sa zmenila - suhlasim, ale k horsiemu.

loliki
8. jan 2022

Kolegyňa má syna, v tomto veku 16-17 rokov, ktorý nezvládol rozchod s frajerkou a predávkoval sa tabletkami. Ja Tvojej dcére doprajem šťastie, ale v tomto prípade väčšina z nás tuší, že to neskončí happy endom. Ona sa môže zaľúbiť, môže si vychutnávať život, ale aj to sklamanie môže prísť. Môže ju to zlomiť. Nevadí? Nebolo by lepšie usmerniť jej myseľ na štúdium?

bluka2
9. jan 2022

@vevesh tiež som žila v Bruseli. Skôr na Slovensku by som sa obávala, keď si tak spomínam na prípady mladých zavraždených bab, kde nikdy nenašli vinníka. Barbora, Viola, určite sa nájdu ďalšie.
Niekto sa pýtal, koľko mám rokov. Tak o 20 viac ako v 16tich už 😃 u mňa sa toho veľa nezmenilo v tom ohľade, že rada ľuďom verím, lebo taký život mi vyhovuje a nenechám sa znechutiť nejakými krimi prípadmi. Človek si vybuduje nos na to, či sa jedná o seriózneho človeka alebo grazla už pomerne skoro. 16tku som oslávila mimo domova, asi 2 mesiace som bola už preč vtedy zo Slovenska. Moja dcéra má 7 rokov a ako dieťa, ktoré žilo už na 3 kontinentoch má už aj v tomto veku pomerne dobrý "čuch" na ľudí. Ostatne ako väčšina ľudí, ktorý žili v rôznych prostrediach. Ľudia z nebezpečnejších krajín sa s tým v podstate už rodia a vnímajú svoje okolie a o nejakej naivite sa dá hovoriť možno u tých menej inteligentnych alebo neviem. Ešte som nestretla človeka z Mexika, ktorý by v noci išiel cez park opitý so sluchadlami na ušiach. V takej Afrike aj skoro analfabet, ktorý na rohu predáva banány vníma, čo sa okolo neho deje. Toto v Európe veľa ľuďom chýba, aspoň také sú moje dojmy.

bluka2
9. jan 2022

@number19 prosím ťa, aké štvrte máš na mysli? Možno ich aj poznám. Lebo obľubujem chodiť na kuskus, marocké trhy a tak a rozhodne som tam normálne pracovala 😉

vevesh
9. jan 2022

@bluka2 praveze na sk som sa citila bezpecne, lebo ako si povedala, vedela som co mozem a co nie. V noci som urcite nesla cez park, ci sa potulovala na miestach, kde bolo u nas zname kriminalne spolocenstvo. V zahranici mne bolo vsade hovorene, ako je to tam bezpecne, nemusis sa coho bat, a keby nieco, policia je vsade.....ups, nie, nie je. A je tam vacsina ludi, pre ktorych zakon je zdrap papiera- tak ako v afrike ci azii..🤷‍♀️A je pravda, ludia v bojovych krajinach su ostraziti, ale su aj agresivnejsi vo svojich pravach, a ked dojde na trestny cin, aj extremnejsi a prave od nich ide to nebezpecie (ak vyjmem psychopatov-ti su vsade). V europe si od 2 sv. ako zena nemusela byt ostrazita, naopak, v zahranici musis byt vzdy a vsade- hlavne preto, ze telesne signaly sa lisia od kultury ku kulture a zvacsa je problem v "medzipohlavnom" komunikovani. A to my tu v eu dievcata neucime...tu je vsade propagovana rovnost, emancipacia, zakony, policia - taka vyhrazka mozno plati na nejakeho slovaka, ale nie na ludi z inych krajin...
Ps brusel: pred 20 rokmi bola kusok za Eu parlamentom v quartiere chattellain pekna ulica, kde si ako sama zena europanka nevysla- chodili tam iba zeny v tlupach a nikaboch. Ak si dosla, bola si dost rarita a hned vysla tlupa chlapov za tebou, co tam chces..... Hned na to susedila cast cernoskeho geta. V Antwerpach mas naopak verejny park pre ortodox zidov, kde nezidovskeho muza nepustia vobec a zenu len bez fotaku nalezite oblecenu. Maju Sbs pri vchodoch a su dost drsni, ak sa im nieco nepaci. A dalo by sa dalsimi mestami pokracovat....

