Kontrola mobilov u tínedžerov
Ahojte. Kontrolujete svojim deckam 12-15r mobil? Alebo aký máte na to názor? Dikes
Dôveruj ale preveruj. Mám 10 ročnú a vie že niekedy si pozriem jej správy. Vysvetlila som jej, že jej verím, ale druhým nie. Ale zatiaľ nemám potrebu robiť to často, len sem tam.
Majú skupinu na WhatsAppe niektoré deti s triedy a už sa kôli tomu riešila šikana s učiteľkou.
Nekontrolujem, deti sme naucili pouzivat internet s rozumom.
@dskjhfdlkdjhl nemyslím len internet používať, ale chat a sociálne siete. Whatsapp, niektoré deti majú už aj FB ci IG alebo dokonca aj TIKTOK. Hlavne toto som myslela
Dôveruj ale preveruj. Mám 10 ročnú a vie že niekedy si pozriem jej správy. Vysvetlila som jej, že jej verím, ale druhým nie. Ale zatiaľ nemám potrebu robiť to často, len sem tam.
Majú skupinu na WhatsAppe niektoré deti s triedy a už sa kôli tomu riešila šikana s učiteľkou.
@mimikarol Áno presne toto som myslela,hlavne tie chat-y medzi deťmi na soc.sietach. dnešná doba je veľmi zlá a deti si veľa medzi sebou závidia.
Nie nekontrolujem. Je vychovávaný tak aby vedel, že všetko čo urobí má svoje dôsledky. Vie čo je kybersikana, čo smie a čo nie a že vserko čo raz dá na internet tam aj zostane
Bolo by to pre mna samu ponižujúce víťaza či čo si píše s kamošmi či kamoškami
ja som mala na mysli vsetko, aj soc. siete, bez internetu by si ich asi nemala, ci?
Nie.
nekontrolujem, ale rozpravam sa s nimi o tom pravidelne, ake su napriklad podvody na socialnych sietach, ake nastrahy na nich cihaju, ked im niekto cudzi napise, ze sa chce stretnut, o com su socialne siete, o tom, ze v inej skole riesili sikanu cez whatsapp chat... proste vsetko, co mi napadne alebo co povazujem za dolezite. socialne siete typu fb, insta, tik tok nemaju a netuzia po nich. obcas si mozu pozriet videa na insta cez moj profil, resp. pozerame vtipne videa spolu. vdaka tomu maju moznost vidiet, ze niektore decka v ich veku sa prezentuju na socialnych sietach a nie vzdy to je inspirativne, ale aj trapas. nemam iluzie, ze by boli 100 percentni, ale verim, ze toto je cesta.
mne kontrolovali doma vsetko, nemala som sice socialne siete, ale telefon, dennik ano. nerobila som nic zle a tie neustale najazdy mojej mamy boli pre mna dost ponizujuce, ze mi vobec neveri.
neviem si predstavit citat druhemu cloveku komunikaciu... trochu dovery 😉
ja svojim detom verim, vysvetlujeme a mali zakazane iste platformy, vedeli aj preco, ale nebudem si citat ich postu, ani oni necitaju moju... ak bol nejaky problem tak som si poprosila ci mi ukazu co im pisali, ale to viacmenej sami spomenuli, ze niekto nieco napisal a ukazali...
Nie,nekontrolujem.Pouzivat výhovorku,že neveríš ostatným deťom je rovnako úbohé,ako rovno povedať,že neveríš vlastnému dieťaťu.
Naučila som svoje deti komunikovať,reagovať,brániť sa a odchádzať od ľudí,ktorí vysielajú čo i len najmenšie negatívne energie.Vedia pomenovať veci priamo.Vedia čo je sex, obťažovanie,šikana a pod.
