Hranice pre 16 ročnú
Ospravedlnujem sa, ze anonymne. Dcera, onedlho bude mat 16, sa cez nejaku hru zoznamila s chlapcom (cudzinec eu), onedlho 19. Uz za nou 2x prisiel. Zatial podla vsetkeho k nicomu vaznemu nedoslo. Planuje prist znova, chce aby prisla ona k nemu. Som vcelku liberal, dovolila som jej byt s nim vonku a takisto na hoteli vzhladom na pocasie (a myslim, ze zakazovat tu bolo zbytocne), o desiatej musela byt doma. Ako by ste sa zachovali? Kde by boli vase hranice?
A ešte ma zarazila jedna vec na hoteli ako nezaockovani byť môže? A prečo nemohli prísť ku vám, keď píšeš ze u vás byt nemohli? Jedine žeby si bola nie matka ale ta 15r slečna? Pretože inak nevidím dôvod a ani zmysel u vás doma nie ale v hotely alebo za hranicami v hotely ano
Ako som už spomenula, potrebovala som sa uistiť, že nie som so svojim prístupom jediná.
To, že väčšina, by nič z toho nedovolila, mi bolo jasné vopred. Nejdem posudzovať, nijako mi to neprislúcha. Neviem, či je správne, že som sa zachovala takto a takisto neviem, či by bol správny zákaz. A áno, chcem byť cool matka, nie je to však prvoradé. Určite by som svoju "coolovosť" nepostavila nad bezpečnosť svojej dcéry.
Prečo by sa (dám im už ich za chvíľku reálny vek) 19 ročný chalan z vyspelej krajiny zaľúbil do 16 ročnej slovenky? Pretože mu je sympatická, páči sa mu, majú rovnaký "svetonázor", majú sa o čom baviť a nenudia sa spolu? Inak, neviem či je zaľúbený, dokonca neviem ani či je dcéra zaľúbená. Vyspelá krajina....to ste zostali niekde v minulosti, toto predpokladám už dnešní násťroční neriešia (ich rodičia ešte určite áno), pre nich sme jednoducho všetci európania.
Prečo nie u nás doma a ako sa nezaočkovaná dostala do hotela - sú hlúposti, absolútne v tomto prípade pre vás nezaujímavé a hlavne nepodstatné.
Ešte ma zaráža jedna vec, keby bol príbeh o 18 ročnej babe a 21 ročnom chlapcovi, čo by sa zmenilo? Obaja ešte študujúci, vzdialenosť rovnaká, žiadne dovolenie by si odo mňa pýtať nemusela, ja by som nemusela nič vedieť. V prípade, žeby ju trebalo nedajbože hľadať, bola by som ako rodič v nevýhode, nakoľko by dievča bolo plnoleté.
A samozrejme si myslím, že na sex má čas a zároveň verím, že keď ten čas príde, antikoncepciu si vypýta (máme predebatované). Kedy by bol ale ten správny čas pre rodiča? Kto by bol ten správny partner pre rodiča? Koľké ste v tomto splnili predstavy svojich rodičov?
V konečnom dôsledku si myslím, že je to vcelku bezpredmetné, pretože takýto "vzťah" ani podľa mňa nevydrží...
Ja už len uvažujem z tej druhej strany: Kebyže bývam niekde v EU a mám skoro 19 ročného syna , ktorý sa rozhodne vybrať sa za 15 ročnou dievčinou a keďže je on už dospelý, ktorému nedokážem rozkázať, či zakázať nič, tak sa ešte v kútiku duše spolieham na matku Slovenku, že snáď tomu vzťahu (určenému na zánik) zabráni. Alebo to bude podporovať vidinou šťastnej budúcnosti, bohatý zaťko z EU, šťastie sa na nás usmialo, wau. Je to dobrá téma na zamyslenie sa.
@loliki mam sestru vydatu dlhe roky v zahranici, tento pocit menejcennosti slovenky som davno prekonala.
@cyberk aspon viem, po kom dcera je a ma zlu vychovu. Bola splodena snad este pred obedom😜.
Autorka- tu sa veľmi rozumnej odpovedi nedočkáte, bude Vám tu veľmi veľa žien hovoriť ako ste urobilo chybu a podobne, podľa mna ale väčšina z nich o svojich dcérach ani len netuší čo robia. Mala som spolužiačky, keď som počula ako klamu svojim rodičom, koľko krát som musela hrať akože kamosku, ktorej mama zavolala a mala som povedať že spi akože u mna a podobne. Tak som bola neskutočne šťastná za to, že ja som svojim rodičom mohla hovoriť pravdu a čiastočne má vždy chápali.
