Je 600 EUR za stužkovú primeraná cena?
Ahojte, dcérina trieda sa skladá na Stužkovú po 600€, každý si smie pozvať len 2 osoby. Je to podľa vás primeraná cena? Stužková je len raz za život, takže sa samozrejme na takejto udalosti nešetrí, ale aj tak nás toto číslo trošku zaskočilo, tak som sa chcela opýtať, ako je to u vašich detí...ďakujem.
Zdá sa mi, že my sme sa skladali polovicu z toho. Ale presne 10 rokov dozadu.
Dnešné ceny, pre 3 osoby (plus čiastočne učiteľov) a že to nie sú vyslovene len peniaze na "párty" v zmysle sála, jedlo, obsluha a hudba, ale aj fotograf, kamera, kvety, dar, poháre, stužky, torta... Niekedy z toho ide už aj na maturitu (občerstvenie pre komisiu napr).
Ak sa zvýši, veľa žiakov to využije na dozvuky.
Je to pálka, ale myslím si, že pochopiteľná. Preto väčšina škôl má postupné zbieranie už od prvého ročníka, napr stovku ročne a v poslednom zvyšok podľa aktuálnych cien, aby to nebol taký šok pre peňaženku.
My sme sa skladali od prvého ročníka na účet, kt bol na to založený, aby to potom "menej bolelo" 🙈a hej, aj u nás mohli prísť len dvaja z rodiny
Len pre zaujímavosť a koľko ľudí by si si chcela akože pozvať?
Lebo aj kapacita sály má svoje čísla …
minuly rok sme platili okolo 350 eur...na vsetko...aj na dozvuky ostalo
Ja som stuzkovu mala v roku 2006 (preboha,tak davno) a skladali sme sa skoro po 300€ 🫣 ale rozdelili sme to na 4casti a kazdy rok dali nejaku sumu. Z penazi nam ostalo aj na posedenie po maturite
Nepopulárny názor:
Stužková je ďalšia sprostá tradícia za ktorú sú ľudia ochotní dať veľké peniaze aj keď na to mnohé rodiny nemajú.
Ja doteraz ľutujem, že som na moju stužkovú išla a to sme mali so spolužiakmi aj učiteľmi skvelé vzťahy. Ale radšej sme tie peniaze (nás to stálo asi 400 eur a to bolo už pred pár rokmi v hnusnej komunistickej sále) mohli minúť na dovolenku 😒😃
Nepopulárny názor:
Stužková je ďalšia sprostá tradícia za ktorú sú ľudia ochotní dať veľké peniaze aj keď na to mnohé rodiny nemajú.
Ja doteraz ľutujem, že som na moju stužkovú išla a to sme mali so spolužiakmi aj učiteľmi skvelé vzťahy. Ale radšej sme tie peniaze (nás to stálo asi 400 eur a to bolo už pred pár rokmi v hnusnej komunistickej sále) mohli minúť na dovolenku 😒😃
Úplne s tebou súhlasím. Taký predraženy paskvil.
Nepopulárny názor:
@petracandle presne tak. My sme napr.na stužkovú si mohli zavolať tiež len rodičov, ale učitelia si tiež brali so sebou partnerov. To bolo nejakych 20 ľudí navyše len tak, ktorí s nami absolútne nič nemali. Len sa teda najedli a napili na nas účet. plus ide presne ako píšeš, o zbytocne drahe saskovanie, kto co ma kde a za koľko. Presne ako so svadbami 😁Teraz by som už na žiadnu stužkovú normalne ani nešla.
Pri dnešných cenách to bude aj málo. My sme sa skladali tiež po 100/rok a to bolo dobre dávno. Všetko bolo zabezpečené aj na dozvuky ostalo.
Nepopulárny názor:
@petracandle toto je celkom pekne zhrnutie...
https://closer.sme.sk/c/20061656/chystate-stuzk...
Úplne s tebou súhlasím. Taký predraženy paskvil.
@zmrzlinka2021 trieda mojej kamarátky išli namiesto stužkovej do Chorvátska, och tak sme im závideli 😃 niektorí boli pri mori 1x v živote a ešte s kamarátmi bez rodičov. A my za tie peniaze večer v "komunistickej" sále 😃
@petracandle presne tak. My sme napr.na stužkovú si mohli zavolať tiež len rodičov, ale učitelia si tiež brali so sebou partnerov. To bolo nejakych 20 ľudí navyše len tak, ktorí s nami absolútne nič nemali. Len sa teda najedli a napili na nas účet. plus ide presne ako píšeš, o zbytocne drahe saskovanie, kto co ma kde a za koľko. Presne ako so svadbami 😁Teraz by som už na žiadnu stužkovú normalne ani nešla.
@lienka.7 no inak presne 😃 hrajú to, že nech je to čo najlacnejšie pre chudobných študentov a ich rodičov, a potom si tam učitelia pozvú pomaly aj bratrancov z druhého kolena😃 doteraz si pamätám ako nám na stužkovú prišla učiteľka, ktorá nás NIKDY nič naučila a jej partner 🤦♀️😃 hlavne, že nám tvrdili ako sa nedá skladať po menšej sume lebo to nevydá..
@petracandle toto je celkom pekne zhrnutie...
https://closer.sme.sk/c/20061656/chystate-stuzk...
