Moja 15 ročná dcéra sa zamilovala

katkakaktus456
1. aug 2020

Čaute , mám 15 ročnú dcéru a zamilovala sa do jedného chlapca , ktorý je nám aj tak trochu rodina (ale taká vzdialená) a jednoducho sa ma stále naňho pýta a si očividne myslí , že neviem , že sa jej ľúbi. Chlapec sa takisto aj opíja (podľa toho čo viem) a nechcem ,aby pochytila také správanie . Čo mám robiť ?

janinah
1. aug 2020

Rozprávať s ňou a chlapcoch,mužoch,skôr tak všeobecne,čo si všímať,čo odmietnuť,čo je už cez čiaru....ja to so synom robím nenápadne už asi od jeho 13tich,napr. ideme v aute,skrútim reč na to aká by mala byť žena,čo znamená do voza i do koča,použijem príklady ľudí,ktorých poznáme...

hettinka
1. aug 2020

@katkakaktus456 dat dcéru na nejaký krúžok, urobiť jej teraz v lete program, nejaké výlety, venuj sa jej, rozprávajte sa veľa.
Hormóny sa im v 15 síce búria, ale na frajerov má ešte času dosť. Stretávajú sa, alebo je to len zamilovanosť z jej strany? Ja som v tom veku bola buchnuta do spolužiaka, ale vzťah z toho nikdy nebol, on o tom asi ani nevie 😂

katkakaktus456
autor
1. aug 2020

@hettinka ja sa jej akože si myslím dostatočne venujem a áno , stretávajú sa a pravidelne

katkakaktus456
autor
1. aug 2020

@janinah asi áno , rozprávali sme sa o tom , ale tak možno to je aj tým , že je v puberte

juhseverzapad
1. aug 2020

Tiež mám 15r. Ono, v tomto už moc nepomôžeš, za 3 roky má 18 a ty sa budeš môcť postaviť na uši, aj tak si spraví po svojom. Bude mať na to právo. Rozprávaj sa s ňou ako so ženou, nič viac. A keď sa popáli, tak sa popáli. Aj o tom je život.

katkakaktus456
autor
1. aug 2020

@juhseverzapad 🙂) viem , ale aj tak nechcem , aby sa jej niečo stalo

lenocka0301
1. aug 2020

@katkakaktus456 moja dcera ma sice len 3 roky ale uz teraz sa bojim tejto situacie. Sklamat v laske sa sklame asi kazdy ale velmi sa bojim,ze padne do zlej partie. Alkohol,drogy...

juhseverzapad
1. aug 2020

@katkakaktus456 Nebuď úzkostlivá, to nemyslím v zlom. Deti rastú a nie je v tvojich silách zabrániť ich sklamaniu, prehre či nešťastnej láske. Si mama a ona príde za tebou, keď sa bude potrebovať o teba oprieť.

katkakaktus456
autor
1. aug 2020

@lenocka0301 to ti verím

katkakaktus456
autor
1. aug 2020

@juhseverzapad asi to nechám na ňu

juhseverzapad
1. aug 2020

@katkakaktus456 To urobíš najlepšie. Je vo veku, keď o rady moc nestojí, ale podporu bude vždy potrebovať.

hettinka
1. aug 2020

@katkakaktus456 tak jej to obmedz, ak vieš, že to nie je vhodná partia.
Ja som v tom veku dcéru nepúšťala von hocikedy, kam chcela. Stačí obmedziť, nie každý deň, stanoviť čas doma na 20:00. Ten chlapec má koľko rokov?

juhseverzapad
1. aug 2020

@hettinka A decko si spraví aj tak po svojom a ešte začne aj klamať. To je teda riešenie 🤦

katkakaktus456
autor
1. aug 2020

@hettinka lenže my bývame na dedine, tak ju nechávame do desiatej, nechceme ju moc obmedzovať, všetci sú tam podobne. A tiež ju nemôžem väzniť doma. On bude mať teraz 16

hettinka
1. aug 2020

@juhseverzapad ale čoby. Veď som rodič, poznám si decko a na klamstvo skôr alebo neskôr prídem... mám 2 deti a nebojím sa, že ak im niečo nedovolím, hneď mi zacnu klamať.
Ak niečo nedovolím, tak k tomu majú aj komentár a argumenty, prečo si nemyslim, že je to dobrý nápad. Veľa sa rozprávame, a je samozrejme, že niekdy sú názory rôzne a hľadáme kompromis. Dcéra už tým problematickým obdobím dospievania prešla, teraz má to čaká do synom. No, držme si palce...
@katkakaktus456 V 15 do desiatej vonku? To u nás ani omylom. Teda mohla v tom veku do kina, von s kamoskou, ale z ďaleka nie každý deň a nie takto dlho.

juhseverzapad
1. aug 2020

@hettinka Očividne máme diametrálne odlišné názory na výchovu. Ja mám 5 detí a čo najviac sa snažím o ich samostatnosť.

katkakaktus456
autor
1. aug 2020

@hettinka je to malá dedina, okrem toho, je lepšie, keď je vonku s kamarátkami, než aby sedela doma a bola stále na mobile, počítači, televízii, atď.

hettinka
1. aug 2020

@juhseverzapad lietanie po nociach vonku a flakanie sa s frajerom v 15-ich nemá so samostatnosťou nič spoločne.

hettinka
1. aug 2020

@katkakaktus456 prečo by mala sedieť na mobile? Nemáte doma spoločenské hry, knihy, nemá koníčky (iné ako lietanie po vonku s kamošmi), nerobí nejaký šport?

