Mám 12 rokov a každý deň mám výtok
Chcela by som sa opýtať. Mám 12 rokov, a mám každý deň výtok, niekedy silný a niekedy slabý. Niekedy hnedý, niekedy biely. Už to trvá nejak 8-9 mesiacov. Neviem co to môže znamenať, veľa ľudí hovorí ze to znamená ze dostanem čoskoro krámy, ale ja ešte na to nie som pripravená. S maminou nemám dobrý vstah a s nikým iným sa o tom nemôžem porozprávať. Tak sa pýtam, že čo to znamená?
Predom ďakujem za každú odpoveď
Ahoj, určite by som sa porozprávala aj s maminou o tejto téme keď s tým ešte ona nezačala nieje na tom nič na hanbu je to normálna vec ak nechceš kľudne napíš aj mne 😊,... Koľko je toho hnedého výtoku a ako často sa opakuje?... Pokiaľ nemáš žiadne iné ťažkosti ako svrbenie, pálenie atď. Tak to áno znamena že čoskoro dostanes menštruáciu... Neboj sa nieje to nič strašné 🙂raz za mesiac si kúpiš vložky také aby ti vyhovovali a prejde pár dní a budeš mat zase pokoj a takto dokolečka 😉...
zial chceme nechceme nic na tom nezmenime, raz to pride 🙂 a ked budes chciet mat v buducnosti deti budes len rada a teraz prakticky
ten vytok moze byt predzvest menstruacie, ak ta nic neboli, nesvrbi, vytok nezapacha, mohlo by to byt ono
takze klud, skus si co to postudovat na internete, na zaciatok ti budu stacit aj mensie vlozky, tampony v tvojom veku radsej nie 🙂 zacni si to kusok znacit aby si potom vedela kedy cakat (hlavne v lete sa to zide)
a hlavne ber to ako sucast zivota
@klarissa25 toto bola velmi empaticka odpoved 12 rocnemu dietatu, ktore sa vyjadri, ze sa nema s kym porozpravat a mame zrejme nedoveruje
@klarissa25 tvoja odpoveď určite veľmi pomohla
@hanik335 určite choď za maminou. Ja som s mojou maminou nemala veľmi dôverný vzťah tiež. Moje kamarátky sa doma rozprávali o menštruacii bežne ale u nás to nebola rozoberaná téma. Keď som dostala prvý krát aj som sa jej bala povedať. Nakoniec som musela lebo pýtať sa o rok staršej pubertálnej sestry nebola možnosť. Mamina mi všetko vysvetlila a ukazala ako si dať vložku.
Hlavne si začni značiť do kalendára kedy máš aký výtok. Určite tam bude nejaká pravidelnosť. Ak by si mala nejaké divne nevysvetliteľné bolesti brucha určite povez mamine. Nechcem ťa strašiť ale to že si mladá neznamená že nemôžeš mať nejaké vážne zdravotné problémy. Treba sa o seba starať a vždy mať varovný prst hore keď hovoríme o ženských partiách.
Pokial mate v škole psychologičku alebo nejakú poradkyňu určite sa môžeš aj jej spýtať. Alebo ak máš nejakú obľúbenú učiteľku určite by to pochopila a pomohla by ti. Mne sa veľa krát stalo že som nemala vložku a nakoniec učiteľka mi jednu dala.
Ak máš v triede nejakú kamarátku alebo spolužiačku o ktorej vieš že menštruáciu má aj ona ti môže poradiť. V týchto veciach musíme my ženy držať spolu🙂
Naozaj je dobre ak sa s tým niekomu dospelému zdôveríš. Ja viem že na internete je všetko ale niekedy aj tam natrafíš na koniny.
Držím palce a ak by si sa potrebovala niekomu zdôveriť kludne mi napíš. Rada pomôžem
@dominicka28 ahoj, no niekedy mám kŕče pod bruchom ale to asi nejak 1 za týždeň alebo za dva týždne, v iných odpovediach sa pisalo, že ak to nezapacha, môže to znamenať bliziaca sa menštruácia, ale môj výtok zapácha a neviem co to znamená. Každopádne ďakujem za každé tipy a rady
ja mam 31 a tiež este nie som pripravena na MS a napriek tomu sa to deje :D
@hanik335 približne pol roka az rok je pred prvou menštruáciou tento biely výtok, je to úplne normálne tiež som to tak mala a po roku výtoku som jeden mesiac mala hnedý výtok a o mesiac som už krvácala, hnedý výtok je už vlastne taká slabá menštruácia takže čoskoro už bude aj krv, ak sa chceš ešte niečo opýtať tak mi napíš, rada ti pomôžem
Si zlata, ze sa chces informovat.
Tvoj vytok vyzera, ze je v poriadku. Ak ho mas silny tak pouzivaj vlozky nech nemas mokre spodne pradlo.
Sprchuj sa rano a vecer. Nepouzivaj silne mydla, tie ti mozu este aj uskodit. Niektore zeny ked sa neumyvaju tak su citit na dialku. Davaj si na to pozor.
Inak si myslim, ze na to ides dobre. Pozri si v obchode ake vlozky existuju nech si uz naozaj pripravena 🙂
A este som zabudla.. nekupuj si parfumovane vlozky.
@hanik335 ahoj. Myslím ze ten tvoj výtok je v poriadku. Ak ta tam dole nič nesvrbi a nepali je to ok. Môže to byť predzvesť menštruácie. Ja som ako 11 ročná dostala menštruáciu. Síce sa somnou mamina o tom rozprávala ale ver ze som nebola pripravená až tak nato ze budem nosiť vložky a podobne. V tvojom prípade dodrzuj hygienu umyvaj sa ráno a večer a kľudne môžeš aj nejakým mydielkom pre baby v tvojom veku. Nejaký lactacyd alebo niečo podobné v drogérii ti s tým pomôžu a používaj intímne vložky tie máš teraz už viac druhov. Sú aj kratšie aj dlhšie a tiež ich ma rozdelene ako vložky podľa toho ako krváca teda aký máš výtok. Intímne vložky máš aj voňavé tie sa moc neodporúčajú ale ak ti nebudú tam dole robiť zle môžeš ich používať. Ak máš problémy ako svrbenie a pálenie určite to povedz mamine aj keď nemáš s nou dobrý vzťah. Bude potom treba zájsť ku gynekológovi a tam sama nemôžeš ísť. Držím ti palce nech to je ta predzvesť menštruácie a nie niečo iné 😊
@hanik335 ak zapácha určite popros maminu aby to s tebou vyriesila. Niekedy je zápach výroku normálny, niekedy nie. Je to ťažko rozoznať keď s tým ešte nemáš takú skúsenosť. Dôležité je si zaznačiť do kalendára či je hnedý a zápáchajúci stále alebo len vtedy keď ťa boli brucho. Pokial to zapácha len v tom týždni keď ťa boli brucho a keď je hnedý tak to môže byť spojené s menštruáciou
A ak máš pocit že a tým niečo chceš robiť hneď tak si určite kup v lekarni Lactoflor. Sú to take tabletky s laktobacilmi. Určite sa nehanbi, je to dobre aj na trávenie aj na ženské partie
Ja som mala v puberte milión výtokov rôzneho druhu, farby... je to normálne. Dobre je udržovať hygienu, nedotýkat sa tých miest rukami. Ak by to bolo na nohavickach vidno, hodí sa nosiť intimky. Nie je normálny len krvavý (jedine v súvislosti s MS), zapachajuci výtok (baktérie) či výtok, čo svrbí (kvasinky).

Na to musis byt pripravena? Ved vies co to je...