icon

Je vzdelanie vašich detí prioritou?

17. jún 2021

Ahojte, akého názoru ste vo výchove vašich detí ohľadom vzdelania? Stačí vám len keď prejdú školu aj keď majú na viac ale sú lenivý sadnúť a učiť sa a radšej voľný čas trávia za počítačom alebo chcete aby mali najlepšie výsledky vzhľadom na ich schopnosti, šikovnosť, logiku atď.? V zmysle neuspokojíte sa so 4 ak viete, že majú na 3,2 alebo neuspokojíte sa s horšou známkou ako 1 lebo viete, že majú nato byť "špičkou" v triede. Ja budem mať teraz školáka a som na vážkach akú výchovu v tomto zvoliť preto budem rada ak napíšete aj dôvod prečo práve vyžadujete alebo nevyžadujete od dieťaťa najlepší výkon (vzhľadom na individuálne jeho schopnosti aby zase dieťa nemalo odpor voči škole). Je mi jasné, že v 1.ročníku toto nebudem musieť riešiť ale chcem od začiatku zaujať jeden postoj a nie potom to meniť lebo zistím, že to bola zlá voľba. Poprípade, či za odfláknutú písomku dáte nejaké zaracha alebo pokiaľ to nie je 5 mávnete rukou.

hrabovo
17. jún 2021

@0silvia0 ten najlepší 😉

ndrag
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
17. jún 2021

@ndrag myslím, že máš dobrý plán a berieš to tak ako to má byť, s ohľadom na dieťa. Ja som tiež ako decko nevedela, na akú strednú školu mám ísť, ťahalo ma to do zdravotníctva, ale moja mama mi to zrušila a vybrala za mňa. Tiež som si dala na toto u svojich detí pozor a obaja si vybrali podľa svojho gusta. Zaujímavé, že oni v tom mali jasno čo chcú a čo nechcú.

masinka
17. jún 2021

@hrabovo neviem aky si rocnik, ale ja som ta generacia co sa este ucila rustinu a potom sa zrazu preslo na nemcinu/ anglictinu, takze nasa rustinarka sa cez prazdniny prekvalifikovala ne nemcinarku a bola stale 2 lekcie pred nami. Tak to potom aj vyzeralo, prisla som na strednu kde ma dali medzi pokrocilych nemcinarov - ved 3 roky nemciny na ZS a ked sa ma ucitelka spytala co budem robit cez prazniny, tak ja jej na to ze "brigadiren", na co skonstatovala ze ja viem nemecny naozaj len "ein trosken".

hrabovo
17. jún 2021

@masinka 😂😂😂, som 84ka...

masinka
17. jún 2021

@hrabovo tak ja som kusok starsia.... nasa mala teda aspon padny dovod preco to nevedela, u vas to uz bol cisty diletantizmus...

podmostom
17. jún 2021

Ja si sama seba pamatam v siedmej triede, ako som sa prestala do velkej miery ucit, zrazu mi to biflovanie nedavalo zmysel. Ja nemam nejaku extra dobru pamat a niekedy mi prislo, ze sa ucim vela zbytocnosti naspamat. Preto mam pochopenie ak moj piatak napriklad na pisomku neni pripraveny perfetkne, ak sa mi zda, ze su tam nejake veci, nazvy, ktore su komplikovane alebo tak. Snazim sa mu ale vysvetlit, ze ZS je zaklad, ze tie veci by mal ovladat, hlavne matiku, SJ, ze bez toho sa proste v zivote nepohne. Ulohu si niekedy "zabudne" zapisat a nespravi ju. Alebo zabudne, ze maju mat pisomku. Ak sa to stane raz za polrok, neriesim, ak sa to opakuje, tak ma zakaz PC. Skola je dolezita, ale neni pre mna podstatne aby nou travil prilis vela casu a mal same jednotky. Je pre mna dolezite, aby mu cas ostal aj na ine veci. Napriklad teraz ma take obdobie, ze vela kresli a cita, co ma velmi tesi.