matafich
9. jan 2022

@cyberk nepochopili ste, nevadí🙂

bluka2
10. jan 2022

@vevesh v Bruseli som nikdy nebola v žiadnej ulici, kde by som sa necítila vítaná a pravidelne sa tam vraciam od roku 2007 a už vôbec nie v blizkosti EU štvrte. Nezažila som tam ani o jednu sexisticku poznámku viac než na Slovensku. Jasné, každé mesto má lepšie a horšie štvrte, ale aj v burke sa dá nájsť niečo pozitívne, napríklad si môžeš jednu poriadit a ísť nenapadko skontrolovať, čo robí frajer 🙃
pre mňa za mňa, nech si nosí, kto chce, čo chce. Aj k synovi som vybrala jednu Tagesmutter so šatkou a dúfam, že si to v hlave dosť zapísal, že netreba mať predsudky, lebo bola fakt najlepšia v meste. Nemusela, ale sama od seba mu varila bio jedlo a snažila sa tak, že ho mala skoro tak rada, ako ja, to proste cítiť 🙂

bluka2
10. jan 2022

@vevesh ale chápem, čo myslíš, ti ortodoxní samozrejme nie sú moja krvná skupina. Len tym chcem povedať, že niekedy človek nájde liberála aj tam kde by to vôbec nečakal. Takže sa nedajú hodiť všetci 19 roční z Beneluxu do nejakej kategórie... Môže byť hocičo, ale tak ak to mali v rodine doteraz v pohode, tak najskor randí s niekým na podobnej vlnovej dĺžke a ak aj nie, príde na to aj sama a bude o niečo silnejšie to dievča, skoro žena

vevesh
10. jan 2022

@bluka2 jasne, ja len hovorim, ze eu nie je tak bezpecna- urcite nie pre 16rocnu akokolvek vyspelu dievcinu a s prilivom migrantov je to este horsie. A su naozaj take stvrte, ze si nemala cest, no bud rada....urcite veci nie je dobre skusat na vlastnej kozi, co aky je clovek dobrodruh.
PS: ja nemam nic voci nikabom, ale 20 zien naraz a chodit po ulici len v takych tlupach, nie je nic normalne pre europanov. Na blizkom vychode ta ani nehne, dokonca sa rada pridas...ale v eu nie, a ani pre belgicanov, co ako su liberalni. Len si sypu popol na hlavu kvoli genocide, ktoru v svojej kolonii sposobili, tak nech si kazdy robi u nich co chce, pokial to nie je zakazane podla zakona. (to je vyjadrenie belgickeho sudcu...)

asocial
10. jan 2022

ja ti neviem. Ano, nemam dceru, ani dieta v tom veku. Ale mne sa paci tvoj pristup. lepsie takto, akoby ste sa mali hadat a ona si zbali veci a uz ju neuvidis. Ked som mala 16 neboli socialne siete, internet len dakde na FEIke. Ale verim tomu, ze dnes je to bezna prax. ja mam manzela EU obcana ("cisteho" EU obcana) a nemyslim si, ze by bol horsi alebo nebezpecnejsi ako Slovak🙂. Zoznamili sme sa sice az pocas VS. Ja len este raz zoapkujem, ze velmi sa paci tvoj pristup. Spravna mamina.

lucilaines
10. jan 2022

@bluka2 vidim, ze si tu jedna z mala , co mala podobny nazor ako ja, ze autorka to riesi spravne. Potom este dalsia baba teraz pisala, co ma sama manzela cudzinca. A ked citam dalej, tak aj ty zijes dost medzinarodne. Ja tiez, prvykrat som bola v zahranici sama v 15tich na cele leto na Cypre. Bol to sice jazykovy pobyt, nesla som za frajerom, ale keby som chcela, mohla som si robit co som chcela, hoci aj po tych hoteloch prespavat. Potom som zila este v niekolkych krajinach na roznych kontinentoch, tiez som byvala ci dokonca randila s ludmi najroznejsich vierovyznani a narodnosti. A predsa ja by som tiez dceru pustila za teda samozrejme stanovenych podmienok, pretoze si myslim, ze mi to dalo velmi vela. Ci uz ta dovera rodicov a tiez obrovsku skolu samostatnosti a zodpovednosti. Zaujimalo by ma, ci je tu niekto, kto realne taketo samostatne cestovanie ci zivot v inej krajine v pomerne mladom veku zazil a je proti.
@autorka, inak mozno aj to by bolo riesenie na leto. Najst pre dveru v meste kde byva chalan nejaky jazykovy kurz a nech tam chodi. Nech si pekne setri ked ozaj chce ist, ty nieco dolozis a este sa aj nieco nauci a bude pod dennym dohladom ucitelov.

