icon

Kedy nechať doma teenagera samého doma aj cez noc?

lyduuska2
10. jan 2014

Ahojte... Dúfam, že sa niekto ozve a vyjadrí svoj názor. Tento problém nemám priamo ja, ale moja sestra, ktorá ma 15 ročnú dcéru. Dcéra sa jej stále pýta, prečo ju nenechajú spať doma samú. Keď jej moja sestra vysvetľuje, že majú oni s mužom za ňu zodpovednosť, tak začne rýpať, že jej neveria a keď jej vysvetľujú, že sa o ňu boja, tak im pripomína, že nemá 5 rokov. Neviem, ja som sa so sestrou v tomto nezhodla. Každý má iný názor. Tak prosím, poraďte, či áno alebo nie a ak tak od koľkých rokov. Jej dcéra nie je problematická, myslím si, že by sa jej dalo dôverovať a aj v škole je medzi 1 -2. Jej správanie je samá pochvala a chodí aj na olympiády. Ďakujem za všetky názory 😉 😉 😉

eeffka
10. jan 2014

@lyduuska2
@sorciera24

17-18rokov, urcite nie na ZS, samozrejme opat zdoraznujem ze v 15pochopim samostatne prespanie z nutnosti, matka nanocnej, otec na sluzobke ale nie ze ani neviem co? fakt len ta dovolenka rodicov bez dietata a to je podla mna cudne.

ivett1
10. jan 2014

@lyduuska2 ahoj, možno by si nemala na rodičov (tvoju sestru a jej muža) tvojej 15 ročnej netere tak "tlačiť"... z princípu viem, že aj mňa rozčuľuje, keď mi niekto hovorí, čo by už bolo pre moje deti vhodné resp. čo by už mohli v ich veku robiť a ...napr. začnú to svoje tvrdenie obhajovať tým, že "veď susedovie Jožko, Marienka už boli doma dve hodiny bez rodičov a nič sa nestalo..." ... tvoja sestra a jej muž musia vedieť, či im to stojí za ten risk nechať dcéru doma samú cez noc... poznajú ju, vedia, či je ovplyvniteľná a samozrejme- treba vziať do úvahy, že je v puberte 😉 ... možno si jej obľúbená teta a s tebou si rozumie, tak skúša, či sa jej nepodarí "zmanipulovať" rodičov s tvojou pomocou😉 ... to ja netuším....a ty s ňou predsa tiež nebývaš v jednom byte...
pravdaže, svojej sestre môžeš povedať svoj názor, ale ... rozhodnúť sa musí ona a jej muž - teda rodičia...
PS: dodnes si pamätám ako som v 15-tich chcela ísť na chatu s partiou a teta (otcova sestra ) našich presviedčala, aby ma pustili, veď je to kúsok a len na víkend a ja mám samé jednotky a to by som mohla ísť ako za odmenu a že mi môžu veriť, lebo chodím aj do kostola...a vtedy jej moja babka - jej vlastná mama- povedala, aby sa starala o svoje dieťa a starostlivosť o mňa a hlavne to, či ma pustia, alebo nie nechala na mojich rodičov... 😉 ...

womankc
10. jan 2014

@lyduuska2 ku komu sa mladá správa ako k handre???? k starej mame????

sorciera24
10. jan 2014

@eeffka myslis, ze 2 roky urobia tolko, ze sa prestane niekto bat tmy? ci v com ako moze pokrocit....ano deti zreju a dospievaju...a.le 2 roky?....:D ak bude vaznene do 17tky, ci 15tky, ci 20tky...je to vlastne jedno....lebo aj tak zo dna na den pride sok..... a dievca zrazu enbude vediet, co so sebou.....nevravim o tom, aby bezne bolo same, ci byvalo niekde von...vobec nie....ale proste......obcas?.....preco, nie? jednak si azcne zvykat ona.....a oni mozu vidiet, ze nic sa nedeje, prip. ziskavat tak doveru.....cim je to neskor, tym je to horsie podla mna...
btw. ...ja neviem,a le ja mam cely 1. roc. na SS 15rocne deti....

sashabb
10. jan 2014

@eeffka prečo zrovna 17-18rokov? Veď 18ročný jedinec je už dospelý a môže sa osamostatniť keďže o sebe už môže rozhodovať. Kedy sa má potom naučiť tej samostatnosti keď mu rodičia do 18r. budú stáť za zadkom?

