Je správne dávať peniaze stredoškolákovi, resp. vysokoškolákovi?
Viem,že toto je veľmi diskutabilna otázka,ale ako primerane finančne je správne dotovať stredoškoláka resp.vysokoškolaka? Je normálne dávať peniaze na jedlo,oblečenie, drogériu ľuďom,ktorí už dosiahli 18 rokov,čiže vedia si nato zarobiť?
Zalezi dost od situacie rodicov. Ja som si od 17 zarabala sama, nedostala som peniaze na nic, ale aj sa to odrazilo na znamkach v skole 🙂 ja verim, ze sa nedostanem do situacie, aby som vyhnala deti este pocas strednej skoly na brigadu pocas skolskeho roka.
Pokial nie si socialny pripad a pokial dieta studuje (bez ohladu na vek), tak mne sa zda normalne mu prispeivat na jedlo, intrak, vreckove na aspon zaklad oblecenia a drogerie.
Peniaze, ktore ziska z brigady by mali byt "navyse" - nechcem napr. rifle z kiku za 15 EUR ale neviem ake za 40 EUR, tak si dajme tomu 20 EUR doplatim. Alebo chcem ist niekam na vylet s kamoskami, ci si kupit nejaku vychytavku - tak brigadujem.
Ja som zial musela si platit aj oblecenie, aj drogeriu, kedze sme boli velmi chudobni, ale vedz, ze bolo to pre mna velmi tazke. Clovek ktory studuje predsa venuje cas skole, studiu a nemoze podavat vykon ako niekto kto robi na TPP.
áno, syn chodil na VŠ a celú Vš sme ho vlastne doma podporovali a chovali... od biol. otca dostával 500e/mesiac na výživné...
Ja som vysokoškoláčka na dennom a máme to tak, že doma bývam zadarmo, aj sa doma stravujem a neprispievam na to ... samozrejme, že občas nakúpim, ale väčšinou sú to menšie nákupy, ak mám ja na niečo chuť a zrovna to doma nemáme... zábavu, oblečenie, drogériu, mobil atď si financujem v drvivej väčšine sama, peniaze mám zo štipendia + brigády som mala rôzne + dostávam na Vianoce a sviatky ... ale občas mi niečo kúpi aj mamina, prípadne keď nemám hotovosť a chcem ísť s kamoškou na punč napr, tak mi dá "vreckové" 🙂 mne to takto vyhovuje, viem že mi mamina dáva všetko čo si môže dovoliť
@autorka
ja som ti napisala z pohladu cloveka, co si tym presiel
Inak tvoji rodicia su povinny ta zivot pocas studia, ziadne take ze "nedostanes nic".
Su vobec normalni, ze takto sa k tebe spravaju? To len z nicoho nic?
Ved starat sa o dieta nie je vecou bohastva
Mám 18r dcéru - študentku SŠ. Keďže sa pripravuje na svoje budúce povolanie dennou formou štúdia, tak mi príde úplne normálne ju financovať čo sa týka oblečenia, jedla, kozmetiky, liekov, cestovného, dokonca jej platím športové aktivity, dovolenky, telefón, poistenie, kupujem jej darčeky na sviatky atď 😃 samozrejme má brigády, z ktorých si financuje kávičky s kamoškami a prkotiny.
Vyživovacia povinnosť rodičov voči deťom nekončí v deň 18.narodenín, ale trvá do času, kým dieťa nie je schopné sa samostatne živiť. A myslí sa tým príprava na budúce povolanie dennou formou štúdia, nie že nejaký milosťpán si po skončení školy bude gule váľať doma na gauči, lebo mu nič nie je dosť dobré. Ak má napr. dieťa zlý zdravotný stav, ktorý mu znemožňuje sa zamestnať, tak vyživovacia povinnosť rodičov trvá celý život.
Ak ťa mienia v 18 odstrihnúť od základných životných potrieb ako je strecha nad hlavou a jedlo, pričom ešte študuješ, tak sa obráť na súd a výživné rieš súdnou cestou.
precitaj si o tom napriklad aj tu:
https://www.akmv.sk/vyzivne-pre-plnolete-dieta/
https://www.pravnenoviny.sk/vznik-a-zanik-vyziv...
Stredoškolák bude bývať pod mojou strechou a dotovať budem všetko - je to predsa moja povinnosť. 18 rokov je len formalita, keďže ešte nemá maturitné vysvedčenie a stredoškolák má podľa mňa viac študovať ako pracovať, aby sa dostal na kvalitnú VŠ. Na brigádu má čas cez prázdniny.
Študentovi VŠ budem platiť ubytovanie, stravu a školské poplatky. A určite dostane aj nejaké vreckové. Čo si zarobí na brigáde, to bude jeho, ale nebudem na brigáde trvať, ak by to malo ísť na úkor školy. Synovec tento rok končí medicínu v Prahe a veru prvé tri roky bol viacmenej stále v knihách a rodičia mu hradili všetko s tým, že to je investícia do jeho budúcnosti, nie ich výdavok. Tak nejako to vnímam aj ja.