Radšej si skúste pýtať rady vo vašom okoli, ako takto na takomto fóre.
Tak potom načo si tu písala, keď si si istá, že robíš to najlepšie, keď ich pošleš na hotel? Tak super, kde je chyba? Boli v hoteli, k ničomu nedošlo 😃 už som len zvedavá, aký má 16 ročná svetonázor. Gratulujem
Ty nemusíš mať pocit menejcennosti. Ale ľudia sú všelijakí. Aký názor má Tvoj manžel, alebo otec tvojej dcéry? Nespomínaš ho. Radíš sa s cudzími.
@anonym Pokial v 16tich, tak ano 🙈
@autorka Nesuhlasim s tvojim zmyslanim, tvrdis:
"Ešte ma zaráža jedna vec, keby bol príbeh o 18 ročnej babe a 21 ročnom chlapcovi, čo by sa zmenilo? Obaja ešte študujúci, vzdialenosť rovnaká, žiadne dovolenie by si odo mňa pýtať nemusela, ja by som nemusela nič vedieť. "
Dcera sa ti aj po skusenostiach kedy sa ako 15 rocna mohla tahat na hotel s nejakym chlapikom v 18 vyparit bez tvojho vedomia a suhlasu.
To, ze ty jej teraz davas neprimeranu a nevhodnu volnost (frivolnost?) ti nezaruci jej doveru na vzdy. Dokonca to moze podporit jej pocit ze "v 15 som chodila s chlapikmi po hoteloch preco sa mam teraz v 18 matke z niecoho zodpovedat?"
Teraz v 15 jej vstepujes iste postoje k zivotu. 15 rocna v hoteli s dospelym muzom je nestandardne. Mala by uz aj sama citit, ze to nie je normalne.
Nie som za zakazovanie, ale sa za usmernovanie, vysvetlovanie a nachadzanie kompromisov s 15 rocnou dcerou.
Sorry za priamost.
@number19 veľmi pekne napísané.
To je asi nejaka charakteristika beneluxu, takto chodit za frajerkami/frajermi🤪🤪pravdu povediac som nikde toto nezazila ako tam- naozaj chodili chalani a baby mile a mile za frajermi este v teenagerskom veku- top bola asi 17rocna baba z brazilie, ktora prisla byvat k frajerovi a jeho rodicom na pol roka po dvoch stretnutiach a samozrejme chatoveho chodenia....🙈🙉🙊
K teme, nie, moje dieta by som nepustila na hotel- nech sa prechadzaju po vonku a k nam domov. Ale ked uz si pustila, urobila si vsetky kroky spravne👍👍do zahranicia by som ju samu nepustila- ano, moje spoluziacky chodili same brigadovat a na dovolenku, ale bohuzial svet je agresivnejsi ako za nasich cias a sama 16rocna baba je uzasny terc na nazvem to "menej vyvinute individua", kde v zahranici sa nevie orientovat sprava/zlava (a asi ani jazyk danej krajiny nevie...).
A dcera vie tak super jeho rec?ci ako sa dorozumievaju?
@sense no cele je to divne
Ja jednej veci nechapem. Na jednej strane chces vediet nazor a aj ked 80% zien tvoj nazor nezdiela, aj tak si sa utvrdila v tom,ze si urobila spravne. V com ti vlastne tato diskusia pomohla🤔Vsak ty si matka. Ked mas pocit,ze dospely cudzinec je super partak po 2 stretnutiach,tak preco si to potrebujes potvrdzovat u inych zien? Neviem preco mam pocit,ze ani sama nie si so svojim rozhodnutim stotoznena,ale potrebovala si ulavit svojmu svedomiu,ze je to tak spravne a v dnesnom svete normalne.
Robíš dobre, podľa mna. Samozrejme mohla by si robiť aj ako niektoré píšu, to mi pripomína mojich rodičov. Nemohla som nič a aj tak som bola v 16tich v hoteli s cudzincom dokonca mimo-eu 😉 A kľudne doprajem príjemný zážitok a spoznávanie nových kultúr aj dcére, aj keď si myslím, že ona nikdy nebude deliť na svojich a cudzích 🙃 ale smejem sa, aj keď je to zároveň aj trochu smutné, že to treba spomínať či cudzinec či nie? to akoze EÚ-cudzinec je priatelnejsi ako ne-EU cudzinec? Slovak lepší než cudzinec? Je to proste 19 ročný chalan a narodil sa/žije niekde inde, je tam toho.