lyduuska2
autor
10. jan 2014

@ivett1 myslím si, že ja sa do nich nestarám, len obhajujem mladej názory, pretože sa mladá svojho otca doslova bojí.. a keď sa opýtala mojej sestry mladá, že či môže, tak súhlasila...(pred tým sme sa o tom nebavili) prišiel muž a povedal, že v žiadnom prípade a bol koniec... v tej rodine majú obaja odlišné názory na jej výchovu... a kompromis je nemožný, keďže tam hrá svoju rolu aj jeho matka...

womankc
10. jan 2014

@sorciera24 toto som si podobne pomyslela, že ak bude takto ona , tak príde čas, že jej povolia a potom sa tak utrhne z reťaze, že nebudú stíhať klipkať očami, takmer každý sme si tým prešli , každý po svojom niekto divokejšie, niekto mierne , ale každý

lyduuska2
autor
10. jan 2014

@womankc ona sa nespráva... to si pani mamička vmyslela, tak synček uveril... bola som tam celý čas, lebo sa mladá hrala s mojou malou... normálne jej zagratulovala ale už nejavila nejaký extra záujem o jej kecy, tak chcela upútať pozornosť...

womankc
10. jan 2014

@lyduuska2 ak sa malá správa k babke " ako k handre" čo si písala predtým. Pochopila som to správne??? tak to je typický prejav pubertiaka, ktorý vzdoruje . asi dáva babke najavo , že toho má dosť a ak si tá vyžaduje tip top správanie podľa jej predstáv, tak sa to bude len stupňovať. Nevravím, že nemá dievča nárok na reakciu , ale ak si ty s ňou dobre rozumieš , mala by si si s ňou pohovoriť, predsa len starý rodič by mal mať určitú úctu, nech už je akýkoľvek, ona je ešte malá , aby to chápala celkom a takto si na seba len privolá ďalší zeusov hnev navyše, čo jej situáciu len zhorší . Ona jú chúďa teraz v tom najháklivejšom veku, ale to ti nemusím hovoriť .

womankc
10. jan 2014

@lyduuska2 som si myslela 😒

womankc
10. jan 2014

@lyduuska2 no to potom asi aj tvoja sestra si veľa zábavy užije 😨

lyduuska2
autor
10. jan 2014

@womankc neviem, ale nevšimla som si, že by sa nejako drzo správala k dospelým... skôr naopak... ale možno nemala náladu sa rozprávať, tak si babka z toho vyvodila, že sa k nej správa ako k handre...

lyduuska2
autor
10. jan 2014

@womankc tak to hej... ale keď hovorím, aby si povedala svoj názor... tak len uhne pohľadom... možno sa ho bojí aj ona alebo je tak slepo zaľúbená... aj ja ľúbim svojho muža, ale skákať po hlave si nenechám a svoj názor si poviem...

bezaz
10. jan 2014

@lyduuska2 necitala som celu diskusiu, ale my sme so sestrou ostavali na weekend same doma od nejakych 13 rokov, nasi isli na chalupu, my sme nechceli, tak nas nechali, nic na tom nevidim.. zalezi, ako doveruju rodiacia detom, v 14tich som bola na intraku na SS, chodila som na tyzdnovky 🙂

womankc
10. jan 2014

@lyduuska2 no ak uhne pohľadom ..........možno nevieš , čo všetko sa deje u nich a jednoducho pre zachovanie pokoja sa ona prispôsobí . Ak je taký razantný a neoblomných v názoroch.
K tej malej , som si to dočítala až po odoslaní komentu, že sa nechovala zle, že to bol len babkin pocit .
Určite to nemajú ľahké obe, niekedy sa s tým nedá nič urobiť . A konkrétne zas k tejto téme , by som povedala, že to nie je až taká ožehavá téma, aby sa to nejak muselo markantne riešiť . Možno o rok sa on na to zas bude pozerať inak. Ale teda v tých 16-17 by už mala mať u neho podstatnejšie väčšiu dôveru a slobodu si myslím. Ja som už veľa vecí u dcéry prehodnotila a zmenila postoj tak od polovice minulého roka čo mala 14,5 roka , rešpektujem jej módu, povolím mierne líčenie, lakovanie / tata nie , ale predsa ustúpil, len okomentuje / má väčšiu slobodu, čo sa financií týka , úplne jej dôverujem dam je, poviem na čo a že so zvyškom, nech urobí ako zváži, mne sa to osvedčilo, pri synovi budem musie ť byť opatrnejšia, ale aj tam to takto zhruba začnem už skúšať .