@lienka.7 och presne! A úplne som zabudla na tieto trápne (akože vtipné) programy. Ideálne pre introvertov 😃
Ja som ani na stužkovú nešla 🤣 nie kvôli peniazom, ale proste načo...🤷♀️
@lienka.7 no inak presne 😃 hrajú to, že nech je to čo najlacnejšie pre chudobných študentov a ich rodičov, a potom si tam učitelia pozvú pomaly aj bratrancov z druhého kolena😃 doteraz si pamätám ako nám na stužkovú prišla učiteľka, ktorá nás NIKDY nič naučila a jej partner 🤦♀️😃 hlavne, že nám tvrdili ako sa nedá skladať po menšej sume lebo to nevydá..
@petracandle za mna je to také malé uplacanie učiteľov pred maturitami...pri mojej sestre tiež pozvali aj učiteľov, čo ich nikdy nič naučili, lebo vsak pre istotu, aby sa náhodou neurazila a nespočítali im to na maturite. A este sa niektorí ozrali ako také psy👎👎👎 to je úroveň. A ano, tie trápne programy, to je tiež naša špecialitka👌👌👌
Inak co sa tyka toho Chorvátska, nikto tam neotehotnel? Teraz narážam tu na iné diskusie samozrejme 🤣🤣🤣
Podľa toho, kde je stužková..Môj budúci rok maturuje a čo medzi známymi sme sa rozprávali tiež majú od 400 do nejakých 680 eur a tiež len dvaja rodičia, žiadna priateľka/priateľ.
tak to vychádza 200eur na osobu....či je to málo alebo veľa záleží od toho čo tam chcú mať a kde to budú mať....prenájom priestorov, jedlo, nápoje, hudba...
Ja na moju stuzkovu nikdy v zivote nezabudnem. Skladali sme sa od prveho rocnika a na stuzkovu sme isli na tyzden do Talianska. Stuzkovali nas na namesti sv. Marka a teda pre mna zazitok na cely zivot. Valali sme sa na plazi, chodili s profesorkami na diskoteky. Nikto nerobil ziadne problemy, uzili sme si to vsetci. Riaditel to povolil len nasej triede, uz po nas nikto nemohol nieco taketo absolvovat. Je to ale 25 rokov dozadu. Ale strasne rada na to spominam.
Tiez sme boli v Chorvatsku a stuzkovanie na plazi... nezabudnutelny zazitok.. k cene neporadim, vsetko je dnes drahe :(
@danielala prenájom sály, jedlo, nápoje (alko/nealko), torta, výzdoba, kameraman, možno fotograf, hudba, poháre, stužky, pozvaní učitelia, možno je v tom aj darček pre triedneho/triednu,…
Ono sú to položky, ktoré sa nazbierajú a pri dnešných cenách… A ak na niečom ušetria, obvykle to ide potom na dozvuky.
My sme mali svadbu v 2014, vyšla nás niečo cez 6000e pre ani nie 100 ľudí a to tam nepočítam šaty a oblek.
Nepopulárny názor:
@petracandle sihlasim ja som nebola a to bol rok 97.
Nepopulárny názor:
@petracandle za mňa správny názor. Kamarátkin syn bojkotoval od 1. ročníka, nevedela to prežiť, že syn nechce 🤦 Strašne to prežívala, no hotový koniec sveta.
@danielala akurat som si zratala kolko sa zbierame my...tak 40e na stvrtrok, 520e je predpoklad ze to bude v tom decembri, ale pokial viem povedali nam ze nech ratame s nejakym doplatkom...takze zrejme je to ok. Ja to momentalne nejako neriesim, ale zo svojej stuzkovej som bola sklamana, takze neviem...syn je cisto v chlapcenskej triede (ITckari), ja dufam ze sa rozhodnu radsej pre nejaky vylet ako "zabit" jeden den hostenim ucitelov
Nepopulárny názor:
@petracandle vieš len na to sa treba vzopriet a mat gule byť mimo radu, a väčšinou sa deti nepytaju , tak je zvykom tak bude ,
@petracandle ja osobne tiež stužkovú nemusím. Vždy pozývajú tých, ktorí triedu učia, takže neverím, že tam bola učiteľka bez pozvania. Často som chodila len na program, takže so mnou žiadne výdavky. Okrem toho, nepoznáte pozadie, často to vyzerá tak, že učitelia ani nechcú ísť, aj pre nich sú to výdavky, šaty, účesy, nezaplateny cas,takže sa dohaduju, kto pôjde ktorej triede, aby to nebolo trápne a za učiteľov tam triede nikto nesedel. A áno, pozývajú sa aj partneri, nebudú tam predsa sedieť niekoľko hodín učiteľky samé. Ak je vám ľúto tých peňazí, pozývať ich nemusíte. To je ako s vyletmi, keď deti daju niečo navyše, aby vykryli výdavky uciteľom. Myslíte, že tým ucitelom sa na výlety, kde často musia robiť policajtov, chce? Ale hneď sú vhodným terčom kritiky. Veď nech si skúsia ísť s 30 deťmi na výlet rodicia, potom isté veci možno pochopia.
@petracandle My sme tiež mali stužkovú v Chorvátsku, 5 dní. Mnohí z nás boli takto 1x pri mori, učiteľka bola rada, že si užila dovolenku s rodinou (vzala muža aj deti).
Od 1. ročníka to bolo najprv plánované, že bude normálna stužková. V 3. ročníku sa začali dohady o možnosti ísť do Chorvátska a väčšina z nás súhlasila.

uprimne pri dnesnych cenach asi aj ano ved sa skladaju presne preto aby to kazdy vedel zaplatit