Rodič je povinný sa o dieťa postarať, nechať ho dozrieť - a to nestane úderom 18tky a voviesť ho do života pripravené po každej stránke. Neuznávam prípady, ako tu často čítam, že rodičia sotva dospelé decko vypustia z domu a kašlú naň. Veď, nech sa samo živí, vrhá sa rýchlo do vzťahov, zakladá si rodinu, keďže tá vlastná zlyhala a v prípade krachu sa potom nemá ani kam vrátiť, ani nevie, čo robiť, lebo mu chýba potrebné vzdelanie.
Vzdy zalezi od toho, co vsetko hradia rodicia. Ak platia intrak(byvanie), stravu, skolu, kruzky, vylety a spol. tak naozaj vreckove ti nemusia davat, kedze zabezpecuju zakladne potreby. A ak su rodicia chudobni, tak holt, brigady boli, su a budu- tak si vreckove mozes privyrobit. Ak nehradia zakladne potreby, tak treba zohladnit individualne vec- byvas sama/v domove/u frajera a pod., nehradia ti nic ci hradia aspon nieco, mas 2 ruky lave ci si ztp, dostavaju-nedostavaju vyzivne atd atd. Ja som od 18tky robila, cez letne prazdniny v zahranici a rodicia mi prispievali na dnesne 60e/na mesiac, za co som si musela uhradit vsetko- od byvania, cestovneho, stravneho, skolskeho az po vreckove. Jedine oblecenie mi kupili, ked bolo potrebne. (A ziadne take ako dnes, ze 15 rifli, 20 triciek, 5 bund...zo vsetkeho minimalne).
Je to normálne . Samozrejme ak nie sú doma peniaze navyše tak treba aby sa ten človek snažil , nájsť si brigádu , privyrobiť si. Kedysi fungovali aj študentské pôžičky , neviem ako to je teraz . Bol tam minimálny , skoro ziadny úrok.
My sme mali malo peňazí takze som aj brigádovala aj som využila študentskú pôžičku , raz mi vyšlo aj štipendium a cez leto práca v zahraničí.
Kamarátka to mala tak že ju financovali rodičia s podmienkou že štúdium dokončí - ak by sa na to vykašľala musela by rodičom investované peniaze vrátiť .
19-rocna studuje 2.rocnik VS v Madride, mohla zostat studovat doma na ostrovoch a naklady by boli mozno o 70% nizsie, ale s tym diplomom by velku dieru do sveta neurobila, preto z nasej strany niet o com, platime uplne vsetko a budeme platit, pokial neskonci. Len ubytovanie nas stoji mesacne 600 eur, k tomu naklady na stravu, letenky.... je to dost. V lete bude brigadovat u nas vo firme, cez skolsky rok sa sustredi vyhradne na skolu. Zda sa mi cely proces uplne prirodzeny a neviem si to predstavit inak
Príde mi normálne platiť dieťaťu počas VŠ intrák, jedlo, základnú drogériu, oblečenie (nejaké bežné kvalitné značky, nie rifle za 50€). No záleží od príjmu rodičov. Ak by som si predstavila slobodnú maminku, čo je rada, že seba a deti uživí, tak určite by som od nej (v roli dieťaťa) nepýtala na oblečenie, asi ani intrák, išla by som na brigádu. Viacerí spolužiaci na VŠ sme brigádovali, niektorí lebo museli (rodičia nemali financie ani na ten intrák, pozri sociálne štipendium) a niektorí proste chceli (chceli sa osamostatniť, chceli nejaké peniažky navyše - na zábavu, koníčky).
No brigádovať počas VŠ je časovo náročné a nie vždy to je možné. Pri niektorých rozvrhoch to moc nejde a s tým ten študent veľa nespraví, rozvrh nezmení. No v tomto prípade je vhodné brigádovať aspoň cez leto. Príde mi, že potom si aj to "dieťa" viacej váži svoje vlastné zarobené peniaze. Vie si predstaviť aké je zložité zarobiť ich, ale ľahké minúť. Čiže aspoň letná brigáda mi príde ako vhodná zručnosť aj pre deti bohatých rodín.
pokym dieta studuje, planujem sa postarat o jeho zivotne potreby. Ak si popritom bude privyrabat, bude to jeho prilepsenie alebo si moze setrit.