Pýtala si radu, čo robiť... no ak jej nechávaš takúto voľnosť, nečuduj sa, že má v 15 chalana. Koľko času denne reálne tráviš s ňou?
Ešte by sa s ňou mohol porozprávať otec, niekedy dcéry viac dajú na názor na otca, ako na mamin.

katkakaktus456
autor
1. aug 2020

@hettinka samozrejme, že máme, ale ju také už nebaví, okrem toho, s kým by ich hrala, ja a manžel pracujeme. Áno, knihy číta, ale ani to ju nezabaví na celý deň.

juhseverzapad
1. aug 2020

@hettinka Tak moja po nociach nelieta, dokonca som rada, ak ju vykopem z domu 😂 Kuká na mobile kórejské seriály a učí sa korejsky a čínsky 🤦 Nie, po mne nie je 😂😂

hettinka
1. aug 2020

@juhseverzapad tak potom problém nemáš... 😉

katkakaktus456
autor
1. aug 2020

@hettinka trávim s ňou celý svoj volný čas, okrem toho manžel sa pozná s otcom toho chlapca, takže si myslí, že je to v poriadku

juhseverzapad
1. aug 2020

@hettinka A čo by si urobila, ak bude mať dcéra 18 a ukáže ti adios mami? Netreba držať reťaz príliš na krátko.

juhseverzapad
1. aug 2020

@hettinka Vidíš a predsa mala už frajera 😉

hettinka
1. aug 2020

@juhseverzapad má už 19. Žiadne “adios mami” sa nekonalo. Teraz ide na VS, som s tým v pohode, vzťah mame výborný.

juhseverzapad
1. aug 2020

@hettinka Tak to je super. Vidíš, netreba odcudzovať žiadnu výchovu. Každá si poznáme svoje dieťa a vieme ako na neho.

hettinka
1. aug 2020

@katkakaktus456 uniká mi pointa... tak vadi ti zo teda? Chceš s tým teda niečo robiť? Lebo ak ju necháš robiť ďalej, čo chce, nič sa nezmení a tebe zostava to akceptovať, kým možno sama nepríde na to, že ten chlapec nie je vhodná partia. Ak on v 16 pije a vy poznáte ich rodičov, pohovoriť si môžete aj s nimi.

daniela1911
1. aug 2020

@katkakaktus456
Pokiaľ sa poznáte s rodičmi a sú to stretnutia v slušnosti, nebránila by som jej! Treba stanoviť pravidla dokedy bude doma - sú prázdniny, iné to je samozrejme cez šk.rok. Doma aby mala svoje povinnosti spravené, treba si stanoviť dni v týždni kedy má kamarátov a keď sú dni s rodinou. Cez tvoj a dcérin voľný čas choďte do prírody, choďte do kina, na kozmetiku (ak môžete) - je vo veku keď sa chce aj páčiť, na druhej strane, treba ju naučiť sa starať o samú seba a vážiť si samu seba.
A take názory, že v 15r do 20:00 doma sú na smiech, veď v júni chodia o 19:30 domov prváci na ZŠ.

hettinka
1. aug 2020

@daniela1911 moji sami von na 1. stupni ZŠ nechodili vôbec. Mali družinu, krúžky a ak sme šli von, tak spolu, alebo sme sa stretli ako partia s inými rodinkami. Na 2. stupni už občas von šli aj sami, ale nie každý deň a musela som vedieť kam a s kým, aj cez prázdniny max do 20:00, len výnimočne dlhšie, ak to bolo kino, nejaká akcia, alebo kvôli športu, že mala dcéra sústredenie.
Mladší je na 8-ročnom gymku, cez školský rok bude mať denne tréningy, musí sa naučiť, takže von môže ísť cez víkend (ak nebude zápas) a tiež nie do noci. Staršia tiež nechodila denne von do 22:00, občas áno, aj do polnoci, ale to bol koncert, venček z tanečnej alebo tak. Občas prespávačka u kamošky, alebo kamošky u nás, vždy viem presne kde, kto tam bude a vráti sa v dohodnutom čase. Do 18-ich sa pýtala, od 18-ich už len oznamuje, že ide.

Každý máme iný názor na toto a asi aj iné deti, naši sa ani nepýtajú tak dlho von. Máme veľký dvor, vlastnú malú telocvičňu, chodíme na výlety, dovolenky, máme veľa aktivít ako rodina, obe deti sú aktívni športovci, v zime lyžovačky, v lete bike, ping-pong, syn robí volejbal, má aj tréningy, takže oni sa ani neťahajú stále za kamošmi.