icon

Má zmysel ísť na gymnázium?

gitk118
18. nov 2025
Strana
z5
anonym_387307
18. nov 2025

@gitk118 z môjho pohľadu to zmysel nemá. Radšej si spraviť odbornú školu a teda špecializovať sa na to, čo by si rada vykonávala aj v praxi. Na gymnázium chodia večné deti.

simsalabim
18. nov 2025
@anonym_387307

@gitk118 z môjho pohľadu to zmysel nemá. Radšej si spraviť odbornú školu a teda špecializovať sa na to, čo by si rada vykonávala aj v praxi. Na gymnázium chodia večné deti.

@anonym_387307 vecne deti? To je aka blbost. Buduci lekari? Farmaceuti? Architekti? Ekonomovia? Atd… No dobre…

lenka.25
18. nov 2025

Veľmi velí zle položená otázka . Moje dcéry išli na gymple , lebo ich bavia cudzie jazyky. Staršia až na gymply zistila že ju baví aj chémia a biológia , to na ZŠ ani netušila , len ťažko by si našla na základe ničoho strednú odbornú školu . Už výšku si mala z čoho vyberať .
A vecne deti ? To je akože čo 🤣

enmery
18. nov 2025
@anonym_387307

@anonym_387307 😂

Gymnázium má zmysel, ak vieš, akú špeci výšku chceš študovať od jazykov po medicínu. Žiadna iná škola ťa na výšku od deskriptívy cez matiku a chémiu tak nepripraví/nielen na prijímačky/.

Tú zakomplexovanú tetu hore nečitaj😉

gitk118
autor
18. nov 2025
@lenka.25

Veľmi velí zle položená otázka . Moje dcéry išli na gymple , lebo ich bavia cudzie jazyky. Staršia až na gymply zistila že ju baví aj chémia a biológia , to na ZŠ ani netušila , len ťažko by si našla na základe ničoho strednú odbornú školu . Už výšku si mala z čoho vyberať .
A vecne deti ? To je akože čo 🤣

@lenka.25 Ja viem čo myslíte. Úprimne, aj mne by gympel celkom sedel, lebo ma fakt bavia cudzie jazyky.
Lenže moja mama mi to úplne zmietla zo stola, takže to už pre mňa nie je reálna možnosť aj keby som chcela. Preto sa len pýtam na názory ostatných

pribinak
18. nov 2025

Ak si intelektovo nadaná tak určite a najmä ak máš víziu ísť na náročnejšiu VS.

enmery
18. nov 2025
@gitk118

@lenka.25 Ja viem čo myslíte. Úprimne, aj mne by gympel celkom sedel, lebo ma fakt bavia cudzie jazyky.
Lenže moja mama mi to úplne zmietla zo stola, takže to už pre mňa nie je reálna možnosť aj keby som chcela. Preto sa len pýtam na názory ostatných

@gitk118 Tvoja mama tú školu nebude študovať, takže ju zmietni zo stola ty...

lenka.25
18. nov 2025
@gitk118

@gitk118 nenechaj sa odradiť . Je to tvoj život .

viera77
18. nov 2025
@gitk118

@gitk118 A teda tvoja mama má akú predstavu o škole, na ktorej máš študovať?

ankare
18. nov 2025

@gitk118 a prečo nie? Super štart na VŠ.

anonym_0a102e
18. nov 2025

@gitk118 za mňa má, ak chceš ísť na ďalej vš. Ja som mala gympel, lebo u nás doma sa predpokladalo, že pôjdeme na vš. potom mám vš (technický smer) a odvtedy (mimo materskej) som v podstate stále v nejakej robote. Rovnako súrodenci. A jazyky mi veľmi pomohli, lebo teraz absolútne nerobím v obore, čo som vyštudovala, a robotu nájsť mi pomohli práve jazyky. Na vš som sa naučila rýchlo naučiť, to čo potrebujem, nebáť sa opýtať spolužiakov (teraz kolegov), ak nerozumiem (aj opakovane) a zároveň zabudnúť veci, ktoré môj mozog už nepotrebuje držať. A veľa iných skillov, namiesto "neviem", rozmýšľať, ako by to šlo, alebo sa zas len ísť s niekým poradiť, atď., atp. Ono tá moja vš ma dosť vyplieskala, neviem ako teraz, ale vtedy to bol dosť šok, proste som sa cítila, akoby nás hodili do vody a plávajte. A my sme v prváku plávali ako sme vedeli a potom sme už vedeli a potom to už išlo od skúšok k skúškam a možno nešlo ani tak o tie vedomosti, ako o to, zvládnuť ten stres, time management, rozplánovať si skúšky, zrazu aj voľnosť, žúrky, cviká, zápočty, ne-/férovosť profákov, kvantá informácií, každý semester zvykať na nový prístup vyučujúceho, atď atp. Za mňa - mne vysoká dala do života fakt veľa a dosť ma zocelila. Ale bez perspektívy VŠ je gympel zvláštna voľba, lebo potom si asi budeš musieť spraviť niekde nejakú nadstavbu, aby si sa vedela normálne zamestnať. A v tom prípade má mamka pravdu - to môžeš ísť rovno na odbornú školu, gymnázium je zbytočné, zbytočne budeš študovať +2 roky navyše (existuje napríklad aj bilinguálna OA, atď., ak ťa bavia jazyky).