Moj syn mal 2 brigady uz v 16, pracoval cez vikendy.teraz ma 19 a nepracuje, financujeme ho.je prvak na VS a aspon tento prvy rocnik musi makat tak akceptujeme, ze nezaraba.byva s nami( skola dochadzal a teraz online) a ked chodi von, alebo si kupuje nieco pre seba( knihy, pc hry) plati si z penazi co si odlozil z narodenin, menin apod.jedlo a drogeriu financujeme my, rodicia. Ked zvladne tento prvy rocnik a pojde na intrak, ocakavam, ze si zase najde brigadu a aspon tie zabavky si bude platit
Vzhladom nato, ze vyzivovacia povinnost rodica nekonci plnoletostou ale az ked dieta skonci pripravu na buduce povolanie = po maturite, dennej forme vs... Tak vtedy je to normalne davat peniaze alebo zabezpecit nevyhnutne potreby pre zivot. Ale pokial dieta nadobudne plnoletost a uz nestuduje alebo externe tak vtedy to je na uvazeni a najma financnych pomeroch rodiny, nic nie je spravne ani nespravne.
Ja som deťom povedala ak chcete viac tak si zarobte choďte na brigády a robte syn študoval na výške a začal ju flakat a tak som povedala tvoj problém nedám ti už nič
@tomas115 podporovať tak že napr.byva doma zadarmo,ale chce oblečenie,ísť von tak na to si už musí zarobiť, môže robiť cez víkendy
Dcera chodi na vš.uz ked tam isla som si bola vedoma toho ze sa budem este financne dalsich 5 rokov o nu starat. Je to moje dieta. Ma brigadu, to si privyrobi a kupi co potrebuje. Nad byvanim, stravovanim ani nerozmyslam. Oblecenie kozmetiku kupujem aj ja. Kupi si aj sama co potrebuje. Naozaj by ma nenapadlo to vobec riesit.chcem pre nu vzdelanie tak to beriem uplne normalne pritodzene, ze to tak je.
No my sme to mali tak, že odkedy som začala brigádovať (cca v 16) tak som dostávala peniaze len na cestovné do školy. Bývanie a strava samozrejme zadarmo, oblečenie a drogéria a pod na nejaký sviatok, narodeniny, meniny sa naši vždy spýtali, nech si vyberiem... Inak zo zarobeneho/ našetreneho. A som im vďačná za to, že mali takúto prístup
Kym studuje, tak je nezaopatrene dieta. Urcite mu treba zabezpecit minimalne zakladne potreby okolo byvania, stravy oblecenia, zdravia, studijnych materialov. Na luxus (napr. drahsie znackove oblecenie, cestovanie s kamaratmi, alkohol ... ) si moze zarobit resp. usetrit z darcekov od rodiny. A trebars take kondomy su dost draha zalezitost pre studentov, prave som rozmyslala ako to urobit ked budu deti vacsie, aby boli k dispozicii v ramci zasob v kupelni bez toho, aby to bolo divne.
Pokial syn/dcéra študuje a má vek do 25 rokov platí vyživovacia povinnost rodičov a teda rodič je povinný v rámci svojich možnosti dieťa živiť
Áno, je to normálne veď je to moje dieťa u mna nehrá rolu či má 18 či 23 r...ale každá rodina má iné pravidlá a fin.moznosti.Moja kamarátka učí a povedala, že je veľmi vidieť, ktoré deti cez týždeň brigaduju a, ktoré sa učia a nemusia chodiť neskoro domov.
@lucia147852 vekom nie je nic ohranicena. Moze studovat aj 27r v rodine Mame doktora ktoremu, zle vychadzali roky, isiel z 9 na bilingualne gymnazium (koncil v 20) a prijali ho na VS o rok neskor (nie hned po maturite = len v 21 zacal studovat) a vyzivovacia povinnost trvala az do promocii inak by mu skoncila v zimnom semestri 4 rocniku 🤣 co by bolo dost divne...
Nam dvoch nad 18 ovaja studuju VS a oboch financne podporujeme - strava a pod., intrak, cestovne, oblecenie… kym nie su vystudovani, picazujem to za basu povinnost. okrem toho obaja brigaduju a z toho si hradia svojhe zaujmy.
Nielen jedlo ci oblecenie...dcera VS ma 21r a naposledy som u zubara platila 150€. Neviem si predstavit z coho by to asi tak financovala.
Mňa by zaujimalo či autora na SŠ, alebo VŠ nikto nedotoval? 19 ročnej na VŠ normalne pošlem peniaze a si aj zaraba a nikdy som sa nezamýšlala nad tym že nepošlem. Ešte aj jej otec jej posiela😀

Je normalne chciet pre svoje deti to najlepsie a chciet aby mali krajsi a uspesnejsi zivot ako Ty sama. Preto mi Tvoja otazka pride dost mimo, lebo taketo otazky si NORMALNY rodic nepoklada.. Ked mam dieta na VS tak sa tesim z toho ze studuje a snazim sa mu pomahat aby sa venoval studiu.. Nesnazim sa premyslat ako ho prestat podporovat.. Samozrejme to neznamena ho podporovat do 38cky v detskej izbe..