bluka2
11. jan 2022

@vevesh ja si fakt myslím, že taká štvrť v Európe ani neexistuje, že je to viac strach než realita. Lebo ja som počas výšky vždy všetky peniaze minula na cestovanie väčšinou po Európe (čo už, záľuba), takže som bola často v "najhoršich" štvrtiach. Napríklad, keď som nemala peniaze, tak som sa išla najesť na nejaké také trhy, kde by sa veľa ľudí z toho fóra možno bálo, ale pre mňa to boli najkrajšie zážitky v podstate môjho života, lebo tam som zažila takú najkrajšiu solidaritu, ktorou sa inak pýši Európa. Proste, že si objednas nejaky najlacnejší chlieb s vajíčkom a asi hneď pochopili situáciu, často krát ani nikto nechcel zaplatiť. Alebo ma k sebe pozvali bývať takí, čo sami nemali postele a spali sme na kobercoch. Ráno štartovali rozpadnuté auto nejakou šnúrou a keďže aby ho rozbehli podľa svojej kultúry ho pohanali slovne po arabsky (to bolo v Madride), do toho tie rozbité kosti, verím, že to muselo budiť všelijaké dojmy, lebo niektorí čudne zazerali 😁 alebo rodina, čo bývala v takom byte bez kúpeľne (iba WC) a raz do týždňa sa chodila umyť do hammamu, ma tam ženy tiež vzali a nechceli tých pár šupov.
V takej USA myslím, že tam sú skôr nejaké gangy a miesta, ktorým sa fakt radšej v istých situáciach radšej vyhnúť, ale to vyplýva úplne z inej situácie, než ktorá je v Európe

bluka2
11. jan 2022

@lucilaines to si vystihla. Ten možný benefit prevažuje rizika, ku ktorým sa samozrejme treba zodpovedne postaviť, ale nie štýlom, že vzdať sa celého balíka aj takých benefitov, toho, čo tak obohatí myseľ, ducha, mozog (jazyky), budúci profesionálny život. Ja si myslím, že bez tých zážitkov a skúseností by som nebola ani tam pracovne kde som a s celkovou určitosťou by som sa po týždni v kancelárii na novom kontinente necítila tam ako doma, ako sa mi to práve stalo

vevesh
11. jan 2022

@lucilaines ano, ja som zazila v takom mladom veku cestovanie po eu a mam aj negativne skusenosti, preto by som ja osobne nepustila. Az po strednej skole. Lebo som zazila aj tu odvratenu stranu, nielen to pozlatko (a to nie je teda o chudobnych, ale zlych ludoch, ktori si dovolia viac, lebo im je cele zivobytie jedno...). Mam pochodenu len europu a stredny vychod, ale byvam v multi-kulti krajine, kde "kamosky" a zname mam z celeho sveta a najlepsi kamosi mojich deti su z indie, maroka, senegal, afganistan, kambodza-taliansko mix a tie z nemecka by som skor na ruke ratala.

@bluka2 ale to nema co do cinenia s chudobnou stvrtou, skor s imigracnou asocialnou a drogovou. Tym ludom su zakony ukradnute. Dolezita je moc a hierarchia (co znamena silny patriarchat a jeho dokazovanie). Tiez som presla chudobne stvrte, ale to nie je o tom. Ide o asocialnych ludi, pre ktorych sama baba europanka je jednoducho dobry terc, bohuzial.
PS: mam muza so stredneho vychodu a velmi dobre kamosky z maroka, takze spanie na kobercoch na zemi je u mna standard😀😀

PS: pre policiu na zapade je nejaka slovenka podradna- a to som mala tu cest s policajtami franczami a nemcami. (A moja dobra znama ta ista skusenost v anglicku).

bluka2
12. jan 2022

@vevesh ja som nikdy nemala zlú skúsenosť. Len 10000 dobrých.
To o tých policajtoch si vôbec, ale absolútne nemyslim. Mám skúsenosť s nemeckými aj belgickými policajtmi a úplne jednanie so mnou na rovnakej úrovni.

bluka2
12. jan 2022

@vevesh aj s rakúskymi, rovnaká skúsenosť

autor
10. apr 2022

Ak Vas to zaujima, tak priatelstvo stale trva 🤪. Chlapec tu bol tyzden cez jarne prazdniny, teraz sa chysta prvy majovy tyzden... Uz mam pocit, ze leto to prezije, uvidime co bude dalej...

aurorastone
10. apr 2022

Komenty som len zbežne preletela ale prečo nemohol byt chlapec u vás doma na byte, že radšej boli na hoteli? To ma celkom zaujíma 😁

Strana
z4