Možno by tvoja sestra mala vidieť túto diskusiu, ak teda máš s ňou natoľko dobré vzťahy, možno by jej to pomohlo presadiť si trošku svoje .

Ešte taká moja osobná skúsenosť . Ja som bola prísne vedená dosť teda otcom , vždy som si povedala,že ja to takto nebudem robiť , ale aj tak som aj ja dosť prísna . Niektoré veci ja by som tak nepovolila ako iní v mojom okolí už dávno robia. Ale.... mám kamarátku, mám rovnako staré deti . Ona má teraz dcérku z osmičky na intráku, ja som najprv v duchu si hovorila, že sa im čudujem, že toto je risk v dnešnej dobe. ona je iná ako moja , ona je taká fifinka chlapci sa jej páčia a pod. taká koketka. Ale potom som si začala uvedomovať, že tade cesta nevedie, že jej mama jej dáva dôveru a ja čo svojej , ktorá by si to zaslúžila v pohode a bez pochybností? A musím povedať , že som vo veľa veciach pokročila a teda sa snažím sa vychádzať dcére v ústrety a aj synovi pomaly opatrnejšie. Ja som pozanačená našou výchovou a či chceš, či nechceš určité veci prosto prenášaš .

lyduuska2
autor
10. jan 2014

@womankc jej by podla mňa stačilo vysvetliť, že jednoducho sa nemôže prispôsobovať mužovi celý život... oni dve majú super vsťah.. kamarátsky... moja sestra akceptuje hudbu akú počúva (čo som zistila, že u dnešnej mládeže je fakt veľmi dôležité), dáva jej vreckové 20€ + keď ju pre niečo pošle, tak výdavok si môže nechať, potom ak má nejaký problém, tak sa jej môže 'vyspovedať' lebo vie, že moja sestra to nikomu nepovie a snaží sa jej poradiť, ale ako náhle príde k vážnejším rozhodnutiam, už je problém, lebo muž nesúhlasí a moja sestra mu neodporuje...

uhnakova
10. jan 2014

Nuz tak mna nechali rodicia 14 rocnu samu doma na vikend a nic hrozostrasne sa neprihodilo 🙂. 17 rocna som uz zostavala doma na vikend s 11 rocnym bratom 🙂

womankc
10. jan 2014

@lyduuska2 to mi moju malú pripomína. to by som sa ozaj nebála . Možno by to mala sestra trošku prelomiť , asi sa u nich robí ako "mamička" odsúhlasí, to je potom veľmi ťažko

lyduuska2
autor
10. jan 2014

@womankc no presne... ja som mojej mame zatrhla akékoľvek rozkazovanie... ale ona vychovala syna a 2 dcéry... my ju rešpektujeme a snažíme sa jej pomôcť aj ju usmerniť a ak niečo robí zle tak jej poradíme... ale mamička vychovala 3 synov maznáčikov.... a žiadna žena jej nemá ako poradiť, lebo by bolo zle....

womankc
10. jan 2014

@lyduuska2 a vieš , že som si pomyslela, že to bude maznáčik isto xixiixix

womankc
10. jan 2014

@lyduuska2 ona ani nemusí byť zlý človek, ale svojou premierou lásky , starostlivosti a múdrosti, zožiera ostatných , ono najhoršie je , keď ľudia očakávajú , že dostanú späť čo dajú. A jej syn na to počúva .

medovka14
10. jan 2014

ja som mala 16, segry 15 a brat 13, keď nás na si nechali samých doma a ani na víkend preč 🙂 prvé čo sme spravili bolo, že sme doviedli kamošou a opili sme sa, chceli sme proste vyskúšať aké to je... žiadna žúrka, len debata a víno, fuj ale nám bolo zle na druhy deň 🙂 no stačilo raz, druhý krát sme už nič také neurobili 🙂