anonym_0a102e
18. nov 2025
@anonym_0a102e

@gitk118 za mňa má, ak chceš ísť na ďalej vš. Ja som mala gympel, lebo u nás doma sa predpokladalo, že pôjdeme na vš. potom mám vš (technický smer) a odvtedy (mimo materskej) som v podstate stále v nejakej robote. Rovnako súrodenci. A jazyky mi veľmi pomohli, lebo teraz absolútne nerobím v obore, čo som vyštudovala, a robotu nájsť mi pomohli práve jazyky. Na vš som sa naučila rýchlo naučiť, to čo potrebujem, nebáť sa opýtať spolužiakov (teraz kolegov), ak nerozumiem (aj opakovane) a zároveň zabudnúť veci, ktoré môj mozog už nepotrebuje držať. A veľa iných skillov, namiesto "neviem", rozmýšľať, ako by to šlo, alebo sa zas len ísť s niekým poradiť, atď., atp. Ono tá moja vš ma dosť vyplieskala, neviem ako teraz, ale vtedy to bol dosť šok, proste som sa cítila, akoby nás hodili do vody a plávajte. A my sme v prváku plávali ako sme vedeli a potom sme už vedeli a potom to už išlo od skúšok k skúškam a možno nešlo ani tak o tie vedomosti, ako o to, zvládnuť ten stres, time management, rozplánovať si skúšky, zrazu aj voľnosť, žúrky, cviká, zápočty, ne-/férovosť profákov, kvantá informácií, každý semester zvykať na nový prístup vyučujúceho, atď atp. Za mňa - mne vysoká dala do života fakt veľa a dosť ma zocelila. Ale bez perspektívy VŠ je gympel zvláštna voľba, lebo potom si asi budeš musieť spraviť niekde nejakú nadstavbu, aby si sa vedela normálne zamestnať. A v tom prípade má mamka pravdu - to môžeš ísť rovno na odbornú školu, gymnázium je zbytočné, zbytočne budeš študovať +2 roky navyše (existuje napríklad aj bilinguálna OA, atď., ak ťa bavia jazyky).

@gitk118 preklep - bilingválna OA a podobne 🙂. Tak budeš mať aj jazyk aj mamka bude spokojná.

estellas
18. nov 2025

@gitk118 Ja si myslím, že to má zmysel ak chceš ísť na vysokú školu.
Je to dobrá príprava na vysokú.
Ak nechceš tak, je oveľa lepšia odborná škola.

kabinka11
18. nov 2025
@gitk118

@gitk118 Osobne som dcéru od gymnazia tiež odhovorila, teda lepšie povedané, po mojom názore sa sama rozhodla. Na tvojom mieste by som volila bilingvalnu OA.

spongebob1
18. nov 2025
@enmery

@gitk118 Tvoja mama tú školu nebude študovať, takže ju zmietni zo stola ty...