Nekontrolujme deti.Naucme ich
Neustale vysvetlujem,ale zistila som ze sa mi oplati z casu na cas nazriet.Vzdy o tom vie
Nie, nekontrolujem (11,16)
Ja sama teraz neviem,ze co a ako. Chcela som počuť vás názor skúsenosti. Dcéra (13,5r) úplne zmenila správanie, začala byť drzá a nepríjemná, prestala sa so mnou rozprávať (doteraz nikdy nemala problém viesť so mnou komunikáciu o čomkoľvek) ma "nove" kamošky z futbalu..ja to pripisujem puberte jej správanie ale už som par krát premýšľala nad tým ze namatkovo obzriem komunikaciu medzi ňou a kamarátkami, samozrejme ze by som jej o tom povedala...FB IG tiktok vôbec nemá. Jedine whatsapp a snapchat..a tak som chcela zistiť názor a skúsenosti od iných ľudí..
Moja ma len whatsapp a uz nekontrolujem. Veľa sa rozprávame a rozoberame túto problematiku. Iné sociálne siete ešte nema dovolene ,ma 11r.
Whatsapp som nikdy nekontrolovala, lebo je to to iste, ako by si kontrolovala, co hovori mimo pisania ostatnym a co ostatni hovoria jej. Je to rovnako komunikacia, len cez pismenka. Pre mña je to zasah do sukromia. Ak by nebol internet, das dietatu odpocuvacie zariadenie, aby si ho mala uplne pod kontrolou?
Nekontrolujem,co si pise,myslim,ze ma narok na sukromie. Ale viem,ze ma len Whatsapp, Reddit kvoli komunite hracov, Youtube kanal - kde si pridava hracske videa a ziadne soc.siete,aj ked "vsetci" maju. Aj tak tam uz travi na moj vkus vela casu,nepotrebuje si este nezmyselny obsah scrollovat. Soc.siete povolim az od 15r.,ale uz teraz vedia,co sa tam moze/nemoze zverejnovat a ako sa tam bezpecne spravat.
Môj názor je, že im v tomto veku netreba dovoliť soc. siete.
Nikdy som nekontrolovala, považujem to za zásah do súkromia.
Ano, obcas vezmem a zbezne pozriem..je slusny, informovany o nastrahach atd.ale to nie je len o tom.. tak ako aj tu ci na FB pisu ludia veci ktore by osobne nepovedali, tak aj deti su cez pismenka vulgarne, odvaznejsie atd..tak tiez su chlapci ktory posielaju videa, ktore naozaj pre deti na zs nie su vhodne..dievcata, maju spravene kanaly na youtoube so svojimi fotkami, na instagrame profil tiez s foto a videami seba z kazdej strany..rodicia o tom vo vacsine ani len netusia..a pisem o detoch 12r...myslim si, ze je vhodne vediet, ako travi cas vo virtualnom svete, tak isto ako aj v tom " realnom" - s kym ides von, kam idete, co si robil..
Áno.. Kontrolovala som dcére mobil, keď bola asi v veku, keď popisujes ty... Videla som na nej zmenu... A chcela vedieť príčinu, keďže doma sa uzavrela, nechcela sa rozprávať.. Vedela som, ze hupla medzi nejakú partiu, kde ju tahalí dole, tak som to chcela odsledovat a selektovala som ich od nej... Používala som aplikáciu family link... Zo začiatku bolo ťažké dosiahnuť, aby videla tu zmenu a ze ty ľudia sú není práve to co, ona potrebuje... Ale časom to začala vnímať a zmenila sa aj sama... Musela to ona pochopiť,vidiet a hlavne chcieť... Nedá sa niečo robiť len jednostranne... Teraz je úplne skvelá.. Zo všetkým sa nám zveruje, nie preto ze musí, ale chce... Pýta sa, povie co sa stalo, čo by chcela, ako to vidí, vníma a podobne... Každý jeden pocit ide za nami a je s nami a mňa to moc teší... Rešpektujeme sa navzájom a pritom som jej aj kamoškou a vie, že vždy keď za nami príde, tak sme tu pre ňu a to bude o 5mesiacov na prahu dospelosti 🥳
Áno je si vedomá toho že si mobil kedykoľvek môžem skontrolovať, ale spravila som to dvakrát za celú dobu čo má mobil...len tak namatkovo, povedala som že sa chcem pozrieť čo tam má nainštalované a vie že si nesmie len tak pridávať kohokovke, ale správy čo si píše s kamarátkami nečítam . Má len snapchat, a Whatsapp, indta môže používať cez môj účet, rovnako ak YouTube a nesmie pridávať nič súkromné
Ak by došlo k zmene správania, prelustrovala by som jej celý mobil alebo zrušila prístup na internet, používala by ho len pod dohľadom na nevyhnutné veci
Whatsapp som nikdy nekontrolovala, lebo je to to iste, ako by si kontrolovala, co hovori mimo pisania ostatnym a co ostatni hovoria jej. Je to rovnako komunikacia, len cez pismenka. Pre mña je to zasah do sukromia. Ak by nebol internet, das dietatu odpocuvacie zariadenie, aby si ho mala uplne pod kontrolou?