@bluka2 je dôležité,či je cudzinec,či nie?
Každý rodič máme inú hranicu. Ja by som nedovolila svojmu dieťaťu v 15r.niektore veci,kt.v pohode dovolia iné mamičky. To som ja, moja výchova a moje dieťa.
Dieťa skúša hranice,na to je rodič,aby hranice dal. Aj keď populárny nebude. Má za dieťa zodpovednosť. Nie je ok prenechať celú zodpovednosť na dieťa. Aj na dospievajúceho.
Je rozdiel isté správanie s odobrenim rodiča a s tajným konanim,bez vedomia rodiča.
Že je lepšie,keď nám dieťa dôveruje a všetko povie už od 14-15?akože fakt si myslíme,že nám všetko naozaj povie,keď budeme IN?a veľmi moderní a chápavi?
Nemyslím.
Aj dospievajúci musí mať hranice.
@bluka2 to EU tam spomínala hneď na začiatku autorka. Mne by bolo jedno, či cudzinec či sused, do hotela na noc skrátka nie. A ani nikde inde na noc, pokiaľ nejde niekde, kde bude dôveryhodný dospelý, ktorého osobne poznám, napr niekde na chate u spolužiačky, kde je aj jej rodič. Možno som staromódna, ale 16 ročná je ešte naivné decko.
Môžem sa opýtať, aký názor ma otec dieťaťa? Ak teda je.
@bluka2 aj ja som vystrájala, o tom potom, ale naši o tom nevedia doteraz, ale určite by mi to neschválili ako tuto autorka. A určite som bola naivná, to je v 16 úplne normálne, mižno vtedy sa mi to tak nezdalo 😂 ale čo vie 16 ročná o chlapoch? Pokiaľ teda nemá vzťahy od 10 rokov..
@terezka1947 "Je rozdiel isté správanie s odobrenim rodiča a s tajným konanim,bez vedomia rodiča." Tiež v tom vidím rozdiel, nemusí to byť odobrenie hneď. Môže to byť aj tak, že povieš názor a rozhodnutie necháš na dieťaťi. To je tiež jasný znak. Nie že by to znamenalo nemať žiadne hranice. Tie sú úplne jasné, ubližovať iným, vysmievať sa, skloňovať, ponižovať iných - to je neprípustné.
Tajné konanie je otras, dieťa podľa mňa zo svojej podstaty nechce klamať, nechce robiť niečo tajné, zle, skôr si želá, aby mal rodič pochopenie
@bluka2 áno. Súhlasím s tým,že dieťa nechce robiť veci tajne,ale s odobrenim rodiča. Lenže niektoré veci nemôže (ešte nechce)rodič odobriť. Dieťa má dve možnosti:bude síce nahnevane,ale súhlasiť a somrat. Alebo to aj tak tajne urobi. Lenže to už je aj o povahe dieťaťa,o tlaku spolužiakov,atď,atď,o skúšaní,čo sa stane,keď nepochybne,atď,atď.
Teraz je otázka:keď bude mať rodič pre všetko pochopenie,aby zabránil tajným riešeniam,naozaj dieťa nič tajne neurobí?a naozaj je ok mať pre všetko,čo dieťa v ten moment chce pochopenie,aj keď to pre neho nie je ešte vhodné,či mu to môže ublížiť?
Skrátka,musí si toto zodpovedať každý rodič sám. Pozná svoje dieťa a má svoj štýl výchovy.
Citanie s porozumenim je vseobecny problem, ale to, ze problem robi samotne citanie? 🤔 Vdaka za nazory.
@bluka2 ja som a bola som vysoko inteligentna- ale stale po rokoch, skusenostiach a fackach, ktore mi zivot nadelil, hodnotim, ze vtedy som bola aj naivna. Bola som staly optimista, ktory nechapal, preco by mali ludia len tak klamat a ze existuju aj ludia zli, ktori robia zlo len tak, lebo mozu, lebo maju silu na to...a uz duplom 16rocnej babe. Nebudem prifarbovat, v beneluxe mas geta, kde su tlupy cernochov ci arabov a ti si len tak zhltnu nejaku 16rocnu slovenku. To nie je, co byvalo. Uz neexistuje "bezpecna europa" a denne pribudaju ludia bez penazi z inych statov s inymi hodnotami, svetonazorom a skusenostami na uliciach...

@ibrunova nie to my sme divne,