Ktorá stredná škola sa dá študovať online?

22. feb 2023

Ahojte,

budeme sa sťahovať do Turecka a máme 16 ročného syna, ktorý navštevuje prvý ročník strednej školy a 17 ročnú ktorá navštevuje 2 ročník sš. Prosím Vás viete mi poradiť aké sú možnosti na štúdium strednej školy, dá sa študovať niektorá stredná škola online? V Turecku majú medzinárodné školy, ale finančne je to cez rozpočet, nakoľko máme ešte tretie mladšie dieťa ktoré pojde do súkromnej školky.

Aké su náše možnosti, existuje niečo ako domoškola pre stredoškolákov? Nevieme ako to máme vyriešiť.

Ďakujem.

melanta
22. feb 2023

Obidve deti navštevujú strednú školu. Takže rieš na tých školách individuálny študijný plán.

januska12323
22. feb 2023

Individuálne vzdelávanie na škole do ktorej chodia, ak to škola ponúka. Prídu za určitý čas/polrok na preskúšanie.

autor
22. feb 2023

@januska12323
@melanta sú na zdravotníckej škole, na rodičovskom nám vraveli ze stačí vynechať pár % praktických predmetov a bude musieť opakovať ročník. S riaditeľkou mam stretnutie bud. tyzden.

melanta
22. feb 2023

Tak áno, to je škola, kde je povinná prax, z tej praxe sa aj maturuje. Tie veci sa doma nenaučíš. Porozmýšľaj aj s deťmi, aká iná škola by ich zaujímala a tam zisťuj možnosti. Viacmenej každá škola, kde nie je povinná prax, vie umožniť individuálne vzdelávanie s tým, že žiak príde iba na polročné a koncoročné preskúšanie.

ivangeline
22. feb 2023

Individ... Domskolactvo. Raz za pol roka preskusanie..

maranta_leuconeura
22. feb 2023

Radsej by som investovala do starsich deti, tie z toho budu mat viac, ako male dieta v sukromnej skolke. Inak podla mna velka skoda prestup po dvoch rokoch na inu skolu, stratene dva roky zivota. Tak nech to aspon stoji za to a da im to nieco do zivota.

melanta
22. feb 2023

@ivangeline na škole, kam chodia obe deti to možné nie je, keďže je tam povinná prax a z praxe aj skúšky a z praxe aj maturita.

ivangeline
22. feb 2023

...tak to je dost blba skola. Mozno sa najde riesenie. :/

akvi
22. feb 2023

Zdravotna sa online studovat asi dat nebude, prave koli tej praxi. Inak v podstate kazda SS ti moze umoznit IUP, resp. individualne vzdelavanie. Moj chodi tiez na skolu, kde je povinna prax, az nato, ze tu prax si vie spravit hocikde, predsalen to nie je zdravotnictvo. Moj pracuje, cize prax mu podpisuju rovno v praci. Chodi 2x rocne na preskusanie. Potom mas aj skoly, kde je vyslovene online, alebo externe studium. Kedze uz deti maju splnenu PSD, moznosti mas v podstate skoro neobmedzene, zalezi fakt od konkretnej skoly, ako k tomu pristupia. Tie formy sa lisia v "statuse" ziaka - externe studium je vzdy platene a prichadzas aj o pridavky na deti. Individualne a IUP tam su deti kvazi "denni" studenti, cize neprichadzas o pridavky a je mozne, ze najdes skolu, kde sa neplati nic, alebo len symbolicky..

autor
22. feb 2023

Ďakujem za informácie. Takže naše možnosti sú prestup na inú strednú školu kde nie je prax a dá sa študovať individuálne? To by šli akoby od prvého ročníka áno?

To je ozaj škoda pomaly 2 rokoch u dcery😐

akvi
22. feb 2023

V pripade dcery to je tak bohuzial. Syn nepises, na akej skole studuje, ak bude pokracovat na tom istom type skoly, resp. velmi pribuznom, tak sa da pokracovat. V pripade dcery je este mozne prerusenie studia, to sa da na max. 3 roky, ale ak planujete zostat v zahranici, tak to je asi zbytocne. Alebo ak by dcera chcela dostudovat a ma moznost byvat u babky a pod., ale to je uz samozrejme na zvazeni, ze co je lepsie..

melanta
22. feb 2023

@ivangeline prečo by to bola blbá škola? Ako sa má žiak naučiť starať o pacientov, pichať injekcie a množstvo ďalších vecí na diaľku z domu? Fakt by si chcela mať v nemocniciach odborníkov, ktorý sa praktické veci učili iba z knižky?
@akvi píše, že obaja sú na rovnakej škole.