@tenerifka no ja nemám ten pocit žeby si deti hovorili medzi sebou to isté čo si aj napíšu..internet a správy znesú veľa...
Tak ho pozri, ale tak, aby nevedela
Áno.. Kontrolovala som dcére mobil, keď bola asi v veku, keď popisujes ty... Videla som na nej zmenu... A chcela vedieť príčinu, keďže doma sa uzavrela, nechcela sa rozprávať.. Vedela som, ze hupla medzi nejakú partiu, kde ju tahalí dole, tak som to chcela odsledovat a selektovala som ich od nej... Používala som aplikáciu family link... Zo začiatku bolo ťažké dosiahnuť, aby videla tu zmenu a ze ty ľudia sú není práve to co, ona potrebuje... Ale časom to začala vnímať a zmenila sa aj sama... Musela to ona pochopiť,vidiet a hlavne chcieť... Nedá sa niečo robiť len jednostranne... Teraz je úplne skvelá.. Zo všetkým sa nám zveruje, nie preto ze musí, ale chce... Pýta sa, povie co sa stalo, čo by chcela, ako to vidí, vníma a podobne... Každý jeden pocit ide za nami a je s nami a mňa to moc teší... Rešpektujeme sa navzájom a pritom som jej aj kamoškou a vie, že vždy keď za nami príde, tak sme tu pre ňu a to bude o 5mesiacov na prahu dospelosti 🥳
@evinku aj my sme to takto mali az donedávna, so vsetkym sa nám zverila,vzťah sme mali ako kamošky ale poslednú dobu pozorujem na nej veľkú zmenu v správaní a viem,že na tréningu spoznala 2 nové dievčatá a bojím sa ,že práve to bude tou príčinou, zlá partia. Preto tak bojujem sama so sebou,ci nazrieť do toho telefónu s jej vedomím, bez jej vedomia atď...
Je to ťažké, ale časom pochopí, že si to robila len v tom najlepšom úmysle... Ja som vždy išla do jej mobilu keď bola pri tom dcéra... Nie potajme... Proste prišla som za ňou a vzala mobil, bez možnosti, aby mohla niečo vymazať a prelustrovala som si všetko... A robila som to vždy namatkovo, nikdy som jej nedala dopredu vedieť.. Áno, tiež to malo príčinu, že ako sme sa sťahovali do iného mesta, tak prišli aj nové kamošky, a nové možnosti... Bojovali sme dlho, asi dva roky takto... Potom sa stal zlom a ona pochopila, že pokiaľ pôjde touto cestou, dopadne ako oni... Teraz keď to občas vytiahneme, tak sa už len smejeme na tom a ona časom pochopila, že som jej nechcela zle, ani ublížiť, len som ju chránila... Keby som videla aj teraz zmenu v jej chovani, urobím to opäť.. I keď bude plnoleta.. Proste je to moje dieťa a nedopustim, aby trpela...A budem ju vždy chrániť.
bez jej vedomia urcite nie, to stratis vsetku doveru... ja by s nou sadla, chapem, ze nove kamosky a dospieva, ale su iste pravidla a ak sa nebudu OBOJSTRANNE dodrziavat tak to nebude fungovat, cize tak ako ty poskytujes vsetko jej tak aj ona musi respektovat iste veci... chce byt drza? ok, nieco za nieco, stopla by som mobil a podobne, proste nebude vztah fungovat ak bude k vam neprijemna
Som názoru nie dieťa má právo na súkromie ako ty či aj tebe muž prechádza telefón asi nie .