@enmery Asi matka lepsie pozna svoje dieta, ci? To, ze niekoho bavia jazyky este neznamena,, ze mu pojde biologia, chemia, atd. Vela deti je dobrrych v jazykoch a z inych predmetov trojky, stvorky. Jazyky sa daju studovat aj na jazykovych skolach a urcite im Cambridge Certifikat, TOEFL da viacej ako nasa trapna maturira.

judar
18. nov 2025

Gymnazium je nie vzdy zrovna dobrym startom na VS, mala som s partiou niekolko spoluziakov z gymnazia a pocas celeho studia mali oproti nam problemy s ucivom, poskladat seminarky nemali problem ale ked prislo na prakticke veci tam to tiez bolo problematicke,…museli sme im podsuvat nase stredoskolske poznamky z predmetov …a co sa tyka vseobecne strednej skoly treba si to dobre premysliet, za mojej doby sa vacsina hrnula na gymnazia a akademie, ist na ucnovku bolo vtedy akoby nejaka podradnost….ja si v dnesnej dobe uz len stym ze mam vyucny list dokazem omnoho lepsie zarobit nez keby som sa mala uplatnit VS odborom

klotildabazarik
18. nov 2025

@gitk118 tak podla toho co chces v živote robit

biba_18
18. nov 2025

moja mama tiež nechcela aby som išla na gympel, ale podržal ma otec, ale z gympla som išla na vš - takže pre mňa to zmysel malo - dávala som ťažkú matiku, mechaniku, statiku s prstom v nose…
moje dieťa chcelo na gypel, išlo, išlo aj na vš - cez covid to ale zabalilo - a teraz ľutuje, že nešiel na odbornú školu, že čo s gymplom 😏 lenže má o 10 rokov viac ako keď sa rozhodoval že kam (študoval jazyky)..

basska_b
19. nov 2025

Mama si asi mysli, ze skoncis len so strednou skolou, tym padom by si mala "len" gymnazium s maturitou bez nejakej odbornosti, pripadne nechce ta financne podporovat pocas VŠ štúdia. Stale plati, ze na gymnazium idu ti, ktori chcu potom pokracovat na VŠ. Moja mama to mala podobne, jej mama - cerstva vdova ju nechcela pustit na VŠ, po 18tke sa uz ale rozhodujes sama. Moja mama ma teda obch.akademiu, no vzhladom na vynikajuci prospech pokracovala na ekonomickej univerzite za podpory socialneho a prospechoveho stipendia.

Pozor aj na to "bavia ma cudzie jazyky". K tomu treba aj nejaku odbornost, prekladatelstvom sa v tejto dobe uz zivit neda. Ja som rada, ze mi rodicia odporucili ist radsej na matfyz, ako na prekladatelstvo. Nakoniec ma do oboch firiem, kde som robila, vzali kvoli vynikajucej nemcine, no aj kvoli tomu matfyzu, tak som spojila pdijemne s uzitocnym. Drzim palce, pri komunikacii s rodicmi treba vytrvalost, trpezlivost, jasnu predstavu, informacie a argumenty.

mircalla
19. nov 2025
@anonym_387307

@anonym_387307 Tebe hrabe ci len si nikdy nemala na to, aby si sla studovat na VS?

zooeynka
19. nov 2025
@judar

Gymnazium je nie vzdy zrovna dobrym startom na VS, mala som s partiou niekolko spoluziakov z gymnazia a pocas celeho studia mali oproti nam problemy s ucivom, poskladat seminarky nemali problem ale ked prislo na prakticke veci tam to tiez bolo problematicke,…museli sme im podsuvat nase stredoskolske poznamky z predmetov …a co sa tyka vseobecne strednej skoly treba si to dobre premysliet, za mojej doby sa vacsina hrnula na gymnazia a akademie, ist na ucnovku bolo vtedy akoby nejaka podradnost….ja si v dnesnej dobe uz len stym ze mam vyucny list dokazem omnoho lepsie zarobit nez keby som sa mala uplatnit VS odborom

@judar a aku ucnovku mas? A co robis? Ak to nie je tajne

judar
19. nov 2025
@zooeynka

@judar a aku ucnovku mas? A co robis? Ak to nie je tajne

@zooeynka zial pisat to tu nebudem, je tu tolko neprijemnych a negativnych ludi, ze nepotrebujem aby ma tu este niekto isiel lyncovat

adonish
19. nov 2025

@gitk118 závisí,.ci a co by si chcela študovať dalej.

Mam gymnazium, vysoku skolku ekonomicky odbor - jedine s cim som mala problem bolo účtovníctvo (kedze predpokladali, ze to vsetci vedia, doteraz mam husiu kozu zo slova predkontacia 🫣). Ale zas taka statistika, matematika, právo, jazyky uplne bez problemov.