hrabovo
17. jún 2021

@masinka naša nevedela podľa mňa nič, keď na to spätne pozriem, viem, že po nás išla učiť na inú strednú školu, ale ani tam dlho nevydržala, tam išla učiť angličtinu 🤦‍♀️. Najväčšia sranda, keď si zavolala môjho otca do školy, kvôli môjmu prístupu k hodinám nemeckého jazyka. Otec ju slušne niekam s krásnou artikulaciou poslal, pekne pomaly, aby Rozumela

kittykat22
17. jún 2021

Myslim, ze by si mala vyhladat psychiatra. Pisat aky mas postoj zaujat k dietatu ohladne ucenia a potom to nechces menit? To si myslis, ze cele tie roky pojde dieta v nejakom status quo? To si si za tych 5 rokov nevsimla ze vychova a vedenie dietata je velmi dynamicky proces, ktory sa neda naplanovat ani pol roka dopredu? Vyzadovat od dietata spickovy vykon? Vies ze dieta je clovek, zive stvorenie a nie robot? Podla mna si ides riesit nejake vlastne komplexy na vlastnom dietati ... nie je mozne, ze mas tak blbe uvazovanie.

sense
17. jún 2021

Moja nemusí nosiť samé jednotky... Ak sa bude snažiť a napriek tomu jej to nepôjde. Rovnako nemusí chodiť na univerzitu ak ju bude baviť robiť niečo iné...nemôžu byť vsetcia právnici a lekari Ale... Flakanie podporovať nebudem...

akvi
17. jún 2021

@kittykat22 dakujem za komentar.. Autorka by si mala odlozit tuto temu niekam a pozriet sa na nu, ked bude mat jej dieta takych 15-16, bude sa asi dobre zabavat na tom, co napisala... K otazke ako takej sa ja radsej nevyjadrujem, lebo ja, ako zastanca radikalneho unschoolingu, som tu "mimo misu" 😀

kittykat22
17. jún 2021

A nie, nevyzaujem od dietata perfektny vykon. Ucim dieta ako sa ucit, ucim ho ako si logicky pomoct pri vypoctoch, naucila som ho ako sa orientovat v knihach, a ako sa ucit cudzy jazyk. Ale aby som ja nad nim sedela ako saň, ze ma nosit jednicky ... tak to nenastane. Vidim ze exceluje v matematike a tym smerom idu aj jeho kruzky. Ze mu nejde citanie? Tak nejde ... denne cita, ved on sa to raz nauci. Nakoniec sme sa vsetci naucili citat. Ze mu nejde telesna? Nejde ... nemoze ist vsetkym. Ze dostane niekedy v buducnosti 4 z anglictiny? Tak dostane 4.ku Tak mu to doma vysvetlim a znamku nabuduce dostane znamku lepsiu.

0silvia0
17. jún 2021

@akvi a ako fungujes ako zastanca unschoolingu pri svoji detoch? To by ma celkom uprimne zaujimalo.

simsalabim
17. jún 2021

@ndrag
@0silvia0 vyber stredne j skoly je podla mna velmi narocny, nielen pre dieta, ale aj pre rodicov.... Ak dieta nie je nejako vyhranene, je to ako loteria. Myslim, ze na ZS by uz od druheho stupna mali postupne rozne stredne skoly detom predstavovat. Moje starsie deti boli na 8 rocnom gympli, tam sme nemuseli nic riesit.