Pozri más dieťa vychovať tak aby vedelo čo sa povie napíše alebo pošle na internet tak to tam už navždy ostane v digitálnej stope .a máš dieťa viesť k tomu že čo šikana a kybersikana nieje správna čo sa týka jeho či kamaráta vždy to má na hlásiť dospelej osobe ktorá mu pomôže to vyriešiť .
Preverila by som mobil iba v momente keď by som videla že má dieťa nejaký problém (prudká zmena správanie (uzavreté alebo príliš arogantne )ak sa z horší v škole , atď ) inak nie mne to veľmi na rusalo súkromie keď na mobil rodičia kontrolovali a za úplne blbosti brali( a fakt že blbosti len za to že som bratovi poslal emodzi hovienka a on mne podobne )to som mala 15 keď som dostala prvý mobil a FB som si založila až v 9 triede .
Keď už chces tak normálne príď a keď bude sedieť vedľa teba tak ho spolu pozrite ale na tajnasa určite nie ale vysvetlí prečo to robíš inak to môže dopadnúť veľmi zle.
A úprimne osobne si medzi sebou deti povedia horšie veci ako na píšu .vlastná skúsenosť kybersikana oproti tej v škole bol veľký rozdiel bola horšia .mám len 23 rokov .
A mame v rodine 2 deti ale do mobilu by som im nešla ( premna sú to ako moje deti milujem ich a starala som sa spolu z ich rodičmi o deti od malička ).a aj napriek tomu že sme boli spolu menej teraz sme spolu viac detí má ju veľký dôveru. A viem že by vždy prišli keby daco je. Zle prídu zo všetkým tak ako keď boli malí teraz majú 10/11a povedia mi všetko a keď chcem ukazu mi mobil ale aj sami od sebe a vedia prečo to tak robíme .
Som názoru nie dieťa má právo na súkromie ako ty či aj tebe muž prechádza telefón asi nie .
Pozri más dieťa vychovať tak aby vedelo čo sa povie napíše alebo pošle na internet tak to tam už navždy ostane v digitálnej stope .a máš dieťa viesť k tomu že čo šikana a kybersikana nieje správna čo sa týka jeho či kamaráta vždy to má na hlásiť dospelej osobe ktorá mu pomôže to vyriešiť .
Preverila by som mobil iba v momente keď by som videla že má dieťa nejaký problém (prudká zmena správanie (uzavreté alebo príliš arogantne )ak sa z horší v škole , atď ) inak nie mne to veľmi na rusalo súkromie keď na mobil rodičia kontrolovali a za úplne blbosti brali( a fakt že blbosti len za to že som bratovi poslal emodzi hovienka a on mne podobne )to som mala 15 keď som dostala prvý mobil a FB som si založila až v 9 triede .
Keď už chces tak normálne príď a keď bude sedieť vedľa teba tak ho spolu pozrite ale na tajnasa určite nie ale vysvetlí prečo to robíš inak to môže dopadnúť veľmi zle.
A úprimne osobne si medzi sebou deti povedia horšie veci ako na píšu .vlastná skúsenosť kybersikana oproti tej v škole bol veľký rozdiel bola horšia .mám len 23 rokov .
A mame v rodine 2 deti ale do mobilu by som im nešla ( premna sú to ako moje deti milujem ich a starala som sa spolu z ich rodičmi o deti od malička ).a aj napriek tomu že sme boli spolu menej teraz sme spolu viac detí má ju veľký dôveru. A viem že by vždy prišli keby daco je. Zle prídu zo všetkým tak ako keď boli malí teraz majú 10/11a povedia mi všetko a keď chcem ukazu mi mobil ale aj sami od sebe a vedia prečo to tak robíme .
@dory11 kyberšikana bola "ľahšia"ako ta reálne co bola v škole .
@dory11 napríklad sedíme a vydim že sú na mobile a poviem ukáž čo tam máš a úplne pohode mi mobil podajú a ukážu čo na no práve robil neprejdem ho síce odhora nadol .
Ahoj, ja som dcére povolila instagram - (bez fotiek) len pod prísľubom, že si v jej prítomnosti môžem kedykoľvek pozrieť jej mobil.... Všetko... Urobila som to za 3r asi 4x....dcéra má 14r.

Nekontrolujem, deti sme naucili pouzivat internet s rozumom.