Z odbornych skol mali zas problem s matematikou a statistikou. Cize je to viacmenej to iste, vzdy sa najde nieco, v com je clovek lepsi a horsi (bude musiet viac zamakat).

maury
19. nov 2025

Mám vyštudovanú strednú odbornú školu, ja som išla potom na vysokú. Spolužiaci, čo nepokračovali na vysokú, tak tvrdili že z toho v reálnom živote využili pramálo a boli to zbytočné roky. Naopak kamarátky a kamoši čo chodili na gymnázium boli na tom oveľa lepšie jazykovo aj z biológie a chémie lepšie znalosti a z iných odborných predmetov, čo na školách pokiaľ na ne nemajú zameranie, tak je to slabota. Teda takto to bolo. Takže gymnazisti už len z hľadiska jazykov mali veľké plus do následného profesného života.

maya_hi
19. nov 2025
@simsalabim

@anonym_387307 vecne deti? To je aka blbost. Buduci lekari? Farmaceuti? Architekti? Ekonomovia? Atd… No dobre…

@simsalabim koľkí z toho gymnázia? 🫤

maya_hi
19. nov 2025
@enmery

@anonym_387307 😂

Gymnázium má zmysel, ak vieš, akú špeci výšku chceš študovať od jazykov po medicínu. Žiadna iná škola ťa na výšku od deskriptívy cez matiku a chémiu tak nepripraví/nielen na prijímačky/.

Tú zakomplexovanú tetu hore nečitaj😉

@enmery myslím že tá zakomplexovaná teta uvažuje celkom prakticky. Dnešné gymnázia nie sú to čo v minulosti bývali

luccija
19. nov 2025
@gitk118

@gitk118 záleží aké máš známky a hlavne čo chces raz robiť, ak to už vieš...lebo veľa ľudí v tvojom veku to vôbec nevie a úplne tomu rozumiem su dievčatá, ktoré roky vedia, že chce byť kozmeticka, kadernicka....Co ti odporúča mama akú školu?Pre dievčatá, ak neinklinujes k matematike, rysovaniu napr stredná stavebná toho veľa na výber nemáš.Ak nie si rozhodnutá, že chces ísť na zdravotnú, pedadogicku, hotelovú taký zlatý stred je ekonomická a ideálna je bilingválna.Budete robiť testovanie so psychologičkou uvidíš čo ti odporučí.Ja som nebola stotožnená s tým, že chcela ísť dcéra na gymnázium, lebo som sa bála, že bude celé dni v knihách čo nakoniec nie je, ale z toho výberu to bola najlepšia voľba.Ju bavila chémia, tak uvažovala nad chemickou a bol tam rozšírený jazyk, ale keď som pozerala osnovy bolo tej chémie až príliš.Hlavne si vyber ty a porad sa v škole nenechaj sa mamou dotlačiť do rozhodnutia v škole vedia viac informácií o školách, koľko detí sa umiestni ake majú moznosti

maya_hi
19. nov 2025
@anonym_387307

@anonym_387307 zistila by som si aké sú podmienky na konkrétnych školách. Ak chceš študovať jazyk, či tam vôbec majú jazykárov. Lebo to je dnes obrovský problém. Moja dcéra má gymnázium, študuje jazyk a vôbec už teraz sa dohovorí niekoľkými. Ale nie vďaka gymnáziu. Stáleo nás to nemálo námahy a peňazí. Nemali tam kvalifikovaných učiteľov ani na angličtinu, nie ešte na niečo iné. Celkovo bola tá škola pre mňa sklamanie a ľutujem že som ju nedala na obchodnú akadémiu, ktorá bola v meste. Z gymnázia nemala nič navyše.
Takže si treba zistiť aký je na školách o ktoré máš záujem stav, recenzie od ľudí, ktorí tam študujú, porovnať so svojimi prioritami a poprípade ísť za školou aj do iného mesta 🤷🏻‍♀️

kuchynka15
19. nov 2025

@gitk118 my sme chceli aby dcéra išla na gymnázium a to rovno osemročné. Ja som mala obchodnú školu a veru na vysokej som mala či doháňať z matematiky, fyziky a chémie. Dcéru prijali na základe prospechu a typu školy bez prijímacích skúšok na vysokú a tento rok končí magisterské štúdium v odbore psychológia. Myslíte, že bude mať problém sa zamestnať? V dnešnej dobe?

nani96
19. nov 2025

a vieš, čo budeš študovať ďalej? lebo gympel bez VŠ je z pohľadu zamestnávateľa iba základka s maturitou, so SOŠ máš aspoň v rukách papier, že niečo vieš a môžeš si nájsť prácu v odbore... a zo SOŠ môžeš tiež na VŠ 🙂

Strana
z5