sisaka
10. jan 2014

necitala som diskusiu, takze len reakcia na uvodny prispevok.
Mam 15 rocnu dceru, doma by som ju cez noc kludne samu nechala, vie ako sa ma spravat a co robit v urcitych situaciach, dom je zabezpeceny - napojeny na bezpecnostnu firmu + poziarnikov ....ma to ale jeden hacik, ma uz boyfriend, takze viem, ako by to dopadlo a sama by tu urcite nebola. Myslim, ze urobit party by si netrufla, ale clovek nikdy nevie, u nas je volne dostupny alkohol a toto by nemuselo dopadnut dobre, kedze teenagers sa tu velmi tazko dostavaju k alkoholu, dcera to ma v pazi, ale ini by nemuseli mat a ja nepotrebujem ist sediet do basy za to, ze sa v mojom dome ozere nejaky teenager. kamoske sa stalo, ze jej 2 dcery teenagerky zvolali party, znami pozvali znamych atd. nakoniec okrem obrovskeho bordelu bol zmiznuty mobil, zlata retiazka a kreditna karta .... 😝 Pri teenageroch sa drzim hesla: doveruj, ale preveruj, takze na tu noc bez nas, si este bude musiet pockat, ak by sa nieco necakane stalo tak samozrejme nemam problem, ale ma tu v okoli niekolko kamaratok, ktorych rodicia by nemali problem ju prichylit hocikedy aj o polnoci

katche
10. jan 2014

Ja, ako najstarsia zo surodencov som nikdy neriesila taketo nieco, ani nebolo kedy, kedze.mladsie.sestry.som.mala.stale zavesene na krku...😀 ale stvalo ma, ze moji.rovesnici ostavali.sami.doma a ja nie, v 15 ma nechali doma maximalne cez den, ked.sli k babke a ja som ist nechcela...na dovolenky som musela, prvy, ale fakt prvy raz som ostala.doma.tyzden sama ked som mala.21 😀😀😀... Skor.taky smiech cez slzy a kedze ma mama nechcela pustit.ani len ku kamaratke prespat..teda raz mi to dovolila,.ale.s komentarom,.ze naco tam budem.zavadzat, ked mozem.spat.doma...mala.som 16... Odvtedy nehrozilo,.ze.by som niekde inde.spala, a kedze som bola sekirovana.za.kadejake.nepodstatne veci, zacala som rebelovat a dalej ani nebudem pokracovat, radsejB-)...mama mala nad nami, hlavne nadomnou, tvrdu.ruku. Kym som nemala 18 tak to bol pre mna teror. Ja sa dufam tymto chybam vyhnem....

bubelko
10. jan 2014

@lyduuska2 necitala som cele, nemam este sice take stare deti, ale mam dve babysitterky, ktore mi ich chodia strazit - jedna ma 14, druha 16 - chodia ku mne uz cca. 2 roky. takze vzhladom na toto si myslim, ze 15r je dost na to, aby som dieta, ktore mi zatial nedalo dovod konat inak, nechala same doma - aj cez taky vikend. a existuju mobily, da sa dohodnut, ze v tom case si zavolaju alebo aj namatkovo skontroluju 😉

lyduuska2
autor
11. jan 2014

@womankc podľa mňa ho ovláda ako marionetu 😀

janulik2008
11. jan 2014

Ja som bola sama (ako sama so sestrou) doma keď som mala asi 10 alebo 11 ... a to preto lebo mama a oco robili tak že mama šla o deviatej z domu večer a oco prišiel o 22:45. to sme už spali no pamätám sa, ako raz bola búrka a my sme nevedeli zaspať, mama musela do roboty, tak sme sa báli že sme spolu so ségrou spali spolu na mojej posteli. odvtedy sme doma samé tak možno dve hodiny max.. pretože robia rodičia tak že akurát keď má jeden dennú tak druhý ide na nočnú a tam je dvojhodinový rozdiel ale v pohode. no v noci nie sme samé nikdy. možno 2x sme boli 🙂

ivett1
12. jan 2014

@lyduuska2 aj v našej rodine bol ten prísnejší ocino🙂...ale ... s tým sa asi nedá nič robiť... z vlastnej skúsenosti ...niekedy zaberie až odchod z domu v 18-tich ...😉

lyduuska2
autor
13. jan 2014

@ivett1 ono to tak býva... kým nemáš 18 budeš ma počúvať.... kým bývaš pod mojou strechou ....... kým si moja dcéra.................. 😅 😅 😅 😅 😅 😅 a býva to zväčša u matiek, ale toto sa stavím, že bude vyčítať on 😀

mokon
13. jan 2014

@lyduuska2 no tak poznám jednu, chodila na olympiády, vždy jednotky, no a v 15-tich rodila, takže dôveruj,ale preveruj 😉