Ale najmladsia bola v tie kriticke posledne 2 rocniky o vselico ukratena kvoli korone - exkurzie, dni otvorenych dveri, besedy.... Rozhodli sme sa vyslovene zivelne pre bilingvalny gympel. Nevedeli sme, co ine vybrat. Ide jej anglictina (cita si knihy), slovencina (krasne pise pribehy) a programovanie. V tom je v triede top. Ostatne predmety - ako sa zadari, raz jednotka, raz dvojka, cez distancne sa z chemie raz pritrafila stvorka. Na vysvecku jednotky, niekedy nejake 2 dvojky. Sama nevie, co by chcela robit - zdravotna nie, technicky smer - priemyslovky nie, ekonomia asi nie, lebo tam je matika a uctovnictvo a to je nuda, umelecke smery "uz nie", programovanie mozno, ale tam je matika.... chcela by byt spisovatelkou,a le sama vie, ze tym sa neuzivi.... no co s nou? Ten gympel jej akoby dava cas sa rozhodnut dalej, ale ci to bola spravna volba, netusim. Navyse je dost pohodlna, musi najst v sebe motivaciu sa nakopnut. No a co som pocula od inych, vacsina deti v jej triede netusi, co by chceli robit a skoly im viac-menej vybrali rodicia. Podla znamok, kde tie deti asi prijmu...

akvi
17. jún 2021

@0silvia0 rada o tom pokecam, ale asi nie tu v tejto teme.

kittykat22
17. jún 2021

@akvi u nas v triede je polovica rodicov padnutych na hlavu. Deti dopredu citaju, aby potom excelovali v skole. Dopredu pocitaju, aby to vedeli. Ucia ich dopredu anglictinu. Neuveritelne, coho su ti rodicia schopni. To sa ukazalo pri domacej vyuke. Kazde druhe dieta "pani ucitelka, ja som to uz s mamkou pocitala", "pani ucitelka ja som to uz 2/3/4x citala". Potom sa tam rozplace chlapec ze nevie ako sa nieco povie po anglicky - a potom z jeho matky vypadlo "no, ja som ho to vcera naucila lebo sa ma NAAAAHODOU pytal, ako sa to povie". No jasne ... nahodou. Polovica triedy vedela v 1 rocniku citat. Hromada sibnutych rodicov. My to doma nerobime a syna sme naucili, ze sa nic dopredu ucit nebude. Nie je to spravne a nepodporuje to sebadoveru v pochopenie noveho uciva. Do skoly sa chodi preto, aby sa dieta naucilo co potrebuje. Ked vidim tento status tak som 🤯🤯🤯 ... to bude ta ista sorta.

0silvia0
17. jún 2021

@akvi 😔 ok

0silvia0
17. jún 2021

@kittykat22 zvlastne nastavena atmosfera v triede, to je dnes bezne alebo skor vynimka? Lebo taketo som ja nezazila pri svojich detoch...

autor
17. jún 2021

@kittykat22 to cele bolo myslene tak ze nechcem menit nejak vyrazne napriklad ze prvy stupen ho budem tlacit nech zo vsetkeho sa snazi, ma co najlepsie znamky a potom zo dna na den to necham tak vsak uc sa jak chces alebo naopak... Stale je najlepsie si nastavit nejak od zaciatku pravidla a nie v priebehu to menit a urcite si urobim po svojom podla toho ako to citim aj ja len chcem vediet ako ostatni pristupuju ku tomu aby som mala "inspiraciu" co funguje v inych rodinach a co neprospieva

ndrag
17. jún 2021

@simsalabim ten gympel je super vyber v tomto pripade, aspon ma k dobru par rokov si premysliet, co ju bavi. A hlavne je tam lepsia priprava na vysoku skolu nech si uz vyberie cokolvek 👍.

tomas97
17. jún 2021

@0silvia0 ja som mal niečo obdobne na angličtine. 😌 ...