akvi
22. feb 2023

@melanta aha, to som prehliadla ten komentar.. tak plati to iste, co pre dceru..

vulka
22. feb 2023

Samozrejme, zdravotka sa nedá robiť bez praxe. Čiže ani individuálne. Ale priemyslovka alebo gympeľ áno.

zuzanka.zuzu
22. feb 2023

nechala by som ich v sr (nasi kamosi brali 2 mensie a 17r dceru nechali dostudovat tu). alebo dala do miestnej tureckej s biling.studiom anglictiny (nie drahe medzinarodne). alebo uplne poslala na rok do USA, tam sa da na stipendium.

januska12323
22. feb 2023

Musíte sa sťahovať teraz/ aj s nimi? Ak tam chcete ostať na trvalo nebolo by lepšie vyštudovať strednú tam?

autor
22. feb 2023

@zuzanka.zuzu ano zvažujeme aj my v Turecku medzinárodnú v anglickom jazyku, len je to dosť finančne náročné.
@januska12323
ešte nevieme či natrvalo zatial tam kupujeme nehnutelnosť a plánujeme aspon na 3 roky a potom sa uvidí.

autor
22. feb 2023

Určite to u nás nejde nechať 16 r a 17 r. doma u starých rodičov.

macekovam
22. feb 2023

A odísť o 2 roky nemôžete?

ivangeline
22. feb 2023

@melanta ...blba skola na individ vzdelavanie...

betulinka1
22. feb 2023

Ja by som sa skor informovala na nejakej strednej skole v Turecku, ci nemaju moznost aby dieta nastúpilo tam a ake su podmienky. Niektore zahraničné skoly, ponúkajú taku moznost, ze dieta chodi tzv. prirpravneho ročníka. Tam sa ucia najma jazyk. Potom študujú od 1 ročníka strednej skoly. Zvážila by som to aby sa deti vedeli potom uplatniť v Turecku. Druha moznost je studovat nejaku online skolu ale to skor ponúkajú zahraničné štáty. Napriklad Anglicko. Tretia moznost je zistit, ci niektore stredne sukromne skoly v Turecku neponúkajú štipendia pre zahraničných študentov. Rozposlat mail na vsetky skoly v okoli, zavolat na Sk ambasádu. Skor by som sa obrátila na niektore poradenské inštitúcie priamo v Turecku. Realne sa na to pozri, ze zdravotna stredná skola sa asi online neda studovat. Tam musia mat povinnú prax.

zuzana76
22. feb 2023

@autor prepac, ze sa pytam, viem, ze zivotne cesty byvaju rozne, len ma zaujalo, ze Turecko, preco? je to moja oblubena krajina, manzel je Turek?

januska12323
22. feb 2023

1. Zistila by som si možnosti štúdia tam, keď aj od začiatku alebo individuálne u nás s tým, že by bol prestup napríklad na gymnázium.
2. S tým dať rodinnú debatu:
- ostanú tu a doštudujú čo začali, ostatní preč a budú chodiť na prázdniny a keď sa bude dať mimo praxe
- všetci sa odsťahujete až po škole
- odsťahujete sa teraz a oni prestúpia na inú školu na sk individuálne
- odsťahujete sa teraz a pôjdu tam na školu

autor
22. feb 2023

@zuzana76 nie manžel je Slovak ako repa..ma tam pracovne povinnosti.

autor
22. feb 2023

@januska12323 ďakujem pekne za zrozumiteľneu úvahu. Začnem zistovat možnosti tam.

zuzana76
22. feb 2023

@autor aha, vdaka za odpoved

kitycat
25. feb 2023

Nechala by som dostudovat na SK, stratene roky, zdravotka je ved super skola. Mohli by byt na internate a cez bikend u starych rodicov.
Ved tie roky nikto nevrati

a_adamcova
25. feb 2023

Neviem si úprimne predstaviť situáciu, že by museli takúto obetu priniesť moje deti. Chápem, že prestup na inú školu nie je koniec sveta. Ale predsa premárnené 2 roky sú teda dosť podľa mňa. Investujete do menšej aby išla do súkromnej škôlky, ale na staršie, pre ktorých je to dôležitejšie vám už financie nezostanú?
Ak manžel musí ísť, asi by som sa priklonila k tomu, aby išiel. A ja zostanem s deťmi na SK - bežne tak rodiny fungujú. Deti skončia školu a išli by sme za manželom.
Alebo teda, potom popremýšľať nad prioritami - či je dôležitá súkromná škôlka pre menšiu alebo vzdelanie pre tie staršie deti.