0silvia0
17. jún 2021

@tomas97 akoze fakt hrozne, ake "kapacity" nechaju ucit...

simsalabim
17. jún 2021

@ndrag myslis lepsia priprava ako na beznom gympli? Cim viac sa blizi koniec skolskeho roku, tym viac stresujem, ci sme vybrali dobre. Ci by jej nebolo lepsie na obycajnom gympli alebo aj na obchodnej akademii - uz by mala nieco konkretne v ruke po maturite. Uplne mi sibe, az sa nespoznavam, aka panika ma chyta.

aduskatt
17. jún 2021

ja mám stredoškoláka, trvám na tom, aby mal z odborných predmetov dobré známky, ostatné mi je jedno, len aby neprepadol. Výsledný efekt je taký, že z odborných predmetov má jednotky, dvojky, z ostatných ťahá do trojky, som s tým v pohode. Na základnej som trvala na tom, aby sa pripravoval - ak sa napriek tomu vyskytla horšia známka, nerobila som paniku. Vadilo by mi, keby dostal 5 preto, že sa neučil, ale to sa nestávalo.

katym77
17. jún 2021

Syna som do učenia, nikdy nenútila, keď požiadal o pomoc pomohla som, ale podporujem ho, pokiaľ má na to. Dúfam, že v trende bude pokračovať aj ďalej.
Dcéru asi rovnako, pokiaľ sa bude snažiť budem ju podporovať, pokiaľ nie bude sa musieť naučiť robiť.

jankapepe
17. jún 2021

Známky nie sú objektívnym hodnotením vedomosti či schopností, často sa stáva že dieťa 1tkar má vedomosti ako 3 kari na inej škole či pri inom učiteľovi.
Známky nerozhodujú o uplatnení človeka v praxi v reálnom živote.
Mala by si sa zamerať na svoje dieťa, rozvíjať jeho klady, pracovať na slabostiach. Nemala by si sa zamerať na čísla na papieri 🙂

alaguema
17. jún 2021

Rob veci najlepšie ako vieš - to je naše pravidlo a platí to aj na školu. Vzdelanie je dôležité, ale prioritou je zdravie, vzťahy, vnútorná pohoda, aby robili, čo ich baví, v čom sú dobré.

janakuul
17. jún 2021

Nie,netrvala by som na tom ani by som deti nikdy nenutila mat same 1,do buducna nevidim ziadny zmysel. Brat sa ucil, na 3/4 co ho nebavilo,co ho bavilo na 1/2 nesiel na VS...ja som sa z mojho osobneho presvedcenia od ZS - VS vzdy velmi snazila...a no praca a realny zivot a uplatnenie vynikajucich vysledkov zo skoly su mi totalne nanic 😀 brat zaraba 2 krat tolko ako ja s VS a to robim dost odbornu pracu,takze asi tak...viedla by som deti any sa v prvom rade ucili pre seba,nie pre mna...a nikdy by som nebazirovala na dokolnalych znamkach,rodicia kamaratky to tak robili...a akoze ked z matematiky doniesla 2 yo bolo kriku (nikdy som to nechapala,a bolo mi jej luto) pritom jej otec nebol nejako extra vzdelany,len to strasne vyzadoval is nej.

janickacrazy
17. jún 2021

Tak odo mňa rodičia vyžadovali dobré známky, bola som neustále pod tlakom, mala som samé jednotky a aj tak chceli viac. Krúžky, ďalší jazyk v jazykovej, atď. Ja toto svojim deťom nerobím. Najstarší syn na ZŠ v 7 triede dosť poľavil, nechcelo sa mu. Na strednú školu sa dostal na odvolanie a to ho nejak zobudilo. Začal sa viac učiť sám od seba, mali dobrého triedneho. Dostal sa na ťažkú VŠ, čo som ani nedufala. Učí sa stále málo, je šikovný a patrí medzi najlepších žiakov. On je taká povaha, pohoda jahoda, žiadny stres. Známky nie sú dôležité, základ je, aby dieťa vynikalo aspoň v jednej oblasti, ktorá ho baví.

tomas97
17. jún 2021

@0silvia0 mám google ako každý 🙂 ale naše vedenie školy asi nemalo. Dal som si jej meno do google a minimálne na 3-4 školách už učila predtým a teraz si jej meno niekedy hodím do google tak za posledné 3 roky učila 2 na tej "mojej" a na dvoch dalších. Takže ais taká "kapacita".